Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

31 January 2016

Discharge Dari Klinik Ortopedik

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera



Alhamdulilah baru je lepas appoitment dengan pakar tulang Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) Dr. Haryati, 27 Januari 2016. last appoitment dulu 21 Oktober 2015. masa tu dokte Yati kata mulakan dengan fisio dulu. fisio dekat 3 bulan jugak la. bulan pertama dan kedua seminggu sekali, bulan ketiga dua minggu sekali dan sekarang tiga minggu sekali sesi fisio dengan dokte fisioterapi dekat HSB jugak. ohh ye sesape yang blur tu. boleh rujuk entry ni, berkenaan kisah anakanda Fateh Uwais yang diuji dengan Thumb Trigger Finger.

berdebar sebenarnya nak jumpa Pakar Tulang ni balik. sebab kata dokte Hanif dulu, dokte fisioterapi Uwais. kena tunggu apa kata dokte Yati lepas tengok perkembangan jari Fateh Uwais baru diorang boleh buat keputusan yang lain pulak untuk kes Fateh Uwais kami. samada terus dengan fisio lagi atau operate atau boleh discaj. 

Alhamdulilah sekarang jari Fateh Uwais dah ok. dah lembut normal macam kanak-kanak lain, dah boleh gerak2. boleh genggam. boleh buat 'best' alhamdulilah alhamdulilah. syukurrrrrr sangat. kalau sebelum ni jari dia bengkok dan tulang seakan LOCK tak boleh lurus2. cumanya aktiviti dia tak terganggu tapi akan ada side effect masa depan dia kalau kami tak bawak dia buat fisioterapi atau tak cari alternatif nak sembuhkan dia. 

D for Discharge. alhamdulilah yeayyyyyy ;)

dan tadi dokte kata dekat Fateh Uwais. "awak dah ok ni, dah sihat. awak tak payah datang lagi lah. saya discharge awak hari ni" alhamdulilah legaaaa hati ummi abi. senyum sampai ke hati kami ni dengar dokte kata macam tu. cuma kena tanya dan tunggu dokte fisio pulak bila nak discaj putera hati kesayangan kami tu dari unit fisioterapi.



selain aktiviti Fisioterapi yang dokte buat dekat hospital. dekat rumah pun kami kena rajin jugak. tak boleh nak harap masa yang dua jam dekat hosp dengan dokte tu je. kena rajin cari alternatif sendiri. urut jari dia dengan minyak TYT. yang tu abi je boleh buat. tapi kadang dia sendiri urut jari dia. "adik urut jari ni ummi" hihihi good boy ;) ada jugak sesekali ummi bagi dia main sepit baju tu haaa. guna jari yang sakit pesan kat dia. dia pun guna lah sambil sepit2 kotak tu haaaa. jadi la janji ada latihan dekat jari yang tak sihat tu dan sel otak kecik dia pun boleh menggembang sekali hihihi.

paling ekstrem aritu kami letak batang kayu aiskrim dekat jari dia. bagi lurus. ikat dengan gam medic tu. menangis2 budak tu hari tu. tapi sebab dokte fisio izinkan dan dokte kata kena 'forced' jari dia. tu yang ummi abi dengan tanpa rasa bersalah terus buat. sebelum tu buat sekejap2 ada sikit je perubahan. satu malam tu kami buat dari sebelum tido sampai pagi esoknya jari dia keras macam tu. alhamdulilah lepas pada tu baru jari Fateh Uwais ok. boleh lurus, mula lembut, boleh bengkok2. cumanya sayu la jugak dengar dia dok berzikir sakit-sakit tiga hari lepas kejadian tu huuuu. tapi dengan cara tu je yang kami nampak paling berkesan. Alhamdulilah dengan izin Allah semua tu. 

dan sekarang Alhamdulilah jari Uwais beransur pulih dan normal sediakala. Alhamdulilah syukur dengan izin Allah :)))))  

26 January 2016

Tiket MBO Cinemas

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


yeayyyy Alhamdulilah tiket MBO kami sampai dah. sebenarnya voucher. voucher MBO bernilai RM16. kalau ikut terma yang dorang tulis belakang voucher tu nilai tu boleh beli sekeping tiket atau barangan lain yang terdapat dekat sana. kurang faham jugak sebenarnya. takpe lah nanti boleh pergi tanya sendiri dekat kaunter dorang ;)

thanks team #ProjekBloggerUtara(boleh cari dekat facebook page dorang, saya tak boleh bukak pesbuk dekat laptop dalam opis ni sobssss). salah satu reward hasil berkerjasama dengan dorang dan pihak MBO. dah boleh dah jenguk2 web MBO Cinemas. nak tengok movie apa yang best2. target cerita animasi je. sebab nak bawak anak kecik Fateh Uwais tu. 

