Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

30 September 2015

Sample Enfagrow A+ Percuma

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera



pagi-pagi isnin masuk ofis tengok ada sample susu Enfagrow A+ atas meja. wehuuuuuuu terus rasa berbahagia sampai petang. padahal baru 8 pagi. kemain lagi ko kannnnnn. alhamdulilah rezeki Fateh Uwais dapat sample susu free lagi. Enfagrow pulak tu. bila ke mall atau kedai yang selalu beli susu Uwais tu berpinar mata nengok rega susu Enfagrow A+ ni wuwuwuwuwu. setin cecah dekat Rm1** kauuu. kalau diskaun pun 1++ jugak kalau tak diskaun wuuuuuu pitam pitam.




tapi disebabkan ummi ni pantang nengok perkataan SAMPLE FREE terus apply jugak hahahahaha. mohon anak ummi tak mintak beli susu ni ye. mohon sangat ekekekekeke :p anak ngasuh MIL kat rumah minum Enfagrow A+ ni. mak dia kata sebab anak takmo makan nasi, susah nak makan makanan yang sihat ni. makanya mak dia pun sanggup beli susu ni untuk anak yang seorang. bertuah awak dik, yela mak-mak ni kalau untuk anak memang takkan berkira punya.




hakak mampu beli susu uwais Friso je aritu. itu pun takat dua tahun je. alhamdulilah rezeki dia bersusu badan dan berselera makan makanan orang dewasa. alhamdulilah rezeki jugak tu kan ;) ehhhh banyak pulak sembang nya kan. mana nak dapat sample free susu Enfagrow A+ ni? sila klik di sini ye. tak kena bayar pun, nama lagi FREE ;)

Update, Nota Ummi : Fateh Uwais reject!!! katanya tak sedap. susu masam. erkkkkkkkk alhamdulilah anak ummi takmo susu mahal2 ekekekeke :p


post signature

28 September 2015

Hepy Birthday

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

alhamdulilah 
alhamdulilah
alhamdulilah

dah 27 tahun hidup atas dunia yang Allah pinjamkan ni. 
terima kasih mama yang lahirkan saya dulu
terima kasih mama papa yang menjaga, membesarkan, mendidik dan berkorban segalanya untuk seorang anak bernama Nur Syakira ini. 
terima kasih yang tak terhingga

bersyukur dikurniakan mama papa yang mampu mendidik dengan baik walau dah besar panjang dah jadi mak budak pun tetap disayang, ditatang takde beza dari dulu sampai sekarang. kasihnya seorang ibu dan ayah pada anaknya :)

usia 27 tahun

masih punya mama papa menumpang kasih, menumpang berkatnya doa mereka, bersandar dan berpaut saat diri rasa ditolak dan ditolak dari belakang,
masih punya adik beradik yang saling sayang menyayangi, kasih mengasihi sesama kami,
masih punya mentua dan keluarga yang sayang dan terima diri ini seadanya,
masih punya saudara mara, rakan taulan yang tak putus mendoakan yang terbaik untuk diri ini.

juga masih punya seorang suami yang kekal teguh berada disisi menempuh segala onak dan ranjau, ujian dan dugaan bersama-sama. tempat bersandar, tempat berpaut, tempat berteduh dan tempat segalanya. 
kawan rapat, kawan baik, kawan gaduh, kawan kelai, kawan bercanggah pendapat, kawan sependapat semuanya dia. alhamdulilah. terima kasih kerana masih setia bersama saya, saya sayangkan awak :)

jugak masih punya seorang anak yang menyejukkan hati, menyejukkan perut ummi yang mengandungkan dia. nikmat yang tak terhingga dan tak terbilang dengan kata-kata. punya seorang permata bernama Fateh Uwais :)

saya sayang semua yang menyayangi saya, terima kasih masih berada bersama saya. menegur saya saat saya teralpa, membimbing saya saat saya terlupa, bersama meraikan saat saya gembira. mendoakan yang terbaik dan baik-baik juga buat kalian 

lots of love
ummi uwais, 
;)




post signature

22 September 2015

Hadiah Misteri

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

tengahari hari bila ntah lupa dah hewhewhew. sampai satu parcel atas nama saya. pelik jugak rasa takde beli apa-apa sebab tengok alamat pengirim bukan dari mana-mana syarikat pengeluar susu formula. ummi uwais kan suka mintak susu free hihihihi.



