Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

23 February 2016

Kisah Khalifah II : Jerebu Ketika Hamil

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

04 Oktober 2015

ditakdirkan ummi mengandungkan adik masa jerebu tersangat lah kuat. adoinyaaaa. rasa semput sempit dada nak bernafas. tambah2 bila ada masanya tu asap jerebu masuk dalam rumah. dalam rumah pun bertabah ok pakai mask tu haaaa. 

nak pulak bila goggle bahaya jerebu masa hamil ni keluar macam-macam. hati ibu mana la yang tak risaukan anak-anaknya sobsssss. bahaya ke tidak jerebu ketika hamil ni? hurmmm hasil kajian GOOGLE kofkofkof memang la bahaya. boleh akibatkan anak dalam kandungan mati, lahir pra matang, sakit kronik pada anak yang bakal lahir dan macam-macam lagi. yela kalau fikir secara logiknya si ibu menyedut udara yang tidak sihat. oksigen yang anak dapat pun dari ibu jugak. jadi sedikit sebanyak tu mungkin akan ada effect sekiranya si ibu tidak memaksimakan penjagaan kesihatan diri. 

kena banyak minum air masak atau mineral water. kurangkan aktiviti luar rumah atau beriadah tu. pakai mask ketika keluar dari rumah atau banggunan ofis. kalau yang tak pregnant pun kena amalkan cara hidup sihat itu inikan pulak perempuan mengandungkan. lagiiiiiii la kena jaga diri betoi2.

dan saya tak terkecuali terkena wabak tidak sihat tu. rasa sempit dada. nak bernafas rasa pendek. mula ingatkan tersalah makan makanan yang berangin. tapi bila dah seminggu still rasa yang sama lagi. baru teringat yang masa tu musim jerebu. adehhhhhhhhhh 




apa yang boleh saya buat selain penjagaan diri yang kat atas tu haaaa. makan gaviscon. mulanya beli gaviscon sebab ingat salah makan makanan berangin tu. tapi bila tengok macam rasi je dengan gaviscon terus spare. bila rasa semput nak bernafas, dada sempit cepat-cepat ambik gaviscon. alhamdulilah membantu la jugak sedikit sebanyak. hasil pertanyaan pada doktor Fauzi. Gaviscon selamat dimakan untuk wanita hamil. 




post signature

18 February 2016

Escape Penang : A Big Thank You

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera



Entry yang terakhir journey bersama Team Projek Blogger Utara di Escape Penang mungkin. MUNGKIN… miahahahaha :p Terima kasih bebanyak kami ucapkan pada Escape Team untuk hari sabtu yang lepas. Memang layanan vvip yang kami terima. Terharu, bersyukur dan rendah diri sangat.





Elok je ahli group kami sampai terus Ms Winnie jemput kami masuk ke dalam untuk sesi taklimat dan penerangan serba ringkas mengenai Escape. Dihidangkan dengan sarapan pagi yang cukup untuk bekal perut kami sebelum mulakan aktiviti dan melasak secukupnya dekat Escape. Karipap tu sedapppp sangat.




Tengahari pulak rupanya ada jugak disediakan makan tengahari untuk kami. Ohh ye kalau korang datang dengan group boleh tanya dengan pihak dorang samada dorang boleh sediakan makanan sekali atau tidak. Tapi makanan yang pihak Escape sediakan memang superbbbb, sedap, dan kenyang perut sampai tak larat nak habiskan. Lauk-lauk tu sedapppp sangat. Sampai sekarang teringat lagi kesedapannya kihkihkih. Bukan nasi je. Buah dan kek pisang pun ada sekali. Tak payah nak beratur beli makanan dekat food court dah.






Staff Escape Team sendiri pun semua ramah-ramah. Takde la nak menyombong ke ape ke. Cumanya dekat sana banyak menggunakan bahasa inggeris dalam komunikasi. Tapi so far takde masalah pape. Persekitaran pun bersih tapi biasa lah dah kalau namanya suasana kampung. Najis ayam angsa tu biasa ada atas tanah. Hati-hati dari terpijak je hihihihi.




