Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

17 January 2017

Tabung RM5 Dan Tabung RM15

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Rasa nya ramai yang dah tau kot cara menabung terbaru yang berkesan dan dijamin boleh guna pakai. dan saya salah sorang yang dah mula menabung dengan cara tu sejak awal tahun lepas lagi. tapi tengah tahun terberhenti atas sebab musabab yang tersendiri. special thanks dekat Married Group whatsapp saya yang tak henti henti bagi semangat dan bagi idea menabung ni dulu. love u all muah muah sangat tau hihihihi. ohhh Married Group saya ni semua wife wife orang je. jadi boleh la muah muah sebab takde laki orang dalam tu :p

Yang ini baru mula balik awal tahun ni aritu. gambar yang tahun lepas penuh tong kopok ni tapi tatau mana pergi hard disk sobssss

mula dengan note RM5. saya menabung dengan suami sekali. jadi setiap kali kami dapat duit RM5 bila pecah duit maka duit RM5 wajib asing dan simpan. dalam erti kata lain setiap kali dapat RM5 tak boleh guna, kena simpan. tak kira la by hook atau by crook sekalipun. mula bulan pertengahan Januari sampai awal March. saya tak ingat ada berapa. tapi tak silap amount dia mencecah hampir RM400 untuk tiga bulan tu. yang ni share berdua dengan suami. 


Dengan duit tabung RM5 tu dapatlah kami beli sebijik basikal baru untuk Fateh Uwais kami tu. basikal dia pun dalam RM150 kalau tak silap. jadi rasa macam ehh berbaloi nya simpan RM5 dapat beli segedebuk untuk anak. balance simpanan RM5 kami yang lain kami pakai masa bercuti dekat Terengganu Kelantan bulan March hari tu. dan simpanan RM5 kami habis pakai masa bersalinkan Furqan Uqbah dulu. sekarang baru mula nak menabung RM5 balik ;)

selain simpanan RM5 kami ada lagi tabung. Tabung makan lunch. since suami dah kerja dan duduk dekat sini. saya dan suami memang lunch berdua hari hari. ohhh bukan hari hari. hari dia kena outstation melangut la mak jemah duduk ofis tak keluar makan sebab malas takde kawan kofkofkof :p 

 Dapat gaji terus tarik RM300

jadinya kami buat kira kira makan lunch sehari dalam RM15 untuk dua orang. duduk Alor Setar alhamdulilah masih laku lagi RM15 untuk dua orang makan. duduk tempat lain mungkin lebih lagi lah. jadinya bila dapat gaji tarik sesiap RM150 sorang untuk duit makan lunch sebulan. campur dua orang sebulan ada dalam RM300 untuk makan lunch hari kerja dua orang laki bini. 

katalah dalam hari ahad makan lunch cuma RM12 jadinya balance RM3 simpan masuk tabung. hari selasa kalau makan RM15.80 makanya 80 sen tu ambik dari duit makan hari rabu (mihmihmih). andai kata rabu khamis seorang Kiera Sakura rajin masak dan bawak bekal makanya untuk dua hari tu boleh la simpan dalam tabung RM30 dan begitulah seterusnya. 

 Balance yang tinggal bila dah hujung bulan sebelum masuk gaji baru

cara ni alhamdulilah effective la jugak. boleh penuhkan tabung. kadang tu dapat dalam RM160 sebulan daripada RM300 yang kitorang peruntukkan tu. boleh la buat tabung pergi holiday ke. tabung beli barang basah sebulan ke. atau tabung penuhkan keinginan anak anak. kadang tu bila Fateh Uwais mintak nak makan KFC. ummi abi kena lah pandai pandai jimatkan belanja makan RM15 tu. puasa dua hari atau bawak bekal dua hari dan dapatlah makan KFC. hahahahaha. sedih betoi hidup kan? tapi itu lah fakta kehidupan. kadang orang nampak kita macam kaya takde masalah. tapi semua dugaan dan ujian tu kita telan dan pendam laki bini je. janji anak anak masih gembira dan boleh menikmati apa yang dorang inginkan. itu pun dah cukup bersyukur alhamdulilah. sedangkan orang lain ada lagi yang lebih daif kehidupan dari kami ni. 