bukak sampul tengok ada perfume. alamat pengirim tak biasa tengok. sebarang nota takde pulak diselit. makanya kita post dalam IG dan pesbuk. kot si pemberi hadiah tu nampak dan boleh mengaku. kalau takde yang mengaku tak pakai-pakai kot perfume tu. yela perfume kot. buatnya ada orang niat tak elok jampi-jampi perfume tu kita pakai jadi lain pulak. nayaaaaaaa. orang sekarang susah nak baca hati nya huhuhu.



dannnnn petang tu masuk wassap "psttttt perfume tu dari akak, lupa nak bagitau aritu" siap bagi tracking number lagi. hahahahaha. mujur ada yang mengaku!!! :p rupanya betul tekaan suami. dari Blogger Kak Zai. saya jadi top 3 pengomen dekat blog beliau. alhamdulilah rezeki. marilah kita mewangi setiap hari hihihi. bau dia memang wangiiiiiiiiiii. lalu la hidung ummi uwais ni bau nya lagi. yela kita ni kan tak suka bau wangi-wangi. tambah bau yang tajam tu kannnn. BTW terima kasih lagi sekali kak zai. kita memang suka baca-baca entry kak zai. tambah lagi budak bam bam Aqil Najmi tu haaaaa. korang pun sila-sila lah ke blog beliau storymoryluahku.blogspot.my :)


post signature

21 September 2015

Yang Suka Dan Tak Suka

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


bila anak dah besar ni baruuuuuu lah boleh nak faham apa yang dia suka, apa yang dia tak suka. kalau tidak ummi abi je syok sendiri. ingat anak suka tapi rupanya tak pun. pfttttttt

macam minggu lepas kemain la kitorang ni eksaited beli ketam. duk cakap2 ni mesti Fateh Uwais suka makan. tapi rupanya langsung budak tu tak nak pun. dia rasa lepas tu terus buat muka. bila tanya nak tak? "takmooo adik nak ikan, tak nak ketam" =.= tapi udang suka pulak. paling suka makan nasi panas2, ikan goreng, sayur campur. memang berkenan. sup ayam sekarang ni dah kurang. lagi suka ikan goreng panas2 tu. selera kampung rupanya anak ummi hewhewhew. sotong pun tak suka makan. liat gamaknya. 

bihun mee ada masa je yang lalu tekak dia nak telan. ada masa kitorang hidang mee dekat dia. tapi dia mintak nasi "takmooo adik nak nashik" huhuhu bertabah la ummi tukar mee dengan nasi pulak. ayam dalam mee tu boleh pulaknya makan haihhhh.

buah sayur semua pun suka makan. bahagia perasaan ummi abi bila anak makan, dia sendiri yang mintak nak sayur. pantang nampak buah nak buah. alhamdulilah. moga moga sampai ke besar la suka makan buah sayur. takde ummi abi susah hati. 

dan ummi abi tengah explore apa lagi yang dia suka dan tak suka. makin hari makin banyak corak dalam diri yang dah nampak. harta bernilai kami :)

dan ummi tengah blurrrr ngadap blog huhuhu


post signature

15 September 2015

Jerebu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Jerebu. mana-mana tempat pun berjerebu kan sekarang ni. aritu keluar malam. nampak berkabus macam keluar subuh pukul 5 pagi tu, padahal jerebu pftttttttt. minggu lepas tempat saya hilang dah jerebunya lepas hujan lebat dua hari berturut-turut. rasa legaaaaaanyaaaaaaaaa bila tengok langit cerah je. awam pun nampak menari-nari kat atas sana. 

