Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
ohoiiii tetiba ummi uwais bawak keluar resepi. hewhewhew. Udang Lipan ni sebelum ni saya tak pernah makan pun. sejak kawen suami kata udang ni sedap. dan dia volunteer nak masak buat pertama kalinya udang ni untuk si isteri. makanya kita merelakan aje la. kot sedap ke kan udang tu. katanya rasa lebih kurang kombinasi ketam dan udang. memang betul pun sedap. rega pun idak la mahei beno. ekekekeke. duduk belah kedah penang insyaAllah senang nak jumpa udang lipan ni. duduk perak rasanya tak pernah nampak udang ni menjalar-jalar dekat pasar nun haaaaa.
cara nak bersiang udang ni. kiri kanan badan dia yang tajam-tajam tu kasi buang. kepala dan ekor pun buang je. senang makan. tambah kalau beli fresh-fresh rasa manissssss je. udang lipan boleh buat masak mee kuah. tapi aritu tengok Kak Sha buat udang lipan masak cili terus rasa teringin nak cuba. serius lagi sedap buat masak cili dari mee kuah. ditekak saya lah. buatnya pun senang je. yang penting udang tu goreng separuh masak dulu. lumur kunyit dan garam goreng separuh masak.
Bawang Merah
Serai
Halia
Cili Kering
blend je semua sampai hancur dan tumis sampai dia betul-betul kering. boleh masukkan udang yang dah digoreng separuh masak tadi. gaul gaul bagi sebati. dan makan panas-panas. ohoiiiiii sedapnya haaaaaaa
nak buat ketam masak cili pun boleh. rasa dia tetap sedap. resepi dan cara pun sama tapi tula aritu dah blend tapi tak halus kot, tak cantik rupa dia. tak kesah la. janji rasa sedap. hewhewhew :p
masa aku mengandung dulu, aku makan udang lipan ni lah kat pantai remis. lepas balik tu sampai esok pagi aku lembik. sebab muntah dari malam sampai pagi esoknya. walid siap bawak baldi masuk bilik sebab muntah non stop. terus tak pegi kerja. hew hew
ReplyDeleteizwa pun tak pernah rase udang lipan nie...nak masak lagi la tak pandai..
ReplyDeleteSalam singgah pagi..
ReplyDeletedah lamanyer x makan ketam...:(
mkn udang lipan jenuh belek...isi x byk sgt pon tp byk sgt tmpt nk cungkil...hihihi tp mmg sedap
ReplyDeletetak pernah ada pengalaman berdepan dengan udang lipan ni..hehe
ReplyDeletenama cam seram, tpi bila tengok yg siap masak kecurliur la pulak
wahhh...sodap bebenorr.. udang masak cili..
ReplyDeletenanti nak kena cuba sbb si abg Pae suka udang...hihi
nampak sempoi masak macam ni
ReplyDeleteAnak2 akak.. dak Kakak paling suka udang.. dak Adik, kalau kita tak buangkan kulit memang dia takkan makan.. dak Nuha pulak ikut mood.. ada masa dia mau, tapi kebanyakkan masa dia tak mau..
ReplyDeleteKECIK2 DULU RAJIN MKN WAKTU DOK PENANG ...PAS PINDAH LANGKAWI NGAN DOK KL NI LANGSUNG TAK PENAH MKN
ReplyDeleteXpernah makan udang lipan ni
ReplyDeletepeberet adik ciksu
ReplyDeletesuami dulu pnh try mkn masa kt kedah la..
tmpt lain jrg kot jumpa, kan ?
ohoii.. terliur tau tengok..
ReplyDeletenampak sedap....tak pernah makan lagi...nanti nak cuba la...
ReplyDeleteSedap yer, Zumal tak pernah makan...
ReplyDeletenina xpenah mkn udang lipan.. gerlisss
ReplyDeletehahaha. ketam mmg faveret
antara kegemaran saya juga..udang lipan..biasa rebus,cicah sos je, boleh la try resepi ni plak lpas ni..tq yea share..
ReplyDeleteCamne nk kopek makan? Selalu nmpk duk pk nk mkn dia camne?
ReplyDeleteOoo rasa dia lbh lembut la ye klu ada iras2 ketam. Org kata udg ni bagus gak utk ank
Yg suka kencing mlm. Hihi nk bg syafiq
kak tak reti mkn la udang nie...rasa dia cm mana
ReplyDeletefuiyioooo.. pernah tengok tapi tak pernah makan ehehe..
ReplyDeletenama lipan kt belakang tu memang tak rasa nk makan. haha
ReplyDeleteofismate makan terus jd gatal2.