Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

26 October 2016

Check Gigi | Fateh Uwais



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Dah dua kali bawak budak 3 tahun tu check gigi. Sepatutnya dari umur dia 6 bulan kena bawak check gigi tapi ummi abi selalu lupa. Nak pulak masa dulu kalut ulang alik bawak dia buat fisioterapi. Bila dah banyak kali kena keluar masa kerja buat fisio rasa segan pulak nak keluar lagi pegi check gigi anak. Dah tu klinik gigi bukak time ofis hour je. Petang je kalau nak check gigi budak. Hari ahad sampai rabu. Makanya dari bulan ke bulan terus terlupa. Kesian dia. Mujur jenis rajin gosok gigi.

First time bawak check gigi langsung takmau masuk bilik dokte grrrr. Masa tu ada abi dia. Abi pujuk dukung bawak masuk bilik gigi. Suruh baring takmau. Nangis2 takmau memang dokte langsung tak dapat nak tengok gigi dia. Ummi abi jela tolong jawab bagi pihak gigi. Padahal dah train awal2 kalau dokte suruh nganga bukak mulut kena buat macam mana. Sampai klinik punahhhh harapan hahahaha.


gigih ummi cari gambar dia tunjuk gigi. nak sync dengan isi entry kofkofkof :p


Lepas 6 bulan kena datang lagi. Rutin. Kali ni ummi je yang bawak. Abi busy kena kerja. Awal2 sampai excited kemain lagi nya. Elok je nurse panggil. “Fateh Uwais mai masuk bilik nurse” terus buat drama =.= lari2 takmo. Nasib la petang tu dia sorang je patient nya. Nurse duduk luar sembang dengan ummi. Tanya pasal gigi, cerita pasal gigi blab la bla nya lah. Fateh Uwais? Main dekat mini playground yang ada dalam klinik gigi tu.

Agaknya dah ok sikit. Nurse panggil nak tengok gigi baru la berani nganga besar2 tunjuk gigi. Tapi tetap takmo baring atas kerusi check gigi tu. Layan la labu. Mujur nurse pun baik hati nak layan kalau tidak ummi piat telinga awak hahahahaha. Alhamdulilah gigi semua dalam keadaan yang baik. Lagi 6 bulan kita datang lagi ye. Tapi extend 8 bulan kot. Tunggu adik baby cukup 6 bulan kita pergi sekali dengan adik baby ;)

antara tips atau cara yang selalu amalkan untuk jaga gigi seorang Fateh Uwais. gosok setiap kali mandi. kalau hari tu mandi empat kali. empat kali jugak ummi gosok hahahahaha. dan ummi sendiri yang gosok gigi dia. selalunya dia mintak nak gosok sendiri, dan selalunya memang ummi tak izinkan punnn sebab tau dia cuma nak makan ubat gigi tu!!! heran betoi budak bertuah ni suka sangat makan ubat gigi. geram rasa nak cubit2 kadang kadang tu.

antara tips lain nak elakkan gigi kanak-kanak dari hitam atau rosak. bilas mulut dorang dengan air masak atau air kosong tiap kali lepas makan apa jenis makanan sekalipun. atau lepas minum air manis. suruh atau PAKSA dorang minum air kosong walaupun seteguk. iye, itulah yang ummi FatehFurqan selalu buat. wajib minum air kosong. kadang sampai nangis2 takmo, bila datang mood memberontak dia tu. tapi dah namanya ummi. kuasa veto itu di tangan saya!!! hahahahaha :p lagi satu masa diorang nak tido tu, lepas habis je minum susu botol terus tarik keluar puting susu dari mulut dorang. nak pulak kalau ada lagi balance susu dalam botol tu. susu formula ada sifat manis gula. jadinya kalau dorang tido dengan masih berbaki susu dalam mulut atau tido dengan style gonggong botol susu. itu yang jadi punca gigi dorang hitam atau rosak. alhamdulilah Fateh Uwais tiap kali lepas minum susu, sebelum dia mula nak pejam mata dia akan bawak keluar botol dulu "nahhhh ummi" dan dia pun pejam mata, tido.

cuba lah kalau korang alami masalah gigi anak rosak atau hitam. mana tau berkesan. selain tu memang kena paksa anak makan sayur hijau. dulu Fateh Uwais suka je makan sayur. tapi sejak tengok Upin Ipin tajuk Daun Hijau tu terus jadi takmo makan sayur. kuat terpengaruh betui!!! terpengaruh yang part tak elok pulak tu. yang elok nya tak nak pulak terpengaruh. grrrrr

