Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

21 January 2014

Mintak Perhatian

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera




dah lama saya perasan, Fateh Uwais nie kalau time dia menyusu nak tido tue dia takkan bagi saya bersuara menyembang dengan sesape. mesti dia tengok muka saya sambil menangis terjerit-jerit. bila saya pujuk kata "ok ummi tak sembang, ummi diam je sambil2 belek muka awak" baru dia sambung nyusu dan diam. kalau tak tepuk2 dia pun marah jugak. 

kalau dengar suara abi dia time nak tido pulak, cabut susu dan lentok kepala tengok abi sambil senyum-senyum. goda abi ajak main dengan dia. bezanya takde menangis jerit-jerit kalau dengan abi

balik kampung ritu boleh pulak dia menjerit nangis masa opahnya sembang dengan jiran belakang. agaknya sebelum tue opahnya kata nak ambik dia dari tok tapi opah ralit bersembang tak jugak2 ambik dia. terus protes, suara jiran pun dah tenggelam dengan suara dia hahahaha

pandai dah dia tarik perhatian kami bila nak bagitau sesuatu. agaknya dia nak bagitau "bila saya ada tolong bagi sepenuh perhatian pada saya!!!!" kot. bagi tangan nak pergi atas dukung orang lain pun pandai dah. alhamdulilah syukur dengan perkembangan anak ummi abi nie

dua hari nie saja mendera perasaan abi, selalu hari-hari anta gambo anak dekat dia. hewhewhew :p

12 January 2014

2013 Yang Lepas

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

tengok orang lain berthrowback, saya pun tingin jugak hahahaha. alang-alang nak hupdate blog tapi kurang idea kannn :p

January


baru dapat tau secara rasminya ada si kecik dalam rahim. anugerah yang tak ternilai harganya. dan walaupun orang kata masih awal, tapi doktor suggest untuk scan perut. nak tengok baby selamat duduk kat tempat dia ataupun tak. Alhamdulilah segalanya dipelihara Allah

February - March


bila dah bukak Buku Pink untuk ibu mengandung, maka bermula lah episod berulang ke klinik kesihatan. berulang sebab ada problem darah kurang. kalau tak takde masa nak ulang alik situ. bukan best pun huuu



dan pertama kali jumpa adik sorang yang jauh dimata nie. Noraim Ismail. entah bila nak jumpa untuk yang kedua ketiga dan seterusnya tatau la. moga Allah permudahkan jalan kita ye dik. 

April


luluh hati bila Nurul Iman tersayang kena langgar lari. habis kemek-kemek. syukur lah tak lama kemeknya lepas tue terus repair. tapi melayang jugak RM2++ hukhukhuk 

May


bulan kelahiran kecintaan hati saya, suami tersayang dan may lepas jugak bulan sahabat tersayang bertunang dengan TTM nya. insyaAllah CNY nanti akan menjadi isteri sorang. sentiasa doakan yang terbaik untuk dia. cuma tak berkesempatan nak call tanya preparation. si kecik Fateh Uwais suka nak ambik hp bila saya mula pegang telefon tue. nguuuu. dan pestime ketemu si kecik Muhammad Umar Faiq. adik badik junior KBU si Fateh Uwais hihihihi :p

July


pestime jumpa baby secara 3D!!!! masa nie tengok muka baby macammm muka ummi. tapi sekali bila dia dah besar nie orang kata muka abi dia. heiiii muka abi ummi nie seiras tau. makanya muka abi ummi la. kenot sesekali kata muka abi je. terguris hati ummi!! hahahahahaha :p

August

saat dan penantian menanti si kecik tue keluar menjenguk dunia. ingatkan awal bulan August dah keluarnya rupanya sampai hujung bulan pun tak jugak keluar-keluar. duduk berehat kat rumah infiti lamanya. konon berehat dan ambik tenaga untuk push baby. tapi time bersalin takde jugak tenaganya sebab tenaga dah habis masa duk menahan sakit.hewhewhew

