Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

28 February 2011

Gila Kategori Ape Agaknya Nie?

Assalamualaikum….


Entry time blur kat ofis

Donat :: eh ade orang gila lah!!!

Donet :: sambil pandang bangang bengang, kau ape hal org gila?! Kau yang gila.

Donat :: mane ade org gila mengaku diri die gile net,,, hahaha

Donet :: kau jgn cabar kejantanan aku nat, kang aku campak kau dalam hospital org gila tue baru kau tau!!

Donat :: sambil pandang sign board Hospital Tanjung Rambutan depan pintu masuk  Eh donet, bukan kite berdua dah memang duduk kat sini dari dulu ke?

Soklan aku :: cuba teka sape yang gila? Sape2 pown blh jawab… sila-sila nak bersila sambil
jawap pown boleh jer…

27 February 2011

moh ke perak

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

tulisan jawi tue aku copy paste dari fb sape ntah ritu,, kalau korang nak copy pown ambik lah aku kasi….
Hari nie aku rase terpukul ayat hiperbola disitu ye nak create entry pasal negeri kelahiran aku… la xtau lagi aku lahir kat mane? Xpe2 jangan muncung2 meyh aku nak kabo kan, aku berasal dari ipoh, perak.. jadi ape la salahnye kalau aku tolong mempromote negeri Perak Darul Ridzuan nie kan.. ok xmo cakap banyak, jom skodeng….

TAMAN REKREASI GUNUNG LANG

Lokasi : ipoh,perak
Masuk :: free dan bukak 24jam

Kalau nak seberang sana naek bot aku xtau brape ringgit sbb aku takut nak seberang sane,, bile aku tengok tasik tue macam itam jer buat nye aku jatuh dalam tue sia2 jer jadi santapan ikan2 keli dgn ikan2 koi yang gedabak2 dalam tue…sekarang nie diorang dah adakan air terjun dengan playground tuk adik2 kat situ..  kalau aku nak cari ketenangan lepas putus cinta kat sini la aku selalu lepak…

pss :: tapi bau air terjun nie hanyir sikit yela deme tarik air dari tasik yang ade ikan gedabak2 tue... hehehe


BUKIT MERAH LAKE TOWN RESORT



Lokasi : bukit merah,selama perak

Aku pernah masuk sini, memang best, byk mainan kat sini, selaen maen dalam air tue korang boleh naek cable chair sambil menengok org maen air kat bawah and korang boleh pergi pulau orang utan kat seberang sana. Boleh la tengok tadika orang utan kat sana tue…

LOST WORLD OF TAMBUN


Lokasi : tambun,bercham

Yang nie taman rekreasi  air yang kedua selepas bukit merah.. maaf aku xleh nak bagi pendapat sgt pasal tempat nie sbb utamanye aku sendiri xpernah masuk dalam nie.. hahaha.. kalau kat bukit merah nak maen gelongsor air hanya boleh pakai swimsuit bg yang perempuan tapi kat lost world nie boleh jer maen kalau pakai baju stlye macam mane pown..


YANG NIE LAK ANTARA MENU YANG WAJIB KORANG TRY

 durian... tapi kan aku tak makan durian fresh tapi tempoyak,cekodok durian,kuah durian makan lah.. hahaha

 ikan pekasam... 

 laksa kuala

rendang tok..fevret aku nie...

labu sayung nie pown antara benda yang korang wajib beli kalau datang perak

semua info and gambar aku dapat dari web perak sendiri.... korang boleh klik sini kalau nak tau details2 yang laen.. tapi aku sure korang tak kan rugi kalau datang perak nie.. orang2 perak pown peramah2 belaka... kalau nak mintak aku guide korang insyaallah boleh la aku tolong setakat mana yang mampu... datang tau!!!

yang baek tue dari Allah dan yang buruk tue kelalaian aku sendiri

aku balas balik

Assalamualaikum....

tengok tajuk tue? xde pape pown ira just nak review balik blog kawan2 yang dah tolong review blog ira,,,
macam peribahasa yang glamer tue "org berbudi kite berbahasa"

ke garisan sedia mula!!!! teringat time nak lumba lari kat sekolah dulu, kadang2 tue cikgu belum sempat sebut mula lagi dah ade yang pecut sepantas kilat, time tue ira mula la gelak mendajal kat orang.. hahaha.. 
ok back to the top....