macam ada dengar cerita ada animasi Upin Ipin gabung dengan Balqis tu nanti. tengok dalam trailer tapi tatau la betoi ke tidak akan dijadikan movie. dan bila nak tayang pun wallahualam. tapi kalau betoi ada boleh la bawak Fateh Uwais. tengah demam Upin Ipin pulak budak sorang tu. dok betoi betoi betoi. betoi tu ummi!!! =..= tabah jelaaaaaaa


post signature

25 January 2016

Sakit Di Miss V Semasa Hamil II

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

20 Januari 2016

rupanya ramai jugak yang mencari entry Sakit Di Miss V Semasa Hamil tu. entry tu saya tulis bertarikh 23 July 2013. lamaaaaa dah tapi entry tula antara entry yang paling popular dalam carta carian sampai sekarang. ramai jugak yang mengalami masalah yang sama macam saya masa mengandungkan Fateh Uwais dulu. alhamdulilah dalam teragak2 nak taip entry tu tapi rupanya entry tu pun ada membantu kawan-kawan yang diuji sama dengan saya.

dan sekarang saya sedang hamilkan anak kedua, memang betol kata dokte Mahsuri dulu. "bila mengandung kali kedua nanti, awak akan rasa sakit tu lagi cepat dari sekarang, dan mungkin lagi teruk" dan sekarang memang lagi teruk rasanya dari yang sebelum ni. mula ingat nak biarkan je. follow the flow lah konon kan. redha dah la tu kihkihkih

tapi sebab tatahan sangat2 dah. cakap ke suami nak ke klinik kesihatan lah, nak check tanya dokte kot2 lah lain pulak ke kali ni. sebab sakit nyut nyut nya lain maciam >,<. dan kali ni saya memilih klinik kesihatan je bukan lagi private. kadang klinik kesihatan ni lagi details dia check. 



check urine dan kata dokte ada jangkitan kuman dalam urine. dapat la mc sehari dan tiga keping antibiotik Cephalexin sebelum jumpa dengan dokte lagi 1 februari nanti untuk tau nama jangkitan kuman yang sebenar sebelum ditukar ke ubat yang special untuk bunuh kuman itu. alhamdulilah lepas beberapa hari makan antibiotik takde lagi sakit nyut-nyut tu setakat sakit biasa macam masa hamilkan Fateh Uwais dulu tu je. sakit dekat tulang peha. yang itu sebab baby dah makin besar, ummi dia kecik jadi tulang peha tu kena kerja lebih keras untuk tampung berat baby tu. 

nasihat saya, kalau jadi sakit dekat Miss V masa mengandung ni jangan segan silu bagitau dokte terus. kalau boleh dedua sekali pergi refer. dokte klinik kesihatan yang selalu check up dengan dokte private. sebab masa mengandung ni hormon seseorang tu berubah, kuman memang senang nak berjangkit. atau kadang alahan pada apa-apa makanan atau produk. dan yang penting sila jaga kebersihan dan kesihatan miss V semasa hamil atau pun lepas dah deliver nanti. kena bersih dan kering selalu :)

klik sini untuk entry Sakit Di Miss V Semasa Hamil ketika saya pregnant anak pertama dulu.  


post signature

19 January 2016

Cara Kenalkan Makanan Pada Anak

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera




tajuk je dah panjang berjela hahahahaha. entry ntah ntah lagi panjang :p ada kawan tanya cara saya kenalkan makanan pada Uwais. dorang seronok tengok badan uwais yang bam bam macam emon kesukaan dia tu :p alhamdulilah memang syukur sangat dapat anak yang suka makan ni. mungkin salah satu faktor ummi abi yang suka makan jugak. jalan sikit makan. jalan lagi makan. kalau jalan tak bawak makanan memang tak sah hewhewhew. 

