Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

26 June 2013

Kisah Khalifah #Tinggalkan Anak

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

balik dari kursus minggu lepas tersangatlah malassssss nak update belog. tambah badan still rasa letih dan kurang mood nak mengadap blog. teruk betul =.= takpe2 hutang dengan kawan2 insyaAllah saya cuba langsaikan hari nie atau esok ;)

orang perempuan nie memang suka fikir jauh ke depan kan? kadang perkara yang setahun lagi akan berlaku dah mula fikir dari hari nie. tapi kalau aju kan ke suami jawapan dia "dah la tak payah fikir sangat, nanti dah sampai masanya baru kita fikir, buat serabut otak je fikir dari sekarang" =.=" FINEEEEEEE!!!! akhirnya sebab dah dibiasakan dengan ayat tue saya pun jadi macam tue skang nie. betul jugak, buat ape la nak diserabutkan otak dengan tambahnya lagi masalah sedangkan diri sendiri dah memang ada masalah lain yang perlu di hadap. 

macam contoh, anak. kalau dulu saya pernah terfikir. nanti bila khalifah kecik nie dah keluar. time weekday isnin-khamis tinggalkan dengan abi dia kat rumah mentua, saya pulak akan jalani kehidupan sorang-sorang kat alor setar nie. susu pulak nak pump siap-siap dan tinggalkan kat dalam peti ais khas untuk susu dia je. sebab niat kat hati dari belum pregnant lagi nak susukan anak sampai umur dia 2 tahun, insyaAllah. tue kan hak dia :)

tapi terfikir jugak, sanggup ke saya berjauhan dengan si anak selama 4 hari 3 malam? masa tue si kecik nie baru je sebulan dua menginap kat dalam rahim saya. tapi dari hari ke hari saya bersama dia, solat dengan dia, makan dengan dia dan untuk dia, berbual menangis ketawa dan lakukan segalanya dengan dia. terus saya cancel semua plan asal dan cakap dengan suami. kiranya belum rezeki saya dapat tukar kerja yang dekat dengan suami, saya akan bawak anak sekali duduk dengan saya dekat alor setar.

segala ujian dan dugaan saya dengan dia dekat sini, insyaAllah saya sanggup dan mampu hadapinya asalkan jantung hati saya ada sekali kat sisi saya. asalkan saya mampu tengok wajah dia setiap hari setiap malam itu dah cukup berharga buat saya biarpun saya tau saya akan penat lebih berganda dari sekarang nie. tapi selalu saya ingatkan yang Allah tak kan pernah menguji di luar kemampuan umatNya. jadi saya yakin yang saya mampu laluinya segala ujian dan dugaan yang akan datang.

untuk berulang penang-alor setar rasanya saya tak mampu dan suami pun tak kan benarkan. satunya faktor keselamatan, yang keduanya takut badan terlampau letih sampai takut nanti ada yang tertidur time tengah drive dan yang lain faktor kewangan untuk berulang tue bukan sikit. bukan tak boleh suami nak berulang tapi saya jugak fikirkan keselamatan dan kesihatan dia. keduanya penting bukan? bila anak dah lahir bermakna ekonomi kami jugak meningkat jadi tak boleh fikir buang duit atas highway. tapi saya tau setiap anak ada rezekinya dan saya yakin akan ada rezeki untuk anak kami nanti, insyaAllah. 

untuk tinggal di tengah-tengah antara penang dan alor setar contohnya sungai petani. hurmmm kami masih memikirkan hal tue. terlalu banyak point yang perlu dikaji dan diteliti. ape pun saya cuma mampu berdoa moga Allah bukakan sedikit rezeki untuk kami yang duduk jauh nie dan semoga Allah permudahkan segalanya amin. 

sape yang tak nak duduk dekat dengan suami kan? semua yang bergelar isteri memang nak tidur dalam pelukan seorang suami setiap malam, buka isu sex tapi sesungguhnya dengan mereka lah tempat kita meluah segala isi hati yang terpendam. tapi mungkin belum rezeki kami nak duduk serumah setiap hari, saya redha dan saya yakin ada pelangi yang akan muncul dalam keluarga kami nanti, insyaAllah saya yakin dengan janji Allah :)

