Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

26 May 2015

Budak pun reti

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

biasanya orang dewasa ni memang payah nak bawak keluar perkataan "mintak tolong" "terima kasih" dan "mintak maaf" kan. perkataan tu dah serupa macam mahallllllll je sangat haaa. yang cuma tau bagi arahan. bagi arahan dan bagi arahan. helloooo please respect each other okesss. macam mana orang lain nak hormat engko dah kalau engko pun tak reti nak hormat orang.

tak salah tak rugi pun kalau nak mintak kawan sekerja ke sesape ke tolong kita. walau itu kerja dia tapi boleh je kan sebut "saya nak mintak tolong" tak reti ke nak beli hati beli jiwa orang lain bila kita nak mintak tolong dia? tambah pulak kalau itu bukan kerja dia yang hakiki lagiiiiii lah KENA sebut mintak tolong dan mintak maaf tu tauuuu



sedangkan budak besar Fateh Uwais ni pun reti nak mintak tolong ummi bila dia nak sesuatu. reti hargai dengan kata terima kasih dan reti mintak maaf bila dah buat salah. jadi apa yang susah sangat ntah untuk orang dewasa yang dah punya akal punya kudrat punya suara yang Allah pinjamkan tu untuk sebut perkataan yang serupa?

moga anak ummi Fateh Uwais terus istiqomah dan tak lupa diri untuk sebut perkataan yang sangat berharga dan menjaga hati orang ni. semoga ummi dan semua orang jugak tak berat mulut nak sebut perkataan2 tu. aminnnnn

sory kebusyian kemalasan nak update nak blogwalking. penyakit kalau dah cuti banyak hari dari blog memang kemalasan tu sentiasaaaaaa berpanjangan pftttttt. nanti bila dah semangat rajin datang kita buat macam biasa ye. maraton blog dari sebelah ke sebelah, entry by entry hihihihhi.

muah ciked :p


post signature

14 comments:

iryanty ahamad said...

betul tu...masyarakat sekarang memang berat untuk mengatakan perkataan...tolong..minta maaf...
ego manusia semakin tinggi

Z@i Z@mR33 said...

Pndai Uwais...

mmg pkataan tu mahal dh skrg ni...lgpon ada emas dlm mulut tkut jatuh

cik Anggur said...

tk jatuh maruah kita kalo kita mengaku salah then mintak maaf...mcm tu jugak mintak tolong....huu tetiba teringt pesan kawan lama pasai nie...rasa mcm nk boh dlm entry pn ada ~ hahahah gedik nk tiru

cik Anggur said...

kemain uwais skrg kan...makin erdik melampau nihhhh jelesss

aryan azra said...

betul tu...apa2 pun jangan lupa perkataan tolong, maaf dan terima kasih..

bagus fateh uwais ni..

eima said...

mmg betui pun .. anak tu ringan sebut terima kasih cuba klu mak yg minta tolong anak ... berat je mulut nk ucap TQ tu .... hehehe

Gee Lion said...

haha.. samalah.. angin kus2 sudah datang.. plus busy lagi.. blog pon bersawang.. abaikan je la org yg poyo taknak mintak tolong tu.. nak buek camne, jiwa mereka tak sesuci jiwa kanak2.. aiceh..

ewanthology said...

amalan tu kena mula dari kecil, barulah tak kekok apabila dah dewasa :-)

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kira,
betui3
kena ajor berADAP dari kecik
kang dah tua orang kata tak gheti adab kan3
anak2 kena asuh dari awai ucap terima kasih, minta maaf, ucap sayang, minta tolong, bersalaman, & semua2 tu kan3

aTieYusof Family said...

salam Kira..
amboi senyuman cik abam comel tu..geram nengok..
betul tu Kira, kadang anak2 lebih ikhlas, lebih faham, lebih tau dr org dewasa ni yg kadang buat2 lupa bila dah buat salah..huhu... anak pun pndai guna perkataan "minta tolong".. yg org besor ni?? susah sgt nk sebut

aizamia3 said...

eemm.. itu yang paling sukar nak dibuat bagi kebanyakkan orang.. kalau tak nak ucap terima kasih pun, at least senyumlah.. dah biasa terkena dengan orang macam ni..

Puteri Beribiru said...

the basics are "please" and "thank you"..
tapi ramai nau lupa benda simple ni,,
kadang-kadang rasa sakit hati kadang-kadang lantakkan ajelah..janji pastikan diri sendiri alert benda ni

Mummydearie said...

Entahlah ya, makin pandai berfikir makin sukar nak mengamalkan perkara mudah macam ni. Serius sebenarnya, akak pun adakalanya lupa nak ucap terima kasih pada orang kalau bantuan tu so-so aje. Kalau ikutkan buka susah pun nak menyebutnya. Tapi time mood tengah elok sangat tak berangin, memang sikit-sikit terima kasih ajelah tak sudah! Misteri sungguh perangai orang dewasa nih!

QasehnyaRania said...

kan.dh mahal sgt kot
org dewasa yg pelik bin ajaib

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...