18 October 2016

Tips Pengurusan Stok Susu EBM Di Tempat Kerja



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

 nyawa no 1 ummi bila dekat ofis ni. sanggup call somi suruh hantarkan jugak2 bila tertinggal dekat rumah

Alhamdulilah bermula kembali episode pam susu dekat ofis. Baru je berhenti august tahun lepas. Allah bagi peluang lagi sekali tahun ni. Syukur sangat. Dan lebih bersyukur + happy Furqan Uqbah belum lagi campur susu FM. Errrr tak kata lah formula milk tu tak bagus. Sedangkan Fateh Uwais sendiri memang minum fm sampai sekarang ni. Cumanya saya sendiri ada target dan impian sendiri. Kalau boleh kalau Allah murahkan rezeki nak susukan Furqan Uqbah secara eksklusif dengan susu ibu sampai la umur dia dua tahun nanti. Moga Allah permudahkan amin amin.

Fateh Uwais dulu masa tu ilmu pasal breastfeeding ni tak banyak macam sekarang. Tapi tetap jugak lah dah terbuka minda tu pasal bf. Memang dah niat kalau boleh nak susukan dia sampai dua tahun jugak. Alhamdulilah dua tahun sebulan Fateh Uwais menyusu dengan saya cumanya tak secara eksklusif. Campur dengan fm jugak. Masa tu pun susu tak meriah macam sekarang. Sekarang alhamdulilah memang meriah sangat. Nikmat Tuhanmu yang manakah yang engkau dustakan? Huhuhu

 bawah plastik susu ada ice pack

Dulu saya tatau tapi lepas Kak Suraya kawan blogger bagitau pasal perkakas pam baruuuu la saya rasa lagi mudah. Kalau dulu setiap kali lepas pam mesti basuh sesiap perkakas dia. Kalau tiga kali pam dekat opis tiga kali jugak la saya basuh perkakas dia. Memang rasa macam alaaaa leceh nya. Penat nak berulang basuh tiap kali tu. Kan perkakas dia kecik molek je haaaa. Tapi yang sebenarnya boleh je simpan perkakas pam tu lepas guna. Simpan dalam peti ais pantry atau letak ais pek dalam beg simpan stok susu macam saya buat kat atas tu. Lepas guna terus simpan dalam tempat sejuk. Yang penting kena sejuk. Untuk elak bacteria dari membiak dalam perkakas pam tu haaaa. Bila dah letak dalam tempat sejuk memang bacteria takde peluang nak membiak lagi. Bila dah balik kerja dah habis sesi pam baruuuuu basuh perkakas pam tu bersih2 dan keringkan. Esok ulang lagi rutin yang sama.


Stok susu pulak kalau dulu saya simpan dalam peti sejuk ofis sementara nak tunggu balik. Tapi sekarang simpan dalam beg susu jugak. Sama je, kena ada ice pack. Terpulang samada nak letak satu atau dua ice pack. Saya letak satu je. Tu pun alhamdulilah sejuk sampai balik. Keluarkan dari peti beku pukul 7.30am sampai rumah 5.30pm alhamdulilah sejuk lagi ice pack nya. alhamdulilah walau dengan hanya simpan dalam beg susu dan ada sepaket ice susu badan masih dalam kondisi elok dan sejuk sampailah dah sampai dekat rumah petang nanti. cumanya kalau dekat pantry ofis ada peti sejuk dan nak tumpang simpan pun boleh je takde masalah. ini cuma lah inisiatif lain selain peti sejuk :)


Gambar awal tu saya simpan susu pukul 10am. 12 tengahari dah betul2 sejuk susunya macam kita simpan dalam peti ais. Cuma tak beku jela lagi. Kalau beku tak payah dah la beli peti ais lagi kofkofkof :p sampai rumah boleh terus simpan dalam peti beku. Tetap jangka hayat dia kekal sampai 3 bulan dari tarikh pam bila susu dah beku. Sape yang ada freezer ikan tu lagi untung. Jangka hayat susu boleh pergi sampai 6 bulan selagi dia duduk dalam tu. Boleh dah buat stok untuk baby 6 bulan nanti hihihi. insyaAllah ada rezeki nak beli jugak. Tengah menabung semata nak beli freezer hihihi.

