Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

02 January 2013

Bagi Bunga Sakura

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


papa selalu marah bila saya mogok tak nak balik kampung sebab meluat dengan perangai kazen kazen dan sedara mara kat sana. sebab ape meluat? tak payah la cerita kot nanti terbukak aib orang tak pasal pulak aib saya dibukakan satu hari nanti. tapi untuk ingatan sesama muslim kat luar sana tak salah kalau saya katakan. belajar hormat orang yang lebih tua, lebih lebih lagi bapak sedara awak. 

papa selalu kata. jangan la ikut perangai deme(mereka) yang tak elok tue. yang tak elok tue jangan diikut, buat pedoman. yang nampak baik tue baru lah ikut. papa tak suka anak-anak papa buat perangai macam tue. 

ok lepas je kena tegur tue terus tarik moncong drive dediam kat depan tue. majok letewwwww kihkihkih :p tapi memang betol apa yang papa kata tue. dan Pakcik Imam sendiri selalu nasihatkan. kalau awak balas apa yang tak elok tue sama lah awak macam dia. kalau masa dia berperangai macam tue awak panggil dia takde otak. habis tue kalau awak buat menda yang sama nak panggil apa pulak kat awak?

ok sentap lagi sekali sebab tau salah sendiri =.=' biasalah kita manusia nie bila orang sakitkan hati kita, lagi kita nak sakitkan hati dia. dengan impian moga dia rasa sakit yang kita rasa. tapi percayalah sampai bila-bila pun masalah tak akan selesai. lagi teruk adalah. memang susah kan nak buat baik dengan orang yang teruk tue. sedangkan nak pandang muka dia pun kita rasa baik tengok je monyet bergayut-gayut kat pokok dari tengok dia. astghafirullahalazim sebab tue kena selalu bersihkan hati dari terkena sihir iblis. 

bila orang bagi bunga taik ayam, awak bagi bunga sakura yang cantik menawan. lama-lama insyaAllah dia sedar dan malu sendiri dengan tindakan dia yang kurang cerdik tue. tapi kalau pesen yang jenis takde perasaan bersalah tue. kurangkan(bukan terus kata jangan) lah kadar beramah mesra dengan mereka. sekurangnya hati kita tak sakit dan tak terus mengeji dalam diam. doakan moga mereka diberi hidayah untuk sedar salah yang mereka dah pernah buat.

memang susah nak buat baik dengan mereka yang menyakitkan hati tapi tak mustahil kalau berusaha. pesanan untuk saya jugak sendiri yang selalu lupa dan awak semua yang saya sayang ;)

#Perasaan hambar sangattttt nak update entry skang nie huuuu. 

19 comments:

Z@i Z@mR33 said...

Ignore kn je org cmtu....lg lyn lg sakit ati

juicy X said...

kami pon ada kazen2 mcm tu...mak kami pon pesan jgn ikut prangai depa...meluat mcmna pon, jgn sampai biadap dgn mak/bapa sedara =.=
kalo ikut mulut kami niiiiiiiiiii haiiiii mmg nak je semboq!

Ruzzezanie said...

gedebuk atas pale!! hahaa..

kalo orang sakitkan hati aku, aku diam lagi. belajar terima dan maaf. tapi kalau berkali, aku balas balik salunya. sebab aku jenis membalas. hahaha

Yan Ty said...

Face the same thing sometimes.
Ignore pun salah , buka mulut pun salah. Semua xkena ja.

Susah kan nak jaga banyak pihak punya HATI.

محمد رازيق said...

terp. memng sukar. namun kita boleh try ye dak? hehe. asal ada usaha. aku pun susah :'(

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

alhamdulillah hubungan kami dengan kazen semua rapat....

kadang2 siap bergelak ketawa bila ingat zaman budak-budak dulu

nabila azmi said...

omg....siyes setuju bab die buat kite skit hati kite pun kene le bls blik an.hehe..bagi same2 rase skit hti..huhuhuhu..

tpi xleh kan sbnrnye=.=..

Seneorita Baharin said...

biar orang buat jahat kt kte, kte buat baek kat dia, 1 hari nnt baru dia sedar, myb bukan skrg but 1 days..Allah itu Maha Berkuasa..sabar byk2...May Allah bless u sis..amin.

Sue PeLik said...

hurmmm lamanyaaa tak merayap dan meroyan kat sini! huh! rindu le pulak kat bini orang neh tetiba. huhuhu. awak. awak. pangai kita sama jugak kan?? hahaha! saya pun cm tuh gak. malas nak balik kampung sebab tue laaa tapiiiiiiii abah selalu kata jangan buat mcm tuh. tak baik, then muncung akan berdepa2 sampai leh ikat dengan reben! hahha. awak2 sama betoii kita. tapi eh?? mana sama! awak puan saya cik! hehhehehehe

fRaMe+LenSeS said...

Nk kasi bunga bunga ati kt awk la, leh? :P

Sunah Sakura said...

ni blogging sickness ke ape ni rasa hambaaarrrrr nak update ni?

Fiza Rahman said...

Buat tak tau jer dgn org mcm tu.

Biasalah tu. Mood blogging pon ada pasang surutnya.

Jna marcello said...

sebelum terlambat Na nak wishhh HPY NEW YEAR kieraaaaaaaaaaaaaa ;D

aku HaniAsyira said...

cuba untuk tak jadi macam tuh.. biasalah bila org buat kita nak balas balik kan

kay_are said...

sebab tu r aku cakap, kalau orang baling batu.. ko baling r bunga.. tapi make sure bunga tu ade dalam pasu lagi.. =P sabar je r ade kazen macam tu kan.. aku faham sangat.

hainom OKje said...

OKje pun sama Kiera...kalu time jahat tu dtg...nak jugak berdendam...biar dia rasa apa yg kita rasakan...

Tapi cubalah pujuk hati yang degil tu... ( bagi nasihat mmg senang)... Sahiezey Sam pun pesankan.... buat je baik walaupun org lain buat jahat kat kita...lama2 baiklah diaorang tu...

Kesuma Angsana said...

happy new year dik

نورعيم said...

eh sama la kita kak. dl selalu sgt bg alasan bila mak ajak blk kg.

tp skng alhamdulillah dah buang sikit2 perangai tak semegah mane tu. hee.

sukri amin said...

untung dpy rapt knl.. dengan kazen...aq ni semua kazen semunaya sombong lagak pandai.....
so aq pn x knl sapa kazen aqu.....

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...