nikname :: bunga idaman mutiara syurga atau lagi ramai yang kenal dengan sunnah muhammad
memiliki perasaan yang sama iaitu suka  kat bunga sakura


nikname blog :: sasa sya
ade sekor kucing yang bernama kunyit


nikname blog :: hafiz rahman
pengsponsor idea tuk design shirt KBU


nikname blog :: frame + lense
suka usik die kat kbu... hehehe

ape lagi,,, gerak gempur ke blog diorang cepat!!!!
ape ape pown nak ucap trima kasih kat diorang yang sudi review blog ira yang tersangat la kerdil nie...
pada sesape yang ade review blog ira tinggalkan link erk, kadang2 ira nie suka dapat penyakit pelupa, hihihi
thanks jugak kat korang2 yang sudi follow, komen, membaca blog ira nie....
tak tau nak kasi ape kat korang,, cuma boleh doakan moga korang akan berjaya dengan ape yang korang impikan.. ampun maaf kalau ade kata2 dalam blog nie yang menyentap perasaan sesape.... 
ira hanya insan biasa yang pasti buat salah.....
pada yang follow ira tapi ira tak follow balik tue, bukan ape, tapi ira tak jumpa sign board gi blog korang,, plesss tinggalkan jejak.... 
semoga jugak ikatan persahabatan yang terjalin antara kita semua tak kan putus ditengah, didepan mahupun ditepi jalan....

eh eh pasal pe ayat tue macam emo jer? nie tak laen tak bukan pasal sindrom cuti semalam tak abis lagi la nie...hehehehe....

sekian

yang baek tue datang dari ALLAH SWT yang buruk tue dari ira sendiri

24 February 2011

korang nak tau tak? sini sini kalau nak tau

Assalamualaikum….

sumber :: jiran yang bernama mr.google

Untuk seteru aku (perempuan lah tue) korang ade secret admire/stedy bf x? tapi nak buat die jatuh cinta/lagi jatuh cinta kat korang?aku baru dapat info nie, jom2 kte share, aku x kedekut pasal ilmu2 nie…

  •          “Be yourself”, senang kan faham ayat simple tue, x perlu korang transform jadi siti nurhaliza ke, redmummy ke, liyana jasmay mahupun syakira yaakub eh yang kau nak prasan nie kenapa kira?
  •          Cuba jadi bayang2 die tapi jangan lah pulak korang ikut belakang die sepanjang mase tapi try tarik perhatian die, sape tau dgn care tue die akan sedar kewujudan korang.
  •          Sms,mms,call,ym,fb,webcam,twitter dgn die sepanjang mase? Oh no no no.. korang just akan buat die bertambah rimas, ape kate maen tarik tali dgn die,xde lah nanti die kate korang gelojoh pulak, xpown tarik tali dalam tepung,tepung x selerak tali dapat,,,,,, eh eh bukan2 yang tue xde kene mengena dgn entry nie.
  •         Cari sense of humor dalam diri korang, kalau serius sangat takut die bosan & say babai kat korang,, eh jangan sampai jadi mcm tue.

·         Ingt!! gaye kartun dalam tv cakap jangan gelojoh sangat tunjukkan perasaan korang tue, korang kan memiliki adab sopan santun yang tinggi, gunakanlah keayuan korang tue.

Zaman sekarang tak salah perigi cari timba kan? Tapi jangan sampai tindakan korang tue akan memalukan diri korang sendiri,,, ape ape pown berfikir sebelum melakukan sesuatu tindakan.

Wish u guys luck ok…..

