Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

30 December 2010

kedatangan anda di alu-alu kan....


Assalamualaikum w.b.t……

Ape khabar anda dan anda disane… kenan nak tulis surat cinta macam time sekolah2 dulu la nie.. ops hahaha… motif entry aku kali nie x lain x bukan untuk menutup segala entry2 aku tahun 2010… lebih kurang 40 jam jer lagi nak masuk tahun 2011…

Bila cakap pasal tahun baru nie mesti semua orang akan tanya soalan yang lebih kurang sama bunyi nye yang membawa maksud :: azam tahun lepas dah tercapai atau belum… ermmm azam aku untuk tahun 2010 nie? Ada yang dah tercapai dan ada yang masih on the way.. semoga yang on the way akan sampai ke destinasi nye la tahun depan… insyaALLAH…..

Semoga jugak segala azam korang semua untuk tahun nie tercapai, kalau belum tercapai tue gali dan gali eh bukan usaha usaha dan usaha sampai tercapai.. tapi kalau rase kudrat nak berusaha tue dah x da jangan kecewa sampai nak bunuh diri lak.. kubur x terima hangpa nanti baru tau…bukan ape, sekarang nie macam trend pulak bunuh-bunuh diri.. semoga kita semua terhindar dari sifat yang dilaknat ALLAH tue.. amin….

Azam aku untuk tahun 2011 biar la aku jer yang tahu sebab aku bukan artis pown yang nak mempublish dalam segala media massa pasal azam aku itu dan ini.. tapi!!!! Doakanlah semoga semua azam aku untuk tahun 2011 nanti tercapai.. semoga azam dan impian korang semua pown tercapai la hendaknya….

Semoga tahun depan lebih baek dan lebih berkat dari tahun ini.. semoga ALLAH dapat memanjangkan umur kita untuk terus mengumpul segala pahala dan berbuat segala kebaikan untuk dibawa ke akhirat kelak…

Tak lupa jugak aku nak mengucap syukur dan sekalung tahniah, nandre, sei sei, dan segala perkataan yang membawa maksud terima kasih kepada skuad kebangsaan Malaysia yang menjadi juara dalam piala Suzuki AFF semalam.. macam nak gugur jantung aku tengok semalam..dan rase nak meleleh bila skuad malaysia pegang piala tue… respek dekat semua pemain Malaysia… korang semua memang layak juara.. tahniah……..

Okeh okeh aku berhenti membebel… sekian…

Yang baek itu pasti dari ALLAH S.W.T dan yang buruk tue dari teman ler…

::terima lah cioman sakti dari kami.. muahhh muahhh muahhh::

13 December 2010

A.N.A.K

orang tua pernah kate ::
kalau mengandung anak laki laki mesti si ibu akan malas malas and muke comot comot...

orang tua pernah kate gak ::
kalau mengandung anak perempuan lak si ibu akan rajin dan muke teramatlah comey

sejauh mane kesahihan kate kate tersebut tak lah aku tau sebab pown belom lagi terpilih menjadi salah seorang dari wanita wanita tersebut...

tapi kalau mengandung kembar lelaki dan perempuan macam mane pulak erk? hohoho

tapi ape yang aku tau,, ustaz aku mase kt plkn dulu pernah bagitau ::

1) Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah mencatatkan baginya setiap hari dengan 1000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1000 kejahatan.

2) Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

3) Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah.

wallahualam....

best kan semua nikmat nikmat tue? sebab tue la aku teringin sangat nak mengandung dan melahirkan anak bila sampai masanye nanti...

semoga ALLAH makbulkan doa aku....

:: yang baek itu pasti dari ALLAH dan yang buruk itu dari aku sendiri ::


08 December 2010

salam maal hijrah

Oleh itu mari semua kita sambut maal hijrah

Tingkatkan semangat tegakkan syiar islam

Untuk sepanjang zaman….

Salam maal hijrah kengkawan….

Semalam bila tengok bebudak nyanyi maal hijrah dalam tv, mula la aku refresh balik zaman aku bebudak dulu.. tiap tahun mesti ada sambut maal hijrah masa aku sekolah dekat sekolah kebangsaan seri kelebang dulu dulu.. dan aku seharusnye lah join venture koir nasid kat sekolah kan.. pakaian rasmi untuk koir nasyid macam bese lah.. baju kurung sekolah hat warne putih, tudung hitam dengan kaen batik… biasa la kan kalau nasyid zaman aku bebudak dulu ,…. Aku rasa masa zaman aku dulu semua sekolah dalam kinta tue pakaian rasmi yang sama… save budget… teheeeee.. .. memang antik gile la memory tue.. tapi zaman sekarang nie x tau la pulak aku kalau sekolah ade kuarkan dana untuk pakaian rasmi koir nie.. yang aku paling ingat part nak pakai kaen batik tue.. ok aku mengaku dari aku bebudak dulu sampai la sekarang nie aku memang x tau macam mane nak pakai kaen batik, bukan aku x mau belajar tapi bile aku pakai jer mula la lidah kaen tue menjulur keluar,,, ending nye aku tukar pakai seluar track je sonang.. ok la sampai sini je kowt entry kali nie.. mood nak menaip panjang panjang belum sampai seru lagi.. semoga tahun ini lebih baek dari tahun yang lepas dan semoga kebaikan yang diperoleh tahun lepas akan setia bersama kita untuk tahun ini... sama sama lah kite berdoa moga ALLAH akan memberkati kita untuk sepanjang tahun kite hidup dibumiNya ini... sekian....