Umur 6 Bulan

baruuu mula kenalkan makanan pada Fateh Uwais. sebelum tu jenuh jugak menepis dari kiri kanan yang nak suap makanan dekat anak kita. untuk pengetahuan yang rasanya memang ramai dah tau. dari newborn sampai 6 bulan perut bayi belum matang untuk cerna sebarang bentuk makanan selain susu. kesian perut dia nak kerja keras. masa Uwais 6 bulan sampai 6 bulan setengah saya bagi makan puree buah je. cuma tukar-tukar la minggu ni epal minggu depan pear. atau campur. Uwais paling suka epal merah tu. kalau bagi laju je dia makan. 

Umur 7 bulan setengah

baru saya kenalkan bubur nasi. seminggu bubur nasi kosong je. lepas seminggu baru letak isi ayam dengan sayur. tu pun saya blend bagi hancur macam puree tu jugak. Puree buah tetap bagi sehari dua kali. Umur 7 bulan bubur nasi cuma sekali sehari je saya bagi. susu tetap on macam biasa. depend on demand dia masa tu.

Umur 9 bulan 

baru saya bagi nasi lenyek. ayam dengan sayur pun lenyek atau blend hancur betul. senang perut dia nak hadam. overall Fateh Uwais takde masalah sembelit masa tu. 9 bulan dia dah mula makan bubur nasi blend dua kali sehari. buah, susu tu tetap macam biasa.

Setahun lebih sikit

baru saya berani bagi dia makan nasi sebijik sebijik tu. tu pun makan dengan kuah sup. bagi nasi kembang sikit. sebab? Fateh Uwais lambat tumbuh gigi. gigi pertama dia tumbuh masa dia umur setahun. dah bertambah gigi barulah saya berani nak bagi makan ayam sayur buah yang pejal tak di blend. alhamdulilah lagi berselera budak tu makan. dan kerja ummi jadi mudah la sikit tak payah nak main blender je kerjanya hihihi. 

Makan dulu sebelum susu

biasanya dah boleh baca waktu bila dia nak susu dan waktu bila nak tido. sebelum time menyusu memang standby bagi makan siap2. pagi2 dalam 8 lebih bagi makan puree buah dulu. tengahari bangun je tido bagi makan nasi blend. petang lepas bangun tido bagi puree buah atau nasi blend balik. malam cuma minum susu sampai la dia umur 10 bulan macam tu. nak stabilkan perut dia bagi matang elok. dah lepas 10 bulan baru berani nak bagi makan malam. 

Utamakan Sayur dan Buah

dua benda ni yang selalu kita tinggalkan bila tengok anak reject sayur dan buah. Fateh Uwais ada jugak sayur yang dia reject. contoh sawi dia takmo makan daunnya. tapi batang dia suka. puree brokoli tak suka tapi brokoli pejal dia makan. kena rajin try and error baru dapat rentak ragam makan dorang. dan bagi saya buah tu memang penting. manis buah takpe.

Elakkan coklat, makanan ringan yang manis-manis

kami ada jugak bagi jajan coklat aiskrim dekat Fateh Uwais. tipu la kalau kata tak pernah bagi langsung. tapi masih dalam kawalan. sehari satu tu pun kalau dia nampak benda tu. selalunya jajan coklat ni kami sorok dari pandangan dia. tak nampak makanya dia pun tak merengek mintak dan kita pun takde nak rasa kesian kalau tak bagi dekat dia. Fast food pun saya jarang bagi dia makan. kentang putar KFC tu dah dua tahun baru Uwais reti makan. tu pun dia buat cicah dengan fries. kihkihkih. kalau sebelum ni pernah je bagi tapi bukan dalam kuantiti yang banyak dan hanya kentang je. sos dia masuk mulut ummi abi. yang healthy je bagi anak. yang sedap tu bagi ummi abi. sebab yang sedap tu mesti la banyak MSG nyeeeeeeee :p 

Rule makanan bayi

serius. saya tak ikut rule yang ramai orang share tu. satu nya penyakit malas :p satu lagi saya ikut bajet diri sendiri jugak dan benda apa yang ada depan mata. yang tengah musim masa tu. asalkan perut anak ok sihat, saya teruskan. nampak beza sikit kita berhenti. 

buat masa ni tu jela cara saya. dan saya memang kenalkan makanan orang dewasa untuk tempoh yang awal pada Fateh Uwais. senang sekali masak. almaklum lah ummi ni rajinnya time weekend je. itu pun KALAUUUUUUUUU :p

tiap cara kita berbeza. tapi setiap ibu bapa mesti tau macam mana caranya nak jaga sistem penghadaman perut anak-anak jugak kan :)


post signature

14 January 2016

Keputihan Semasa Hamil Bahaya Ke?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