13 June 2013

Kisah Khalifah #Susu Baru

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

masa jumpa Pakar Zat Makanan ritu. dia ada tanya saya minum susu brand ape sepanjang hamil nie. saya jawab la Nestle Mom & Me. masa dia tanya minum berapa gelas sehari? saya dengan confindent jawab, DUA!!!! tapi bila lepas tue dia tanya pagi, tengahari dengan malam makan ape. kantoi yang saya sebenarnya cuma minum segelas je sehari. ape la ummi nie =.="

dan tambahnya lagi susu nestle khasiat dia tak tinggi sangat jadi nanti tak cukup untuk saya dengan baby sepanjang hamil nie. lepas saya tanya susu ape yang tinggi khasiatnya. dia pun check jadual susu dia, rasa rugi pulak tak ambik photostat ritu, suka-suka awak je kan syakira nak mintak photostat =.= katanya anum dengan lagi satu brand (brand mahal, tapi dah lupa nama) yang paling tinggi khasiatnya. saya pun tanya la kalau minum anmum betul ke boleh buat baby besar dalam perut? sebab ada saya dengar desas desus yang kata macam tue. katanya, takde la. kadang baby besar dalam perut atas faktor lain sebagai contoh ibu yang ada kencing manis masa preggy. ok paham. 

dan info tambahan, cuba elakkan minum susu yang berperisa macam coklat atau mangga, minum yang natural punya. yang itu paling bagus. sebab bagi susu yang berperisa ada tambahan gula dalam susu, nanti tak pasal boleh dapat kencing manis. Oooo macam gitu. baru ingat nak minum anmum mango,  ritu masa promoter tue bagi rasa dia sedap la jugak boleh nak minum. terus cancel. beli yang biasa punya sudah.


lepas episod cerita macam-macam kat abi pasal susu tue. dan buat drama nak tukar susu anmum, siap cakap dengan suami "abi, apsal susu ummi nie rasa minyak ikan ek" masa tue masih minum susu nestle lagi. suami pun beli kan susu anmum materna untuk ummi dengan baby. yeayyyy. padahal kalau tak buat drama pun dapat jela dari abi tue saje menggedik kan :p 


dan untuk dapat cukup khasiat saya pun bancuh sesiap sebotol susu untuk dihabiskan dalam masa sehari. bancuh lepas tue simpan dalam peti sejuk. susu boleh minum masa dia sejuk tapi tak boleh bancuh melebihi suhu 45 darjah celcius nanti mati kultur hidup yang ada dalam susu, dah kurang khasiat dia kan. dan sebenarnya bancuh dalam botol gitu untuk lebih effect masa minum, konon nak bagi ummi lebih bersemangat habiskan sebotol susu. tue nasib baik tak tuang susu dalam gelas kaca macam dalam iklan selalu dok tayang, kalau tak lagi laju abi geleng kepala tengok drama ummi. hahahahaha :p

12 June 2013

Kisah Khalifah #Check Up 7 Bulan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

semalam sebelum sampai klinik kesihatan simpang kuala tue. dekat sungai petani tetiba jammed, adoiiiii dah la lambat, jammed lagi sahih lagi lambatttt. rupanya ada kereta accident, kereta yang akak (tau akak sebab nampak akak tue terperangkap kat dalam kereta tue,dan orang plus tengah tolong keluarkan dia) tue drive berpusing atas highway. remuk kereta dia, kereta kenari lagi satu pun remuk jugak. padan jammed panjang pagi tue. tatau la sape yang tergelincir sebab pagi tue hujan lebat la jugak. tapi apa yang saya respect driver lori semuanya mengalah duduk bahagian kiri untuk tak lagi jammed kan keadaan. respect la abang lori!! :D dan lagi satu yang buat saya tersenyum dalam jammed tue ada la sorang driver lori nie saja menghimpit ke laluan kecemasan, tinggalkan cukup-cukup untuk penunggang motosikal lalu je, tujuannya nak halang driver kereta yang berotak OKU dari ambik kesempatan guna laluan kecemasan. hahahahaha padan muka diorang. 