Yang Baek Itu Tentunye Dari Maha Pencipta Allah S.W.T

Dan Yang Buruk Itu Dating Dari Teman Nur Syakira Yaakub..

28 November 2010

siapa dia di hati saya


Matanya besar besar

perotnye bulat bulat

senyumannya bisa membuat air liur saya meleleh tak tentu hala

tangan dan kaki nya bisa saya sentuh dan saya gigit

tanpa hadir nya tidur malam saya terasa sepi

jangan sesiapa bisa merampas ia daripada saya...

siapakah ia?

Jeng jeng jeng.....


ok kasi mata dulu....

tadaaaaaaaa


encik barney saya :)

p/s : entry diwaktu kesengalan datang....

25 November 2010

BILA KAU SUSAH


Tak semua insan sanggup bersusah dengan kita

situasi yang sangat amat mudah dilihat dalam dunia yang makin nipis ultra ungu nya nie...

nak mencari kawan gembira memang senang, ko tak payah panggil pown dia datang dengan sukarela sambil tayang gigi

tapi bila mana kau tersepit dalam kesusahan baru kau tau siapa yang selayaknya dipanggil teman juga siapa yang patut dipanggil kawan....


siapa teman? : insan yang sering bersama kau tak kira time kau susah atau senang.. dia sentiasa ada untuk kau meluahkan segalanya


siapa kawan? : haa!! yang nie spesies akan kuar bila time poket kau tengah berkepok jer lepas tue lesap ntah kemana...


Saat itu baru lah kau akan terfikir kenapalah aku ditakdirkan berkawan dengan si polan si polan nie...

jangan disalahi takdir yang ditentukan buat kau …

takdir yang mengajar kau untuk lebih menghargai kehidupan kau sebenarnya..


selalulah berpandangan positif pada setiap apa yang berlaku..

dan jangan lupa belajar dari kesilapan yang telah kau lakukan..

belajar juga menghargai teman yang telah bersusah payah dengan kau...


aku bersyukur kerna aku salah seorang insan yang bertuah masih punya segelintir yang boleh dipanggil teman...

mereka tak pernah jemu untuk sama-sama menaikkan semangat aku

yang tak pernah jemu memarahi menasihati juga memujuk aku semata-mata mahu membantu menyingkirkan air mata aku


namun jangan lah lupa walau kau tidak punya seorang teman pown yang mahu meminjamkan bahu buatmu menghilangkan keresahan hati...

ALLAH YANG MAHA ESA

pasti sentiasa berada disampingmu....

tapi janganlah bila kau dah kembali happy kau lupa kat DIA pulak....

tue memang saja nak kena sumpah jadi cekodok la jawapnya...


sekian

yang baek itu datang dari ALLAH dan yang buruk itu dari insan yang kerdil lagi hina ini



** aku tak tau dari mane aku dapat picture nie, pada sesiapa yang punya mintak halal dunia akhirat ye.... hehehe

24 November 2010

BUKAN SEMPURNA


susahnya nak puaskan hati orang...

dari sebeso beso perkara sampai la sekecik kecik perkara,, eh betol ke tue? Ah gasak lah... erm biasa la kan aku kan manusia biasa yang x lari dari buat silap.. x semua kemahuan orang laen tue aku boleh turutkan.. cume kalau orang laen tue tegur kesilapan aku, aku akan mengaku (kalau tue mmg salah aku, klu x boo layan la kau hahaha) dan aku akan cuba perbaiki kesilapan tue selagi terdaya aku...

aku mohon pada kalian juga kalian kalian yang belum boleh berpuas hati dengan pertuturan aku, tingkah aku, dan laen2 segala lagi aku mintak ampun seribu kali ampun.. sekali lagi aku ulang aku hanyalah manusia biasa yang tidak sempurna atau dalam bahasa inggeris nye I'M NOT PERFECT kowt2 ade yang x paham dengan bahasa aku nie la kan...

aku cuma boleh berusaha, berdoa dan bertawakal.. semoga segala ape yang aku lakukan akan diberkhati oleh sang pencipta aku ALLAH S.W.T

ok2 ckup sblm terlebih emo petang petang rembang nie... akhir kate majulah exercise untuk kesihatan anda.. hamboi hamboi mentang mentang la tekanan darah kau low balik ye cik kura2... sekian

dalam banyak gambo sememeh aku nie jela yang paling sememeh yang aku jumpa yang laen2 tue kerja nak menyengeh je time bergambo.. ngeeeeeeee

Yang baek datang nye dari DIA dan yang buruk itu dari saya

21 November 2010

kerana mereka yang ku sayang


mood : bile kerinduan mula menjentik tangkai hati

saje nak publish gambo nie xtau nape tetiba rase gedik2 nak publish....
hohohoho


marahnya pasti bersebab....
tegurannya pasti berasas....