September


dan rupanya Fateh Uwais yayang kenit kecik tue nak bulan besday sama dengan ummi. sobssss terharu ummi :p Alhamdulilah hadiah yang tak ternilai dari Allah untuk kami suami isteri. hari-hari kami dah berubah 360 darjah dengan adanya budak pipi pau tue. yang pasti cinta kami makin berseri dengan adanya dia. sayangggg anak ummi

Oktober


melalui pengalaman berpantang yang super mencabar diakhir2 hari. orang kata sesetengah baby. lagi dekat nak habis pantang lagi mencabar nak jaga dia. saya iyakan aje. bila dah nak habis tue. nak tungku tak sempat. nak makan anak ngamuk. ada je yang tak kena. alhamdulilah lepas dari tue semuanya boleh dikawal. pestime jugak bawak Fateh Uwais tengok dunia luar. ngamuk sakan orang tue. nak merap je. lastnya abi kata "jom balik"

November


Selamat ulang tahun yang pertama untuk kami berdua. Alhamdulilah dah setahun perjalanan, dan banyak pengalaman yang lebih mematangkan kami berdua. moga cinta milik kita hingga syurga. amin

Disember


berjalan sakan dari Bintulu sampai ke Kota Kinabalu. sudahnya ummi demam seminggu. nguuuu. tepuk tangan untuk ummi. dan akhirnya alhamdulilah anak manja ummi tue dah menerap untuk pertama kalinya. Kak Zai pun kata macam mama "ntah2 anak nak dapat menda baru, ummi yang tolong demamkan" pun boleh la. lebih sanggup ummi yang demam dari tengok anak tak sihat. terima kasih Allah atas segala kurniaan :)

09 January 2014

Fateh Uwais #4Bulan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

 1 Januari 2014

dah baby 4 bulan baru nak hupdate perkembangan bulan-bulan kan. hewhewhew. dalam 3 bulan lebih tue Fateh Uwais dah mula pusing-pusing badan nak menerap. masa ummi demam hari tue, 29 Disember 2013 baru dia betul-betul menerap. tapi yang ralatnya saat pertama kali dia boleh nerap tue bukan depan mata ummi. ohh sedihnya rasa sebab kalau boleh saat pertama kali dia dapat benda baru ummi nak ummi orang pertama tengok. sobssss, tapi tetap bersyukur anak dah boleh menerap.

hari pertama menerap

baru hari pertama dapat menerap dah buat muka berlagak gila macam dia tue dah menerap berbulan-bulan. geram je tengoknya. masuk je 4 bulan, 1 Januari 2014 dia dah pakai gear reverse. satu katil dia boleh pusing. sebelum terlena tengok kepala ada kat badan ummi, terjaga lagi sekali tengok dah pusing sampai hujung kaki. kusssss semangat tak boleh leka dengan Fateh Uwais nie. bantal tue satu katil kepong kat dia. lepas nie tilam pulak nak lena kat kaki katil.

kadang bila dia teringat dia pusing badan bila dah letih menerap. bila lupa nanges mintak orang pusing. paling dia suka bila dah nanges letih tue angkat bagi berdiri terus gelak mengekek2 senyum sampai telinga. terus cair hati ummi yang kepenatan nie.

muka bahagia tak kena cucuk bulan nie, tunggu bulan depan ye dak kenit

timbang hari tue 6.4 kg kurang 600gram dari sepatutnya kata nurse tapi masih diparas normal, digaris putih. alhamdulilah. sekarang Fateh Uwais banyak nak main, menyusu memang kurang, tido pun kurang. mungkin atas faktor tue yang buat berat dia tak naik macam selalu. kalau bulan lepas 5.8kg. bab menyembang bagi kat dia. riuh satu rumah dengar suara dia je.

bab menarik rambut orang pun menang kat dia, nak menangis rasa bila sekali dia genggam tue. abi selalu meronta sakit bila janggut dia jadi mangsa hehehehe. kalau main 'tundak' atas kaki orang pun fevret dia jugak, sampai meleleh-leleh air liur syok sangat. seronok bila tengok gelak tawa anak, tenang je rasa.