sampai klinik 8.30 pagi, dan macam biasa bila dah lambat mestilah dah ramai kat klinik tue. tapi mujurlah saya awal jugak kalau tidak dah kena berdiri pulak, ramai yang kena berdiri sebab tak cukup kerusi. memang ramai dari biasa la semalam. Alhamdulilah berat dengan tekanan darah ok. berat sekarang dah naik 49 kilo tapi masih dibawah kawalan takpe la, janji tak kena tanda merah. ngehngehngeh :p

masa bawak darah ke makmal dalam hati doa banyak-banyak, moga Allah naikkan hb darah saya. Alhamdulilah hb darah dah mula naik. kalau bulan lepas 9.3 tapi bulan nie 10.6 dah ada pertambahan, syukur sangat moga nanti check up seterusnya mampu sampai paras normal. amin. jumpa dokte dia tanya makan vitamin apa untuk tambah darah. saya jawab makan macam-macam. memang pun. dengan Iberet, Shaklee, Jus Pink Guava, Jus Delima, macam-macam lagi la. yang penting kena setiap masa doa moga hb darah kembali normal macam orang lain. insyaAllah bila ada usaha mesti ada ganjaran kan ;)


dan semalam dokte dah suruh mula kira pergerakan baby dan catatkan 10 kali pergerakan dia dalam sehari dekat dalam kotak-kotak jadual kat atas tue. katanya setiap kali rasa baby gerak tick, lepas je baby diam bila dia bergerak lagi tick lagi sekali dan macam tue la seterusnya sampai cukup 10 kali bermula jam 9 pagi. kalau sampai 9 malam tak cukup 10 tick. kena cepat-cepat datang hospital takut baby lemas. ok saya paham dokte. tapi sebenarnya anak kami berdua nie pepagi sebelum sampai ofis dengan sebelum nak tido waktu aktif dia. 

dan mulai semalam bermula la episod check up 2 minggu sekali untuk saya dengan baby. omaiii malasnya tapi apa kan daya, baru saya tau yang check up boleh hari lain selain ahad dengan selasa. ahad selasa tue memang waktu ramai orang sebab hari tue je untuk buat OGTT(ujian kencing manis). jadi untuk mengelakkan kena tunggu lama baik datang hari isnin atau rabu. tapi untuk lagi 2 minggu saya saja ambik hari ahad sebab nak merap dengan suami. ngehngehngeh :p

dan semalam masa check perut, nurse cari jantung baby nak dengar heartbeat dia. susah betul nak cari, lama jugak nurse tue pusing ikut sana ikut sini, akhirnya baru dapat jumpa jantung dia. anak ummi nie nakal la, suka main nyorok-noyorok buat ummi risau. dan memang baby nie kalau selain ummi abi dengan darah daging dia yang pegang dia takkan bergerak. sebelum masuk jumpa nurse kemain lagi sampai bergoyang tangan saya dia main kat dalam. tapi selama nurse ukur, pegang perut dia senyap je kat dalam. 

semalam jugak dapat cucuk ATT yang kedua. adoiiii bisanya sakit sangat, dan lenguhnya sampai ke hari ada lagi. nak tido tindih tangan semalam pun tak boleh. sakit sangat. oh ye, bagi sape yang tatau terutama Kay_are. cucuk ATT untuk ibu hamil nie memang kena ada setiap kali mengandung walaupun masa kecik dulu dah pernah dapat. bezanya untuk mengandung kali pertama kena dua kali cucuk. untuk kandungan seterusnya baru sekali je kena cucuk. 