kerisauan pasti bersebab....
leteran nye pasti berasas....


kerana kita kesayangan mereka....
menjadi panduan saat kita tersesat...
di bahu mereka kita menangis....
segala yang mereka berikan dan lakukan hanyalah untuk kebahagiaan kita...
semoga segala kebaikan dan kesejahteraan diberikan kepada mereka....
kerana mereka yang ku sayang....

yang baek itu datang dari ALLAH S.W.T dan yang buruk itu datang dari diri sendiri

24 October 2010

SeLaMaT HaRi LaHiR MaMa


25 oktober 1955

slamat hari lahir mama..
semoga mama panjang umur, murah rezeki, diberkhati ALLAH s.w.t , diberi kebahagiaan yang tak berpenghujung, diberi kesihatan yang baek, dan semoga yang baek2 sentiasa mengiringi mama...
terima kasih diatas pengorbanan membesarkan kami 5 beradik selama hari nie...
tak mungkin dapat kami balas walau dengan 5 gunung emas sekalipun...

segala pengorbana serta penat lelah mama selama nie akan kami simpul mati di dalam hati buat selama-lamanya.. insyaALLAH kami tak akan membiarkan hati mama bersedih, tak akan membiarkan seraut wajah mama terpalit suram, selagi terdaya akan kami bahagiakan hati mama.... semoga ALLAH menjadikan kami anak yang soleh dan solehah agar kami tak lupa jasa dan pengorbanan mama papa....

YA ALLAH YA TUHANKU KAU BERKHATILAH PERJALANAN HIDUP MAMAKU..
KAU BERIKANLAH UMUR YANG PANJANG SERTA KESIHATAN YANG BAEK PADANYA BERTERUSAN AGAR AKU MASIH BISA MELIHAT SENYUMAN SERTA GELAK TAWA MAMAKU.. AGAR AKU TAK HILANG TEMPAT BERMANJA KU.. JANGANLAH KAU LALAIKAN AKU DENGAN MAINAN DUNIA,SESUNGGUHNYA AKU TIDAK MAHU MEMBUAT MAMA KU BERSEDIH.. KAU SEJUKKANLAH PERUTNYA YANG TELAH MENGANDUNGKAN KAMI ADIK BERADIK SELAMA 9 BULAN..
KAU AMPUNILAH SEGALA DOSA2NYE... SEMOGA MAMA KU MENJADI HAMBAMU YANG SOLEHAH DAN DITEMPATKAN SI SYURGA MU KELAK...

aku nak letak video mama aku...
tapi tak support... menci.....

btw... love u so much mama.....
eeemmmuuuaahhhhhh

06 October 2010

perihal mereka


Tiba-tiba pulak terlintas kat kepala aku yang kosong sekarang nie nak kongsi peel kawan2 kelas aku satu masa dulu…
Ok.. kita mulakan dengan kawan2 sekolah aku… untuk pengetahuan anda semua kitorang dari since form 4 (tapi ada jugak yang since time sebelum tue lagi) sampai la detik nie kitorang memang saling keep in touch tak kira lah lepaking , mesej, calling, myspace, facebook hatta YM sekalipun.. dan untuk pengetahuan anda jugak berkawan dengan makhluk2 nie semua adalah satu anugerah buat aku.. mereka2 itulah yang menjadi tempat curahan kepala gila aku… antara perangai mereka dan aku yang tak dapat dipisahkan adalah ‘gila gambar’,gila gelak,gila mengusik (menyakat) dan macam2 lagi la yang boleh dibuat selagi tak menyalahi undang2 negara… sekarang nie masing2 susah nak lepaking same2 memandangkan masing2 sibuk mencari sesuap nasi untuk perut sendiri dan keluarga masing, ada jugak yang dah kahwen tapi walau pape pown aku harap persahabatan antara kite akan terus berkekalan sampai la masing2 dah ada berderet anak cucu…

Antara kenangan terindah yang paling terindah buat aku dan mereka semua masa sekolah time kitorang present story ‘the necklace’ mase form 5.. rase nye sape yang ambik spm tahun 2005 tau kowt cerita tue.. teramat best mase tue, hasil tunjuk ajar teacher rohana,, aku dan mereka yang duduk dalam kelas sains kejuruteraan sama2 bertungkus lumus menjayakan misi ‘the necklace’ tersebut,,, dan hasilnya walahah memang superb, gorgeous, terbaek semua2 lah….

Antara part kenakalan kitorang mase sekolah dulu,, bila time mata pelajaran sejarah dan bahasa melayu jer mula lah kitorang masing2 sibuk dengan mesyurat… untuk pengetahuan anda semua dalam kelas aku nie terkumpul nya AJK Tertinggi pengawas pusat sumber, pengawas sekolah , kelab majalah sekolah.. biasanya mesyuarat haruslah di attending oleh AJK tertinggi kan,, jadi disitu lah kami memainkan peranan masing2.. tapi sebenarnya tak ada pown mesyuarat, masing2 saje malas nak belajar jer yang betul nya.. sampai cekgu2 subjek tue naek pelik apsal time subjek diorang jer kitorang mesyuarat.. hampunkan kami cekgu…..