AMARAN : INI ENTRY TROWBACK :p

Kisah Khalifah II : Keputihan Semasa Hamil 

28 September 2015

Alhamdulilah dah 7 minggu 4 hari pun budak kecik sorang kat dalam tu. alhamdulilah tak banyak ragam. sikit-sikit tu biasa la kan. nikmat untuk ummi barangkali :D

tapi ada satu masalah lain. KEPUTIHAN. mostly yang namanya perempuan tau kot keputihan tu ape. dan disebabkan tatahan dan takut ada effect pada baby (pernah baca keputihan masa pregnant ni agak merbahaya) makanya ahad 27 sept lepas kami singgah ke Klinik Marina. klinik fevret ummi abi hihihi. sebab DR Marina dokte bidang O&G jadi lebih baik berjumpa dokte yang memang bidangnya. lagi satu pasal DR Marina akan cerita details pasal prob kita. solutions selain ubat-ubat yang dibekalkan. sape2 yang duduk belah seberang jaya penang sana nun, kalau nak cari dokte perempuan islam sila lah ke klinik dia. poliklinik dr marina. serius tak rasa ralat :)

ikut penerangan yang saya dapat dari Dr Marina hari tu. keputihan masa hamil normal sebab perubahan hormon pada kulit ibu mengandung tapi tak boleh dibiarkan. jap lagi kita cerita lebih lagi. dan keputihan ada beberapa level dia. putih susu(paras bawah), kuning(sederhana tapi dah kena pantau), hijau(bahaya)

Jika keputihan tidak dipantau atau dirawati :

Trimester pertama - mungkin boleh mengakibatkan keguguran sekiranya keputihan turun sekali bersama selaput kantung bayi

Trimester Kedua - kelahiran baby pramatang

Trimester Ketiga - Bayi tersedut atau termakan keputihan ibu nya dan boleh mengakibatkan bayi itu lemas. 

huuuuu berisiko tinggi rupanya. tambah lagi kalau keputihan yang banyak tu. jadi mana-mana ibu hamil yang mengalami masalah serupa sila lah rujuk pada dokte yang bertauliah atau refer pada klinik kesihatan anda. saya aritu belum buat buku pink lagi untuk adik uwais jadi takde la nak refer pada KK ;) ohh ye kerap tukar seluar dalam dan pakai lah seluar dalam yang bersifat kapas. 

13 Disember 2015

masa ni buat buku pink dekat Klinik Kesihatan Kuala Kedah. refer pada dokte pasal keputihan dan dah diambil sampel pun. ada dua jenis punca keputihan kata dokte tu. satu kulat(bakteria) lagi satu ape benda ntah lupa. tapi yang lagi satu tu normal untuk ibu hamil. dapat la satu ubat ni yang memang berkesan sangat. jadi sila jangan malu untuk mengaku masalah kesihatan diri ketika pemeriksaan kesihatan lanjutan tu ye. 


post signature

13 January 2016

Ipohlicous , Laksa Saranghae : Tempat Makan Menarik Di Ipoh

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

macam biasa cerita basi. makanan pun dah tak nampak rupa mihmihmih :p balik kampung lepas-lepas mama lah teringin nak makan dekat luar. selalunya masak je dekat rumah. nak harap papa bawak mata pun dah kurang jelas kalau bawak malam. tengok pulak dekat feed fb orang makan itu ini. mata pun jadi teringin. jom la kita pegi majoi.

ye kedai ni dekat dalam manjoi. landmark nak mencari kedai Laksa Saranghae dan Ipohlicious ni Mydin Manjoi. jalan depan sikit ada nampak kedai tomyam poktee kot namanya. kedai Ipohlicious dan Laksa Saranghae berdepan dengan kedai makan tu. diorang satu kedai dan boleh oder macam2 sekali. takde la tertumpu laksa semata. thanks team group whatsapp #KelabMekOnie tolong guide jalan sampai jumpa hihihi

 

Chicken Chop ni saya order. mengandung kali ni tekak kemain nak western je kejanya haihhhhh :p Portion dia agak besar la jugak. kenyang makan. yang ini sos cendawan mengenangkan si Fateh Uwais yang tak makan pedas maka ummi beralah ambik sos cendawan aje. salad sayur sedap. sos sedap. semua sedap la. harga tak ingat tapi lebih RM11** gitu jela