Tips untuk kekalkan momentum penghasilan susu. Disiplinkan diri pam susu ikut masa yang sama setiap hari. Macam saya. 9.30am, 12.30pm, dan 3.30pm sesi waktu pam susu dekat ofis. Memang setiap hari waktu tu adalah waktu mengepam. Jadinya minda akan faham dan set terus otak susu kena keluar waktu tu. Bila cuti pun kita akan rasa susu  ‘masuk’ bila dah sampai waktu2 yang biasa kita pam tu ;)

Good luck momies semua. Selamat meneruskan perjuangan dalam memberi susu badan untuk anak-anak. Moga Allah banyakkan susu kita untuk anak2 dan permudahkan urusan kita semua amin amin ;)


17 October 2016

Review | Set Bersalin Nona Roguy

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera

AMARAN : INI ENTRY JUJUR IKHLAS. BUKAN IKLAN BERBAYAR
 
Mengandung kedua ni tekad nak amalkan jamu bersalin dengan sistematik dan berdisiplin. Masa anak sulung dulu beli set bersalin Afiat. Kes terpengaruh kakak2 dulu pakai set bersalin tu hewhewhew. Tapi sayangnya tak semua item dalam set bersalin Afiat tu yang saya pakai. Buang macam tu je. Terasa sangat membazir walaupun satu set tu murah berbanding Nona Roguy. Set bersalin Afiat tahun 2013 saya beli dengan harga RM99. Jujur nya rasa membazir sangat beli set bersalin tu aritu huhuhu.


Bila anak kedua dah pasang niat nak gunakan set bersalin Nona Roguy. Walau hakikatnya tau satu set tu mahal huhuhu. Mahal la bagi rakyat marhaen macam kami ni. Survey harga kebanyakannya RM3++ kumpul duit pelan2 lah cenggini hihihi. Ada satu hari ternampak iklan dekat FB. RM250 satu set. Ohoiiii murah banyak lah tu. Teruslah beli. Beli pun masa hujung April. Cukup2 risau kot terbersalin awal masa tu sebab takde set bersalin lagi hewhewhew.

So far pakai set bersalin Nona Roguy alhamdulilah puas hati sangat. Buat sementara waktu ni semua item dalam tu saya guna. Minyak berbanika dan Air uncang herbanika tu paling best. Minyak dah habis guna masa dalam pantang. Krim barut ada sikit lagi. Pakai jimat2 hahahaha. Minyak herbanika boleh sapu dekat luka eposotomi dan titis atas pad. Memang bau minyak herba yang sedapppp je. Luka pun cepat sembuh. Darah nifas pun cepat kering tak macam pantang sulung dulu. Saya pantang dalam bulan ramadhan tapi disebabkan darah nifas kering awal dan badan pun rasa sihat, tak ganggu kilang susu(bf anak) makanya ambik keputusan untuk berpuasa sama walaupun masih dalam pantang ;)


Phytonatal tu pun besttttt sangat. Sampai sekarang amalkan lagi makan Phytonatal dan air herbanika tu haaa. Badan rasa ringan sikit tak letih yang terlampau ketara. Masa pantang sulung dulu memang rasa letih badan tak larat sangat. Asal menyusu baby je mesti saya pun tertido. Tapi pantang anak kedua ni badan cergas. Tak cepat letih makanya takde la episode tertido selalu tu. Sesekali ada la hahahaha


Yang paling best memang hari2 membuang je. Takde la kena sembelit ke ape ke. Tapi!! Makan Phytonatal kena banyak minum air. Bukan air masak tu (dalam pantang kata orang tak elok minum air masak banyak, dah habis pantang boleh). Tapi air herbanika tu haaa. Minum air herba tu berbotol2 pun takpe hihihi. Masa dalam pantang memang berpeluh sakan. Saje buat eksperimen aritu. Kalau makan Phytonatal dan air herba memang peluh lencun keluar. Peluh yang buat badan rasa sihat. Tapi bila tak ambik dedua tu. Peluh keluar tak banyak. Berbeza sangat. Sape yang pernah amalkan mesti tau perbezaan yang saya tengah pulun cerita ni ekekekeke. Yang paling best time merebus air herba tu bau harummm je satu rumah. Mama keluar bilik tanya “kamu masak ape ni?” hihihihi. Dalam bentuk uncang teh tu. Cuma tambahkan air satu liter dan rebus la sampai air tukar kaler keruh. Boleh je tambah madu sikit kalau rasa payau. Tak tambah pun takpe. Minum suam memang syahdu sangat. Tapi bila dah masuk kerja saya simpan dalam botol biasa je. Dah sejuk. Layan jela minumnya. Termos tertinggal dekat kampung aritu sobsss. Haaaa lagi satu. Uncang herbanika ni boleh recycle sampai la air dia tak tukar kaler keruh dah. habis penggunaan lah maksudnya tu. sekarang bila dah masuk kerja. still amalkan lagi. rendam je uncang dalam air panas. habis air herba sulam pulak dengan air kosong. kalau nak ulang minum air herba just rendam balik je uncang tadi dalam air panas. 

