Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

29 September 2010

selamat hari lahir syakira yaakub



(yang bertanda petak tue aku....)
alhamdulilah dah besar pown aku nie....
selamat hari lahir yang ke 22 syakira....
aku bersyukur atas semua yang dah ALLAH bagi kat aku selama 22 tahun aku hidup...
punye parents & family yang cukup sempurna...
punye seseorang yang boleh aku menumpang kasih...
punye sahabat & kawan2 yang sentiasa berada disisi aku...
punye segala2nya yang sempurna...

syukur atas semua pinjamanNYA kat aku selama nie...
alhamdulilah Dia masih sayangkan aku, dan masih setia berada disisi aku sepanjang saat,sepanjang minit, sepanjang jam,sepanjang hari, sepanjang minggu, sepanjang bulan , sepanjang tahun dan sepanjang aku bernyawa diatas bumi ciptaanNya ini...
Ya Allah ku pohon agar Engkau sentiasa setia bersama aku kelak...
jangan biarkan aku terkapai dalam lautan dunia ciptaanMu ini...
Amin Ya Rabbal Alamin...

terima kasih dekat papa yang sudi keluarkan sperma dan salurkan kat mama untuk ya berpeluang merasa semua yang ada kat dunia nie...
terima kasih papa mama sebab dah besarkan ya dari yang kecik cekonet sampai la yang dah besar panjang 157cm macam sekarang nie...
tak terbalas segala pengorbanan yang mama papa berikan untuk ya selama nie...
hanya doa yang mampu ya panjatkan untuk kesejahteraan dan kebahagiaan mama papa..
semoga ya akan terus berpeluang merasa kasih sayang mama dan papa...
love u so much mama papa....
emuahhhhhh....


alhamdulilah aku berpeluang merasa tumbesaran yang sempurna macam insan2 laen kat luar sane tue....
merasa alam persekolahan yang teramat indah dalam hidup aku...
berpeluang berlajar bertatih dari hanya pandai sebut "mama" "papa" sampai la aku pandai bermadah helah dalam dunia blogger nie...
sesungguhnya aku amat rindukan zaman persekolahan aku yang tak memerlukan aku memikir banyak perkara yang kadang2 terlalu heavy untuk otak aku nie...
tapi aku bersyukur berkat tunjuk ajar dan bimbingan dari parents,family,cikgu2 dan orang sekekeliling aku, aku berjaya menghadapi segala bentuk cabaran yang mendatang...

pada semua kawan2 aku, sahabat2 aku , terima kasih sebab korang still boleh layan lagi perangai aku yang kadang2 tak berapa nak elok nie...
terima kasih sebab korang still ingat nak wish besday kat aku... terharu aku sebab korang ingat kat aku lagi walaupun aku suka menyakat korang semua....
luv u o'alls sangat2....

aku bersyukur dengan apa yang aku miliki kini...
sesungguhnya kini aku lebih matang dalam menempuh hari2 yang mendatang...
semoga kematangan, kepositifan, ke ape2 an yang baek2 akan terus aku miliki kelak..


terima kasih papa sebab papa dah besarkan ya dengan cukup sempurna selama 22 tahun nie..
hasil didikan papa kini ya mampu berdiri atas kaki sendiri dan mampu membuat papa tersenyum bangga
.. alhamdulilah..
walaupown kadang2 papa marah ya, pukul ya, jeling2 manje dekat ya tapi ya tau itu semua untuk mengajar ya agar menjadi insan yang berguna...
ya takkan lupakan hangat peluk dan ciuman kasih sayang dari papa, sesungguhnya ya amat rindukan belaian manja dari papa...
ya sayang papa sangat2....