Lamb Chop suami yang ambik. sos blackpaper lah kan. sos dia sedap. salad sayur sedap. Lamb Chop pun sedap tapi kena ganding dengan sos dia lah baru kena. takde rasa bau hamis kambing. cuma kentang putar je tak sedap. rasa macam dah lasu(basi). harga pun tak ingat tapi Rm15** kot tak silap .entah lupa pulak hahahahaha


mama papa dalam pada mengajak makan luar tu ini je dorang oder. layan jela dah tu je tekak deme mau telan hihihi. ketiow goreng kerang. sedapppppp. kerang pun bukan sekadar nama jela. ada nampak dan rasa kerangnya jugak. untuk empat jenis makanan. ais kacang. air suam. milo ais dan fresh orange. total hari tu RM45** tak silap saya. ok la tu kan. 


ada jugak sotong kangkung dekat sana. sedap la jugak. portion pun banyak. harga dalam Rm11.50 rasanya. hahahah tula padan muka sape suruh peram entry dah tak ingat harga2nya pftttttt. selain sotong kangkung, yong taufu pun ada jugak. boleh pilih2.


Laksa Saranghae Ipoh. gambar pinjam google. mohon halal sape punya gambar ni ye. hari tu kami tak order laksa ni sebab masing-masing dah ada pilihan makanan sendiri. tapi masa tengok pekerja situ bawak mangkuk laksa ni terliur jugak la hahahaha. nampak macam portion dia besar. takpe next time kita try pulak. Laksa Telur Sarang nama melayu nya. Telur Goreng makan dengan Laksa. ada kawan kata muak sebab telur serap kuah laksa tu. tapi tula la lain tekak lain citarasa ye tak. kena rasa sendiri baru tau hewhewhew. takpe takpe. sabar ummi nanti kita try pulak bila balik kampung ye hihihihihi :p

12 January 2016

Kisah Khalifah II : Beza Akhi dan Adik

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

First Trimester : 21 Sept 2015

memang berbeza bawak akhi dan adik ni haaaaa. kalau Fateh Uwais dulu rasanya tak kenal erti penat. buat apa pun takpe tak penat. ke sebab dulu takde budak kecik nak kena kejar? errrrr hihihihi. bawak adik uwais, bila buat kerja rumah kerja dapur. settle je kerja tu kena duduk baring sekejap. bukan tido pun, cuma duduk sekejap ambik nafas. kalau tidak mesti rasa nak pitam, nak pengsan wuwuwuwu. mungkin berpunca dari hb yang rendah itu jugak. 

bab selera makan awal-awal pregnancy sama je. kurang berselera. selera tu ada, cuma nya makan dengan kuantiti yang sedikit. nak kata kerap makan tu tak jugak. cuma syukur alhamdulilah ada jugak selera makan, morning sickness? masa Fateh Uwais dulu abi yang MS hewhewhew. adik uwais ada jugak rasa macam benda tersangkut celah tekak. tapi ummi takmo layan. buat-buat macam takde pape. takmo mulakan muntah uwek uwek. takut nanti hari-hari dia buat perangai pulakkkkkk. huuuuu

adik uwais suka makan manis-manis. pernah rasa tak sedap tekak, kita pun beli la pelam. cicah dengan garam. tapi adik takmo terima. bau pelam yang masam tu pun dah mula rasa meloya. makan dodol, makan kek manis-manis boleh pulak errrrrr. Fateh Uwais dulu pelam telur tu boleh makan gitu aje cicah dengan garam. hari-hari pun sanggup. padahal seorang ummi bukanlah peminat tegar pelam telor. 


post signature

11 January 2016

Kisah Khalifah II : Hb Rendah(Anemia)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


13 Disember 2015

dari mengandungkan Fateh Uwais dulu lagi HB memang semedang rendah nya. ada la sekali HB normal 11.4. check up dua minggu sebelum bersalin kohkohkoh. tapi yang herannya time tak pregnant elok je HB tu normal. siap 13.6 lagi tuuuuu. haihhhh d u g a a n nnnnnnnnn

bila HB rendah mula la kena ambik darah banyak. kalau tidak boleh je ketip2 hujung jari tapi sebab HB rendah gamaknya kena ambik sebotol kecik tu. sakit tau tak sobsssss. 