ok dah bukan nak cerita pasal cerita sedih dekat sini tapi cerita macam mana nak menabung yang berkesan dan terkesan. korang kalau nak menabung dan tak boleh menabung secara disiplin macam saya (har har har) sila lah cuba cara di atas ni. insyaAllah korang akan lebih seronok menabung dan gembira tengok hasil tabungan tu bila tengok hasilnya hujung bulan. so good luck gais!!!


09 January 2017

Mudah Bersalin Dengan VCO | Virgin Coconut Oil

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Maaf set Nona Roguy pulak yang over shadow hewhewhew. dari masa mengandungkan Fateh Uwais dulu dah kenal dengan VCO ni haaa. tapinya masa tu dah hujung hujung dan tak sempat nak membeli pun. jadi bila mengandungkan Furqan Uqbah terus lah hati ini tergedik gedik nak cuba VCO. orang kata VCO ni membantu melancarkan proses bersalin nanti. 

ada jugak yang kata elok untuk orang hb rendah macam saya dan jugak elok untuk baby. kulit dorang bersih dan rambut lebat katanyaaa. semua tu baca dalam google je :p mengadungkan Furqan Uqbah dah 7 bulan lebih baru sempat nak mencari VCO dan kebaikannya. awal awal tu busy ape ke benda nya ntah pun tatau phewwwww

VCO ni pun ada macam macam brand. yang saya makan ni brand Catalyst beli dekat kedai jual jamu area Alor Setar ni jugak. tak berapa ingat berapa puluh sebotol. tapi tak silap nya RM47 sebotol. kalau online ada yang lagi murah tapi bila campur dengan postage jadi mahal lagi dari yang jumpa dekat kedai sini. jadinya marilah menjadi pembeli yang bijak. berbelanja dengan bijak :p

pengalaman saya sepanjang dengan VCO ni. proses meneran tu memang mudah. sepuluh minit je teran dah keluar baby Furqan Uqbah. faham betul betul. proses meneran ye. bukan proses bukaan jalan serviks. Proses bukaan jalan serviks saya lambat. jalan serviks saya bukak penuh dalam masa 19 jam. mungkin dah memang takdir saya dua orang anak dua dua jalan bukak serviks tu lambat. takpe la saya redha :) tapi nak teran anak kedua dalam 10 minit. berbeza masa lahirkan Fateh Uwais dulu proses teran baby tu dalam 3 jam lebih. 

keluar je baby staff nurse tanya "awak ada makan minyak kelapa dara ke?" mungkin dorang tengok baby kulit putih bersih dan mungkin licin kot masa baby keluar. entah la lupa pulak nak tanya staff nurse aritu awat dia tanya lagu tu hewhewhew. tapi alhamdulilah memang kulit baby bersih.tapi tang kulit bersih tu saya keliru jugak. sebab masa Fateh Uwais dulu pun kulit putih bersih jugak tapi tak makan VCO. herm herm

rambut lebat? anak kami ikut rambut ummi nya. jadi rambut tak lebat mana hahahahaha. cumanya rambut baby Furqan Uqbah nampak la banyak sikit dari rambut Fateh Uwais. Fateh Uwais dulu lagi lambattttttt tumbuh rambut. sampai orang duk perli perli lah rambut dia tu pffftttttt. jadi berbaloi ke tidak makan VCO masa mengandung. bagi saya berbaloi la jugak sebab boleh nampak keberkesanannya tu. kalau nak amalkan VCO. sila amalkan dari baby 7 bulan dalam perut. makan sehari sebijik pun ok. tapi biasa lah lain orang mungkin lain effect nya. bergantung pada individu jugak :)