terima kasih mama...
mama terlalu banyak berkorban untuk ya...
dari ya janin sampai la ya dah 22 sekarang nie....
kesian mama kena bawak anak mama yang berat nie dalam rahim mama kan..
tapi ya tau ya anak yang baek, ya tau mase ya dalam rahim mama dulu ya tak tendang2 perut mama, bila ya lapar jer ya tendang perut mama kuat2... mintak maaf ye mama sebab buat mama sakit....
tak dapat terungkai segala pengorbanan yang mama lakukan untuk ya, biarlah Yang Maha Esa yang membalas segala pengorbanan mama selama nie...
sesungguhnya hanya Dia saja yang mampu membalas segalanya...
semua kenangan yang terbina antara mama dengan ya selama nie akan tersimpul kemas dalam ingatan ya, tak akan ade sesiape yang dapat merungkaikan nye....
sesungguhnya ya rindukan pelukan mama mase kite tidur same2...
ya minta maaf sebab buat mama terkejut mase ya mengingau nangis2 time tidur hari tue...
ya teramat rindukan mama.. Allah jer yang tau macam mane rindunye ya dekat mama dan papa...

terima kasih mama papa atas semuanya....
ya tau ya bukan anak yang baek, ya tau ya nakal sangat, tapi ya janji ya akan cuba gembirakan hati mama papa seboleh mungkin...
ya tak nak tengok mama papa menangis sebab kenakalan ya lagi...
ya hanya berharap mama papa tersenyum bangga dengan ya...
sesungguhnya berjauhan dengan mama papa satu perkara yang amat dasyat perlu ya lalui...
semuanya ya kena uruskan sendiri tapi nasib
baek mama papa dah 'sekolahkan' otak ya dari dulu lagi jadi semua tue kire kacang rebus jela.. hehehehe...
tapi.....
ya memang rindukan mama dan papa ;(


alhamdulilah aku dikurniakan adik beradik yang teramat best, teramat sporting, teramat2 semuanya la, korang memang teramat sempurna....
korang semua memang best sangat....
tanpa korang memang aku susah nak mendayung atas bumi nie...
korang la tempat aku bermanja, bergesel2, bertindan2 selama nie... korang jangan tinggalkan aku sorang2 tau, aku tak boleh beryawa kalau korang tak ada dekat sisi aku...
terima kasih sebab korang sudi layan perangai adik korang yang sorang nie... aku tau aku nie nakal suka menyakat korang, suka buli korang tapi aku sayang korang sangat... korang jela tempat aku yang boleh aku asah kuku pown.. hihi...aku bangga bile kenalkan korang semua kat orang2 sekeliling aku nie...
tak payah la aku membebel banyak2 kat sini asalkan korang semua tau yang aku sayangkan korang itu dah terlebih cukup untuk aku...
bila kite semua dah jauh baru la aku mula kenal erti rindu kat korang semua...
kalau boleh sekarang jugak aku nak peluk korang sorang2...
memang aku teramat rindukan korang semua...
aku sayang korang semua.....
ingat!!! jangan tinggalkan aku tau....
terima kasih dekat semua insan yang berada disisi saye selama 22 tahun nie saye harap anda semua akan terus berada bersama saya sehinggalah kelak...

macam biasa...
yang baek itu pasti dariNya dan yang buruk itu dari aku sendiri...

26 September 2010

TEMPE

ok hari nie aku xtau knape aku teringin nak share pasal tempe....
tempe nie dibuat daripada kacang soya melalui proses penapaian..

bagi aku tempe nie same jer khasiat nye macam kacang soya yang laen...
cume yang berbeza bagi aku, aku x minat minum air soya so aku prefer kat tempe nie...

bagi aku lagi, aku memang berkenan gile makan tempe nie..
tapi aku bukan lah keturunan jawa.. hello orang jawa je ke yang boleh makan tempe....
pada sesiapa yang belum cuba makan tempe tue aku suggest korang cubalah tempe goreng...
walahah terliur dah aku nie...

actually bukan susah sangat pown nak masak menu tempe nie...
meyh aku nak ajar sikit....
1) korang pergi pasar @ kedai @ pasaraya,, cari tempe dalam daun macam gambar kat atas tue.... tapi kadang2 diorag pack dalam plastik....

dah dapat tue ..
2) potong kecik2 tempe tue dan bersihkan
3) panaskan minyak dan goreng tempe tue...

kalau nak lebih sedap korang boleh buat sambal die...