Tandas pun bersih sangat. Boleh mandi sekali dekat dalam tandas diorang. Nak kata berlecak macam tandas awam dekat pusat peranginan tu memang tak lah. Mungkin setiap masa pekerja dekat sana bersihkan agaknya demi keselesaan pengunjung. Surau pun ada disediakan dekat sana. Telekung sejadah pun ada sekali.




Base Camp Reception 





Kredit Semua Gambar : Blogger Sha, Blogger Zarul Farhana, Blogger Nina dan Team Projek Blogger Utara (maaf kalau nama tak sebut :p)

Dan sabtu lepas jugak Team Projek Blogger Utara yang lain bermalam dekat sana. Saya dan suami tak ikut serta, ahad tu kerja, kalau tidak boleh join sekali haihhh. Sebelum check out hari ahad tu diorang siap boleh repeat main lagi kooo. Ok terus jeles =..= untuk camping boleh jugak beli melalui online ticket di laman web diorang sendiri. Tak payah gaduh bawak khemah bagai. Cuma bawak peralatan yang diorang list kan je. Bilik air dan makanan untuk BBQ diorang sediakan sekali dekat sana.



Ohh ye kalau korang rasa nak ke sana jugak. Saya syorkan beli ticket secara online. Contoh macam transaksi atas saya select tarikh untuk bulan dua tahun depan bagi aktiviti camping dua hari semalam, termasuk untuk aktiviti lasak sekali. Dapat diskaun 50% dari harga asal untuk satu ticket dewasa.




Kalau masuk hanya untuk aktiviti lasak. Kalau bulan November tahun ni pun dapat 50% offer. Kalau bulan April nanti 25% offer. Memang jimat kan. Jadi rancang tarikh dan masa korang dengan lebih bijak. Ingat, lagi awal book lagi banyak offer boleh dapat.



Terima kasih sekali lagi Team Projek Blogger Utara atas jemputan sabtu lepas. Dan terima kasih tak terhingga Escape Penang sudi menerima kehadiran kami dan layanan vvip untuk kami semua. Semoga kita dapat teruskan lagi kerjasama untuk masa akan datang J

Next projek yang akan dibangunkan syarikat Sim Leisure @ Syarikat yang bertanggungjawab membangunkan Escape Adventure adalah waterpark dan hotel mereka sendiri. ok tak sabar tunggu hujung tahun. hujung tahun waterpark dijangka siap. boleh mula simpan singgit sehari dari sekarang ekekekeke.   



Entry Lain Mengenai Escape Penang :-




Operation Hours

Tuesday – Sunday
9am to 6pm

Ticket counter closes at 4.30pm

Escape Penang
828 Jalan Teluk Bahang
11050 Penang, Malaysia

T : +604 881 1106
F : +604 881 3106
W : escape.my



17 February 2016

Escape Penang : Aktiviti Untuk Anak 0-3 Tahun

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera



Target pegi Escape memang nak bagi anak dengan husband seronok main je. Nak bagi peluang husband buat aktiviti dia sendiri, sementara anak pun still boleh beronok-ronok tak merap abi dia. Kalau tidak Fateh Uwais memang merap abi dia sentiasa. Kalau depan mata abi nak lari pi mencebok sat pun payah. Jadinya bila ada peluang cenggini kita manfaatkan sepenuhnya. Asalkan anak suka abi pun suka. Ummi je letih mengejar sikit hahaha. Tapi Fateh Uwais kalau takde abi dia sangat behave dengan ummi. Takde nak berlari larian, takde adegan lembik lutut kaki ke ape. Kalau ada abiiii. Haihhhhhh