08 January 2014

Macam Mana Uruskan Anak Sorang Diri?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

ramai kawan-kawan yang tau saya dengan suami PJJ tanya, tak susah ke uruskan anak sendiri? setiap hari isnin sampai rabu memang saya uruskan anak sorang diri, kecuali masa dia dengan pengasuh. cabaran dia memang Allah je yang tau. 

selalunya sebelum hantar dia ke pengasuh pepagi tue saya cuba luangkan masa main dan bersembang dengan dia. memang saya sengaja bangun siap awal-awal supaya saya ada masa untuk dia sebelum bergerak ke ofis. saya tak suka kalut-kalut pepagi tue sampai dia rasa tension. sebab ikut pengalaman orang lain anak selalunya 'buat perangai' bila dia kurang dapat perhatian dari parents. 

jadinya saya cuba bagi perhatian dan kasih sayang yang melimpah ruah untuk Fateh Uwais. saya nak dia dapat sepenuhnya perhatian lebih dari anak-anak yang sentiasa ada seorang ayah disisi. saya tak nak dia rasa ruang kosong bila abi dia takde dengan dia 3 hari tue. waktu petang lepas ambik dia pun saya wujudkan masa khas untuk dia. bermain, bersembang, bergelak ketawa, bergolek-golek berdua. Alhamdulilah hasil yang saya dapat memang buat saya sebak dan terharu.

Fateh Uwais jadi sangat baik, takde buat perangai tak tentu hala, takde menangis merengek2. cuma baby buat perangai kadang-kadang bila lapar, nak tido, dan rasa tak selesa tue benda normal. alhamdulilah setakat hari nie segalanya masih boleh dikawal.


jadi ummi pjj nie bukan benda mudah, banyak yang perlu dikorban. pengurusan masa paling utama. yang penting mental kena kuat, kena selalu motivasi diri sendiri dan selalu lah dekat dengan Allah insyaAllah semuanya akan dipermudah. selalunya bila nampak Fateh Uwais ralit main dalam playgym atau tengok upin ipin, time tue la saya mesin kain atau kemas apa-apanya. lipat kain baju sambil ribakan dia tue dah biasa saya buat. baringkan dia atas sejadah time saya solat. ribakan dia time saya makan. sambil buat kerja sambil main dengan dia.  time dia dah tido baru boleh mandi atau buat keja lain-lain.

awalnya memang susah, sampai saat nie pun kadang saya menangis bila mental dah mula jatuh ke bawah. sungguh bila sampai saat tue rasa diri tak kuat, menangis sambil peluk anak. mengadu kat anak apa yang perlu kami lalui berdua. kadang dah mula rasa putus asa, macam-macam benda negatif yang keluar. tapi cepat-cepat saya positifkan diri, berdoa. moga satu hari nanti dia tak liat solat bila dah selalu duduk atas sejadah. bila dah besar dia tak kacau kain-kain yang saya dah siap lipat. dan moga bila dia dah besar dia tak sepah-sepahkan makanan yang terhidang. semoga dengan cabaran yang kami lalui mampu jadikan Fateh Uwais seorang yang berdikari dan matang. dengan kata-kata positif tue la saya mampu tersenyum dan bangun semula. dan kerana Fateh Uwais si pipi pau saya kena bangun dan jadi lebih kuat.


alhamdulilah Allah kurniakan saya seorang suami yang tak kurang hebatnya. bila weekend atau bila dia cuti memang suami yang uruskan anak. salin pampers, bagi pakai baju, manjakan anak, manjakan ummi #Ehh hihihi. saya cuma bagi susu, bagi mandi dan main-main dengan anak je. yang lain semua atas abi. suami yang memilih nak buat macam tue. gembira dan manjakan kami bila kami ada dengan dia. Alhamdulilah saya bersyukur ada awak, terima kasih atas penghargaan awak untuk kami berdua.