1) tumbuk bawang besar, cili burung @ cabai melaka
2) bersihkan beberapa ekor ikan bilis
3) 2 @ 3 sudu cili boh
4) air asam jawa sikit

( tumiskan semua bahan2 tue )

dah garing @ naek bau then korang gaulkan sekali dengan tempe tue...
hah! dah siap pown....
x susah mane sangat pown...
akhir kate...
selamat mencuba...... :)

orang dulu2 pernah kate (dalam blog zackzukhairi.blogspot.com) pown pernah kate :0
kalau orang mengandung minum air soya nanti kulit baby jadi putih....
tapi aku x berani la pulak nak kate kalau makan tempe nanti anak kuar kulit sopak2 macam tempe tue... hahahahahaha

akhir sekali...
yang baek itu tentunya dari Yang Maha Esa dan
yang buruk itu datang dari saya nur syakira yaakub.......

assalamualaikum......

22 September 2010

novel dan aku

assalamualaikum kat semua pembaca-pembaca blog aku yang x seberapa nie..
(kalau ade la..huhu)
korang semua pernah berangan x kalau satu hari nanti ade seseorang novelkan kisah korang?
aku confirm la x kan.. aku belum budget diri aku artis lagi yang sampaikan orang lain nak novelkan kisah aku lak...
aku memang obses gile kat novel-novel yang ade kat pasaran sekarang nie...
antara penulis & novel yang menjadi kegilaan aku adelah yang dipublish kat blog aku nie...
yang aku x publish tue bukan la bermakna x menarik untuk dibaca, hey x nampak ke aku tulis 'antara' kat situ.. haish korang nie...

apsal aku obses dengan novel?
meyh aku nak cerita sikit....
kalau korang bace novel nie dengan penuh perasaan confirm korang rase macam korang tengok cerita tue depan mate korang sendiri...
atau dalam erti kata laen bila korang baca novel korang rase macam dalam dunia yang laen, kadang2 kalau terlebih feel x semena-mena korang boleh nangis kalau jalan cerita die sedih la...kalau jalan cerita die hepy pown korang nak nangis gak tue memang korang la yang gedik.. hahaha

ade jugak somebody yang tanya aku soalan nie
" x membazir ke kalau beli novel tue, bace sekali jer "
jawapan yang selalu aku bagi...
membazir pe nye.. nikmat tau x bile beli novel sendiri, puas bile tengok novel tersusun banyak dalam almari tue.. hahaha

same la kes macam bro2 n sis2 yang obses tukar gadget2 kereta, or mereka2 yang obses dengan kamera DSLR lak dok pulun kumpul gadgets n lens kamera masing2...
ala kalau aku membebel lebih2 bukan korang paham pown..
senang cerita macam nie la, kalau korang minat sesuatu benda tue confirm korang xkan fikir yang "sesuatu" tue satu pembaziran kan tapi korang akan cakap yang ia satu "pelaburan"..
toksah nak kencing aku la yang korang xkan cakap macam tue...
moral of the story : same2 la kite mengumpul "sesuatu" kite tue.. haha :)

gambar yang kat atas nie antara novel aku yang dibersalinkan oleh buku prima...
antara 3 tue yang paling aku suke tajuk "cinta untukmu"
memang terbaek wook....
sebab aku pilih buku prima?
style jalan cerita die ringan n simple...
cara watak2 dalam tue bersembang same macam style aku dok bergebang dengan kawan2 aku...
style cerita die pown x skema sangat memang masuk sangat la dengan otak aku yang x berape nak betol nie...

koleksi kat atas tue pulak antara yang dibersalinkan dari alaf 21...
sebut jer alaf 21 sape yang x kenal kan?
memang novel2 under diorang antara yang terhangat dipasaran...
tapi style cerita die berbeza cikit dengan buku prima...
tapi still de best...