Ada lagi sekali pernah lah beberapa orang budak kelas kami(anda tau sape anda) yang dengan sengaja telah ‘mengebom’ sekolah… sambil tayang muka habis hensem dan campak mercun bola dalam kawasan sekolah.. dan cekgu disiplin a.k.a cekgu mohd noor datang sambil catwalk dengan sahabat karib beliau a.k.a rotan padu dan menyoal sorang2 budak2 kelas aku.. muka yang tayang hensem tadi dah bertukar cuak dan akhirnya piappppppp!!!... sekian…..
YANG BAEK ITU DATANG DARI ALLAH S.W.T DAN YANG BURUK ITU DATANG DARI SAYA SENDIRI......

29 September 2010

selamat hari lahir syakira yaakub



(yang bertanda petak tue aku....)
alhamdulilah dah besar pown aku nie....
selamat hari lahir yang ke 22 syakira....
aku bersyukur atas semua yang dah ALLAH bagi kat aku selama 22 tahun aku hidup...
punye parents & family yang cukup sempurna...
punye seseorang yang boleh aku menumpang kasih...
punye sahabat & kawan2 yang sentiasa berada disisi aku...
punye segala2nya yang sempurna...

syukur atas semua pinjamanNYA kat aku selama nie...
alhamdulilah Dia masih sayangkan aku, dan masih setia berada disisi aku sepanjang saat,sepanjang minit, sepanjang jam,sepanjang hari, sepanjang minggu, sepanjang bulan , sepanjang tahun dan sepanjang aku bernyawa diatas bumi ciptaanNya ini...
Ya Allah ku pohon agar Engkau sentiasa setia bersama aku kelak...
jangan biarkan aku terkapai dalam lautan dunia ciptaanMu ini...
Amin Ya Rabbal Alamin...

terima kasih dekat papa yang sudi keluarkan sperma dan salurkan kat mama untuk ya berpeluang merasa semua yang ada kat dunia nie...
terima kasih papa mama sebab dah besarkan ya dari yang kecik cekonet sampai la yang dah besar panjang 157cm macam sekarang nie...
tak terbalas segala pengorbanan yang mama papa berikan untuk ya selama nie...
hanya doa yang mampu ya panjatkan untuk kesejahteraan dan kebahagiaan mama papa..
semoga ya akan terus berpeluang merasa kasih sayang mama dan papa...
love u so much mama papa....
emuahhhhhh....


alhamdulilah aku berpeluang merasa tumbesaran yang sempurna macam insan2 laen kat luar sane tue....
merasa alam persekolahan yang teramat indah dalam hidup aku...
berpeluang berlajar bertatih dari hanya pandai sebut "mama" "papa" sampai la aku pandai bermadah helah dalam dunia blogger nie...
sesungguhnya aku amat rindukan zaman persekolahan aku yang tak memerlukan aku memikir banyak perkara yang kadang2 terlalu heavy untuk otak aku nie...
tapi aku bersyukur berkat tunjuk ajar dan bimbingan dari parents,family,cikgu2 dan orang sekekeliling aku, aku berjaya menghadapi segala bentuk cabaran yang mendatang...

pada semua kawan2 aku, sahabat2 aku , terima kasih sebab korang still boleh layan lagi perangai aku yang kadang2 tak berapa nak elok nie...
terima kasih sebab korang still ingat nak wish besday kat aku... terharu aku sebab korang ingat kat aku lagi walaupun aku suka menyakat korang semua....
luv u o'alls sangat2....

aku bersyukur dengan apa yang aku miliki kini...
sesungguhnya kini aku lebih matang dalam menempuh hari2 yang mendatang...
semoga kematangan, kepositifan, ke ape2 an yang baek2 akan terus aku miliki kelak..


terima kasih papa sebab papa dah besarkan ya dengan cukup sempurna selama 22 tahun nie..
hasil didikan papa kini ya mampu berdiri atas kaki sendiri dan mampu membuat papa tersenyum bangga
.. alhamdulilah..
walaupown kadang2 papa marah ya, pukul ya, jeling2 manje dekat ya tapi ya tau itu semua untuk mengajar ya agar menjadi insan yang berguna...
ya takkan lupakan hangat peluk dan ciuman kasih sayang dari papa, sesungguhnya ya amat rindukan belaian manja dari papa...
ya sayang papa sangat2....

