06 October 2015

Resepi Stock Ayam

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


biasa beli kiub ayam tu je haaa. tapi lepas baca entry ummi ruzz buat stock ayam sendiri. eh eh kita pun nak buat jugak lah. hahahahaha. resepi asal dari ummi ruzz. tenkiu kerana berkongsi ;)


saya guna rangka ayam masa tu. kalau nak guna kaki ayam pun boleh. kalau kaki ayam hasil dia jadi lebih berlemak krim. tapi sebab masa tu yang ada rangka je makanya kita pakai rangka aje la ek. kuantiti bahan sila agak-agak

  • Rangka ayam @ kaki ayam
  • bawang besar
  • halia 
  • bawang putih
  • carrot
  • saleri
  • lada sulah
  • bunjut sup
  • kentang
potong dadu segala sayur mayur tu. rebus dalam air yang banyak. tak perlu tambah garam atau bahan perasa lain. rebus lama dengan api sederhana sehingga tinggal 1/3 dari sukatan awal tadi tu. 

tutup api dan tunggu sampai sejuk air rebusan boleh ditapis dan simpan dalam peti beku. bila nak guna cuma bawak keluar dan tambah dalam masakan korang. masa rebus tu bau dia memang harummmmmmmm, bila dah jadi stock pun masakan jadi sedap. tak payah dah nak pakai kiub ayam tu lagi haaa. kiub ayam pun ada msg ok kofkofkof

rangka ayam yang balance lepas kena tapis tu boleh la diperap bersama sos tiram, madu, daun parsley, oregano dan goreng garing2. sedap oiii makan rangka gitu je haaaaa hihihihihi

selamat mencuba!!!!! 



post signature

24 comments:

  1. nieyl biasa beli je...
    xpenah lagi try buat sendiri...
    ini dah ada resepi nie boleh la try nnt.

    ReplyDelete
  2. Waaa....ala2 org puteh wat stok ayam..hihi..btul jga..bla jugak,bla bt sendiri djamin bahan2 yg kita guna tu kita tau...dlu buat stok ayam ni pun msa blajar buat nasi mandi.

    ReplyDelete
  3. selalu jugak buat camni. part rangka ayam tuh perap then goreng memang best.

    ReplyDelete
  4. wahh..ini buat tergoda jugak KIra....hhihi..
    sllu guna stok ayam yg beli jer.. boleh cuba buat nti kat rumah...:)

    ReplyDelete
  5. selalu masak sup mcm ni
    nak lebih asli masak ayam tu smpai ada timbul minyak ayam yg tu barulah sedapppp hehe

    ReplyDelete
  6. stock ni nak bubuh dlm masakan ape ??
    dulu2 kami buat sbb nk masak bubur anak ...heheh

    ReplyDelete
  7. murni tak pernah buat..next time boleh buat..hihihi

    ReplyDelete
  8. waaaa mcm best tp mcm pyh nk dptkn rangka aym wuu

    ReplyDelete
  9. Ohhh.....gitu ye kekdahnya Kiera. Nantilah cuba, kalau sawan malas mak hilang hihi

    ReplyDelete
  10. mmg best buat sndiri..
    mula sndiri utk rania hari tu pastu terus teruja..
    tp ciksu guna isi ayam la..
    baki sayur mayur tu ciksu buatt nasi goreng.kikiki
    sedap gak

    ReplyDelete
  11. kiranya carrot kentang sume akan hancur or cmne

    ReplyDelete
  12. part kuantiti bahan sila agak2 tu CT da gelak2 da.. ehehe..

    ReplyDelete
  13. Ilmu baru nie, boleh gak buat untuk simpanan...

    ReplyDelete
  14. wah bagus ni..boleh akak buat juga nanti

    ReplyDelete
  15. sama-sama kira. sebagai upah, kalau masak apa2 yg sedap, hanto kat aku! hew hew

    ReplyDelete
  16. Wah.. bestnya buat stock ayam sendiri..
    Berape lama ye ketahanan stock ayam nie??

    ReplyDelete
  17. boleh try ni.. hehehe
    kuantiti agak2 tu memang kena agak la :P

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca dan mengomen :D