tapi dua hari lepas pagi-pagi tengok jerebu adoyaiiii teruknya. dah macam cameron. tapi sebenarnya cuaca yang makin teruk. keluar rumah bau asap je dah. pagi semalam walau hujan lebat, tapi belum mampu nak pulihkan keadaan cuaca sekarang. pagi ni tadi hujan, doa dan berharap moga hilanglah jerebunya terus. 



macam kami yang ada anak kecik ni memang kuarantin je anak dekat rumah. main dalam rumah sahaja. takde hati nak bawak anak keluar ke mana-mana pun. risau sangat. kalau kita sakit boleh jugak nak bagitau dokte sakit dekat mana. tapi anak kecik ni mana la nak paham sangat huuuu. banyakkan minum air masak, atau air kosong. bila memandu sila pasang aircond bermode kitaran dalam kereta sahaja. elakkan berada diluar terlalu lama. ohh ye pakai topeng jangan lupa. yang kaler biru bahagian luar ye kawan-kawan. 

elakkan aktiviti membakar buat masa ini. tapi tula kedah sekarang musim bakar jerami. nak tak nak memang kena hadap situasi tu. kalau tak bakar jerami karang tak boleh pulak nak gembus2 tanah sawah tu. lambat lagi pulak proses dorang nak tanam padi nya. bertabah la nakkkkkk huhuhuhuhu.  


cuaca di tempat saya, hari ini. berada di paras sederhana huhuhu. korang kalau nak check indeks pencemaran udara tempat korang boleh klik dekat sini dan bandingkan kadar indeks tu dengan gambar first yang saya kongsikan tadi. dan sila lakukan langkah berjaga2. dan di rumah mama dekat ipoh sana, 183 darjah celcius. unhealthy huuuu 


post signature

14 September 2015

Proses Wean-Off Susu Badan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

alhamdulilah rezeki Allah Fateh Uwais dapat menyusu badan dari dia lahir sampai la berumur 2 tahun lebih ni haaaa. masih bergayut susu badan bila teringat atau tetiba dahaga atau rasa unsecure. 

ummi pun dah berhenti pam susu dekat ofis. masa dia setahun sebelas bulan dah stop pam sikit-sikit. sebab nak sesuaikan diri sendiri, takut nanti bila berhenti mengejut kena bengkak susu pulak. mau menangis lagi sekali seorang ummi uwais wuuuu. susu nak kata banyak meriah tu takde dah. setiap kali pam dapat 2oz je. bila uwais menyusu pun nampak dia tak sekenyang macam dulu. sekejap lagi kiri, lepas tu kanan dan kiri lagi. paling kelakar bila dia nak tukar side tu. dia kata "susu ummi habis dah" kihkihkih cubit mulut comei tu baru tau.

dah cuba ajar dia untuk berhenti. betul la mental dan emosi ibu pun kena kuat sama. kalau ummi pun lemah emosi memang ape pun tak jadi. tambah dapat anak pandai cakap. lagiiiii la wuuuu

Ummi : yayang kan dah besar, mana boleh susu ummi lagi

Uwais : nak susu botoi lah (sambil buat muka suci) terus bangun dari nak landing

Ummi : ok la meh sini dulu nanti kita susu botoi (tengok ummi tu)

Uwais : tacih ummi(terima kasih ummi)



alahaiiiiii dah tu hati mak mana yang sanggup nak berhentikan bila anak buat drama gitu. gugur rasa jantung hati ni bila anak kesayangan yang sorang tu buat ayat cair. wuuuuuuu. lemah lagi ummi. 