Sesampai je sementara ummi dengan Team Projek Blogger Utara dengar taklimat. Abi dan yang lelain dalam group kami diberi penerangan ringkas dekat Main Entrance. Ada jugak aktiviti renggang otot badan, ber chicken dance dekat luar. Sempat jenguk dari tingkap bilik taklimat. Orang lain ber chicken dance. Uwais duduk situ ketuk drum heeerrrrrr =..=




Nama lagi suasana kampung kannnn. Escape ada jugak sediakan sukaneka untuk pengunjung. Siap ada hadiah lagi haaaa. Pertandingan guli, panjat pokok kelapa yang paling cepat, macam-macam la. Tapi yang Fateh Uwais main tatau pulak apa namanya. Siap bawak merata alam lagi tu. Buat macam hak peribadi dia pulaknya.






Lepas habis taklimat kami decide nak bergerak sendiri je dulu. Sebabnya kami ada anak kecik yang bawah umur. Tak banyak aktiviti boleh buat dengan dia. Jadinya utamakan dia dulu lepas tu baru bagi turn dekat abi pulak. Sementara abi panaskan badan dekat Gecko Tower bagi la dia main pukul2 bola tu dekat main entrance dulu.




Abi dah turun bawah lelaju bawak anak pergi Monkey School. Dekat situ ada flying fox untuk kids. Teruja dia tengok bebudak lain terbang dekat situ. Tergedik-gedik nak join sekali hihihihi. Tengah pakai belt pun boleh tak menyempat nak start aktiviti tu hihihi.



Dua round jugak la Fateh Uwais repeat dekat Monkey School. First round takut2 lagi. Tak berapa reti pijak lantai2 situ. Second round dah mula dapat rentak. Nak repeat third pulakkkkkk. Ohoiiii mana boleh kena bagi peluang dekat orang lain jugak nak oiiii. Tapi nya bila lepas makan ummi offer main dekat situ lagi tak nak pulak. Letih main dekat Tots Trail tu tak habis lagi kot kihkihkih.




Macam entry lepas saya ada kata, kalau bawak kids focus dot merah pada map. Jadinya saya pun bawak Fateh Uwais mencuba satu demi satu aktiviti yang ada dekat situ. Ummi kan pregnant tak boleh nak buat aktiviti ape pun. Makanya bagi peluang dekat anak betul-betul. Bagi puas main. Balik karang pengsan, senang ummi abi pengsan sekali miahahahaha.




Lepas letih memanjat dekat Monkey School. Paksa-paksa abi suruh naik Flying Fox. Abi yang penyayang sorang tu takmo tinggalkan anak dia dengan ummi. Risau anak dia buat perangai sampai ummi tak larat nak kawal. Grrrr dah orang bagi peluang tu pegi jela buat =..= sementara tunggu abi ber Flying Fox bawak Fateh Uwais main kereta dekat Zoom Bug. Sebenarnya kena guna tenaga kaki. Tapi Uwais dah letih. Ummi pun tolak dengan kaki ummi jelaaaaa, dia kawal kereta tu jangan sampai excident masuk longkang. Jadilahhhh tu pun sempat repeat berapa round entah la tak ingat. Time tu takde orang dekat situ. Bagi jela anak main sepuasnya.




Lepas Zoom Bug tanya Escape Team dekat mana tempat Tots Trail terus bawak anak ke sana. Sampai la akhirnya abi jumpa kami berdua setelah berpeluh-peluh mencari katanya kihkihkih. Dah tu takkan nak duduk tunggu saje dekat bawah tu :p



Making a kite is only half the fun. The other half comes from launching it and shouting, "LOOK! MY KITE IS FLYING!!" Drop by Serambi Tok Awang at ESCAPE and let your kids learn to make kites.
Kredit : Facebook Escape

Check map lagi nampak Serambi. Malangnya hari sabtu lepas Serambi tutup, under construction. Tapi dari pemerhatian saya. Serambi tu lebih pada macam main pondok-pondok zaman kita dulu. Ada rumah kayu, ada permainan dalam tu. Takpe next time kalau pegi lagi boleh tengok apa yang ada dalam Serambi tu pulaknya.




