Assalamualaikum dan salam sejahtera
ekceli dah lama nak share resipi nie, tapi selalu terlupa..
yang mana satu rendangnya? tue yang kaler kuning tue..
mama selalu buat sebab papa suka makan..
Bahan-bahan :
udang/ayam/daging/kerang (ikut suka)
bawang besar*
bawang putih*
halia*
serai* (*blender)
cabai kisar/cili boh
santan
serbuk kunyit
garam (tumbuk bagi halus lagi)
asam keping
daun kunyit (hiris halus)
cara-caranya :
1. letak kuali atas dapur tapi jangan pasang api lagi.
2. letak udang atas kuali, bahan blender, santan (sampai hapus udang), cabai kisar, asam keping, garam, serbuk kunyit, daun kunyit. gaul semua bagi sebati. baru pasang api.
3. kacau sampai dia kering (saya suka kering2), klu xnak sampai kering pun blh janji kuah die dah masak.
selamat mencuba!!!
akak makan skit je..ingat nak mintak malam tu b4 kiera balik utk makan malam..huhuhu...
ReplyDeletewah sedapnyaaa!
ReplyDeleteWowwww
ReplyDeletemy feveret
ReplyDeletemasya allah...siap dgn ulam sekali... sedap.. :)
ReplyDeletemabeles hoiiiiiiiiiiiiiiiiiii kak kira ;))
ReplyDeleteKak Shida : tue la gatai lagi xnk mintak awal2, ingatkan xnk, kowt x sedap..huhuhu
ReplyDeleteSJ : sedap lagi mama buat..hihihi
Iffah : nt kita masak sama ;)
GKSB : wahh yeke
Lin : ulam fevret saya..hihi
Onie : meyh la sini akak masakkn..hihi