Proses Wean-Off tidak berjaya!!!! buat masa ini =..="

**semoga dipermudah segala urusan di mekkah sana. mendoakan yang baik2. mereka pergi pun dalam keadaan baik walaupun mengerikan di pandangan mata kita. alhamdulilah dan moga Allah ampuni semua dosa-dosa kita umat islam di dunia ni amin amin  


post signature

09 September 2015

Sample Friso Free

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera



ahad lepas sampai lagi sample susu free hihihihi. berbunga hati ummi dapat free gift ni haaaa :p sebenarnya dah pernah dapat sample Friso masa Fateh Uwais belum setahun dulu. yang ni saje gatai-gatai mintak lagi. cuba nasib. Alhamdulilah ada rezeki lagi ;)



Fateh Uwais consume susu Friso sampai la umur dia setahun sepuluh bulan. tapinya bersulam la dengan susu badan. bukan la berlagak minum susu mahal. tapi sebab Uwais minum susu formula tak banyak mana pun. satu tin besar tu tahan dekat 3 bulan. rumah pengasuh ummi bekal susu badan dekat 3 botol sehari. balik rumah memang susu badan je. mampu la setin tahan 3 bulan. kalau ikut kadar minum susu macam sekarang mampu ber hu hu hu aje la ummi abi. kehkehkeh. tapi tak dinafikan susu Friso antara susu yang bagus. saya ni beli susu formula dua benda je saya tengok. Lemak dan Gula. mencari yang rendah lemak dan gula. DHA ape benda semua tu kalau tengok iklan semua pun nak dekat sama je. tapi yela kita ni lain-lain pemikiran kan, janji yang paling terbaik untuk anak sendiri ;)


Frisomum saje tumpang request. pun saje nak tengok kot ada rezeki hihihi. susu Dumex Mama hari tu pun belum minum lagi. memang kami dah mula plan nak bagi Fateh Uwais adik. tunggu la kalau ada rezeki boleh la pulun minum susu-susu ni pulak kannnnnn ;)


mana nak dapat semua sample yang best ni? boleh cuba klik dekat laman rasmi Friso Gold Malaysia ni. dekat situ ada macam-macam maklumat. nak tebus point pun boleh. cari je widget sample free. klik situ dan isi lah segala maklumat yang dorang nak. mudah je kan :)

Update, Nota Ummi : Fateh Uwais masih boleh terima Friso ni tanpa banyak songeh 


post signature

08 September 2015

Jom Join GA Kak Sha

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


nak jemput korang semua join GA anjuran Kisah Kaseh. sempena first anniversary blog beliau. hadiah banyak yang menarik tauuuu. meh sini ummi uwais nak listkan. mana tau meleleh ailio korang nak join pulak ekekekekeke.

HADIAH yang menanti :
(dengan kerjasama para PENAJA dari GROUP #bloggerutara)
30 PEMENANG dicari :)

1. aryshafayyadh aroma (2nos~man&woman) x 3pemenang
2. Monopod x 1pemenang
3. Tote bag x 1pemenang
4. Top Up RM10.00 x 3pemenang 
5. Starter Kit vitC Shaklee x 1pemenang
6.Top Up RM5.00 x 1pemenang
7. Tudung AdiJuma x 1pemenang
8. Key Chain x 5pemenang
9. RM10.00 x 3pemenang
10. Tudung x 1pemenang
11. Shawl x 1pemenang
12. Chopstick From Japan x 2pemenang
13. Key Chain from Taiwan x 3pemenang
13. Hadiah Misteri x 4pemenang

terliur ke tidak? ekekekeke. sila lah rajinkan diri ke link ini. atau klik saje gambar dekat atas untuk join. tarikh tutup 10 september 2015, 12 tengahari. lagi dua hariiiiii je lagi. cepat cepat ada masa ni haaaaaa. 

post signature

Taman Tasik Taiping

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Sabtu 29 Ogos lepas ke Taiping. ada jemputan kawen kawan blogger. dah alang-alang ke sana suami kata jom la kita bawak anak pusing-pusing tasik taiping. masa ada jamuan raya dulu dah nak bawak anak pusing tapi sampai lewat sangat ke taiping nya. terus cancel. 