Yang Baek Itu Dari Allah Dan Yang Buruk Tue Dari Aku Sendiri Yang Menulis Di Blog Picisan Nie

23 February 2011

Ya Allah Kau selamatkanlah sahabatku

Assalamualaikum....

ok mungkin entry nie agak b'emosi...
setiap manusia yang hidup pasti akan di uji dengan berbagai dugaan dari Dia yang mencipta
namun aku berbangga kerna punya seorang sahabat yang kuat mengharungi segalan dugaan Yang Maha Esa
semoga sahabat yang seorang nie terus tabah dan redha dengan ujian nya
hanya doa yang mampu ku berikan untuk beliau terus bersemangat menempuh hari-hari mendatang

jangan berputus asa
kami semua akan terus berada disisi ady......


to aimaa nur shameera :: aimaa sayang,, pergi la ambik result tue...Insyallah tak ade pape yang buruk... insyaallah kami semua akan terus bagi semangat kat aimaa...



semoga semua keburukan terhindar dari sahabat-sahabatku
Ya Allah Ya Tuhan kami Kau lindungilah kami dan sahabat-sahabat kami
ujilah kami dengan ujian yang mampu kami harungi
Amin Ya Rabbal Alamin

22 February 2011

berak pown orang cebok lagi

Assalamualaikum….


Di suatu petang yang seram suram sedang aku bersantai macam ben ashaari tue aku pown saje la nak mendengki dengan anak saudara aku, si alya (adik)..

Achik :: panggilan rasmi anak2 sedara aku tuk aku yang kiut nie.. hahahaha
Alya (adik) :: mangsa yang di im…

Aku :: adik tolong achik ambik enset tue jap

Alya :: nah!! bagi enset tue kt aku,muke mase nie ade aura suci lagi

Aku ::  adik, ce tolong bg air merah tue kat achik

Alya :: pergi la ambik sendiri

Aku :: tak boleh jadi nie .. ish kedekut tenaga la kamu nie, achik xnk kawan kamu baru tau

Alya :: xnk kawan sudah, pergi kemas baju achik, pergi balik umah achik tue

Menonong la si alya ke depan tengok tv sambil heret botol susu die tue

Aku :: ciss,, berak kamu tue pown achik yang basuh lagi ade hati nak halau orang kuar umah

Moral of the story :: jgn dikacau budak tue tgh tgk kartun x pasal2 aku kena balik.. huhuhu


nie la budak name alya tue, tapi skang die dah pandai cebok berak sendiri, dh beso pown die

21 February 2011

"Give Away dari Magrib!"


assalamualaikum....

eh eh aku ditagged lah.. oleh sape? budak yang makne name die kekasihku kesayanganku
xtau lagi sape? ala blogger yang letop pom pom tue,, xtau gak? ok aku gi tau.. azizi a.k.a neslo

jiji aku korban balek lambat rini nak jawab tagged ko tau dengan harapan abang hensem kat atas tue kasi hadiah kat ko....

sory kt abg ensem atas tue aku xtau name ko,, aku panggil hencik magrib je erk... hehehe
bg la present tue kat dak jiji nie kang die ngingau malam2 xdapat present tue susah lak jiran tetangga die nak cari die.. hahahaha....

ok aku rase cukup kowt takat nie.. 
aku nak tagged sasa asya ,,, die da kucing name kunyit tau....

sangat kecewa dgn perangai kamu nie....


Assalamualaikum....

semalam server tenet kat ofis aku nie problem
kenapa aku kalut fikir pasal tenet ofis? yela aku jumpa korang semua dengan tenet ofis la, aku kan kedekut nak pakai bb nie.. hehehe



bila tenet down dengan aku sekali rase down..
nak bukak sahabat blogger x boleh, nak sembang dengan kami blogger utagha payah,, 
nak bukak blog korang lagi la makan mase ,, nak coment lagi la x boleh sbb aku x blh baca ape yang korang tulih tue......

hah! macam gambar kat atas tue la aku rase, kusut kpala aku...


ade gak la aku rasa nak buat macam nie semalam tapi kang bukan tenet buleh ok pown silap2 aku dah naek segan nak jumpa korang yela gigi aku dah luruh.. kang jadi nenek tua sebelum usia pulak aku,, dah x boleh nak posing tayang gigi... hahahaha

tapi hari nie.. hari nie aku dah boleh bergumbira sebab server tenet aku dah up balik...
thanks to technician it kat ofis aku nie... 
jadi hari nie aku nak marathon ke blog korang,, lepas dendam x dapat drop komen semalam.. hehehehe...
dah dah x boleh tulis panjang2...

sekian.....

yang baek itu sesungguhnya dari Allah dan yang buruk itu atas kesilapan manusia sendiri

20 February 2011

SAYA SEORANG BLOGGER YANG AKTIF



assalamualaikum....

