Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

20 May 2013

Satu Perjalanan #Pelamin Dalam Kenangan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

asyik cite pasal baby je kan sekarang nie. bila tengok kenduri sana sini mula terimbau kenangan masa walimah saya dengan suami 6 bulan yang lalu. sekejap je kan dah setengah tahun bergelar isteri. dan tak lama lagi insyaAllah bergelar ummi. Alhamdulilah syukur dengan nikmat yang Allah pinjamkan sementara nie.


masa malam sebelum hari akad nikah

pelamin kami dulu saya buat sendiri dengan di bantu Mastura dan GKSB. memang dari awal tak pernah terfikir nak bersanding pun cuma pelamin tue digunakan untuk tujuan bergambar. yela kalau takde pelamin kat mane nak diabdikan kenangan dengan mereka yang sudi hadir kan? at least bila ada pelamin ade la jugak port yang cantik nak merakamkan kenangan.

bermula seawal pagi saya dah mula kemas-kemas ruang tamu yang nak dijadikan pelamin tue. vacuum, tolak sofa, ubah itu ini. dan keluarkan segala kelengkapan pelamin termasuklah tangga hammer paku. dah tak macam bakal pengantin lagi dah. mulanya Mastura tawarkan diri nak tolong panjat tangga dan memaku tirai, saya kan bakal pengantin berdarah manis tapi bila tengok dia dok mengetuk tue terus tak confidence, suruh dia turun saya pulak yang ambik alih. yela buatnya luka tangan anak dara orang jenuh saya nak berjawab dengan parents dia.

awalnya design dah ada tapi bila dah siap langsung tak menyerupai design awal. 100%!!!! masa awal gantung tirai belakang. sangat stress. gantung ikut situ tak kena, ikut sini tak kena. nampak cacat dan pelik sangat. sangat stress, tak tipu. gantung tirai saje makan masa hampir setengah hari mungkin sehari kot.

masa tengah decorated pelamin makan langsung tak lalu. yela besoknya dah akad nikah kalau pelamin tak siap jenuh!!! masa tue kalau ada sesape cari pasal memang automatik boleh jadi singa. anak dengan adik sedara jerit-jerit main kat situ abis semua kena marah perambat main kat luar. suami mesej pun lambat-lambat je reply, ingat lagi masa tue dia msej "amboiiii bizinya sampai tak mau sembang dengan bakal suami" lepas nafas panjangggggggggg je masa tue sikit lagi nak marah tapi cepat-cepat istighfar. orang tengah stress la katakan benda kecik pun nak meroyan. hihihihi

dan masa tue bertambah stress dengan veil nikah yang takde kat tangan lagi. dah janji awal dengan akak butik tue nak veil hari sebelum jumaat tue. tapi tak dapat-dapat jugak. akhirnya bila petang dia call kata anak dia tunggu kat jalan depan cepat-cepat keluar walaupun dalam hujan sebab takmo bazir masa lagi. tinggal je pelamin yang baru 30% siap masa tue. GKSB sampai sebelum maghrib, masa tue pelamin memang tak siap lagi gantung tirai. ambik masa keluar jemput dia dan tenangkan fikiran sekejap. mungkin otak dan badan dah tersangat letih jadi langsung tak boleh fikir nak buat macam mana.


hari walimah tatau nape pelamin bertukar jadi kaler oren kekuningan. myb faktor cuaca cerah kat luar dengan baju pengantin kot #Eh :p

lepas je solat maghrib rehat sekejap. terus dapat idea nak siapkan tirai tue datang. dan Alhamdulilah dekat 1 pagi kot semuanya siap dihias. bila nampak pelamin yang cantik(bagi diri sendiri la) terhias depan mata terus hilang rasa letih tue. syukur ade dua orang bidadari tue datang tolong. walaupun bidadari lagi sorang tue tolong susun bantal je hahahaha :p 

kenangan pasang pelamin memang cukup terkesan dalam hati dan memang tak kan boleh saya lupa sampai bebila rasanya. bila nak bukak lepas abis walimah tue. bukan saya je yang rasa sayang. suami pun rasa sayang nak bukak. yela nak pasang sampai sehari nak bukak sekejap je :p

12 comments:

MR & MRS MAKMUM said...

bolehbuat utk akk lak nnti

aDisH.sHidA said...

erm...pelamin jadi color mcm tu sebab lighting effect

MR & MRS MAKMUM said...

boleh buat utk akk pulak nnti

:: Mrs.Eady :: said...

kenangan indah :D

inche hlovate said...

rajinnya dia buat sendri..bleh la buatkan pelamin utk sya nnti

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

amboi... hahaha

bidadari ni tau susun bantal ja dan skrg bidadari ni tengah pening nk decorate mini pelaminnya nanti..

**picit dahi**

Z@i Z@mR33 said...

ada gak idea...k.zai smpai xdak idea nk wt pelamin sndiri sbb smua buat kalut2...ambik jln mudah kita sewa jela dgn bj skali :p

seharum kasturi said...

saya dah penat wat pelamin utk abg n kakak say kahwin . hope bila saya kahwin nanti , ada yg sudi buat utk saya ... ntah2 saya wat sendiri aka jenis x caya org nih ... heheheee

torazmaih said...

mmg nmpk sgt stressnya....hihihi tp part wat pelamin nie mmg best....xkan lupa smpai bila2....

hainom OKje said...

Cantik le tu Kiera....
cost pun murah kalau buat sendiri ni...kalau berkemampuan tak apa...tapi pelamin sekarang ni beribu riban....sayang tu!

نورعيم said...

xpe simple pun asalkan puas hati kan?

kay_are said...

ko memang bukan singa ke? mane ade macam kan? =P ape pun memang kreatif wat pelamin sendiri.. =)

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...