jadi suami isteri PJJ kena give and take. pepandai wangikan rumah tangga dengan cara kita sendiri. kalau tidak memang boleh perang emosi bila masing-masing tak nak cuba memahami. kalau orang lain boleh, insyaAllah kita jugak mesti boleh buat. yang penting jangan tinggalkan solat, rumah tangga yang goyang solatnya memang mudah ditiup iblis. sama-sama saling ingat mengingati, tegur meneguri. eh betoi ke ayat nie? gasak la hihihihi. 

07 January 2014

Terbang Ke Sabah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

ohh sungguh penat nak mengemas beg. baru je lepas kemas2 beg balik dari bintulu dah kena mengemas nak ke sabahan pulak. adik ipar berjodoh dengan orang keningau sabah, makanya kena la hantar rombongan ke sana pulak. letih, longlai semua ada. tapi eksaited nak berjalan tetap ada peratus nya jugak hewhewhew.


pepagi subuh khamis ayah mentua dah kejut satu rumah suruh cepat bangun, bukan menantu yang bangun dulu hewhewhew :p nak naik flight kat penang, mau nya jem atas jambatan terlepas pulak flightnya nanti. sampainya awal tapi ntah kat mana silap terkejar-kejar jugak nak naik flight tue. group terakhir masuk flight. adehhhhh tak habis jugak kes kejar flight walaupun kat sini. 

11 pagi lebih macam tue alhamdulilah sampai airport Kota Kinabalu, nak ke Keningau tue ambik masa dua jam lebih dengan jalan yang penuh liku dan penuh jem. masa nie dah mula rasa badan tak sedap sebenarnya tapi mungkin sebab keadaan jalan dan badan yang letih. turun keta ingat nak muntahkan segala angin yang terkumpul tapi tak boleh pulak, terus nyanyi-nyanyi dengan harapan perasaan tak sedap tue hilang, =.= Fateh Uwais pulak sepanjang jalan tue segar bugar mata dia, ummi pulak yang melelong. mujur la akhirnya nak jugak tido setelah dikepit dan disumbat susu. kalau dia tak tido jenuh nak bergilir pegang dah la tak reti duduk diam. 


sampai Keningau disambut dengan hujan lebat pulak, selesai makan ape semua saya cepat-cepat ajak family mentua balik rumah makcik pengantin. alhamdulilah makcik pengantin sudi pinjamkan kami rumah agam diorang untuk kami menumpang sampai hari ahad. save budgetttt hahahaha :p memang agam pun rumah makcik tue. rumah dua tingkat, ada 5 bilik kat tingkat atas, memang suami jadi mangsa ajak teman naik atas bila takde sape, segan nak naik sensorang hahahaha.

Alhamdulilah sabtu selesai majlis akad nikah dan kenduri belah pengantin perempuan. ahad pagi geng mama ayah berangkat jenjalan sekitar sabahan. tinggal la kami suami isteri anak dan adik-adik suami sementara tunggu adik ipar selesaikan hal-hal kat rumah mak mentua dia. nak masuk petang kami ke kawasan air terjun Mahua Waterfall Tambunan. saya dan uwais? tak naik sampai air terjun pun. tak berani nak naik tinggi-tinggi dengan bawak baby kecik. main-main air kat bahagian bawah pun dah best. air dia subhanallah punya la sejuk. 

isnin konon nak gerak pepagi tapi tayar kereta pancit, nak masuk tengahari jugak la baru bergerak ke Kundasang, singgah kundasang sementara nak ke Kota Kinabalu balik. masa dalam perjalanan nie saya dah mula tak sedap badan, petanda demam nak mai. padahal malam semalamnya elok segar bugar. Allah yang memberi sakit Allah juga lah yang menyembuhnya.