abg ben buat segmen lagi lah...
kali nie tajuk die laen lak  SAYA SEORANG BLOGGER YANG AKTIF....
tapi aku nie ektif ke? huhuhu...
xpelah join jela kan,, ade rezeki t'list lah.. hehehe

aku tau korang pown mesti nk join kan? 
hah! kat sini2...

mini ghatering zon utagha


assalamualaikum....

sabtu :: 19 febuari 2011
tempat :: bowling star prade alor setar
fokus utama :: jumpa kwn2 blogger zon utagha

mini ghatering nie khusus tuk geng KBU,,, memang best lah jumpa diorang nie...
gambar yang atas tue time semua malu-malu cekodok basi biasa la baru first jumpa kan, tapi last2 gelak x ingat dunia,, hehehe.. sempoi


antara cik2 geng kbu


=)

lepas lepak2 kat food court star prade kitorang gerak gi karnival jom masuk u jumpa dgn kak liza n ady sudaa

ady soleh x dapat join sekali sbb ade masalah teknikal yang xdapat diusir.... 
intan pulak kene gerak balik kampung terus....


harghhh!!!! perot dah bunyik2... jom lepak kuala perlis


ok2.. meyh ira kenalkan sorang2...

yang berdiri dari kiri tue tuan tanah kami blogger utagha cik gksb sebelah die mek aw a.k.a onie
yang malas2 berdiri tue pulak dari kiri anith, ira, kak shida, nora n wany

wah banyak url cahaya lah... hehehehe

insyaallah lepas nie diorang nak buat lagi tapi 19hb mac tue ira confirm x dapat join... sedih nye.....
 insyaallah ade jodoh kite jumpe lagi... hehehe

yang baek itu dari Allah dan yang buruk tue dari ira sendiri

16 February 2011

siapa lagi kuat membebel



assalamualaikum....

hari nie aku tibe2 lak gatal tangan nak join segmen broframestone nie...
macam best lak kan, bile bebel nie mengingatkn aku kat mama aku yang jauh disana...
haishhhh syuh syuh mood sedih nie....

bro sye jawap soklan bro nie erk..
bismillahhirahmannirrahim......

1. siapa yang paling kuat membebel dalam hidup anda.

mama saye lah,, tapi best bile dengar die membebel sebab tue tanda die sangat sayangkan saye,, kalau die diam jer maknenye saye telah sakitkn hati die,, mama ampun.......

2. apakah punca mereka membebel.

  • saya tido selepas subuh
  • saya malas nak mandi
  • saya rajin salin resepi dan saya rajin mintak mama masakkan resipi tue untuk saya,, hehehe
  • macam2 lagi lah sbb die sayangkn saye jadi die nak saya jadi yang terbaek dan x menyesal di kemudian hari
3. apa anda buat bila dibebelkan.

saya akan tenung mata mama saya sambil kelip2 mate a.k.a buat muka comey sampai die t'senyum...

4. bro suruh create persoalan sendiri... ape ye?

kawan2 semua yang baek hati, korang rase ape yg patut aku tulis untuk jawapan no 4 nie?

alhamdulilah selesai jugak...
korang semua pown boleh join, bro kate tutup anytime...
nak join? jom2 kat sini








Aku Tau Aku Tak Layak Denganmu

Assalamualaikum….



Jika aku punya kesempatan untuk berdamping dengan nya
Aku lah insan yang paling bahagia
Jika aku punya kesempatan untuk menemani nya
Aku lah insan yang amat bertuah
Jika aku punya kesempatan untuk menjadi isterinya
Akan ku turuti kesemua perintahnya

Namun siapalah aku untuk digandingkan dengannya
Aku insan kerdil yang kerdil lagi hina tidak tegar untuk berdampingan denganmu wahai
Nabi Muhammad saw nabi ku…
Namun aku sentiasa tidak lupa akan dirimu
Akan ku pupuk rasa cinta untukmu sepanjang hayatku…

Nabi Muhammad telah diputerakan di makkah
pada hari isnin, 12 Rabiulawal, (20 April, 571M) bersamaan tahun gajah

Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam adalah pesuruh Allah yang terakhir.

Baginda adalah pembawa rahmat untuk seluruh alam dan merupakan Rasulluah bagi seluruh umat di dunia.

