Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

16 January 2013

Kisah Khalifah #Morning Sickness

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

dengki tengok abi tulis pasal baby kat belog dia. haishhh tak boleh jadi nie ummi nak jugakkkkk :p semalam suami ngadu kata tak sihat, tak sedap perut, dengan nak muntah bagai. haishhh risaunya saya nak balik seberang jaya tak mampu. minggu nie badan rasa down sangat. tak larat nak pegi keja pun tapi terpaksa gagahkan jugak tak nak manjakan diri sangat. suami pun keluar arahan tak bagi balik sana. syukurlah dapat suami yang memahami. sayang abi ketat-ketat :D 

dalam risaukan kesihatan suami, sedih tak mampu nak balik jaga dia. terfikir pulak saya. abi nie kena morning sickness ke apa? sebab saya Alhamdulilah tak teruk sangat alah. takat tak lalu makan, tak lalu hidu bau tak sedap, tak mampu tahan lapar. macam tue je. huuuu siannya abi.

memang ada orang kata kadang morning sickness tak dapat kat isteri tapi pergi kat suami. tau tak kalau sebelum kawen dulu saya selalu doa biarlah suami kena sikit tempias morning sickness, jahatnya saya huuu. sekarang nie bila dia jadi macam tue saya yang susah hati terlebih. padan kat muka sendiri =.= maafkan saya abi ;(

macam saya cakap tadi pape pun saya bersyukur sebab saya tak teruk sangat alahnya. bekpes selalunya alhamdulilah si dia nie tak memilih sangat, makan la apa pun. cumanya bila dia dah lapar sangat ummi kena makan kalau tidak masalah. pernah satu pagi tue saya dalam perjalanan dari seberang jaya ke ofis kat alor setar. dari pendang dah lapar teramat sangat. tengah highway tue apa je yang ada pun, divider banyak la huuu. biskut pun saya lupa nak bawak. kuih tak sempat nak beli sebelum masuk highway. 

sampai je ofis terus jalan cepat-cepat cari apa nak makan. dapat je masuk seketul kuih dalam perut aduhhhh rasa bahagia teramat sangat. kalau tidak sikit lagi je nak pitam huuu. waktu masa tue baru 7.40 pagi. baby kalau dia buat perangai nak makan tue memang tak menyempat-nyempat. sabar jela =.=

kalau mai tengahari dengan malam biasanya saya kena paksa dia makan. time tue memang makan nasi sebutir-sebutir sebab tak lalu. kalau ada sup ayam ke, yang kena dengan selera dia ke baru la laju. tapi selalunya time dia buat perangai tengahari 1245. bayang lah kalau time tue ummi makan biskut sementara nak tunggu lunch pukul 1, bila sampai masa nak makan nasi memang terasa kenyang la walau sebelum tue makan biskut sekeping jer. 

alahai khalifah ummi dengan abi nie. ummi layan jela sama macam abi yang sabar je layan ummi yang banyak karenah bila ada dengan abi tue. hihihi. 

20 comments:

MR & MRS MAKMUM said...

abi dia dulu cmtu la kot agk nya hahahaha

:: Mrs.Eady :: said...

sweet~

Fiza Rahman said...

Kiera, masa saya pregnant anak yg 1st dulu, suami yg kena morning sickness tau. Isteri dia ni relax jer ☺☺

Alhamdulillah...untuk ketiga-tiga anak saya tak pernah kena morning sickness. Proses bersalin pon mudah, syukur.

Ummi Syafiq said...

Suami morning sickness? Tu mitos org melayu .. Hehe

Awl sgt lg . Mmg la kiera x alahan lg. tp alahan ni ikut jantina baby dan hormon ibu juga. Ada yg jenis tak pernah mabuk. Tu mmg bagus sungguh. Tak menyusahkan laki. Selamber je dia urus masak mkn pki laki. Jeles ngan org cekal gitu

aDisH.sHidA said...

sabar la kiera...tp ok la tu abi dia pun kena jugak tempias...sama2 rasa kan..

lepas nie jangan lupa sediakan stok makanan

take care

Kesuma Angsana said...

he he.. jaga diri ye to both of u ye !

Ruzzezanie said...

aku taknak komen pape pasal entri ni. aku cuma nak cakap, AKU JELES! :(

Edy Fee said...

something wrong ngan perut tu.hahaha jimat blanja umah beli biskut 30 keping tahan seblan

Ain Norainsyah said...

tahniah ye akak. :) papepun, jaga kesihatan tau. Semoga akak dan suami dikurniakan anak-anak yang soleh dan solehah. amin...

hainom OKje said...

ala-ala...tomeinya...masa okje pregnent dulu-dulu...suka baca buku pasal perkembangan baby...tapi sekarang ni dalam internet dah adakan senang je nak dapat....

Tiga-tiga memang tak lalu nak makan...lepas 4 bulan baru OK...

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

tolong beli stok makanan banyak2 dan letak dalam kereta...

jadikan kereta itu macam peti ais..

sekiandarimummyGK

neesa_jun said...

tahniah...kiera!alhamdulillah...jaga diri baik2...jgn skip makan wlupun xslera..cewah...pandai nasihat..xda pengalaman..hahaha

Sue PeLik said...

huhuhuhu. oooo cm tuh erk??? hehehe. tak per awak. jaga diri k! ermm jaga baby! mana tau leh buat menantu kan.. eh?? hahahaha boleh kita berbesen. besen pun bolehhh hehehehe :P

kay_are said...

kesian nadzri tu yang terpakse tanggung morning sickness tu kan.. makbul doa ko tu weh.. =P ape pun aku doa lahir dengan selamat baby ko yang first ni ye.. amin.. =)

Sunah Sakura said...

baby ke ummi dia yang makan tak tentu ni? :p

Jna marcello said...

wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh Na yg mcm xcitedddd lebih ni hihi nak share pengalaman tataw pulak hehehe

apa pun take care yeeee kieraa

Cinta Misteri said...

Baguslaaaa...ummi boleh relax. Morning sickness ni memenatkan tau. Boleh jd tk bleh buat kojer

aku HaniAsyira said...

tc yea kak.. jaga baik2.. baru2 ni kena jaga betul2.. mkn taw..

doa termakbul lah tuh.. kongsi sakit sama2 ei

visitme@FaTiN cOrNeR said...

wahh.. mother to be..hehe.. tahniah akak!

نورعيم said...

babyy , dok kat dlm tu elok2 ye. jgn susahkan ummi. hihi.

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...