10 June 2013

7 Bulan Sudah, dan Mereka

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

salam 1 syaaban 1434H, sekejap je dah masuk syaaban maknanya lagi sebulan dah nak puasa. semoga saya mampu puasa penuh tahun nie, insyaAllah ummi mampu. dah study apa yang diperlukan oleh seorang ibu mengandung untuk berpuasa dengan bertenaga, insyaAllah ummi boleh dan baby pun boleh ;)


dan bersyukur dah masuk 7 bulan usia rumah tangga saya dan suami. mendoakan moga rumah tangga kami dilimpahkan dengan keberkatan, dimurahkan rezeki, dipermudahkan jalan untuk kami tinggal dan menjalani kehidupan suami isteri serta abi ummi dibawah satu bumbung, dan ikatan antara kami mewangi hingga ke taman-taman syurga, amin. saya cintakan awak suami :D


pagi tadi dengan pagi semalam tersenyum tengok dashboard belog nie. semua angkara kawan-kawan maya yang rajin menjenguk. terima kasih daun keladi pada semua yang selalu kunjung tiba, yang selalu drop komen berjemaah Kay_Are, HaniAsyira, Noraim, Okje dan kengkawan yang selalu ada baca cerita saya yang biasa-biasa aje nie Kak Shida, GKSB, Kak Zai, Kak Sue, Adik Hlovate, Seharum Kasturi, Mama Aryan, Kak Sunah, Kesuma Angsana, Mrs Eady, Mimie Najib, OE, Liza, neesa_jun, Fiza Rahman, Sue Pelik, Jusiza, serta ramai lagi yang mungkin saya terlupa letak, atau yang datang tapi tak tinggal jejak, maafkan saya. perhatian kalian semua saya hargai dengan kasih sayang yang penuh dihati. semoga kalian semua sentiasa dibawah kasih sayang Ilahi hendaknya. Amin

dan tak lupa jugak suami yang selalu stalk belog bini kesayangan dia nie. walaupun kadang timbul tenggelam komen dia tapi saya tau dia baca tiap entry baru saya. mekasih yayang :D

#besok check up, berdebar tunggu result HB darah dan berat besok, mendoakan moga semuanya baik-baik jela. amin

09 June 2013

Kisah Khalifah #Third Trimester

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

hihihihi gelak sekejap baca komen kat entry lepas pasal saya kawal makan time preggy nie. kawal makan tue bukan ape, sebab takmau berulang ke klinik 4 kali dua minggu. paham jela kalau klinik kesihatan nie. berat kurang pun dorang take care, berat terlebih pun dorang take care. disebabkan saya nie bekerja dan malas nak berulang ke klinik je, saya kawal la makan. doktor pun suggest kawal makan, yang penting mesti makan makanan berzat untuk kesihatan baby dan ummi. almaklumla bukan semua orang paham kenapa kita kena selalu berulang ke klinik kan. ok tutup cite tue.

(yang kaler pink tue selalu lambat kira hari dari yang hitam tue grrrrrrrr)

Alhamdulilah syukur sangat Allah izinkan saya melalui saat dan pengalaman hamil sampailah ke trimester yang terakhir nie. syukur sangat. sekejap je masa berlalu kan. dalam tak sedar dah masuk bulan ke 7 hamil. dah 7 bulan si kecik nie duduk bermain kat dalam rahim ummi dia. dan tak sampai 100 hari lagi sebelum melahirkan dia. 

sebak, ye itu yang saya rasa. dalam tak sabar dan rindu nak menatap wajah anak terselit jugak perasaan sebak. pastinya nanti saya akan rindukan saat dia bergolek bermain dalam rahim saya, saat dia merenggang, mengeliat dan mengacau ummi dia time nak tidur. saya akan rindukan saat tue nanti. dan pastinya akan rindukan saat perut yang membuyut macam sekarang nie. hihihi tapi satu je tak rindu. tak rindu nak berulang ke klinik. ngehngehngeh :p 

dan lebih sebak bila nanti saya masuk kerja terpaksa tinggalkan dia kat rumah pengasuh. yela sekarang nie datang ofis dengan dia, ke mana pun bawak dia kat dalam perut. nanti dah kena berjauhan dengan dia. takpe ummi kuatkan hati sekejap je. semua orang pun melalui benda yang sama ;(

ape pun tetap sentiasa berdoa moga lahirlah seorang khalifah yang sempurna cukup sifat dan sihat nanti. moga anak kami menjadi hamba yang taat pada perintah Allah dan meninggalkan laranganNya. amin. teruja dan takut fikirkan saat melahirkan nanti. bila cakap dengan suami.