yang bestnya dalam perjalanan ke homestay dapat tengok gunung kinabalu. Ya Allah cantiknya, rezeki kami dapat tengok sekejap lepas tue awan lalu, tutup tak nampak dah. konon petang tue nak buat outdoor adik kat ladang lembu area situ tapi tutup pukul 5 petang. kami sampai 4.55 petang. hurm takde rezeki dapat outdoor kot tepi-tepi pun boleh la. nak outdoor dalam tue kena bayar RM100 pulak. rugi rugi. cuaca kat situ memang sejukkkkk, kalah la cameron sejuknya tapi bab strawberi cameron menang banyak. 5 bijik strawberi kat sana dijual dengan harga RM10!!! :O

Homestay dia best, sewa RM170 semalam. ada dua bilik, dua bilik air siap dengan dapur boleh masak2 dan loteng boleh tido reramai. air teramat la sejuk mujur ada heater tue pun tak membantu sangat. si Fateh Uwais tue tak mandi pun. lap-lap macam tue je takut dia demam pulak nanti kena air sejuk sangat. tapi sudahnya ummi yang demam panas sampai tak boleh nak bangun =.=


selasa pagi dah nak bergerak ke Kota Kinabalu. cakap dengan suami, nie kalau rumah sendiri sumpah ummi tak kan bangun gerak kemana-mana. sungguh tak larat. semua suami yang kemas. beg pun suami kemas. wahhhh ummi bangga dengan abi. hihihihi. sepanjang perjalanan saya bukak tingkap luas-luas, ambik udara segar. dengan harapan demam turun cepat dan saya tak loya nak muntah dengan jalan yang bengkang bengkok tue. 

alhamdulilah cara tue berkesan untuk sementara waktu. sempat la jenjalan dalam Rumah Terbalik walau dalam keadaan kepala tonggang terbalik nguuu. takde ape pun dalam rumah tue. cumanya barang semua terbalik. bayangkan jela rumah kita dalam keadaan terbalik tapi kemas. takde sepah-sepah pun. kata terbalikkkkkkkk. kata budak nakal yang buat rumah tue jadi terbalik. eh eh eh teremosi pulak hihihihi. 

sampai kota kinabalu hujan lebat yang maha hebat. takde rezeki jugak adik-adik ipar nak pusing pulau Manukan. plan asal kami nak pusing pulau manukan. tapi dah hujan, ombak kuat memang bukan rezeki kami la. saya suami dan Fateh Uwais tunggu dalam kereta sementara tunggu diorang pergi makan. lastnya adik ipar hantar kami balik hotel bila diorang nak mensoping lagi lama. balik hotel gedebummmmmm tak sedar kan diri. memang nikmat sangat dapat baring atas katil empuk dalam keadaan badan yang tak sedap nie. 

tak kemana pun saya, selain keluar pergi klinik ambik ubat. tak sabar sangat nak balik penang sebenarnya. nak rehat betul-betul kat rumah. mood nak berjalan pun jadi tak best bila sakit-sakit nie. rabu esoknya alhamdulilah selamat sampai bayan lepas, pulau pinang. turun flight dalam keadaan badan menggigil. mama mentua pulak yang tolong pegangkan takut terjatuh. dan selepas itu bermula la episod demam seminggu yang tak sembuh-sembuh.

alhamdulilah demam sembuh sepenuhnya selasa lepas, syukur sangat dah boleh urus anak sendiri, dah boleh main dengan anak. kesian sangat ke dia bila saya tak dapat urus. nampak sangat hepynya dia bila ummi yang ambik. terus senyum gelak-gelak sampai ke telinga. pandai ambik hati anak ummi nie. demam berubah cuaca je takde demam bawak adik Fateh Uwais. kot la ada yang nak tanya soklan yang sama macam opismate kat sini :p  