Herbanika lulur guna masa sebelum nak mandi. Sental segala kekotoran daki yang melekat dekat badan. Bau dia pun besttttt tapinya ada la tinggal kesan kuning2 dekat lantai bilik air. Uwais takmo mandi dah dalam bilik air depan bila nampak kesan kuning2 dengan kesan uncang cuci yang saya dah guna tu. Dia ingat entah ape2 nya gamaknya kehkehkeh. Kesan yang saya nampak memang tanggal la daki yang ada terutama celah2 tu haaa. Pakai jimat2 jugak yang ni hahaha. Elok habis pantang. Habis lah sebotol Herbanika Lulur. Ada lagi satu. Pakai lulur ni pun peluh sihat keluar. Bila tak pakai peluh yang keluar tak rasa sama macam peluh pakai lulur.

Last sekali uncang cuci herbanika. Uncang ni tambah dengan garam dalam air suam. Buat mandi dan buat cuci luka. Salah satu sebab luka cepat sembuh pun bila basuh dengan air uncang ni haaaa. Badan memang rasa segar. Tak payah la mama dan suami susah payah nak kutip segala daun dekat pokok lagi. Rendam je. Senang. Kadang bila dorang sibuk pun saya boleh je buat sendiri. Sampai habis pantang ada lagi uncang ni. Sebab dia boleh recycle sampai lah uncang tu kering takde isi dah(sebab rendam picit2 dalam air suam)

 So far memang berpuas hati sangat2 pakai set bersalin Nona Roguy. Kalaupun item dalam tu tak habis guna dalam pantang. Boleh je sambung pakai lepas habis pantang. Khasiat dia berpanjangan. Dan yang sebenarnya memang kena maintain kan khasiat tu sampai bebila selagi mampu nak beli hahahahaha :p

Tangkap gambar VCO dengan Shaklee sekali konon nak review lah sekali. Bila tengok dah panjang gini. Lenkali pulak lah review hewhewhew

12 October 2016

Bezanya Dua Beradik

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Dua beradik walau dari rahim yang sama. Ummi Abi yang sama tapi karakter yang berbeza. memang rasa berbezaaaa sangat walaupun jantina nya jugak sama hihihihi. 


Fateh Uwais dulu kalau bagi menyusu badan. paling dia suka lah boleh merap atas badan ummi. paling suka tido atas lengan kalau boleh tido tu takmau jauh langsung dari ummi tersayang dia ni haaa. kalau letak je atas katil boleh terus segar bugar mata dia =..=

orang suruh tido, dia senyum2 menggoda grrrrr

tapi Furqan Uqbah takkkk. tak suka nya dia nak tido merap2 atas badan atas lengan ni haaa. baringkan dia atas katil je. bagi susu celah tiak :p lagi dia selesa. ape ke engko nak kata lengan ummi ni tak sasa tak empuk yang tak syok nak merap atas lengan ummi tu ke wahai anak???? sobssss sentap hati ummi. baru ingat nak manja2kan anak merap2kan anak sekali anak meronta ronta mintak dilepaskan. pffffttttttt

kalau nak kata manja. Adik baby ni lagi nampak manja dari akhi uwais dia. tapi bila bab menyusu hurmmm nak berdikari pulaknya. suka hati la korang. asalkan bahagia badan sihat cerdik pandai pun dah membahagiakan hati ummi abi. cumanya kalau Fateh Uwais dulu bangun je tido mesti meraung terus kalau tak nampak ummi atau sesiapa dekat tepi. tapi Furqan Uqbah boleh buat rileks main selimut main bantal sensorang dia. masuk bilik nak spotcheck tengok2 dah senyum2 gatal nampak ummi abi tersayang datang jenguk dia. tak sedar pun bila bangunnya. bangun pagi lah selalunya yang macam tu. anak2 berbeza karakter. kalau tidak takut ummi abi bosan lah kot nak mengadap dua keindahan yang sama ye tak? ;) 

