Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
biasa beli kiub ayam tu je haaa. tapi lepas baca entry ummi ruzz buat stock ayam sendiri. eh eh kita pun nak buat jugak lah. hahahahaha. resepi asal dari ummi ruzz. tenkiu kerana berkongsi ;)
saya guna rangka ayam masa tu. kalau nak guna kaki ayam pun boleh. kalau kaki ayam hasil dia jadi lebih berlemak krim. tapi sebab masa tu yang ada rangka je makanya kita pakai rangka aje la ek. kuantiti bahan sila agak-agak
- Rangka ayam @ kaki ayam
- bawang besar
- halia
- bawang putih
- carrot
- saleri
- lada sulah
- bunjut sup
- kentang
potong dadu segala sayur mayur tu. rebus dalam air yang banyak. tak perlu tambah garam atau bahan perasa lain. rebus lama dengan api sederhana sehingga tinggal 1/3 dari sukatan awal tadi tu.
tutup api dan tunggu sampai sejuk air rebusan boleh ditapis dan simpan dalam peti beku. bila nak guna cuma bawak keluar dan tambah dalam masakan korang. masa rebus tu bau dia memang harummmmmmmm, bila dah jadi stock pun masakan jadi sedap. tak payah dah nak pakai kiub ayam tu lagi haaa. kiub ayam pun ada msg ok kofkofkof
rangka ayam yang balance lepas kena tapis tu boleh la diperap bersama sos tiram, madu, daun parsley, oregano dan goreng garing2. sedap oiii makan rangka gitu je haaaaa hihihihihi
selamat mencuba!!!!!
nieyl biasa beli je...
ReplyDeletexpenah lagi try buat sendiri...
ini dah ada resepi nie boleh la try nnt.
rajin nyer ummi!
ReplyDeleteWaaa....ala2 org puteh wat stok ayam..hihi..btul jga..bla jugak,bla bt sendiri djamin bahan2 yg kita guna tu kita tau...dlu buat stok ayam ni pun msa blajar buat nasi mandi.
ReplyDeleteini.. ! bau pun dah geram...
ReplyDeleteselalu jugak buat camni. part rangka ayam tuh perap then goreng memang best.
ReplyDeletewahh..ini buat tergoda jugak KIra....hhihi..
ReplyDeletesllu guna stok ayam yg beli jer.. boleh cuba buat nti kat rumah...:)
Boleh cuba nanti resepi ni.
ReplyDeleteselalu masak sup mcm ni
ReplyDeletenak lebih asli masak ayam tu smpai ada timbul minyak ayam yg tu barulah sedapppp hehe
stock ni nak bubuh dlm masakan ape ??
ReplyDeletedulu2 kami buat sbb nk masak bubur anak ...heheh
murni tak pernah buat..next time boleh buat..hihihi
ReplyDeleteRajinnya kira buat stock ayam...
ReplyDeletewaaaa mcm best tp mcm pyh nk dptkn rangka aym wuu
ReplyDeletelps tu akk tapis yer
ReplyDeleteOhhh.....gitu ye kekdahnya Kiera. Nantilah cuba, kalau sawan malas mak hilang hihi
ReplyDeletemmg best buat sndiri..
ReplyDeletemula sndiri utk rania hari tu pastu terus teruja..
tp ciksu guna isi ayam la..
baki sayur mayur tu ciksu buatt nasi goreng.kikiki
sedap gak
kiranya carrot kentang sume akan hancur or cmne
ReplyDeletepart kuantiti bahan sila agak2 tu CT da gelak2 da.. ehehe..
ReplyDeleteIlmu baru nie, boleh gak buat untuk simpanan...
ReplyDeletewah bagus ni..boleh akak buat juga nanti
ReplyDeletesama-sama kira. sebagai upah, kalau masak apa2 yg sedap, hanto kat aku! hew hew
ReplyDeleteLepas tu kena bekukan ke dik?
ReplyDeleteWah.. bestnya buat stock ayam sendiri..
ReplyDeleteBerape lama ye ketahanan stock ayam nie??
Wah boleh cuba nanti ni
ReplyDeleteboleh try ni.. hehehe
ReplyDeletekuantiti agak2 tu memang kena agak la :P