antara novel die yang menjadi igauan aku...
" 9 nyawa "
sampai aku nak tido malam pown dok terbayang semua yang die stroy dalam tue ...
tahniah to ramlee awang murshed...
pe yang best nye novel tue?
sila beli atau pinjam dan bace sendiri, baru korang tau ape yang aku maksudkan tue...

kadang2 bile korang layan novel pernah x korang keluar ayat macam nie..
" eh cerita die nie macam kesah aku jer "
jangan nak kencing kate x pernah ye...
kalau x banyak pown cikit mesti ade cerita tue tempias dengan realiti live korang semua kan..
adat la tue.. novel nie pown hidup atas imaginasi si penulis novel yang melalui hari2 yang sama macam korang semua jugak...

aku pown haruslah x terkecuali dari ade perasaan macam tue...
novel kat atas tue " cinta kau dan aku "
ade la tempias sikit2 same macam realiti hidup aku...
tapi x la full story tue same, ade certain2 jela yang hampir serupa...

ok cukup la tue aku rase aku cerita pasal novel nie...
pape pown semoga korang semua sentiasa hepy melayari hidup korang dengan hobi masing2..
seperti selalu...

yang baek itu pasti datangnye dari ALLAH...
dan yang buruk itu lahirnye dari saye sendiri...

wasalam....

20 September 2010

minal walfaizin episod 2......


salam minal walfaizin pada semua umat islam...
juge pada semua kawan2 saye x kire la kawan SEK RENDAH KLEBANG, SEK MEN KEB TASIK DAMAI, PLKN CAN CUN PARK KELANTAN, TESCO HYPER n EXTRA, VPI, LPP, FESBUK, MYSPCE, jugak kawan2 saye yang x kire kt mane pown korang semua...
saye susun sepuluh jari mintak ampun dan maaf atas segala salah dan silap saye selama nie...
halalkan segala yang saye telah terambil dari kalian semua..
sesungguhnye saye hanyalah insan yang kerdil lagi hina yang selalu melakukan kesalahan...

baeklah entry sebelum nie hanyalah berkisar raye bersama kaum family...
entry yang kedua nie pulak berkisar perihal raye saye bersama kawan2...
terima kasih buat semua kawan2 , cikgu rizal + wife kerana anda semua telah melengkapkan hari raye saye menjadi lebih indah...


lokasi : rumah zahidan harun

malangnye edan x dapat join konvoi raye kali nie..
kena panggil kerja kate nye..
xpe la edan, demi bersuap2 rezeki tuk familyko, kitorang semua faham...


thanks mak edan for mee yang sedap tue...
(sory aku x ingat pe name mee tue almaklumla bile dah lapar jadi lupe nak kongres benda pe yg masuk dalam mulut tue.. hihihi )


lokasi : rumah izzati shamsudin


bile dah berkumpul reramai tue confirm la macam2 cerita keluar kan...
antaranye kisah perceraian... ops.... hahahahaha


lokasi : rumah ruzzainie


aku suke gambar nie...
credit to mirol...
clap clap clap....


jom teruskan misi berkonvoi...


lokasi : rumah amirul azuan johari


muke excited bukan nak makan tapi nak tersengih depan kamera..
perangai masing2 buruk.. hahaha


thanks mak mirul for laksa yang sedap.. :)





lokasi : rumah cikgu rizal + wife


terpegun terkaku ternganga kitorang semua mase mula2 sampai rumah cikgu kitorang nie..
korang semua jangan nak kate aku sorang jer yang buat macam tue erk..
aku sumpah sorang cikit jadi "tugu tayar" nanti


thanks cikgu + wife for ketiow goreng and biskut2 yang lazat tue.. :)


memang terbaek la rumah cikgu rizal nie...
cikgu kejuruteraan la kate kan confirm la terbaek kan...
kire kitorang macam tolong promote la keindahan rumah cikgu nie.. hihihi


see... memang cantik kan...
ye betol la aku x puji model2 tersebut tapi aku ikhlas puji around rumah cikgu aku nie...