terima kasih mama...
mama terlalu banyak berkorban untuk ya...
dari ya janin sampai la ya dah 22 sekarang nie....
kesian mama kena bawak anak mama yang berat nie dalam rahim mama kan..
tapi ya tau ya anak yang baek, ya tau mase ya dalam rahim mama dulu ya tak tendang2 perut mama, bila ya lapar jer ya tendang perut mama kuat2... mintak maaf ye mama sebab buat mama sakit....
tak dapat terungkai segala pengorbanan yang mama lakukan untuk ya, biarlah Yang Maha Esa yang membalas segala pengorbanan mama selama nie...
sesungguhnya hanya Dia saja yang mampu membalas segalanya...
semua kenangan yang terbina antara mama dengan ya selama nie akan tersimpul kemas dalam ingatan ya, tak akan ade sesiape yang dapat merungkaikan nye....
sesungguhnya ya rindukan pelukan mama mase kite tidur same2...
ya minta maaf sebab buat mama terkejut mase ya mengingau nangis2 time tidur hari tue...
ya teramat rindukan mama.. Allah jer yang tau macam mane rindunye ya dekat mama dan papa...

terima kasih mama papa atas semuanya....
ya tau ya bukan anak yang baek, ya tau ya nakal sangat, tapi ya janji ya akan cuba gembirakan hati mama papa seboleh mungkin...
ya tak nak tengok mama papa menangis sebab kenakalan ya lagi...
ya hanya berharap mama papa tersenyum bangga dengan ya...
sesungguhnya berjauhan dengan mama papa satu perkara yang amat dasyat perlu ya lalui...
semuanya ya kena uruskan sendiri tapi nasib
baek mama papa dah 'sekolahkan' otak ya dari dulu lagi jadi semua tue kire kacang rebus jela.. hehehehe...
tapi.....
ya memang rindukan mama dan papa ;(


alhamdulilah aku dikurniakan adik beradik yang teramat best, teramat sporting, teramat2 semuanya la, korang memang teramat sempurna....
korang semua memang best sangat....
tanpa korang memang aku susah nak mendayung atas bumi nie...
korang la tempat aku bermanja, bergesel2, bertindan2 selama nie... korang jangan tinggalkan aku sorang2 tau, aku tak boleh beryawa kalau korang tak ada dekat sisi aku...
terima kasih sebab korang sudi layan perangai adik korang yang sorang nie... aku tau aku nie nakal suka menyakat korang, suka buli korang tapi aku sayang korang sangat... korang jela tempat aku yang boleh aku asah kuku pown.. hihi...aku bangga bile kenalkan korang semua kat orang2 sekeliling aku nie...
tak payah la aku membebel banyak2 kat sini asalkan korang semua tau yang aku sayangkan korang itu dah terlebih cukup untuk aku...
bila kite semua dah jauh baru la aku mula kenal erti rindu kat korang semua...
kalau boleh sekarang jugak aku nak peluk korang sorang2...
memang aku teramat rindukan korang semua...
aku sayang korang semua.....
ingat!!! jangan tinggalkan aku tau....
terima kasih dekat semua insan yang berada disisi saye selama 22 tahun nie saye harap anda semua akan terus berada bersama saya sehinggalah kelak...

macam biasa...
yang baek itu pasti dariNya dan yang buruk itu dari aku sendiri...

26 September 2010

TEMPE

ok hari nie aku xtau knape aku teringin nak share pasal tempe....
tempe nie dibuat daripada kacang soya melalui proses penapaian..

bagi aku tempe nie same jer khasiat nye macam kacang soya yang laen...
cume yang berbeza bagi aku, aku x minat minum air soya so aku prefer kat tempe nie...

bagi aku lagi, aku memang berkenan gile makan tempe nie..
tapi aku bukan lah keturunan jawa.. hello orang jawa je ke yang boleh makan tempe....
pada sesiapa yang belum cuba makan tempe tue aku suggest korang cubalah tempe goreng...
walahah terliur dah aku nie...

actually bukan susah sangat pown nak masak menu tempe nie...
meyh aku nak ajar sikit....
1) korang pergi pasar @ kedai @ pasaraya,, cari tempe dalam daun macam gambar kat atas tue.... tapi kadang2 diorag pack dalam plastik....

dah dapat tue ..
2) potong kecik2 tempe tue dan bersihkan
3) panaskan minyak dan goreng tempe tue...

kalau nak lebih sedap korang boleh buat sambal die...

1) tumbuk bawang besar, cili burung @ cabai melaka
2) bersihkan beberapa ekor ikan bilis
3) 2 @ 3 sudu cili boh
4) air asam jawa sikit

( tumiskan semua bahan2 tue )

dah garing @ naek bau then korang gaulkan sekali dengan tempe tue...
hah! dah siap pown....
x susah mane sangat pown...
akhir kate...
selamat mencuba...... :)

orang dulu2 pernah kate (dalam blog zackzukhairi.blogspot.com) pown pernah kate :0
kalau orang mengandung minum air soya nanti kulit baby jadi putih....
tapi aku x berani la pulak nak kate kalau makan tempe nanti anak kuar kulit sopak2 macam tempe tue... hahahahahaha

akhir sekali...
yang baek itu tentunya dari Yang Maha Esa dan
yang buruk itu datang dari saya nur syakira yaakub.......

assalamualaikum......