Tarzan’s Rope. Yang ini Fateh Uwais tak boleh buat walau ber dot merah jugak. Sebab “too small” . aktiviti ni bergayut macam tarzan tu la. Memang syokkkk tengok. Tapi sebab Uwais kecik lagi. Karang bergayut jenuh nak tarik bawak turun pulak tak memasal kihkihkih. Mujur lepas pujuk-pujuk boleh makan lagi. Tapi kena upah naik kerbau tu pulak. Kerbau pun kerbau lahhhhh.




Melilau mata sementara anak duduk atas kerbau ternampak Foxy Burrow. Ehh yang ni pun Fateh Uwais boleh buat sebab ada dot merah dalam map. Tanya instructor tu. Pun dia kata “too small” tapi dia bagi peluang Uwais buat lepas anak mat salleh tu kata dia boleh bawak Uwais masuk dalam. Foxy Burrow ni sebuah rumah kecik je. Tapi dorang modified dalam tu jadi macam gua. Gelap macam gua. Ada tiga orang sekali masuk. Dibekalkan satu lampu picit. Uwais masuk sekali. Kami perhati dari dalam cc tv dekat luar. Mulanya ok tapi masa nak panjat gua(naik ke tingkat atas rumah) Uwais takmo teruskan, dia takut. Walaupun anak mat salleh yang masuk dengan dia sekali tu ajak dia teruskan dan berniat nak tolong dia “take my hand” tapi sebab dia tak faham English makanya dia tak teruskan ikut orang yang dia tak kenal. Dari pemerhatian cc tv nampak Fateh Uwais pusing belakang balik ikut jalan yang dia lalu awal tadi dan cari jalan keluar. Ohh lagi sekali ummi bangga dengan awak sayang. Awak tau awak tak mampu buat tu, awak tak nanges dekat situ tunggu orang selamatkan tapi awak sendiri fikir dan cari jalan keluar. Anak ummi dah mampu fikir tahap tu rupanya. Tatau la kot kalau ummi ni ciwi lebih kan kofkofkof :p tapi memang akui Escape ni mengajar anak berdikari dan berfikir diluar kotak kemampuan diri dia sendiri. Sampai ummi abi pun tak jangka yang anak mampu fikir dan bawak diri ke tahap tu.

Tapi memang tu yang Mr Sim Cheng Khoo nak terapkan dalam Escape. Kanak-kanak dan dewasa mampu berfikir diluar kotak. Macam budak-budak zaman dulu. Tak manja dan mengharap pada orang dewasa semata.



Kids need to play make believe. Fanciful pretenses enrich their imagination. Take them on the Discovery Dig in search of gold. Let them lose themselves as prospectors
Kredit : Facebook Escape 

Ada lagi satu yang ummi tak perasan. Discovery Dig. Hurmm memang kena pergi repeat lagi ni ceritanya. Tapi tunggu ummi habis pantang dulu hihihi.




Bila ummi pun dah penat. Dan abi pun ambik masa nak habiskan aktiviti dia dekat Monkey Business. Bawak anak melepas penat dalam Kids Playroom. Tak ramai orang pun dalam tu. Yang tepatnya masa kami masuk petang tu takde orang pun. Hanya kami berdua je semata. Sempat la ummi lunjur kaki, renggang2 pinggang sekejap sementera bagi anak puas main permainan dalam tu. Cumanya permainan dalam tu yang berbunyi tak berbunyi dah sebab bateri semua dah habis. Tapi kesah lah, permainan yang tak berbunyi pun mengajar anak berfikir luar kotak jugak macam mana nak bagi dia berbunyi kannnn ;) memana pengunjung yang datang bawak baby tu sekali sekala boleh bawak dorang berehat dalam Kids Playroom ni. Selesa untuk dorang. Ada aircond.