 Sesungguhnya Nabi Muhammad merupakan satu anugerah dan kurniaan Allah SWT kepada umat manusia untuk menunjukkan jalan yang lurus dan benar.

Baginda bukan sahaja diangkat sebagai seorang Rasul tetapi juga sebagai khalifah, yang mengetuai angkatan tentera Islam, membawa perubahan kepada umat manusia, mengajarkan tentang erti persaudaraan, akhlak dan erti kehidupan yang segalanya hanya kerana Allah SWT.

 Nabi Muhammad dilahirkan di Makkah, Arab Saudi dan kembali ke rahmatullah di Madinah.

 Walaupun diketahui bahawa Muhammad merupakan Rasul dan Nabi terakhir bagi umat manusia dan seluruh alam oleh orang islam, tetapi orang-orang yahudi dan kristian enggan mengiktiraf Muhammad sebagai Nabi dan Rasul.

 Nabi Muhammad merupakan pelengkap ajaran Islam setelah Nabi Musa dan Nabi Isa.

Salam maulidur rasul dari aku…

Walaupun aku tau maulidur rasul semalam tapi aku tetap nak post entry nie sebab semalam aku cuti maka internet pown cuti sekali…
Sekian…

Yang Baek Itu Dari Allah Dan Yang Buruk Itu Dari Aku Sendiri

14 February 2011

Kenapa Aku Rasa Aku Cacat?

Assalamualaikum….



Di suatu petang yg suram makcik mery merapati anaknya si dollah yang tekun melihat kakinya di atas pangkin depan rumah mereka

Makcik mery : kenape dgn kaki kau tue dollah? Ilang sehelai bulu roma ke?

Dollah  dengan muka masam mempelam epal berpaling menghadap Makcik mery seraya berkata

Dollah : dollah tgh down gile nie mak, mak kenapa dollah x normal mcm org laen?

Makcik mery : x normal apenye? Mak tgk elok je kamu tue,xde cacat mane2 pown

Dollah : nape dlm family kite nie dollah sorang je yang tulis,buat keja pakai tangan kiri? Kwn2 dollah kat sekolah pown ramai yang pakai tangan kanan. Dollah sorang je pelik bt ajaib.

Makcik mery : laaa pasal tue je kamu nak down macam nie?dollah2 x macho langsung la anak mak nie. Meyh mak nak basuh cikit kepala kamu tue.

Makcik mery lagi : kamu patut rasa bertuah sebab kamu salah sorang dari 10-15% penduduk dunia yang dikurniakan anugerah tangan kidal, kamu jugak boleh menggunakan tangan kanan untuk buat semua keja, tak ke kamu rasa beruntung sebab tak kekok gunakan dua2 tangan? Yang tangan kanan bukan semua pandai buat keja pakai tangan kiri tau x.

Dollah : tapi mak ramai tokoh2 dunia yang bijak cerdik pakai tangan kanan. Org kidal nie x cerdik ke mak?

Makcik mery : sape kate?bgtau mak,bia mak tonyoh kepala die sikit. Saidina Umar Al-Khattab, Bill Gates, Mahatma Gandhi tue antara manusia yang pakai tangan kiri macam kamu, elok je deme tue Berjaya, xda pown deme down macam kamu nie.
bkn sbb tangan kiri deme yg jadikan deme tue cerdik tp sbb org kidal nie menggunakan hampir 80-90% otak nye.

Dollah : mcm best je cite mak tue, tapi kan mak dollah x reti la pegang sudu pakai tangan kanan, boleh ke dollah pegang pakai tgn kiri mak?

Makcik mery : ape ke buruk bebeno prangai kamu nie dollah nak mkn pakai tangan kiri pulak, Rasulullah saw bersabda , “wahai anak,bacalah nama Allah dan makanlah dengan tangan kananmu,dan makanlah seterusnya dengan tangan kananmu” (HR. Bukhori Muslim) kamu tau x kalau kite cedok makanan pakai tgn kiri makanan kite tue akan dikencing dek syaitan.

Dollah : eee yerk xnk lah dollah pegang sudu pakai tgn kiri lagi, tapi kan mak xkn xde kelemahan org kidal nie kowt?