itu pun ikutkan hampir cancel jugak ke taman tasik nya. hujan punya lebat. dekat sejam lebih sangkut rumah kenduri. keluar rumah kenduri pun dalam hujan renyai. cakap dekat suami kita cuba je pusing dulu ke tasik sana. kalau kata hujan tak payah la turun bawak anak main. rezeki Fateh Uwais. elok sampai hujan pun berhenti. alhamdulilah. 



tapinya kami tersilap jalan. pegi raduk jalan depan khemah orang berjual. mana la nak tau situ tak boleh jalan. mujur jugak Nurul Iman tu kecik je. muat lah nak celah laluan sempit tu. silap dorang la jugak tak letak no entry dekat laluan nak masuk tu. kita ni walau orang perak tapi dah lama sangat tak ke taiping nun haaaa. haishhh

pandangan di tengah tasik taiping dari dalam paddle boat

pusing punya pusing last sekali suami decide nak main paddle boat dekat sini. sebenarnya dari Taman Tasik Jitra lagi abi teringin nak bawak anak dia main paddle boat tapi sebab ramai sangat orang terus tak jadi. tambah pulak badan letih masa tu. 

Harga tiket Paddle Boat Taman Tasik Taiping


dan kami naik twin paddle boat je hari tu. sesuai untuk 2 adult dan 1 child. yang penting kepala boat tu bentuk itik. habis hati la budak kecik sorang tu dapat naik itik hewhewhew. balik rumah opah tok kemain mulut comel tu bercerita adik naik itik. adik naik itik. hihihihi


sebelum naik boat itik marilah menjamu mata tengok ikan koi berenang-renang 


jeti ke paddle boat



budak eksaited tengok ada banyak boat itik. kemain mulut adik nak naik itik. nak naik itik. tak sabo-sabo pulak dia.



alhamdulilah mampu behave sepanjang ummi abi kayuh boat itik ni haaa. risau jugak buatnya dia hyper aktif dalam tu. dah la tengah tasik. haru biru pulak nanti. alhamdulilah mampu mendengar kata hihihi. cumanya dia teringin nak tolong kayuh itik. maaf la sayang. kaki awak pendek lagi. nanti cuba next time okey!!! paling tak tahan bila ummi abi rehat kaki sekejap kemain lagi suruh jalan. "jalan jalan" dia tatau orang ni lenguh sangat dah haaaaa =..="


ada stereng untuk kawal arah boat itik itu. pepandai la kome nak ke kiri ke kanan ke. stereng ni pun Fateh Uwais sibuk nak kawal jugak =..= ohh ye diorang bagi masa 30 minit setiap sesi. pusing la selagi mana mampu keliling tasik tu. tapi yang kawasan di tanda NO ENTRY tidak dibenarkan masuk ye. lagi satu, andai kata tengah kita kayuh dalam tasik hari hujan. dorang akan datang tarik kita dengan boat diorang. tak dibenarkan kayuh paddle boat ketika hari hujan. kalau masa tu tak cukup lagi 30 minit. masa yang kurang tu boleh repeat balik samada hari tu jugak atau hari lain. dalam tempoh 3 bulan. duit memang takkan boleh pulang balik. 


kalau tak nak naik paddle boat. selain tengok dan bagi ikan makan. boleh jugak ceriakan hati anak dengan kereta menan bunyi-bunyi ni haaaa. asalkan mereka gembira ye dok??? ;) 




kata pegi kenduri kawen tapi gambo pengantin takde pun ye dok? ekekekeke. selamat pengantin baru Reena dan suami. moga kekal bahagia sampai syurga. terima kasih atas jemputan. sedap lauk nasi kenduri. gambo gelap wuwuwuwuwuw ;( 



post signature

06 September 2015

Fateh Uwais Turns 2

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

ummi abi pulak yang ter semacam eksaited nak motong kek kohkohkoh

alhamdulilah selesai jugak hajat nak buat majlis hari jadi kecik2 dekat Fateh Uwais kami tu. cuti merdeka balik ipoh, memang semedang kalau ada cuti umum balik ipoh pun hewhewhew. yela nak balik ke sana makan modal banyak. minyak tol lagi harus la time cuti2 umum yang macam panjang sikit lajak ke sana aje kannn :p makanya ummi abi decide besday Fateh Uwais kita buat dekat rumah opah atok aje la. dah alang-alang cuti.