06 January 2014

Cinta Bintulu

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera

 
Selamat Pengantin Baru buat akak sunah sakura dan abang ady budika. semoga kasih sayang terus mekar mewangi hingga ke jannah. kekurangannya diredhai, kelebihannya disyukuri kata Ustaz Hasrizal. besar maknanya tue. kira doakan moga rumah tangga akak dan abang beroleh barokah dan dikurniakan permata hati yang soleh solehah. amin. sebak saat akak sunah sah menjadi isteri pada abang ady. abang ady jaga kak sunah kita bebaik tau ;')


awalnya kami 3 beranak dah cancel plan nak ke Bintulu nie atas sebab-sebab tertentu. tapi bila bincang balik dengan suami. akhirnya kami meneruskan hajat yang hampir tertangguh nie. khamis 12hb kami bertolak dari penang ke ipoh, naik bus pukul 1pagi dari amanjaya terus ke lcct. alhamdulilah si bam bam Fateh Uwais tue behave sangat. dalam bus dia tido cuma merengek kecik-kecik sebab tak berapa nak selesa kan. sampai lcct dalam 4lebih macam tue. flight pukul 7. 


yang bestnya walaupun sampai awal tapi tak selesaikan segala urusan luggage awal-awal. agak kelam kabut la jugak sebab dalam web kata kalau bawak infant tak boleh check in dekat web tapi kat airport bintulu nak balik kl ritu boleh je guna pakai yang kami check in kat web. kalau tau tak payah la nak beratur check in kat lcct ritu grrrrrrr. 

sampai kat rumah kak sunah, alhamdulilah layanan baik yang kami terima. terima kasih akak sunah sekeluarga layan kami baik. makcik kak sunah nampak kami nak mandikan Fateh Uwais terus dibagi air panas sebab takut si kecik tue terkejut kena air sejuk. memang kesukaan dia la mandi air suam-suam tue. sampai tak nak keluar tub mandi tue la. tido pun lena je tumpang buai yang ada dekat rumah akak sunah. siap berdengkur lagi, orang bising pun dia buat tak layan je. letih sangat tue. sian anak ummi abi. 

tengok dia tido lena dalam buai saya dengan suami pun kesian nak angkat. tapi hajat hati nak sangat tengok kak sunah dan abang adi dinikahkan. takpe la ummi wakil abi jela sobssssss. tengok-tengok Fateh Uwais bangun terjaga time rombongan pengantin lelaki masuk dalam rumah. yeayyyyyyy ummi boleh tengok akak sunah sakura menikah :p

selesai urusan nikah kami pun bergerak ke tempat tinggal sementara kami, Kidurong. rumah kawan kak sunah yang diberi izin kami tinggal kat situ sepanjang 3 hari kami di Bintulu. asalnya separuh dari kami menginap di Perkampungan Jepak. tapi atas sebab tertentu dan sebab keselamatan akhirnya kami 14 orang duduk sekali dalam satu rumah. takpe la janji semua selamat dan senang nak bergerak kemana-mananya. terima kasih untuk kereta kancil Kak Zatil yang kami sewa hari tue. bersih kereta dia. selesa nak pakai.


takde banyak tempat pun yang pergi hari tue. selain Pantai Tanjung Kidurong dengan Pasar Tamu kat Bintulu. tempat lain pergi sekejap-sekejap dan hanya untuk singgah makan sahaja. masa nak balik pun kelam kelibut jugak kejar flight. mujur flight delay 10 minit. sempat la nak makan nasi bungkus sebelum naik flight. alhamdulilah sepanjang kat sana Fateh Uwais behave sangat. nanti la entry lain cerita pengalaman berholiday dengan baby pulak. panjang sangat dah nie.


pape pun terima kasih sekali lagi atas layanan baik kak sunah sekeluarga. terima kasih kawan-kawan yang banyak bertolak ansur dengan kami yang ada baby nie. terima kasih melayan karenah Fateh Uwais. terima kasih atas jalinan yang tercipta atas nama Cinta Bintulu nie. insyaAllah ada masa lain, ada jodoh, ada rezeki kita buat trip lain pulak ;)