22 September 2010

novel dan aku

assalamualaikum kat semua pembaca-pembaca blog aku yang x seberapa nie..
(kalau ade la..huhu)
korang semua pernah berangan x kalau satu hari nanti ade seseorang novelkan kisah korang?
aku confirm la x kan.. aku belum budget diri aku artis lagi yang sampaikan orang lain nak novelkan kisah aku lak...
aku memang obses gile kat novel-novel yang ade kat pasaran sekarang nie...
antara penulis & novel yang menjadi kegilaan aku adelah yang dipublish kat blog aku nie...
yang aku x publish tue bukan la bermakna x menarik untuk dibaca, hey x nampak ke aku tulis 'antara' kat situ.. haish korang nie...

apsal aku obses dengan novel?
meyh aku nak cerita sikit....
kalau korang bace novel nie dengan penuh perasaan confirm korang rase macam korang tengok cerita tue depan mate korang sendiri...
atau dalam erti kata laen bila korang baca novel korang rase macam dalam dunia yang laen, kadang2 kalau terlebih feel x semena-mena korang boleh nangis kalau jalan cerita die sedih la...kalau jalan cerita die hepy pown korang nak nangis gak tue memang korang la yang gedik.. hahaha

ade jugak somebody yang tanya aku soalan nie
" x membazir ke kalau beli novel tue, bace sekali jer "
jawapan yang selalu aku bagi...
membazir pe nye.. nikmat tau x bile beli novel sendiri, puas bile tengok novel tersusun banyak dalam almari tue.. hahaha

same la kes macam bro2 n sis2 yang obses tukar gadget2 kereta, or mereka2 yang obses dengan kamera DSLR lak dok pulun kumpul gadgets n lens kamera masing2...
ala kalau aku membebel lebih2 bukan korang paham pown..
senang cerita macam nie la, kalau korang minat sesuatu benda tue confirm korang xkan fikir yang "sesuatu" tue satu pembaziran kan tapi korang akan cakap yang ia satu "pelaburan"..
toksah nak kencing aku la yang korang xkan cakap macam tue...
moral of the story : same2 la kite mengumpul "sesuatu" kite tue.. haha :)

gambar yang kat atas nie antara novel aku yang dibersalinkan oleh buku prima...
antara 3 tue yang paling aku suke tajuk "cinta untukmu"
memang terbaek wook....
sebab aku pilih buku prima?
style jalan cerita die ringan n simple...
cara watak2 dalam tue bersembang same macam style aku dok bergebang dengan kawan2 aku...
style cerita die pown x skema sangat memang masuk sangat la dengan otak aku yang x berape nak betol nie...

koleksi kat atas tue pulak antara yang dibersalinkan dari alaf 21...
sebut jer alaf 21 sape yang x kenal kan?
memang novel2 under diorang antara yang terhangat dipasaran...
tapi style cerita die berbeza cikit dengan buku prima...
tapi still de best...

antara novel die yang menjadi igauan aku...
" 9 nyawa "
sampai aku nak tido malam pown dok terbayang semua yang die stroy dalam tue ...
tahniah to ramlee awang murshed...
pe yang best nye novel tue?
sila beli atau pinjam dan bace sendiri, baru korang tau ape yang aku maksudkan tue...

kadang2 bile korang layan novel pernah x korang keluar ayat macam nie..
" eh cerita die nie macam kesah aku jer "
jangan nak kencing kate x pernah ye...
kalau x banyak pown cikit mesti ade cerita tue tempias dengan realiti live korang semua kan..
adat la tue.. novel nie pown hidup atas imaginasi si penulis novel yang melalui hari2 yang sama macam korang semua jugak...

aku pown haruslah x terkecuali dari ade perasaan macam tue...
novel kat atas tue " cinta kau dan aku "
ade la tempias sikit2 same macam realiti hidup aku...
tapi x la full story tue same, ade certain2 jela yang hampir serupa...

ok cukup la tue aku rase aku cerita pasal novel nie...
pape pown semoga korang semua sentiasa hepy melayari hidup korang dengan hobi masing2..
seperti selalu...

yang baek itu pasti datangnye dari ALLAH...
dan yang buruk itu lahirnye dari saye sendiri...

wasalam....

20 September 2010

minal walfaizin episod 2......


salam minal walfaizin pada semua umat islam...
juge pada semua kawan2 saye x kire la kawan SEK RENDAH KLEBANG, SEK MEN KEB TASIK DAMAI, PLKN CAN CUN PARK KELANTAN, TESCO HYPER n EXTRA, VPI, LPP, FESBUK, MYSPCE, jugak kawan2 saye yang x kire kt mane pown korang semua...
saye susun sepuluh jari mintak ampun dan maaf atas segala salah dan silap saye selama nie...
halalkan segala yang saye telah terambil dari kalian semua..
sesungguhnye saye hanyalah insan yang kerdil lagi hina yang selalu melakukan kesalahan...

baeklah entry sebelum nie hanyalah berkisar raye bersama kaum family...
entry yang kedua nie pulak berkisar perihal raye saye bersama kawan2...
terima kasih buat semua kawan2 , cikgu rizal + wife kerana anda semua telah melengkapkan hari raye saye menjadi lebih indah...


lokasi : rumah zahidan harun

malangnye edan x dapat join konvoi raye kali nie..
kena panggil kerja kate nye..
xpe la edan, demi bersuap2 rezeki tuk familyko, kitorang semua faham...


