Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

15 November 2016

Puree Baby Dengan Pressure Cooker Kenwood

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

orang promote noxxa, saya promote kenwood hahahahaha. sama je dalam jenis yang sama. pressure cooker. fungsi pun sama. yang beza cuma kenwood kena pusing atas dia buang wap. ala pusing sat je tak gaduh angkat periuk pun. janji murah dari noxxa tapi fungsi sama. kalau noxxa keluar peluh jantan nak beli hahahaha. kenwood ni bawah 300 ringgit. RM268.90. masih mampu poket rakyat macam kami ni nak membeli hihihihihi :p

sekarang Furqan Uqbah dah pun masuk 6 bulan. makanya dah boleh makan. yeayyyyy. takde la ailio dia menitik tap tap kalau tengok orang makan. kalau waktu kami makan dekat meja tu mesti dia pun kalut sama nak duduk dekat meja. kalau bagi main golek terlentang bawah tu confirm jerit jerit nanges!!! kena angkat bagi duduk atas riba. sambil makan sambil riba. baru mau diam. amboiiiiii biasa dia tu!!! dah tu tangan tu sibuk nak capai tarik tarik pinggan makan orang. geram betoi

3 bijik pear + 2oz susu ummi


 sat lagi pakat tanya pulak pear yang mana satu :p diorang selalu ingat yang warna putih kuning tu pear. yang itu saya panggil Lai. yang ini Pear. nama lain tatau :p

Fateh Uwais dulu menu pertama yang masuk mulut dia puree epal. tapi Furqan Uqbah ummi tukar. hari pertama makan kurma. second day ummi buat puree pear. buat stock seminggu siap. ummi dorang tak berapa nak rajin bangun pagi nak kerjakan buah dulu. simpan dalam peti beku. frozen kan ia hewhewhew


saya steam dalam Pressure Cooker je. sebab tengok dekat button menu dia ada "steam chicken" tapi saya letak je buah dalam tu hahahaha. alhamdulilah lembut dan mudahhhh sangat kerja. masuk buat potong. letak air sikit. tutup. picit button "steam" biar je dalam 25 minit dah siapppppp.





selalunya kalau nak buat puree buah ni perkara pertama yang paling malas nak buat adalah buang kulit buah. tak pernah lagi rasanya orang buat puree dengan kulit kulit sekali hihihihi. tapi saya cuba tak buang kulit. dalam kepala dah plan. nanti dah lembut baru nak buang kulit dia. lebih mudah kot hahahahaha. memang betoi mudah. buah epal kulit dia tertanggal sendiri. pear je tak tertanggal. pear saya guna pisau. masa dia lembut lembut panas panas tu. memang lagi senang lagi mudah dari nak buang kulit sebelum steam. ummi suka. sukaaaaaa sangat. jimat masa dari nak buang kulit sebijik sebijik hahahaha. haaaa la sekali buat stock puree mesti 4 atau 5 bijik. ummi is tak rajin hahahahahaha. 


 7 biji epal merah + 2oz susu ummi 

 satu slice pear yang dilenyek pakai sudu

punya lah lembut bila steam pakai pc. isi pear lembuttttt sangat. kalau tak blend pun boleh elok hancur lenyek dengan sudu je. kalau masa uwais dulu saya rebus buah. bila blend kadang ada yang tak hancur elok. buah pear keras xlembut macam epal. jadinya bila boleh lenyek macam tu lagi ummi suka hihihi.




Pressuce cooker kenwood kesayangan. belakang tu oven hanabishi hadiah kawen. oven cari makan hahaha. kalau ada sesape nak order pc ni boleh pm. kalau nak order puree buah pun boleh pm. kadang ada je momies yang tak sempat nak proses puree buah sendiri :)

4 comments:

Fiza Rahman said...

Memang senang ada PC ni. Saya pakai noxxa. Buat bubur 15 minit jer. Bubur memang selalu bagi fresh. Tak best plak klo nak bagi frozen bubur. So far masih istiqomah buat homemade food anak ☺

el said...

senang ada pressure cooker ni kan..keje jadi cepat

zai zamree said...

wah...murah beno...murah lg dr hrga staff price company kak ni...patut kena beli 1 habuan nk rebus daging buat sup

Nina Mads said...

senangkan.. dlu mkn juga. bukan main berselera. hehhe. kenangan bila anak2 kira dh besar

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...