05 January 2017

Cara Didik Abang Sayangkan Adik

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera




saya mengandungkan Furqan Uqbah masa Fateh Uwais baru masuk 2 tahun. kiranya hadiah birthday la dapat adik baby tu kofkofkof :p memang dah plan kalau Fateh Uwais dua tahun nanti baru kot nak bagi adik dekat dia. kalau boleh takmo gap jauh sangat. kes terpengaruh dengan kata kata staff nurse masa lahirkan Fateh Uwais dulu. katanya kalau gap anak jauh sangat nanti masa nak bersalinkan anak kedua sakitnya sama macam anak sulung. maksudnya macam kalau anak kedua nanti lagi mudah bersalin lah kalau gap tak sampai tiga tahun. hurmmmm takde pun. sakit nya sama je bersalin sulung ke bersalin kedua ke. tapi rasa macam bersalin kedua lagi sakit. hurm hurm 

dalam hati dan otak memang cukup risau. takut Fateh Uwais tak pandai ber'adik'. takut dia buat adik. dia jeles ke dan macam macam lagi benda negatif hasil dari mulut mulut orang sekeliling yang banyak menabur kata-kata negatif pfffftttttt. tapi ummi is ummi. belajar untuk berfikir yang baik baik dengan harapan dan doa yang baik jugak mengiringi. cuba untuk didik abang sayangkan adiknya dari dalam perut lagi.



masa baru je pregnant terus bagitau Fateh Uwais ada adik baby dalam perut ummi ni. ini adik akhi. akhi kena sayang baby sebab baby sayanggggg akhi sangat. tengok ni baby tendang-tendang akhi. tu maksudnya baby sayang akhi la tu. sambil sambil tu ummi pun menggerak2kan perut. biasa ummi drama queen miahahahaha. so start dari hari dia tau ada adik baby dalam perut ummi memang dia tak pernah buat lasak dengan perut saya. sekejap sekejap datang cium perut. gosok2 perut. sebab tu ummi sekarang cukup susah hati kalau tetiba dia mai gosok2 perut. haihhh berpeluh ummi nakkkkk hahahahaha

yang baby pun masa dah pandai menendang. setiap kali Fateh Uwais datang cium dan gosok perut mesti dia akan bagi tindak balas. macam dah boleh faham je haaaa. sebelum ni bila Fateh Uwais tengok biras saya pregnant dia dah siap siap tanya "dalam tu ada adik lagi ke ummi?"


bila adik baby dah keluar memang akhi Uwais antara manusia yang terpaling excited. sampai sekarang pun dia sangat protect adik baby dia. kalau orang dia tak kenal nak pegang baby atau acah acah nak ambik adik baby siap la engkau kena marah. kadang siap kena tumbuk, kena jerkah lagi. jangan harap lah nak dapat. memang mulut dia laju je "tak boleh!!" kadang mak ngasuh acah acah suruh tinggal baby pun laju je mulut dia marah kata tak boleh tu. dekat rumah pun alhamdulilah tak pernah lagi dia pukul adik dia ke, apa ke. cuma kadang je bila dia geram adik baby tu kena gigit. "akhi gigit lah sebab geram baby tu comel sangat" adoiiii doiiii

antara cara kami suami isteri didik anak sulung sayangkan adik nya. setiap hari setiap masa kami sebut perkataan hikmat ni "baby sayangggggg akhi sangat sangat. akhi sayang baby tak?" bila sebut je perkataan tu dia pun datang peluk baby gosok2 kepala baby cium baby. setiap kali bila baby terrrr tarik rambut dia ke ter buat apa apa dekat dia ke sebut je perkataan hikmat tu automatik emosi Fateh Uwais jadi lembut balik.