thanks mak edan for mee yang sedap tue...
(sory aku x ingat pe name mee tue almaklumla bile dah lapar jadi lupe nak kongres benda pe yg masuk dalam mulut tue.. hihihi )


lokasi : rumah izzati shamsudin


bile dah berkumpul reramai tue confirm la macam2 cerita keluar kan...
antaranye kisah perceraian... ops.... hahahahaha


lokasi : rumah ruzzainie


aku suke gambar nie...
credit to mirol...
clap clap clap....


jom teruskan misi berkonvoi...


lokasi : rumah amirul azuan johari


muke excited bukan nak makan tapi nak tersengih depan kamera..
perangai masing2 buruk.. hahaha


thanks mak mirul for laksa yang sedap.. :)





lokasi : rumah cikgu rizal + wife


terpegun terkaku ternganga kitorang semua mase mula2 sampai rumah cikgu kitorang nie..
korang semua jangan nak kate aku sorang jer yang buat macam tue erk..
aku sumpah sorang cikit jadi "tugu tayar" nanti


thanks cikgu + wife for ketiow goreng and biskut2 yang lazat tue.. :)


memang terbaek la rumah cikgu rizal nie...
cikgu kejuruteraan la kate kan confirm la terbaek kan...
kire kitorang macam tolong promote la keindahan rumah cikgu nie.. hihihi


see... memang cantik kan...
ye betol la aku x puji model2 tersebut tapi aku ikhlas puji around rumah cikgu aku nie...


thanks cikgu sebab turunkan ilmu dekat kami semua nie walaupown time sekolah dulu kitorang banyak maen2...
biasa la tue kan budak baru nak naek mase tue memang aktif semacam jer... ( -_- )


kami semua minta maaf cikgu atas segala silap, segala ragam, segala failed (exam) mase sekolah dulu.. sesungguhnye semua tue akan tersemat indah kat hati kami semua...
thanks to cikgu + wife sebab sudi layan karenah kami yang banyak ragam mase beraye hari tue... hihi


lokasi : rumah yuhalis + yuhanis


mintak ampun maaf dulu pape pown sebelom nak tibai menu tuan rumah...


thanks anis + alis for semua makanan yang sedap2 semua tue...
gembira perut kitorang semua.. hehehe


balik time...
thanks anis sebab jamu kitorang makanan yang sedap sangat...
nasi minyak, aym masak merah, kek coklat n
timun + nenas + cuka = okeh aku lupe lagi pe namenye menu tue...
semua sedap2...


to anis alis + ema yan : memang kembar automatik duduk dekat2 erk time tangkap gambar ??
sila jawab ye...


semoga persahabatan yang terjalin antara kite semua akan kekal sampai bile2...
sesungguhnye mengenali korang semua adalah satu anugerah yang x ternilai...
ishhh apsal la ayat aku jiwang jer pepagi nie...
hujan barangkali... hahaha
pape pown saye nak ucap thanks kat korang semua sebab sudi jadi kawan saye...
thanks guyz....


sekian dari saye yang melaporkan...
hope kite dapat konvoi lagi raye tahun depan..
korang semua sentiasa dihati.. chewahhhh.. hahaha

terima kasih kat anda semua yang telah bertungkus lumus menyediakan makanan2 yang lazat dan sekaligus menggembirakan perut saye sepanjang hari tue...
ampun kan segala silap dah salah saye selama berkarya di atas sekeping blog yang hina ini...
salam....
yang baek itu tentunya dari ALLAH Yang Maha Esa dan yang buruk itu datangnye dari saye...

19 September 2010

minal walfaizin episod 1......


selamat hari raye pade sume kengkawan...
sebelom pape aku nk mintak maaf atas segala kesalahan aku secare langsung ataupown belakang tabir...
kat sape2 yang aku tercuri dengar ke tercuri makan ke minum ke aku mintak halal dunia akhirat erk...

pada keluarga... saye memohon ampun maaf atas segala kesalahan...
sesungguhnya hanya anda semua lah tempat saye mencurahkan masalah...
seminggu wok aku cuti dok lepak2 kat kampung...
nikmatye aku jer yang tau.. hahaha

pade sesape yang jauh dirantauan tue yang belom sempat nk blk kampung luang2kan mase korang tuk jumpe2 ciom2 mulut eh silap ciom2 pipi ngn kaum kerabat korang especially parents korang...
hargailah mase yang ade bersame keluarga....
lemang kat ats dgn rendang daging kat bwh nie pembuke bicare n pembuke post raye aku tuk 1431H episod 1 nie...
seterusnye.. layan.......


tema kitorang tahun nie ungu okeh!!
tapi sian kt akak aku nie baju raye die satu family x sempat siap akibat kesilapan teknikal yang x dpt dielakkan.. xpe la kakak.. tema tahun depan warna merah.. hah! sila tempah sekarang kalau x siap jugak x tau la aku...
hahahahaha


kamera saye low profile jadi kualiti gambar pown haruslah low profile... hihihi


selamat hari raye suku kerabat encik yaakub...
sayang kamu semua....
emmuuuaaahhhhh


asal sesi bergambar time raye jer confirm adik bongsu aku hilang...
kan dah x cukup satu family...
nampak gayanye aku kene susun strategi taun depan bagi sume ade...


si baby yang sangat comey, sangat garang dan sangat suke meragam
baby cha....


haruslah ade gambar edisi mcm nie kan.. haha


sekian post raye tuk episod satu...
nantikan post raye episod seterusnye...
yang baek datang dari ALLAH S.W.T dan yang buruk itu datang dari saye sendiri...
sekian dari insan kerdil lagi lemah....

