Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

23 July 2013

Sakit Di Miss V Semasa Hamil

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

sebenarnya cerita nie dah lama pun. 28 May yang lepas. tapi sebelum-sebelum rasa segan sangat nak cerita, tapi bila fikir balik mungkin ada antara sahabat luar sana yang mengalami masalah sama macam saya. jadi tak salah kalau berkongsi kan. Kay_Are, Maafkan aku, bukannya dah kawen nie open sangat tapi mana tau boleh meleraikan sikit kekusutan mereka yang diluar yang mungkin menghadapi masalah yang sama macam aku.  

28 May lepas dalam seminggu macam tue. saya mula alami sakit di bahagian kemaluan. sakit yang teramat sangat terutama masa nak kalih (beralih) tido, dari kiri ke kanan atau masa nak bangun dari tido tue. memang sakit sangat. masa tue baby baru 26 minggu. sebab takut apa-apa jadi pada baby dan rungsing fikir macam-macam saya pun cakap kat suami nak jumpa pakar dekat pusat rawatan mahsuri jitra, kedah. suami pun izinkan walaupun dia ralat sebab tak dapat nak temankan saya. 

kata pakar tue. itu normal untuk ibu hamil. ada setengah ibu yang memang akan alaminya awal, sebelum masuk trimester terakhir lagi. antara faktornya mungkin saiz badan ibu yang kecik untuk menampung berat baby. kalau sakit dibahagian Miss V sahaja itu normal, kecuali sakit di Miss V beserta sakit ditulang paha yang sampai tak boleh nak berjalan itu tanda-tanda baby dah turun ke bawah, nak bersalin. tapi bagi kes saya normal. Alhamdulilah

tetap jugak buat scan untuk rasa lebih puas hati. Alhamdulilah baby pun masa tue ok dan memang berada pada tempat yang sepatutnya di kala usia dia. syukur sangat. masa tue jugak saya dah tau jantina dia. tapi macam biasa nak rahsiakan sampai dia lahir nanti, insyaAllah ;)

kata pakar tue. sakit di Miss V bagi setengah ibu hamil akan berterusan sampai masa bersalin. lagi besar baby, lagi sakit dan untuk kehamilan kedua dan seterusnya nanti mungkin akan alami sakit yang lebih dari sekarang nie. redha jela. memang betol pun. sampai sekarang saya tetap alami sakit tue. lebih sakit bila baby dah masuk 34 minggu nie. sebab baby dah makin berat. kalau dulu masa beralih tido je rasa, tapi sekarang tengah berjalan pun boleh rasa sakit tue. takpe la sakit kan penghapus dosa :)

tapi jangan risau, insyaAllah sakit tue akan hilang lepas melahirkan baby nanti. kalau awak semua ada alami masalah nie jangan segan pergi lah berjumpa dokte. jumpa terus jangan tangguh-tangguh. sebab kita tatau keadaan diri kita yang sebenar macam mana. info lain yang saya dapat mengenai masalah ini di sini dan sini

cara mengurangi sakit di bahagian Miss V semasa tido. bengkokkan kaki ke dada dan bangun atau beralih perlahan-lahan. saya dah cuba dan alhamdulilah berkesan mengurangkan sakit tu. 

UPDATE 2016

entry terbaru sakit di miss v semasa hamil, ketika hamilkan anak kedua kami. klik sini 


**maaf atas ralat TERdelete komen2 sebelum ni sobsssss

UPDATE 1 AUGUST 2021

Since ramai yang bertanya pasal sakit ni. Untuk saya selepas bersalin sakit ni terus hilang. ketiga2 anak saya mengalami sakit yang sama. untuk anak kedua start baby 5 bulan saya dah mula rasa

dan untuk anak ke 3 start baby 2 bulan saya dah rasa sakit. Macam yang Doc kata lagi banyak kita pregnant selepas waktu sekarang (sakit) akan datang. Lagi cepat sakit datang.

Contoh

Anak first mula sakit waktu 8 bulan bawak baby dalam perut
Anak second mula sakit waktu 5/6 bulan bawak baby dalam perut
Anak third mula sakit waktu 2/3 bulan bawak baby dalam perut
Dan seterusnya

Kalau sakit lagi lepas bersalin apa nak buat? Jangan tangguhkan untuk berjumpa DOc, bagitau yang Puan dah sakit sejak masa preggy lagi. Doc mesti akan check. Jangan tangguhkan sampai banyak bulan atau selepas habis pantang. 