bahaya ke HB rendah? HB tu ape? HB adalah hemoglobin dalam darah. dalam bahasa pasarnya kepekatan darah seseorang. time pregnant HB rendah adalah bahaya sikit. kalau tumpah darah, bila darah cair takut ibu akan kehilangan darah yang banyak dan mungkin boleh mengakibatkan kehilangan nyawa. anak dalam kandungan pun risau effect apa2 contohnya berat kurang atau gugur atau mati dalam perut. ibu pun boleh jadi lemah dan lesu yang boleh mengakibatkan pitam atau pengsan. tapi alhamdulilah Fateh Uwais dulu sihat selamat bertubuh badan sampai sekarang. alhamdulilah Allah pelihara. moga Allah pelihara adik baby uwais ni jugak serta ummi mereka amin amin. 

jadi apa yang saya amalkan sepanjang HB rendah ni?

Iron Tablets



vitamin ni kaler coklat memang tersangatlah tak sedap. telan pun sambil pejam-pejam mata. yang lagi tak best bila sedawa rasa aura besi keluar erkkkk. time buang air besar bau najis pun bau besi karat tu haaaa. uwekkkkkk. orang lain yang HB rendah tetap kena makan Iron Tablets ni time pregnant cuma sebijik atau dua bijik sehari je. tapi ummi kena makan 4 bijik sehari. sobssssss lagi

Hati Lembu

Hati lembu goreng berempah. resepi dekat sini

tapi orang kata tak berapa elok sangat makan organ dalaman ni. lagi tak elok kalau hati ayam. maka makan la hati lembu. 

Bayam Merah



bayam hijau tak aci. sebab bayam tu warna merah darah kot. kot lah ekekeekkee :p weekend lepas buat masak lemak bayam merah. terus kuah jadi kaler pink. merah bayam tu keluar gamaknya. ke saya yang salah masak? errr errrr

Pegaga




Rupanya pegaga tersangatlah elok untuk orang mengandung yang HB rendah ni ye kawan-kawan. tau pun masa selak-selak dekat belakang buku pink yang baru ni. banyak jugak info dia letak dalam tu. 



dan rupanya bila dah start ambik iron tablets tu ada pantang larangnya. punnn dapat tau masa baca info belakang buku pink yang baru tu. buku pink masa pregnantkan Uwais dulu takde info macam tu.



Air Bikarbonat, air ber kafein, kena elakkan lepas sejam makan iron tablets tu. dan kena makan masa perut kosong. tak boleh makan lepas ko dah kenyang makan macam2 herrrrrrrrrr

10 Januari 2016



berdebar nak tunggu result hb. sekali tengok. drop lagi?????? bulan lepas 10.6 bulan ni 10.0 jerrr padahal telan iron tablets tu sampai habis 60 bijik tu. sehari empat bijik haaaaa. habuan la hari ni kena cucuk ambik darah dua lengan. sekali nak check hb, sekali lagi nak check nutrisi. sobsss sobssss. dan kali ni dokte tukar iberet pulak. tabahlah makkkkkk. tapi makan iberet yang bestnya makan sebijik dah cukup. tak payah nak makan empat jenis vitamin yang biasa ibu mengandung makan tu dah hewhewhew. cumanya kena makan time perut kosong, dua jam sebelum sarapan pagi dan diambil bersama air kosong atau jus buah. 

balik mengadu dekat Fateh Uwais yang dokte(padahal nurse mihmihmih) cucuk lengan ummi sampai lebam dua lengan sambil tunjuk kesan lebam.

"takpe.. nanti adik habaq kat okte"

"adik nak habaq ape dekat dokte?" - ummi

"yelaaa jangan cucuk ummi lagi"

alaaaaa sweetnya awak anak. terus hilang terbang sakit ummi kena cucuk :)

(gambar lama)

1 Februari nanti ada lagi ujian darah nak tengok serasi tak dengan iberet yang baru dokte tukar tu. kalau tak serasi jugak nak beli Vita Lea Shaklee tula. nak makan yang tu pulak. seingatnya dulu lepas makan vita lea yang hb tetiba naik 11.4 tu. takpe la kita cuba la ikut cara apa pun selain makan benda2 lain macam jambu batu, dan lain2 tu. 


post signature

05 January 2016

Precious Moment

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Precious moment untuk ummi abi. bila tengok dak kecik yang nak jadi akhi tu eksaited dengan adik baby yang dalam perut. dari mula pregnant memang dah bagitau dia awal-awal. ada adik baby dalam perut ummi. nanti yayang jadi akhi uwais. 