"nanti kalau ditakdirkan ummi meninggal masa berjuang lahirkan baby macam mana?" sungguh saya selalu terbayang akan jadi masa tue. terus air mata berjuraian jatuh.

suami pulak terus tolak saya jauh-jauh, marah dan tak suka nak dengar. sya pulak cepat-cepat tarik peluk balik sebelum ada orang naik angin sungguh-sungguh. hihihi ;) apa-apa pun sangat bersyukur dan berterima kasih pada suami yang sabar banyak melayan karenah saya sepanjang hamil nie. ingat mudah ke nak melayan orang mengandung nie, pepaham aje la kan. hihihihi :p

05 June 2013

Kisah Khalifah #Temujanji Pakar Zat Makanan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

semalam pukul 10 pagi ada temujanji dengan pakar zat makanan. sampai lagi 5 minit pukul 10. dah 10.45 baru dapat masuk jumpa, gila lama nak tunggu. rupanya dia panggil masuk sorang-sorang terangkan ape yang patut. mungkin la kan patient lain-lain masalah, penerangan pun lain-lain dan makan masa la jugak. lebih kurang sejam baru selesai sesi deting tue. 

disebabkan saya kekurangan zat besi dalam darah. perbincangan lebih tertumpu pada isu yang tue la. dan antara lainnya sebab saya sebelum pregnant underweight dan dia terkejut dengar saya kawal makan sebab takut berat badan naik mendadak macam bulan-bulan lepas dia pun suggest la bentuk makanan untuk saya. katanya saya perlu makan 6-8 porsi sehari. porsi tue keseimbangan makanan yang diperlukan oleh tubuh badan seseorang.

maklumat bawah nie bersamaan 1 porsi setiap hidangan :-

ayam ~ sebesar 1 kotak mancis / 1/2 paha ayam 
ikan ~ sebelah ikan termenung / isi ikan sebesar 1 kotak mancis
udang ~ 6 ekor udang size biasa / 2 ekor yang bersaiz besar - kalau lobsters tue kira macam mana pulak ek? hihihi :p
daging ~ sebesar 1 kotak mancis
telur ~ sebijik
kerang, lala dan sewaktu dengannya ~ 1 senduk / 1 cawan

dan tambah pegawai tue. makanan berbentuk daging nie lebih banyak protein dan zat besi berbanding sayur-sayuran dan tumbuh-tumbuhan. tapi apa yang penting kalau makan elakkan minum kafein, teh, susu. sebab nanti boleh ganggu penyerapan zat besi dan porsi dalam setiap hidangan tue. seeloknya minum lah jus buah-buahan. dan kalau nak makan buah, lepas je potong buah tue terus makan kalau tidak makin lama tempoh masa buah tue terdedah dengan udara makin banyak la zat dia yang hilang.


dan disebabkan tak nak zat harum manis nie hilang, semalam jugak abis 4 bijik saya makan sambil tengok teduhan kasih tue (ALASAN) hahahahaha. semalam kawan opis ada bagi harum manis 4 bijik, tak boleh tahan la tengok dia. kupas semua sekali, konon rini boleh bawak pegi ofis makan sambil buat kerja tapi semalam jugak selamat masuk perut. dah tue bila kenyang sangat mula la nak buat itu tak larat, nak bangun tak larat. suami kata "amboiiii lepas je PZM tue kata boleh naik berat lagi makan sampai tak ingat dunia" opsssssss hahahahahaha :p

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...