Next entry nanti baru cerita apa yang Escape Penang sediakan untuk kami hari sabtu lepas. Minggu ni entry penuh dengan Escape je. Banyak benda nak cerita. Tak cukup satu entry je hihihihi. Thanks sekali lagi Escape Penang dan Projek Blogger Utara ;)

Entry lain mengenai Escape Penang :-






Operation Hours

Tuesday – Sunday
9am to 6pm

Ticket counter closes at 4.30pm

Escape Penang
828 Jalan Teluk Bahang
11050 Penang, Malaysia

T : +604 881 1106
F : +604 881 3106



16 February 2016

Escape Penang : Wajib Tau!! Terutama Untuk Anak Kecil

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera



Sambungan entry semalam. Hewhewhew :D parking dekat sana korang jangan risau. Banyakkk dan setiap tempat parking tu diteduh dengan rimbunan pokok dan daun. Takde la berbahang sangat rasa time nak ambik kereta waktu nak balik. Kalau tak nak datang naik kereta boleh jugak naik bus rapid penang yang maha banyak tu. Tak silapnya naik bus no 101 atau 102. Kalau tak silap lah hihihi. Tapi sebut jela Escape. insyaAllah driver sana tau lah mana nak bawak ;) Kalau datang bersama kumpulan booking lebih awal dulu. Sebab ada jugak perasan aritu pihak Escape sediakan baju untuk dorang. Dapat 5% percent sorang tak silap harga tiket dari harga asal. Tak pasti yang ni sebab suami yang cerita. Dia beramah tamah dengan pengunjung dekat sana. Dorang yang bagitau. Tapi korang adalah lebih baik rajin-rajin bukak web dorang. www.escape.my sebab kadang boleh dapat offer dari 10% sampai 50% kalau kena masanya. Beli tiket online lagi menguntungkan dari walk in. kalau nak pegi tahun depan pun boleh book siap siap tahun ni. lagi banyak offer boleh dapat.



Harga tiket tertera seperti di atas. Memang quit expensive tapi berbaloi bagi kami. Hampa jangan pulak mai pukul 11 macam tu memang rugi la sebab tak dapat buat banyak aktiviti. Escape bukak pukul 9 pagi jadi sebelum 9 mula lah terpacak depan kaunter dorang. Jadinya bukak je gate hampa boleh serbu masuk. Tapi sebelum tu jangan risau. Instructor dorang akan bagi taklimat dan guide untuk setiap aktiviti dalam tu. Yang penting jangan dok buat kepala sendiri sudah. Setiap aktiviti ada peraturannya ye.





Sebelum masuk make sure hadam map ni betoi2. Masuk je gate akan nampak tempat aktiviti Monkey Bussiness(no 28) tapi pendapat saya jangan mula dengan aktiviti tu dulu. Sebab aktiviti tu makan masa nak habis. Masa banyak habis dengan tunggu giliran orang sebelum kita. Sebabnya satu plantar had maksimum tiga orang je boleh tunggu giliran. Jadinya pergi cuba buat aktiviti lain dulu. Nanti dah last2 baru mai buat Monkey Bussiness. Jangan risau escape tutup pukul 6 petang. Akan ada masa korang main semua aktiviti kalau pandai atur. Dan jangan berat mulut untuk tanya Escape Team dekat mana lokasi sesuatu kawasan tu. Lebih menjimatkan masa korang dari tercari-cari sendiri.



Mana yang bawak anak kecik macam kami. Fateh Uwais tu tak banyak aktiviti dia boleh buat. nama lagi masuk pun free hihihi. Boleh rujuk map. Nampak tak dalam kotak future kid berwarna merah. Jadi korang rujuk dot berwarna merah dekat list legend tu. Dot berwarna merah tu khas untuk kids berumur 0-3 tahun.