35 comments:

OKje said...
This comment has been removed by a blog administrator.
aDisH.sHidA said...
This comment has been removed by a blog administrator.
cik Anggur said...
This comment has been removed by a blog administrator.
juicy X said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
AtieYusof said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Fiza Rahman said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Mummy LiYzA ^^, said...
This comment has been removed by a blog administrator.
aku HaniAsyira said...
This comment has been removed by a blog administrator.
kay_are said...

tak perlu kot nak mintak maaf kat aku.. huu.. saje je r nak tengokreaksi ibu mengandung.. =P weh,aku memang tak faham isi entri ni nak komen pun tak reti.. sekian..^^

Anonymous said...

Sedang mengalaminya... sakitnya

Anonymous said...

Terima kasih krn sudi berkongsi..saya pn mngalami mslh yg sama. Rasa sakit jika berdiri n berjalan wpun kandungan saya baru berusia 16 minggu..saya akui badan saya memang kecil..last 2 days saya jumpa doc. Sebab x tahan dgn sakit n rasa risau tp syukur bila scan doc. Kata xde apa2..cuma mayb saya terlalu byk bergerak...*mmg saya agak aktif*...

Anonymous said...

tq share,my 1st kndungan,kdg2 tdo mlam smpai lnguh bdn sbb skit nk bgerak,tp memg sakit,huu

Anonymous said...

Sedih... :'(

Anonymous said...

saya pun sedang mgalami benda nih...kandungan 27mggu...sakit kat kemaluan dan susah nak kangkang atau nak gerak terutama nak bjalan n drive...nak jumpa doktor jugakla pasni...huhu sakit kan...

YanaLepidopterophobia said...

Tq sgt2 sbb share pasal ni,sy skg 34w,mmg sakit sgt kt miss v.trutama time nk beralih wktu tido..tq ye

Anonymous said...

Tq 4 info,mmg tgh sakit skrg ni.nk bgn dr tdo ke,nk mengiring ke,nk bgun duduk pun mcm nk menitis airmata,sakit sgt2..xpe la,redha je..bkn senang nk jd ibu ni,bru tahu btapa susahnya mak2 kita dulu time mngndungkan kita..

Unknown said...

Bru la sy tau...sy merasakan nya skg...dh 5bln pregnant.nk gerak sakit,jalan pn sakit kt tulang paha 2..ketiga2 anak sy xda mcm ne..dh anak ke empat ne bru rasa..sakt sgt.ada tahap 2 mengalir airmata menahan..sakit.

Unknown said...

Bru la sy tau...sy merasakan nya skg...dh 5bln pregnant.nk gerak sakit,jalan pn sakit kt tulang paha 2..ketiga2 anak sy xda mcm ne..dh anak ke empat ne bru rasa..sakt sgt.ada tahap 2 mengalir airmata menahan..sakit.

nadialadzim said...

T_T ingat saya je rasa mcm tu..mengadu pada suami je. nak ckp kat doktor pun malu. sekarang saya 31 weeks.

Unknown said...

alhamdulillah.. jumpa jugak masalah yg sama.. sekarang saya dah masuk 34 weeks.. memang sakit! sama macam sis, bila nak bangun tido & alih kiri kanan tu la paling perit! sekarang, jalan pun dah sakit.. masa first pregnancy dulu, tak ada problem macam ni maybe sbb gemuk kot.. yg second jadi mcm ni.. allah shj yg tahu sakitnya.. nak ckp kat doktor tak reti nak terangkan.. malu pun ye jugak.. hahaha thanks sis sbb sudi share pengalaman..



naylisuhaili.blogspot.com

my life said...

Nak berjalan sakit,cangkung sakit,nak angkat kaki pon terasa...naik tangga pon sakit..kandungan br minggu 26... Ada lg 3 bln untuk tempuh....

aizamia3 said...

Moga dapat memberikan gambaran pada ibu2 muda yang mengalami masalah macam ni.

Anonymous said...

