Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

05 December 2013

Ummi Yang Bersalah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


kemain ceria lagi Fateh Uwais ummi nie pagi nie, Alhamdulilah. kalau semalam balik dari kerja dia langsung tak nak berenggang dengan saya. saya macam terhidu ada benda yang dia tak puas hati, sebab tue dua hari nie dia buat perangai.

rasanya pasal dah dua hari Fateh Uwais nie TERPAKSA minum susu formula kat rumah pengasuh. yang boleh pengasuh dia bagi jugak sebab si bam-bam nie dah menangis tak menyempat2 nak susu. susu saya pam tue pulak belum cair lagi. jadi terpaksa la bagi susu formula. saya memang ada spare kan susu formula kat rumah pengasuh dia, sebab faham sangat peel anak sendiri. saya tau tak sepatutnya bagi susu formula tapi bila time dia nak susu tak menyempat memang boleh terlucut kain dibuatnya. saya tak nak jadi susahkan pengasuh dia walaupun kita bayar tetiap bulan. nanti tak nak pulak orang tue mengasuh. lagi susah. 

Fateh Uwais nie pulak jenis yang tak suka susu formula, bila terpaksa minum jugak tue yang dia buat perangai. konon tanda protes sebab dah tinggalkan dia lepas tue bagi pulak susu formula. hurmm anak anak, panjang sangat akalnya. 

bab susu satu hal, lagi satu bab nya bila saya masukkan dia dalam buai dan pasang motor letrik tue, lagi satu benda yang dia tak suka bila saya pasang motor letrik tue sebelum dia betul-betul lena. dia nak saya sendiri yang enjut buai tue baru dia nak tido. sebab semalam saya pasang je benda tue terus dia mengamuk tak nak masuk buai dah. masuk je buai dia tengok motor kat atas tue terus menjerit nanges2. aduhaiiiiiii. ummi tau ummi dah buat salah ;(


agaknya semalam tue dia protes pasal dua benda tue la. mungkin katanya dah la tinggalkan dia, bagi pulak susu formula suruh pulak main sorang-sorang dalam buai terus tak nak jauh dari ummi. jauh sikit je dia menjerit nangis. tido pun dlm peluk ummi, nipple ummi pun dah rasa nipis je bila dia langsung tak nak lepas. sakit pinggang pagi nie usah cakap la. huuu padan muka ummi buat lagi salah. maafkan ummi yayang.

saya nak ucapkan tahniah dan berbangga dengan diri sendiri sebab bukan senang nak uruskan anak kecik sorang diri. lantak la orang nak senyum sinis pun pedulik ape. sebab yang tak laluinya tak kan tau macam mana besarnya pengorbanan yang dilakukan dan sabar yang dibentang demi seorang bernama anak. sampai tak mandi la ummi semalam, solat pun letak anak atas sejadah. haaaa ambik awak ummi. penangan sorang anak panjang akal si Fateh Uwais tue. 

17 comments:

shida anwar said...

Yang komen negatif anggap je mereka sedang menyanyi...

juicy X said...

gambaq atas.yg tkangkang tu lawak :p

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

kalo tgk pic budak pau ni mesti rasa nak gigit-gigit

MR & MRS MAKMUM said...

yayang techik mata bulat nie pipi pau nie buli umi ~ hahaha padan muka ummi

aDisH.sHidA said...

padan muka ummi kan//kecik2 dah buli ummi ye uwais..hehe

Sya Mimie said...

pndainya dia protes ye.. :)
nak suh ummi dia bnyk2 menahan sabar dengan karenah anak.. :)

aTieYusof Family said...

Cabaran betul kan? salute sbb ummi Fateh uwais boleh jaga Fateh sorang2..klu akak, mau gabra juga..sabar lah,pengorbanan seorg Ibu mmg tiada tolok bandingnya...InsyaAllah bila fateh dah besar skit pasti Ummi akan senang..:)

mama aryan said...

biarkan je org2 yg suka ckp negatif dan berfikiran negatif ni..comey la fateh uwais ni

inche hlovate said...

anak buah sya dah nak masuk 2 tahun kak kiera..susa formula langsung takmo telan. Elok juga kak kiera ajar dia minum susu formula just in case macam apa yg berlaku kat uwais kat umh pengasuh dia tu..

Qaseh Wee said...

mmg susah nak jaga anak ni . sakit hati bila besar x dgr kata umi ...

anajingga said...

comel fateh uwais...memanglah kadang2 bayi ni mcm2 ragam cuma mereka perlukan sepenuh perhatian dari umienya...

aTieYusof Family said...

Salam singgah sis...dtg tgk Fateh Uwais yg comel..:)

inche hlovate said...

Uwais ni ikut muka siapa erk? muka akk ke? dulu kecik mcm muka kak kiera. tak kesah la muka sape uwais tetap comel. dont noty2 ye uwais. Sian umi ni.

btw kak, sya ade jual blouse muslimah. meh la tengok kalau free hihi

Hafizin Jamil said...

putera yang kedua pula kak lepas ni. haha

aTieYusof Family said...

Salam singgah...:)

QasehnyaRania said...

alhamdulillah. masih diberi kekuatan utk jaga fateh uwais sorang diri.
akak blom dapat tukar lg ke?

Fiza Rahman said...

Tomeynya. Pipi bolat.

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...