03 October 2016

Maksud Nama Furqan Uqbah



Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera


Perkara yang paling penting dalam hidup seorang ummi FatehFurqan bilamana tau diri mengandung bawak satu nyawa dalam rahim. Memilih nama yang terbaik untuk anak yang baru lahir. Dari mengandung sulung memang dah ready dua nama. Satu nama lelaki satu lagi perempuan. Buat masa sekarang simpan kemas2 dulu nama untuk heroin. Tapi kot kot sampai masanya nama bertukar tatau la pulak ekekekeke

Memang saja pilih nama bermula huruf F. nama saya mula huruf N. dulu masa sekolah bila time nak tunggu turn selalu rasa lama. Dari A nak ke N tu rasa lamaaaaaa sangat. Bila masuk dewan exam pun sama. Orang lain dah kemana hala. Kita baru nak kena panggil nama. Terus takmo letak nama anak yang hujung abjad. Nak pilih A. macam biasa sangat. Kita buat luar biasa sikit ambik F. kihkihkih. Sebab Fateh Uwais dah FU. Makanya adiknya pun kena FU barulah synchronise kakakakaka :p




FURQAN

Membawa maksud yang dapat membezakan antara hak dan batil. Inspired dari Surah Al Furqan sendiri. Disebabkan nama Fateh tu sendiri adalah salah satu dari surah dalam Al Quran jugak (Al Fatihah) makanya ummi cuba sedaya mungkin cari nama adik baby berdasarkan dari surah Al Quran jugak. Ummi takut nanti bila dorang besar masing2 pertikai kenapa nama akhi ada dalam salah satu surah Al Quran tapi nama baby tak. Ko tengok ummi ko fikir punya lah jauh ke depan sesiap dah hahahaha

UQBAH

Membawa maksud Seorang qari alim. Penghafaz Al Quran dan panglima perang. Inspired dari nama Uqbah Bin ‘Amir Al Juhani. Yang mana meninggalkan ‘harta dunia’ dan berlari menemui Rasulullah untuk mencari ‘harta akhirat’ jugak menjadi “Radif Rasulullah” (Boncengan Rasulullah). Belajar membaca Al Quran dari Rasulullah SAW sendiri sehingga menjadi Qari Alim yang merdu alunannya ketika membacakan Al Quran, Ahli hadits, Ahli Fiqh. Uqbah Bin ‘Amir Al Juhani jugak salah seorang panglima perang yang sangat mahir memanah. Turut berperang bersama Rasulullah SAW dalam perang uhud dan perang2 selepas pada tu.

Kalau tengok pada maksud nama anak2 yang ummi bagi pada Fateh Uwais dan Furqan Uqbah. Memang berat namanya. Masa diorang berdua baru lahir memang diorang sukaaaaa sangat menangis. Menangis yang sampai tatau nak pujuk macam mana lagi. Menangis yang tatau punca samada kembung ke, ape ke. Bila ‘berubat kampung’ kebanyakkan nya akan kata nama dorang ni ‘berat’ untuk diorang bawak masa umur baby2 tu huuuu.

Ummi yang sebenarnya nak bagi nama yang baik untuk anak2. Tak terfikir pulak berat ke tidak. Yang fikir masa tu nak bagi nama yang baik. Maksud yang baik. Dengan doa dan harapan bila orang panggil nama tu sekaligus mendoakan anak2 ummi dengan maksud yang ada pada nama tersebut. Pernah jugak baca memberi nama yang baik untuk anak yang bakal lahir salah satu sunnah yang dituntut bagi setiap ibu bapa. Ummi hanya berusaha jadi yang terbaik hukhukhuk. Sekaligus mendoakan moga keperibadian anak2 ummi walau tak semua tapi sedikit sebanyak tercalit peribadi yang baik dari maksud2 nama yang baik ituuuuu.

Furqan Uqbah = Seorang Qari Alim yang dapat membezakan antara hak dan batil

Maksud nama Fateh Uwais dan inspired namanya dulu pernah tulis dalam entry ni. Jujurnya nama anak-anak ni saya yang cari dan namakan. Suami memang bagi peluang untuk saya namakan anak-anak. Takde jadi tragedi berebut nak namakan anak. Hihihihi. Cuma Fateh je yang dia bagi. Sebab terpaut dengan peribadi Sultan Muhammad Al Fateh. Ummi pun sama. Terpaut lepas baca kisah Sultan Muhammad Al Fateh. Samalah macam terpaut lepas baca kisah Uwais Al-Qarni dan Uqbah Bin ‘Amir Al Juhani.

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...