peranan mak pak pun penting jugak bila dah ada anak dua ni. kena sama sama adil. walau dah ada anak kecik tapi perhatian tetap kena bagi sama rata. walau adik kecik lagi memerlukan perhatian sebab baby born tapi kena pandai pandai kaburkan mata pandangan anak sulung supaya dia nampak yang kita ni adil. insyaAllah takde kes cemburukan adik sebab perhatian mak bapak tertumpu pada baby baru lahir yang lebih memerlukan perhatian. 



kena pandai tepis mulut longkang yang selalu provok anak sulung "nanti dah ada adik ummi abi tak sayang dia dah laaaaa" kena pandai tepis dan cuci balik minda anak kita dari perkataan perkataan kotor macam ni. biar dalam otak dia sentiasa subur yang ummi abi tetap sayangkan dia walau dah ada adik dua tiga empat lima sepuluh orang pun. tapi kena betul betul buktikan lah yang kita memang masih sayangkan dia walau dah ada anak kedua. janganlah hanya manis mulut aje hewhewhew. 

buat buat tak nampak kadang kalau akhi Uwais terrrbuat baby Furqan. yang sebetulnya tindakan dia tu tak sengaja. Fateh Uwais kami ni kadang kasar dan lagi satu awalnya dia belum pandai nak tahan tangan dia dari laju dan last sekali tersasar kena baby. kalau kesan dia tak kuat sangat dan baby nangis sikit kami memang buat tak nampak. kalau kesan dia kuat kena tegur la jugak. rasanya tak pernah lagi kami tengking dia kalau dia tak sengaja terbuat baby. selalunya memang kena tegur dan kena peringat "baby kecik lagi baby tak reti nak main kasar2. nanti baby dah besar baru akhi boleh buat macam tu" dan alhamdulilah dia paham dan berkesan. dan rasanya tindakan kami ni jugak nak bendung Furqan Uqbah dari manja dan tak boleh salah sikit. takut kalau biasa sangat kena protect nanti dia tak pandai nak berdikari pulak bila sorang dia nanti. lain ada Fateh Uwais. akhi memang protect dia sungguh sungguh punya. 

dan jangan lupa selalu selalu lah puji tindakan anak yang sangat sayangkan adiknya tu. biasalah budak budak ni makan puji sikit. bila dia dah buat sesuatu dan ada penghargaan dia mesti akan hargai. budak hati dia putih lagi ;)




  

04 January 2017

Mee Tarik Warisan Asli | Aman Central Alor Setar

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

dah lama teringin nak makan mee tarik ni haaa. sejak sebelum mengandungkan Furqan Uqbah lagi. tapi masa tu mee tarik hanya ada dekat keyel je. dah tu tempat tu jauh ke selatan sikit. yeke? ke pandai pandai je aku je hahahahaa. sekali bila pergi Aman Central baru baru ni nampak Restoran Mee Tarik dah bukak dekat Aman Central. tunggu gaji baru boleh pergi!!! her her her

ingat nak ambik gambo menu hari tu. tapi bila dah dua anak ni kalut!!! yang sorang tarik tarik buku menu, tarik cawan, makan meja. yang sorang lagi kalut nak berak. adoiii stress hemak korang. nasib bukan pergi review. gambo yang ada ni pun suami yang tolong tangkap kan. "abang tangkap gambo mee tu tau. syg nak bawak akhi pergi berak" time orang nak makan la time dia nak melabur ppfffffttttt

Jasmine Tea = RM4.00
Iced Lemon Tea =RM3.20

Jasmine Tea dan Ice Lemon Tea. air pilihan hari berkenaan. Jasmine tea tu sedapppp. bau dia pun wangi. tapi bila dah hujung hujung gelas rasa kelat errrrr. tak pernah minum teh jasmin. tu yang sesaje tekak gatal req. nak pulak minggu tu minggu tak sihat. jadi ummi pilih air tanpa ketul ais. lemon tea tu air suami. dia sorang je yang sihat walafiat masa tu. lemon tea tu rasa macam biasa jela. takde yang istimewa hihihihi