Tgh mengalami skng...mmg skit..dr 22weeks dh asa skit..now dh 33weeks..kna tempuh smpi bln 4 ni..

Unknown said...

Sy pon sedang alami..1minggu sakit xhilang2..xbuat keje pon sakit.. mmg berat sbb sy hamil bayi kembar.. siang malam mmg xde hlg sakit..sakit di miss v..celah kangkang..tulang belakang..pastu urat tegang..aduhai..non stop sakit..

Tq bg info..sy tnya misi ckp normal..normal..huhu anak pertama xdak sakit apa pon bt sy hairan punca ye apa..thu punca ye boleh kite elakkan..betui x??

Anonymous said...

Sy dulu ank no 2 start sakit kt miss v masa 7 bln..pregant kali ni 6 bln lebh dah start sakit....huuu...btabah ajelah...nk bgerak susah....nk bgnsusah...tp bile da bjln okla sikit....

Anonymous said...

Sy tenga alami sekarang.. 29 weeks..tq atas tips nk legakan sakit tu masa tidur. ..berkesan..

Anonymous said...

Sedang merasa sakit ni, saya 31weeks. rasa nak nangis je.. lagi bila kat opis nak bergerak tu rasa berkira sesangat.

Anonymous said...

Mengalami masalah yg sama. Skg 28w..anak pertama Dan kedua xada sakit mcm ni. Anak ketiga ni terasa sakitnya. Tqvm sis for sharing. Ingat saya ja yg sakit bahagian tu.

Unknown said...

sdg mengalami sakit missV ..dr 24 wks n now dh 36 wks...makin2 sakitnya..xleh nk grk2 sngt...mmg tnya Dr ..akan kata normal..lagi2 hamil yg ni Dr ckp baby besar dr yg 5 org abg kakaknya...huhuhu

Anonymous said...

Saya pun mengalami masalah yg sama..Ya Allah..sakitnya Allah je yg tau..bila nk jalan dah mcm org dalm pantang..saya mula rasa sakit usia kandungan 32weeks...thanks 4 sharing..

Unknown said...

Sama jugak dengan saya..bila mengereng ke kiri sakit di perut bila di kanan pun sakit yang sama.. Kalau saya biarkann miss v terasa sakit sangat2 kdg smpai menggigil badan tahan .. So trpaksa tydo keadaan berbaring dgan kaki dibengkokkan lepastu alas dengan bantal baru boleh lena..klau ta sampai ke pagi mata tak bole lelap..kandungan skrg dh 38week 2day.. Ingatkn sakit dh nak bersaln rupanya mmg normal.. Mungkin baby dh besar ..sbb sebelum ni kecik je..

Tinney said...

Sakit sangat2.sakit berdenyut2.lg sakit klu byk bergerak buat kerja.sabo je la.lagi 2 bln lebih menanggung sakit.

Nurul azura said...

Saya sakit dari pregnant hingga skrng dah bersalin skrng dlm pantang 23hari..pada awal bersalin sy SMP xboleh nak berjalan..bergerak@bangun..sakit di bahagian pelvis dan paha..mula sy xtahu apa punca..sy sgt rahim jatuh..MCM2 cara dah rawat tp tetap sakit sama..SMP sy Google sini baru sy tahu sakit ni MMG wujud utk ibu pregnancy Sb masa pregnant sy dah rasa sakit tp igt hanya perkara biasa..skrng dah brslin pun masih sakit tp alhamdulillah skrng sy dah byk pergerakkan dan boleh berjln wlupun slow..sy nak tny sini adkh sakit ni akn terus hilang?akn mgmbil masa yg lama?sy ada follow snman2 yg di share .Sy harap sy cpt sembuh sblm habis pantang ni😥

Nurul azura said...

Sy dr preggy SMP bersalin skrng 23hr dlm pantang..sy xboleh brjln,bgerak,bangun..hanya mampu baring ja..sy xpenah tahu pun tntg sakit ni..igt biasa2 ja rupanya pembawakan dr pregnt lagi SMP dah brslin still rasa..skng alhamdulillah dah boleh byk bergerak dan pelan2 jalan..sy nak tny sini,adkh sakit ni akn pulih sepenuhnya dgn snmam yg dishare @jika berlarutan lama adkh sy perlu bjumpa dgn pakar?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...