thanks cikgu sebab turunkan ilmu dekat kami semua nie walaupown time sekolah dulu kitorang banyak maen2...
biasa la tue kan budak baru nak naek mase tue memang aktif semacam jer... ( -_- )


kami semua minta maaf cikgu atas segala silap, segala ragam, segala failed (exam) mase sekolah dulu.. sesungguhnye semua tue akan tersemat indah kat hati kami semua...
thanks to cikgu + wife sebab sudi layan karenah kami yang banyak ragam mase beraye hari tue... hihi


lokasi : rumah yuhalis + yuhanis


mintak ampun maaf dulu pape pown sebelom nak tibai menu tuan rumah...


thanks anis + alis for semua makanan yang sedap2 semua tue...
gembira perut kitorang semua.. hehehe


balik time...
thanks anis sebab jamu kitorang makanan yang sedap sangat...
nasi minyak, aym masak merah, kek coklat n
timun + nenas + cuka = okeh aku lupe lagi pe namenye menu tue...
semua sedap2...


to anis alis + ema yan : memang kembar automatik duduk dekat2 erk time tangkap gambar ??
sila jawab ye...


semoga persahabatan yang terjalin antara kite semua akan kekal sampai bile2...
sesungguhnye mengenali korang semua adalah satu anugerah yang x ternilai...
ishhh apsal la ayat aku jiwang jer pepagi nie...
hujan barangkali... hahaha
pape pown saye nak ucap thanks kat korang semua sebab sudi jadi kawan saye...
thanks guyz....


sekian dari saye yang melaporkan...
hope kite dapat konvoi lagi raye tahun depan..
korang semua sentiasa dihati.. chewahhhh.. hahaha

terima kasih kat anda semua yang telah bertungkus lumus menyediakan makanan2 yang lazat dan sekaligus menggembirakan perut saye sepanjang hari tue...
ampun kan segala silap dah salah saye selama berkarya di atas sekeping blog yang hina ini...
salam....
yang baek itu tentunya dari ALLAH Yang Maha Esa dan yang buruk itu datangnye dari saye...

19 September 2010

minal walfaizin episod 1......


selamat hari raye pade sume kengkawan...
sebelom pape aku nk mintak maaf atas segala kesalahan aku secare langsung ataupown belakang tabir...
kat sape2 yang aku tercuri dengar ke tercuri makan ke minum ke aku mintak halal dunia akhirat erk...

pada keluarga... saye memohon ampun maaf atas segala kesalahan...
sesungguhnya hanya anda semua lah tempat saye mencurahkan masalah...
seminggu wok aku cuti dok lepak2 kat kampung...
nikmatye aku jer yang tau.. hahaha

pade sesape yang jauh dirantauan tue yang belom sempat nk blk kampung luang2kan mase korang tuk jumpe2 ciom2 mulut eh silap ciom2 pipi ngn kaum kerabat korang especially parents korang...
hargailah mase yang ade bersame keluarga....
lemang kat ats dgn rendang daging kat bwh nie pembuke bicare n pembuke post raye aku tuk 1431H episod 1 nie...
seterusnye.. layan.......


tema kitorang tahun nie ungu okeh!!
tapi sian kt akak aku nie baju raye die satu family x sempat siap akibat kesilapan teknikal yang x dpt dielakkan.. xpe la kakak.. tema tahun depan warna merah.. hah! sila tempah sekarang kalau x siap jugak x tau la aku...
hahahahaha


kamera saye low profile jadi kualiti gambar pown haruslah low profile... hihihi


selamat hari raye suku kerabat encik yaakub...
sayang kamu semua....
emmuuuaaahhhhh


asal sesi bergambar time raye jer confirm adik bongsu aku hilang...
kan dah x cukup satu family...
nampak gayanye aku kene susun strategi taun depan bagi sume ade...


si baby yang sangat comey, sangat garang dan sangat suke meragam
baby cha....


haruslah ade gambar edisi mcm nie kan.. haha


sekian post raye tuk episod satu...
nantikan post raye episod seterusnye...
yang baek datang dari ALLAH S.W.T dan yang buruk itu datang dari saye sendiri...
sekian dari insan kerdil lagi lemah....

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...