Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

05 January 2017

Cara Didik Abang Sayangkan Adik

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera




saya mengandungkan Furqan Uqbah masa Fateh Uwais baru masuk 2 tahun. kiranya hadiah birthday la dapat adik baby tu kofkofkof :p memang dah plan kalau Fateh Uwais dua tahun nanti baru kot nak bagi adik dekat dia. kalau boleh takmo gap jauh sangat. kes terpengaruh dengan kata kata staff nurse masa lahirkan Fateh Uwais dulu. katanya kalau gap anak jauh sangat nanti masa nak bersalinkan anak kedua sakitnya sama macam anak sulung. maksudnya macam kalau anak kedua nanti lagi mudah bersalin lah kalau gap tak sampai tiga tahun. hurmmmm takde pun. sakit nya sama je bersalin sulung ke bersalin kedua ke. tapi rasa macam bersalin kedua lagi sakit. hurm hurm 

dalam hati dan otak memang cukup risau. takut Fateh Uwais tak pandai ber'adik'. takut dia buat adik. dia jeles ke dan macam macam lagi benda negatif hasil dari mulut mulut orang sekeliling yang banyak menabur kata-kata negatif pfffftttttt. tapi ummi is ummi. belajar untuk berfikir yang baik baik dengan harapan dan doa yang baik jugak mengiringi. cuba untuk didik abang sayangkan adiknya dari dalam perut lagi.



masa baru je pregnant terus bagitau Fateh Uwais ada adik baby dalam perut ummi ni. ini adik akhi. akhi kena sayang baby sebab baby sayanggggg akhi sangat. tengok ni baby tendang-tendang akhi. tu maksudnya baby sayang akhi la tu. sambil sambil tu ummi pun menggerak2kan perut. biasa ummi drama queen miahahahaha. so start dari hari dia tau ada adik baby dalam perut ummi memang dia tak pernah buat lasak dengan perut saya. sekejap sekejap datang cium perut. gosok2 perut. sebab tu ummi sekarang cukup susah hati kalau tetiba dia mai gosok2 perut. haihhh berpeluh ummi nakkkkk hahahahaha

yang baby pun masa dah pandai menendang. setiap kali Fateh Uwais datang cium dan gosok perut mesti dia akan bagi tindak balas. macam dah boleh faham je haaaa. sebelum ni bila Fateh Uwais tengok biras saya pregnant dia dah siap siap tanya "dalam tu ada adik lagi ke ummi?"


bila adik baby dah keluar memang akhi Uwais antara manusia yang terpaling excited. sampai sekarang pun dia sangat protect adik baby dia. kalau orang dia tak kenal nak pegang baby atau acah acah nak ambik adik baby siap la engkau kena marah. kadang siap kena tumbuk, kena jerkah lagi. jangan harap lah nak dapat. memang mulut dia laju je "tak boleh!!" kadang mak ngasuh acah acah suruh tinggal baby pun laju je mulut dia marah kata tak boleh tu. dekat rumah pun alhamdulilah tak pernah lagi dia pukul adik dia ke, apa ke. cuma kadang je bila dia geram adik baby tu kena gigit. "akhi gigit lah sebab geram baby tu comel sangat" adoiiii doiiii

antara cara kami suami isteri didik anak sulung sayangkan adik nya. setiap hari setiap masa kami sebut perkataan hikmat ni "baby sayangggggg akhi sangat sangat. akhi sayang baby tak?" bila sebut je perkataan tu dia pun datang peluk baby gosok2 kepala baby cium baby. setiap kali bila baby terrrr tarik rambut dia ke ter buat apa apa dekat dia ke sebut je perkataan hikmat tu automatik emosi Fateh Uwais jadi lembut balik.

peranan mak pak pun penting jugak bila dah ada anak dua ni. kena sama sama adil. walau dah ada anak kecik tapi perhatian tetap kena bagi sama rata. walau adik kecik lagi memerlukan perhatian sebab baby born tapi kena pandai pandai kaburkan mata pandangan anak sulung supaya dia nampak yang kita ni adil. insyaAllah takde kes cemburukan adik sebab perhatian mak bapak tertumpu pada baby baru lahir yang lebih memerlukan perhatian. 



kena pandai tepis mulut longkang yang selalu provok anak sulung "nanti dah ada adik ummi abi tak sayang dia dah laaaaa" kena pandai tepis dan cuci balik minda anak kita dari perkataan perkataan kotor macam ni. biar dalam otak dia sentiasa subur yang ummi abi tetap sayangkan dia walau dah ada adik dua tiga empat lima sepuluh orang pun. tapi kena betul betul buktikan lah yang kita memang masih sayangkan dia walau dah ada anak kedua. janganlah hanya manis mulut aje hewhewhew. 

buat buat tak nampak kadang kalau akhi Uwais terrrbuat baby Furqan. yang sebetulnya tindakan dia tu tak sengaja. Fateh Uwais kami ni kadang kasar dan lagi satu awalnya dia belum pandai nak tahan tangan dia dari laju dan last sekali tersasar kena baby. kalau kesan dia tak kuat sangat dan baby nangis sikit kami memang buat tak nampak. kalau kesan dia kuat kena tegur la jugak. rasanya tak pernah lagi kami tengking dia kalau dia tak sengaja terbuat baby. selalunya memang kena tegur dan kena peringat "baby kecik lagi baby tak reti nak main kasar2. nanti baby dah besar baru akhi boleh buat macam tu" dan alhamdulilah dia paham dan berkesan. dan rasanya tindakan kami ni jugak nak bendung Furqan Uqbah dari manja dan tak boleh salah sikit. takut kalau biasa sangat kena protect nanti dia tak pandai nak berdikari pulak bila sorang dia nanti. lain ada Fateh Uwais. akhi memang protect dia sungguh sungguh punya. 

dan jangan lupa selalu selalu lah puji tindakan anak yang sangat sayangkan adiknya tu. biasalah budak budak ni makan puji sikit. bila dia dah buat sesuatu dan ada penghargaan dia mesti akan hargai. budak hati dia putih lagi ;)




  

10 comments:

Mazni Azmi said...

Bagus cara ajar fateh sayang adik dari perut. 😉
.
Maznee pun anak 2 orang.nak ajar saling sayang tu memang mencabar

eima said...

fahim sampai sekarang syg adik dia .. mmg dia yg mintak adik dan janji nk jg ... skrg ni pun mintak adik baru dia janji nk jg ... budak berdua tak sabar tgu adikk baru ...

Nora Karim said...

Mestilah sayang adik baby kan... comeilah...

Pha Is said...

nice share.. kadang2 ibubapa terlupa yang si abang kadang2 rasa terpinggir bila ada adik baru.. lepas tu mula la buat hal. bukannya apa pun, sekadar perlukan perhatian.. hehehe..

cik Anggur said...

insyaAllah boleh gun atips nie

el said...

comey lah dua bradik ni..

hainom OKje said...

Hakak gap antara anak, kebanyakannya lebih 2 tahun Kiera....
Memanglah kena pandai ambik hati anak yg tua. Namanya pun budak budakkan. Sedikit sebanyak mmg ada perasaan cemburu tu

ewanthology said...

Saya anak baru sorg :-)

Zie Azi said...

bila berdua, sorang menyakat, sorang melalak nangis, lepas tu elok balik main sama2..alahai anak2

aryan azra said...

alhamdulillah...cara yang sangat bagus tu

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...