budget nak mula pukul 3 petang. tapi pukul 3 baruuuuu habis masak-masak. itu pun bihun belum goreng lagi hewhewhew. opah uwais take over masak bihun katanya. tq opah. mujur kawan-kawan belum sampai lagi. yang sampai awal pun dah dekat pukul 4 macam tu. legaaaa sangat haaaa. takmo jadi macam tahun lepas. tetamu dah sampai tapi kita baru nak set up meja huuuuu. 



cekedis, coklat semua datang dari kedai coklat murah hewhewhew. cakes, apam dari ummi abi, bihun opah goreng, air ibu buat. hewhewhew. disebabkan anak teruna tu suka sangat Doraemon. ummi pun gigih la beli coklat dengan keropok yang ada muka Mon dia tu. mujur keropok tu sedap. rupa macam koko krunch tapi rasa sebijik tak sama hewhewhew :p jadi la janji ada monnnnnnnn.


punnnnn doraemon jugak. memang habis hati la budak sorang tu tengok kemain lagi doraemon berleluasa rumah opah dia :p tu pun jenuh kepung tak bagi makan segala jenis jajan ni. suruh tunggu kawan-kawan datang petang nanti. makan sama-sama huuuuu



antara tetamu, sedara mara, kawan-kawan yang sudi berkunjung ke besday Fateh Uwais. terima kasih sudi hadir memeriahkan suasana, yang bagi hadiah, bagi duit, yang mendoakan dari jauh dan dekat. terima kasih semuanya. moga doa kalian dimakbulkan Allah SWT amin amin


selain Caramel Cake, Apam Polka Dot. ummi jugak buatkan Dark Choco Brownies untuk tetamu yang sudi hadir. kata tokey kek tak kan tak buat kek banyak-banyak untuk besday anak kannnnnn kohkohkoh :p selalu buat brownies kedut aje. sebab hari tu special sikit. jadinya kita letak topping dekat si brownies ituuuuu. topping white coklat dan taburan almond sikit. rasa alhamdulilah sedap. di tekak seorang ummi uwais lah, tekak orang lain kita tatau la kan :p


main cake. Pandan Cake. doraemon cacat dan comot. huhuhuhu. ummi uwais memang lah tak reti nak lukis2 ni. tambah pulak lukis atas kek macam ni haaaaa. mulanya abi yang kena lukis tapi sebab tetiba cawan polistren tu entah mana duduknya. abi kena keluar pegi beli cawan. tengok jam macam dah lewat je. terus ummi lukis sendiri. dan menangis sendiri tengok mon yang cacat. mujur anak kenal itu mon kesayangan dia, kalau tidak lagi ummi sedih hahahahaha :p kaler pun lari habis. ingatkan pewarna tu kaler biru sekali picit kaler purple. hambik ko!!!!!


Selamat ulangtahun kelahiran anakanda sayang, Fateh Uwais bin Nadzri. doa ummi moga anak ummi abi sihat tubuh badan, cergas akal fikiran, baik budi pekerti tata laku, kaya dan berjaya dalam iman, dan yang penting moga anak ummi abi menegakkan agama Allah, menuruti segala perintahNya, meninggalkan segala laranganNya, jadilah hamba Allah yang soleh berjaya dunia akhirat. moga peribadi anak ummi abi sebaik dan sehebat nama yang ummi abi pilih dan berikan. maaf andai ummi abi terkurang dalam mendidik dan menjaga awak. 

Fateh Uwais 
25 Syawal 1434 Hijrah
01 September 2013
0517am
Hospital Raja Permaisuri Bainun Ipoh Perak 

post signature

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...