15 August 2010

saye sayang kamoo semua


-->
Tarikh : 7 ogos 2010
Tempat : padang permainan taman klebang berdekatan umah diyana
Masa : 20:00 until 23:00
Mengikut tarikh, tempat serta masa yang telah dicatatkan maka ingin saye khabarkan disini bahawasanye saye bersama kawan2 sekelas saye ( kejuruteraan 2004/2005 ) telah pown mengadakan perjumpaan beramai2 serta makan beramai2…
Suasana pada tarikh tersebut amatlah menyeronokkan dan akan meninggalkan kesan dihati kecil saye nie… kepada kengkawan yang telah berusaha menghadirkan diri kalian syabas dan terima kasih saye ucapkan atas pengorbanan kalian.. kepada kawan2 yang tidak dapat menghadirkan diri xpe la saye paham… nak buat macam mane kan masing2 ada hal tersendiri…even korang tak menghadirkan diri pown kitorang semua tak kan lupakan korang nye lah.. jadi x payah nak beli tisu sekotak nak buat lap hingus ke air mata ke.. dari korang buat benda cam gitu baek korang layan segala gambar yang sempat kitorang buat mase reunion hari tue… ayat tue budget macam "no camera pless" (yan,aku tiru ayt ko) padahal pantang nampak flash kamera dekat situ lah semua orang sibuk nak menempek...hahaha

ini semasa kami ke info ternak..
konon2 nak beli ayam segar disitu..


tapi setelah merayau agak lama di info ternak terbabit..
"eh ade kandang rabbit la,ada pertandingan gambar paling ceria lah"
setelah dihasut oleh kakak urusetia terbabit maka kami bertiga pown memberi peluang kepada mereka di zoo petting tersebut untuk mengabdi gambar ceria kami di board mereka...
dan hasilnya....
eh kami menang la dapat hamper tue....
alhamdulilah even jenuh menjerit pegang si kambing serta si rabbit tersebut akhirnya kami menang jugak..

lihat yana jauh dari rabbit tersebut bukan?
erm ade cerita disebalik semua itu..
kite je yang tau kan yana,anis... hahaha


saya sangat gembira bersama dua makhluk ini..
bukan si ostrich tersebut lah tapi kawan baek saya yang dua orang itu..
diyana juga yuhanis....
saya heppy bersama kamo.....

tapi kan kalau di fikir2kan balik....
ermmmmmm
hey gurls!!! ade ayam segar jual kat situ erk? bukan ada jual daging kambing, rusa, dan sewaktu dengannya je ke?
xpe lah janji kita heppy betol x?
siapa suruh mereka lantik kite bertiga selaku si pembeli barang2 betol x? hahaha

bermula lah peristiwa reunion kami...

dimana ada kemahuan disitu ada jalan...
bukanlah kawan2 kena tukar tue...
dimana ada flash disitu ada kite... teheee

walaupown kite banyak ragam tapi saya nak bagitau kat sini yang saya sayang kamo semua....

hepy friendship 4ever kawan2 semua


makanan yang sangat lazat!!


kek ini telah disponsor oleh salah dua orang kawan saya..
yuhanis serta yuhalis...
sangat sedap dan sangat chantek...
thankx ye anis alis....

acara makan....
sangat suka...

saye nak isytihar kat sini bukan kaum lelaki kelas kami telah pupus tapi mereka sedang sibuk mencari rezeki untuk keluarga masing2 kerana itulah hanya beliau bertiga tersebut sahaja yang dapat saye pamerkan disini...

sahabat yang sangat sporting...

emuge persahabatan kita kekal selamanya...


-->
sahabat yang baik adalah sahabat yang berani membetulkan kita ketika kita berbuat kesalahan sehingga kita x hanyut di dlm kesalahan dan dosa


-->
ukhuwah itu bukan terletak pada pertemuan, bukan pada manisnya bibir, tetapi pd ingatan seseorg terhadap saudaranya di dalam doanya....


semuge kita dapat beramai2 seperti ini dilain waktu lagi..
saye amat merindui saat kita semua seperti ini
sama2 lah kite berdoa moga persahabatan kita dikekalkan hingga hujung nyawa kita..
hepy friendship 4 ever...
saya sayang kamo semua....

dyana...
amirul azuan...
zahidan harun...
mohd adam...
zainoor azniza...
yuhalis...
ruzainie...
yuhanis...
khadijah...
azie.....
yan....

terima kasih kerana kamo semua telah menceriakan malam saye pada hari tersebut.....

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...