Makcik mery : ha meyh sini mak nak kabo kn. Kelemahan org kidal nie die terpaksa menyesuaikan diri dengn peralatan yang dibuat khas untuk org tgn kanan, jadi kat situ akan ade kesukaran la cikit tapi skang nie dah ramai org cipta brang yang membolehkan org kidal selesa dgn kehidupan seharian dan ade lagi satu nie, usia org kidal 9 tahun lebih pendek dari org tgn kanan , tapi ajal maut kan di tgn Tuhan, semua org akan mati xpayah la kamu nak risau fikir pasal 9 tahun tue.

Dollah : lega cikit hati dollah nie dengo mak kate macam tue, ok lah mak dollah nak pegi maen bola nie, nanti name dollah pulak tersenarai dalam senarai pemain bola kidal tersohor dunia, mase tue mak boleh la tumpang senyum kat sebelah dollah,,,

Dan berlalu lah dollah dari pangkin rumah nya itu dengan perasaan yang berbunga2….

Tamat ~~

manusia dianugerahi dengan kelebihan dan kelemahan yang tersendiri, untuk?
Saling melengkapi antara satu sama laen.

Kisah aku :: cikgu sekolah tadika aku dulu pernah tulih surat kat parents aku suruh ajo aku tulih pakai tangan kanan..

inspirasi :: seteleh bersembang dgn sahabat blogger pasal kidal semalam =)

okeh tue bukan tangan aku

Yang Baek Itu Datang Nye Dari Allah Dan Yang Buruk Itu Dari Saya Nur Syakira Yaakub……

13 February 2011

dah besar nanti nak jadi ape ye?

Assalamualaikum….


Masa kite semua sekolah rendah mesti cikgu kelas suruh tulis dalam report card tue 3 pekerjaan impian kita kan? Dulu aku selalu tulis macam nie
  1. 1.       Guru
  2. 2.       Polis
  3. 3.       Doctor


Cita-cita bukan maen tinggi tapi belajar kadang2 malas macam mane la nak dapat kerja impian tue.. huhuhu,, adik2 yang still sekolah tue jangan jadi macam akak kira kau nie erk..

Entry kali nie aku nak share antara 4 kerjaya terbaik untuk kaum wanita.. kenapa wanita je? Lelaki xda ke? ehemm aku nie kan ke pompuan mane la aku tau pasal org laki lak.. kalau nak tau gak try gi tanya kat blogger2 lelaki, si neslo tue ke, ujang ke, kemba tolo ke, xpown abg ben ashaari tue ke confirm diorang leh jawab nye..

Antara 4 Kerjaya Yang Aku Rasa Paling Ideal Dengan Org Pompuan Nie…

·         Pegawai perhubungan awan (public relationship officer-PRO)
Pompuan selalu dilabelkan dengan perkataan “membebel” jadi aku rasa satu kelebihan seorang pompuan bab nie.. PRO adalah kerjaya yang memerlukan seseorang itu dapat berkomunikasi dengan baek dan berkesan…
·         Pakar kanak-kanak
Wanita yang melahirkan kita semua jadi naluri keibuan itu membuatkan seorang wanita lebih mudah dekat dengan anak2 kecil dan seorang wanita juga lebih mudah memahami situasi dan emosi ibu kanak2 itu t’sebut sekiranya kanak2 tersebut sakit.
·         Pakar psikologi
Wanita selalu berbicara “heart 2 heart”,jadi mereka boleh menjadi seorang pendengar yang baek…
·         Jualan dan pemasaran
Wanita sinonim dengan aktiviti menziarahi teman tetangga, jadi dari situ perniagaan akan berkembang disamping mengembangkan gosip2 terkini dunia…

Jadi kesimpulannya kepada kaum2 hawa di luar sane gunakan semua kemahiran dan kelebihan yang di anugerahkan untuk kite miliki kerjaya yang di impikan.. jangan sia2kan anugerah tersebut… setiap manusia di anugerahkan dengan kelebihan dan kemahiran tersendiri sama2 kita manfaatkan demi diri,keluarga dan Negara…. Dah macam ahli politik lak aku rase nie.. hohoho
Dan aku tak kata sang adam tak layak untuk kerjaya2 tersebut, tue semua hanyalah dari pandangan mata aku saja, ape ape pown adalah wajib bagi kita semua mengejar kerjaya impian disamping mengejar harta akhirat yang hakiki tak kira lah lelaki atau perempuan semuanya berpeluang untuk merebut setiap peluang yang terbentang didepan mata… apa yang penting sekiranya korang semua dah mencapai kerjaya yang diimpikan jangan sesekali leka terhadap tanggungjawab terhadap ibu,bapa,suami dan anak2…

Ok lah.. akhir kata,, yang baek dari allah sama2 kita jadikan pengajaran dan yang buruk itu jadikan sempadan…..