Rice With Braised Chicken = RM12.80

Rice With Braised Chicken. yang ni sebenarnya menu untuk Fateh Uwais. anak bujang kami tu perut melayu makan nasi je. dia mana reti makan mee ke spagheti ke ni. Braised Chicken tu memang sedap sangat. ummi abi pun sangkut sekali hahahahaha. tapi ayam tu pedas sikit. Fateh Uwais tak makan pedas. jadinya suami cuba cuba tanya kalau dia boleh bagi sup kosong dekat anak. so boleh la tambah sup dengan ayam tu tadi. kot kot boleh hilang pedas sikit. sekali dia bagi sup kosong sekali dengan isi ayam yang boleh tahan banyak. terkejut kami berdua sampai lupa nak tangkap gambar sup. bila nak bayar katanya "takpa la tak payah bayar" huhuhu murah rezeki anak. Fateh Uwais hirup sup sampai nak habis satu mangkuk. 

 Mee Soup With Brased Beef @ Mee Tarik = RM14.80

Mee Soup With Brased Beef. dalam menu dia tulis "Mee Tarik" rasanya yang ni la main dished dekat mee tarik ni haaa. sedappppp. memang sedap sangat. sup dia sedap. mee dia memang tak sama dengan mee kuning yang jual dekat kedai makan biasa tu haaa. mee dia rasa kenyal kenyal sedap. takde rasa kapur ke apa ke. ummi saja try test makan mee setelah Furqan Uqbah 6 bulan lebih lebih. masa lepas bersalin Fateh Uwais dulu makan mee lepas 4 bulan bersalin terus demam urat. yang ni alhamdulilah takde demam urat dah hihihihi. tapi mee tarik tu memang sedap. sampai hari terasa rasa lagi kenyal kenyal mee dia tu. nanti nak ajak abi dorang repeat lagi lah!! hahahahaha

total kitorang makan hari tu RM34.80 termasuk GST. sup ayam FOC :D moga murah lagi rezeki adik yang bagi sup ayam free tu hihihihi. nak makan sedap cenggini kena tunggu gaji je baru syok nak order itu ini hahahahaha. portion dia besar. mangkuk tu tinggi. puas jugak la makan. cuma yang tak puas sebab menahan tangan baby kecik Furqan Uqbah yang sibuk nak makan jugak. sampai jari dia masuk dalam mangkuk cili. grrrrrrrr


03 January 2017

2017 Saya

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Hai korang. selamat tahun baru. moga tahun ni lebih baik dari tahun tahun sebelum. lebih dipermudah urusan. lebih murah rezeki. lebih ibadat dan lebih segala galanya dari tahun tahun sebelum.


masuk tahun baru berjela la masing-masing tulis azam. iols? malas nak berazam. serius rasanya dah bertahun tahun takde azam. cuba follow the flow dan buat segala apa ikut apa yang terdetik terfikir saat dan ketika ituuuuu. karang kalau buat azam nak tulis entry update blog hari-hari tup tup besok lusa tulat minggu depan blog sunyi sepi krik krik krik


kalau azam nak jadi ummi yang baik sopan santun tanpa jerit jerit lagi. karang tetiba malam ni jadi UmmiZila jadi singa lagi. kalau buat azam nak kurangkan menguyah makanan tanpa henti dekat ofis tengok tengok besok laci ofis penuh dengan makanan lagi. kot nya buat azam nak berhenti shopping tiba tiba tengahari tangan penuh plastik bag


dah tu acena? hahahahaa. baiklah follow the flow je senang, sekurang kurangnya takde lah malu dengan diri sendiri nanti hewhewhew. banyak benda nak diceritakan. pasal jalan jalan. pasal anak anak. pasal suami yang masuk hospital. pasal itu ini. tapi tula sekarang ni selalu terjebak tengok Running Man dekat youtube sebab baru jumpa yang ada subtitle english. bila dah TERRRRRR tengok tu tetiba lupa dekat blog hahahahaha


 

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...