dan sejak bulan lepas kemain lagi aktiviti dia 'sayang' adik baby. duduk saje-saje selak baju cium adik baby dia. tak puas gamaknya bila cium baju je. cakap-cakap depan pusat. ye!!! pusat ummi!!!! adoiiii geram kadang-kadang. dok korek-korek pusat kita kejut adik baby dia. cium-cium dekat pusat "sayangggg adik baby" "sayanggg adik baby" =..=

apa dia ingat adik baby dia intai ikut pusat ummi ke pun ntah grrrr. geli tau dak. jenuh kejang perut tahan geli. selagi dia tak puas jangan harap lah dia nak berhenti grrrr lagi sekali. bila ummi kata dah dah pegi tengok adik baby dalam perut abi pulak (herherher) reti pulak tu mana ada adik baby dalam perut abi. tapi pusat abi jadi sasaran la jugak. habuan menyakat kofkofkof. mujur bersih :p

Fateh Uwais memang suka baby ni haaa. pantang nampak mana-mana baby yang dia rasa boleh jadi mangsa cium dia. memang baby tu kena stand by jela pipi. dok nampak yang nanti adik baby dia keluar hari-hari la pipi kena tonyoh. kihkihkih. takpe la nakkk. asalkan sayang adik baby, paham yang itu adik. ummi abi dah cukup seronok. dan memang kami selalu cakap dekat dia. "ummi abi sayanggggg akhi uwais, sayanggg adik baby. sama je sayang ummi abi untuk dedua"


post signature

03 January 2016

2016

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

2016 dah haaaa. alahai kejapnya tup tup dah masuk tahun baru. umur pun dah baru. 28 tahun bulan september 2016 ni hewhewhew. suami 30 tahun. tua dah awak ye suami three series dah mihmihmih :p



azam? takde azam pun setiap tahun. dulu masa zaman remaja semangat la list azam bagai. dah jadi mak mak ni takde dah. janji hidup kekal dan lebih bahagia bersama insan tersayang, punya keluarga yang setia disisi waktu susah dan senang dan tengok anak-anak membesar dengan sihat dan cerdik. ada lagi satu suami masih setia disisi dan hanya kita dihatinya sebagai permaisuri ;)

2016 insyaAllah akan hadirnya orang baru dalam hidup kami bertiga. amanah dari Allah untuk kami suami isteri galas. dan 2016 jugak Fateh Uwais dah makin membesar dan banyak yang dia kena belajar dan belajar. diajar menjadi seorang khalifah yang cintakan Allah dan Rasul. kasih dan cinta ummi abi serta semua yang menyayanginya. moga kami istiqomah.

2015 banyak pahit manis yang dilalui. manisnya suami dah berhijrah duduk dengan kami berdua dekat sini. alor setar kedah. manisnya hidup ada suami sentiasa dekat sisi. mengadu sakit pening. berkongsi sedih dan gembira setiap hari. lengkap keluarga dengan ada anak,ummi dan abi. dua tahun tujuh bulan kitorang berjarak jauh dan alhamdulilah kesabaran ketabahan tu Allah bayar dengan kemanisan akhirnya. 

2015 yang pahit bila diuji dengan kewangan. takde rumah tangga yang tak akan diuji dengan duit kecuali kalau baru kawen dah kaya raya sampai duit tatau nak letak kat mana. setiap pasangan rasanya ada ujian masing-masing. dan alhamdulilah setiap hari kami belajar benda yang baru. setiap hari sama-sama berpaut pada bahu masing-masing untuk terus kuat. dan alhamdulilah sekarang makin hari makin kembali ok dan insyaAllah akan terus kekal baik dan pasti 2016 akan ada sesuatu yang lebih baik untuk kami sekeluarga. moga Allah izinkan.  

2015 jugak banyak mengajar saya siapa yang layak digelar keluarga, sahabat, kawan dan jugak teman. duduk diam dan memerhati siapa yang masih bersama kita waktu susah dan senang. siapa yang menyeka air mata waktu bersedih dan siapa yang hanya tumpang ketawa waktu kita tengah bersenang. dan akan diingat sampai akhir hayat. insyaAllah.

2016 semoga semuanya baik-baik, dipermudah Allah dan yang terindah mengiringi. amin amin :)  


post signature

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...