BEN ASHAARI TANYA .. 1TUBE.MY


ben ashaari tanya lagi lah...

Sila beri pendapat anda mengenai VLOG ( Video Log ) BEN ASHAARI ini ... Sila klik SINI ..Tidak kurang dari 50 patah perkataan ..


tgk abg ben buat vlog tue mmg best, sape kate blogger hanya pandai meluahkan pendapat dalam blog je? abg ben dh buktikan yang seorang blogger juga mampu memberi pendapat yang bernas lagi baek meskipun berbentuk vlog/live..




Pendapat anda mengenai www.1TUBE.MY dan penambahbaikkan yang boleh anda cadangkan .. Jika ada kelemahan...


1tube.my merupakan wajah rakyat malaysia, org malaysia jugak boleh berjaya seperti masyrakat dunia yang laen.. sama2 kita lebihkan usaha untuk mempromosikan keluaran negara kita...


Jika diberi pilihan , apakah anda ingin terlibat dengan projek VLOG ini atau membuatnya sendiri ?


seharusnya nak,tak salah untuk mencuba sesuatu yang baru sbb dari situ saya akan tau ape kelemahan dan kelebihan yang saya ada...


korang pown dijemput join kat sini



10 February 2011

ade ape dengan hari kekasih?

asalamualaikum

membantu sunnah dan kawan2 laen berkempen.. nk tau ape die? jom kite tengok


tarikh 14 febuari mesti ramai yang sanggup ambik cuti tahunan bagi yang bekerja atau ponteng kelas bagi yang belajar.... untuk ape?
tak laen tak bukan untuk sambut hari kekasih atau valentine day....

bukan kah menyambut hari kekasih tue hukum nya haram? 
anda pasti faham ape yang saya cuba sampaikan bukan?
tak perlu untuk merungkaikan selebihnya...

tanggal 15 febuari 2011 adalah hari untuk memperingati kekasih ALLAH...
siapa? Nabi Muhammad S.A.W....
tinggalkan 14 febuari ,, jom sama2 kita sambut maulidul rasul semoga diakhirat kelak kita akan mendapat syafaat dari Nya...
amin...

yang baek itu dari ALLAH dan yang buruk itu kerana kealpaan dan kelalaian dari kita sendiri umatnya

cemburu tak bertempat lah u nie....

Assalamualaikum…

Aku nak tanya.. bagi yang ade capel/suami/tunang…. Dan partner korang tue ade adik perempuan…korang semua pernah x hadapi situasi macam kat bawah nie?

:: Situasi A ::

Dalam setiap perkara bf korang akan lebihkan adik perempuan die? Korang akan ade satu perasaan yang mane korang rase dalam setiap perkara die lebihkan adik perempuan die berbanding korang.. dan perasaan itu dipanggil “cemburu/jeles”

Bagi yang ade perasaan macam tue aku nasihatkan buang la jauh2 perasaan tue, x kemana nye perasaan korang lagi korang buang mase layan perasaan tue ade la.. ok aku paham yang korang nak die paham perasaan korang sebagai partner die.. tapi cuba kalau korang dibagi pilihan pilih antara bf dan adik beradik korang.. agaknya korang nak pilih sape?