02 January 2014

Bila Ummi Demam

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

minggu lepas ikut hantar rombongan adik ipar ke keningau sabah, seminggu duduk sana. cerita sana dan cerita bintulu nanti la update. belum cukup bertenaga nak cerita semua kat sini huuu. dalam perjalanan ke homestay di kundasang. saya dah mula rasa tak sedap badan. masa tue baru isnin. ada banyak hari nak duduk kat sabah nie tolong bertahan wahai badan huuu.

sampai je kundasang kondisi badan dah mula lemah, saya dapat detect sesuatu. saya tak tahan tempat sejuk sekarang nie. kalau ekon kat ofis terlampau sejuk pun saya tatahan dah, mula naik demam. ikutkan hati nak je duduk rehat kat homestay masa diorang semua buat outdoor kat ladang lembu tue tapi sebab penakut nak duduk homestay dengan anak je dan sebab saya memang teringin nak tengok ladang lembu macam kat australia tue, gagahkan diri ikut diorang. 

masa tue badan, mata dah panas. tapi mampu lagi nak bergerak ke sana sini. sampai kat ladang tue sejukkkkk sangat. Fateh Uwais sampai menangis la sebab terkejut sejuk walaupun dah pakaikan dia baju tebal berlapis2. tangkap gambar sikit-sikit, banyaknya duduk dalam kereta dengan baby. dia syok la tido dengan suasana sejuk macam tue.

bila malam dah mula rasa sakit sendi, memang duduk terperap dalam bilik je. suami pun kena paksa duduk merap dalam bilik sama. sebabnya homestay nie macam bahagi dua. yang menghubungkan jadi satu loteng kat atas tue. ntah kenapa dalam demam2 tue jadi penakut pulak. terjaga tengah malam rasa tak tentu arah. kejut suami nak makan ubat, tak mampu nak bangun sendiri dah. mujur la ada bawak ubat yang saya dapat masa demam sebelum ke bintulu dulu. 

suami pun bangun berjaga tengah malam lap badan saya yang panas membahang sangat. ada la rasa lega sikit. tapi demam tak berakhir kat situ. demam on off sampai la hari ahad lepas. sampai 3 klinik kami pergi, makan ubat sembuh tapi hilang je kuasa ubat demam datang balik. bila malam demam lagi tinggi sampai 39.2 memang takde tenaga nak buat apa pun. semua harap suami yang tolong buat. anak pulak mintak tolong keluarga mentua jagakan. menyusu je saya ambik.

kesian sangat ke Fateh Uwais sepanjang saya demam, bila dah ada tenaga sikit saya ambik main dengan dia. kemain suka lagi dia. sampai ketawa terbahak-bahak walaupun main sikit-sikit. pandainya awak ambik hati ummi anak. tapi syukur alhamdulilah Fateh Uwais behave sangat, takde pun buat pangai merap ke ape ke. terharu ummi dengan awak. 


bila tengok demam macam tak jumpa jalan keluar, batuk dan sesema pun bercampur darah, suami terus bawak saya ke Hospital Kulim. cepat je dapat masuk sebab demam yang terlampau tinggi. sekarang kan banyak kes denggi mungkin sebab tue kes saya dicepatkan dari orang lain yang dah datang dari awal. sementara tunggu result darah keluar, badan dimasukkan air dulu. berehat la kat situ. dalam 2 jam lebih result darah dah dapat. alhamdulilah semua pun ok cuma demam saya je yang tinggi. 

alhamdulilah lepas balik dari hospital demam beransur pulih, yang ada cuma batuk sesema je lagi yang lambat nak tinggalkan saya. bersyukur sangat bila dah mula sembuh. dah boleh main dengan anak. dah boleh jaga dia. boleh bergurau dengan suami. oh saya rindukan semua dan yang pasti mereka berdua pun rindukan ummi yang gagah macam selalu. doakan ummi sentiasa sihat supaya boleh jaga kesemua kesayangan. amin

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...