Tapi tak semua yang berdot merah tu sesuai untuk Uwais jugak. Macam Tarzan’s Rope(no 19 dalam map) tak sesuai untuk Uwais. Sebab “too small” kata mereka. Bahaya. Jumping Jack (no 27) pun tak sesuai untuk Uwais. Tau dah sebab takde tanda dot merah dalam map. Tapi budak sorang tu teruja tengok orang boleh lompat-lompat atas tu. Menangis2 nak jugak main benda alah tu. Terpaksa la ummi bukak kasut dan bagi dia lompat2 je sikit atas tu. Buat lepas teringin. Tak cukup lagi gamaknya lompat dekat Jump Street dulu +.+ 







Sementara bagi abi peluang buat aktiviti sendiri. Yela Fateh Uwais kan kembo abi dia. Kalau dok merap dia bila masanya abi nak merasa main itu ini. sementara tunggu abi. Ummi pun bawak Uwais pergi main dekat Tots Trail (no 14) Ada lebih kurang 12 step yang Uwais kena lalu sebelum sampai ke garisan penamat. Dekat Tots Trails ni memang menguji kemampuan fizikal dan mental Fateh Uwais. Nampak dia mampu buat sendiri. Ummi yang sebak dan bangga. Anak ummi dah besar. Dah mampu buat sendiri rupanya. Tak perlu harap ummi untuk tolong dia.  Cuma ummi kena bersorak bagi semangat sampai kering tekak takmo moral dia down. Cumanya dia jadi manja bila tengok ada orang lain yang dia boleh harap. Nampak kakak awin dengan abang izzat datang terus jadi manja. Mintak tolong kakak nak lepas ujian tu. Tapi tak dinafikan. Lepas satu step ke satu step. Jadi makin mencabar dan lebih kena guna tenaga. Budak tu dah penat. Bila penat memang mental pun boleh drop. Tambah lagi bila nampak abi sampai dekat dia. Terussss “abiii selamatkan lah adik ni. Adik takuttttt. Adik tak larat dahhh” “abiii tolong lahhh” =..= tadi bolehhhh je. Manja!!! Walaupun awalnya rasa menyesal la jugak bagi anak main dekat situ sebab aktiviti dia panjang dan banyak tapi ubah balik mind set “aku nak ajar anak jadi kuat, jadi biar dia buat sendiri” alhamdulilah, ummi bangga dengan kemampuan awak sayang.





botol air, makanan tak dibenarkan bawak masuk sekali. boleh tinggal dekat dalam kereta. beg boleh letak dalam locker yang diorang sediakan dekat bahagian dalam berdepan dengan tandas. bebila nak ambik barang cuma perlu tekan passcode yang pihak kaunter akan bagi dan lepas pintu terbukak ambik la barang korang. bab makan dan air jangan risau dalam Escape tu sendiri ada foodcourt yang jual macam-macam makanan dan air. tapi sebelum tu kena top up kredit korang dekat kaunter depan. minimum RM10 dan dapatkan passcode dulu. passcode tu la yang korang kena gunakan bila nak beli apa-apa dan bukak locker korang tadi. dekat dalam escape dorang tak pakai cash. tapi kena rahsiakan passcode dari pengetahuan orang lain. sebabnya incase ada lagi baki, sebelum check out boleh refund balik dekat kaunter yang sama. kalau tak cukup masa nak membeli, boleh refill. mudah. hihihi

belum masuk buat aktiviti dekat dalam dah basah berlemoih berpeluh dah budak sorang ni. melasak dekat luar. haihhh becak tiak dengan dia sorang

Info lain yang ada dekat escape. Dan aktiviti lain yang Fateh Uwais buat dekat Escape akan bersambung di entry berikutnya. Ummi rasa macam dah terlalu panjang pulak nanti mata kengkawan pun blink blink nak baca. lagi pulak ada la jugak modal nak update blog hari2 kihkihkih ;p

Entry lain mengenai Escape Penang :-






Operation Hours

Tuesday – Sunday
9am to 6pm

Ticket counter closes at 4.30pm

Escape Penang
828 Jalan Teluk Bahang
11050 Penang, Malaysia

T : +604 881 1106
F : +604 881 3106


Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...