Kata pakar motivasi, Dr. Robiah Hamzah

“seorang teman wanita seharusnya berasa bangga terhadap teman lelaki mereka apabila lelaki tersebut mempunyai hubungan yang rapat dgn adiknya sendiri. Kerana dari situ dapat dilihat rasa tanggungjawab seorang lelaki itu terhadap keluarganya dan cuba untuk menjaga keluarganya sebaik mungkin. Hanya cinta berlandaskan nafsu yang membuatkan seseorang teman wanita mencemburui keakraban sesebuah hubungan adik beradik. Walaupun pasangan kekasih itu telah mendirikan rumah tangga, si isteri tidak ada hak untuk campur tangan dalam hubungan keluarga suami mereka apatah lagi kamu hanya teman wanitanya sahaja yang tidak mempunyai apa-apa ikatan sah”

See pakar motivasi pown cakap macam.. kire aku nie boleh jadi pakar motivasi la jugak..
syakira!! Back to normal ok jangan nak perasan lebih,, huhuhuhu

tapi kan.. bagi si lelaki tersebut bagi aku la, nie bagi aku tau…
korang yang bergelar lelaki nie pown patut fikir perasaan partner korang jugak especially yang dah bergelar isteri…
berikan kasih sayang yang adil pada adik perempuan dan isteri korang..
adil kan? Semua dapat sama rata tak ade sape nak terasa hati…

:: untuk si adik ::

·         x ada hukum yang melarang seorang adik rapat dengan abang nya.. aku pown rapat gak especially bab gaduh manja memang rapat.. hehehe
·         dah tue abg die jadi tak hairan la kalau die nak cuba tarik perhatian abgnya pown.. aku selalu tarik telinga abg aku bila nak dapat perhatian dia,, hihihi
·         diorang kan adik beradik share 1 rahim, kalau buat test DNA pown still sama, ko cuba la pisahkan macam mane pown x kan bolehnya.. tapi kalau darah daging spesies haiwan tue memang patut la pisahkan
·         selain ketua keluarga lelaki nie wajib melindungi ibu,kakak serta adik perempuan diorang.. abg aku pernah tunggu abg ipar aku kat tepi jalan mase along aku belum kawen dulu,sebab abg ipar aku suka ikut along aku, nasib x kena bedik je abg ipar aku tue,, hahaha
·         sebaik2 teman rapat adalah dari kalangan yang bergelar abang/adik beradik.. yela kalau nak pelok si abg tue pown xde yang haram nya

:: kenapa aku kata korang yang bergelar perempuan nie x patut cemburu? ::

·         korang nak ke orang cop korang queen control?..  kalau jadi permaisuri aku nak la,, hahaha
·         asas utama dalam bercinta adalah percaya dan jujur..
·         korang nak org kata korang mabuk kepayang? kalau mabuk puasa tue xpe la jugak
·         jgn jadi si perosak hubungan kekeluargaan seseorang..  dosa tau


Okeh.. buat mase nie .. nie jela yang dapat aku kongsikan..
Disamping mengingatkan korang semua aku jugak ingatkan diri aku sendiri
Sama2 lah kita ingat mengingati kongsi ilmu yang dipinjamkan Allah nie…

Sumber :: pusat sumber google

Yang Baek Itu Datang Dari Allah Dan Yang Buruk Itu Dari Aku Sendiri

09 February 2011

cakap terima kasih kat beliau....

assalamualaikum....

entry nie just aku nak wish thanks banyak2 kat abg ben sebab sudi mengsenaraikan blog aku yang kerdil nie dalam senarai gegar 1000 blog yg BA anjurkan ritu....

kepada kawan2 blogger laen yang tersenarai tue...
teruskan berblog kawan2.. 
insyaallah aku akan gegar ke blog korang semua pulak bila free nanti almaklumlah kerja makan gaji mane boleh nak monteng kerja sangat kan.. huhuhu...

nak tau blogger mane lagi yang tersenarai?
jom klik sini

thanks jugak kat kawan2 yang sudi singgah sini,, nilai baek anda semua akan saya ingat sampai bila...
special to neslo thanks ko slalu tinggal komen n byk memberi tunjuk ajar kat aku  
(best x ayt aku tue?ckp best cpt!!) hahahahaha

akhir taip....

yang baek itu datang dari ALLAH dan yang buruk tue datang dari aku....

07 February 2011

GEGAR 1,000 BLOG OLEH BEN ASHAARI


SAYA SOKONG DUNIA BLOG dan SAYA SUKA KERANA SAYA MINAT MENULIS DAN MEMBACA BLOG ! ANDA BAGAIMANA ??

jom gegar kat sini

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...