Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

28 November 2013

First Day ke rumah pengasuh

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

selasa lepas hari pertama tinggalkan Fateh Uwais dengan mak dia, pengasuh uwais. disebabkan si sayang kecik tue dah kenal orang dan kawasan persekitaran dia. saya decide bawak jumpa pengasuh dia dulu sebelum nak hantar, untuk sesi suai kenal. masa baru first day balik penang dulu, mata nya memerhati keliling rumah, tengok muka sorang-sorang, bila tak nampak muka saya dengan abi nya terus dia nanges jerit macam ape je lagi. dia ingat dia ntah kat mana-mana. hari kedua ok dah sebab dah kenal tempat. 

Alhamdulilah cara ummi pujuk dia berkesan, first day tinggalkan dia boleh sesuaikan diri. boleh sembang dengan ayah nya. dah memang mulut dia riuh, bila ada yang rajin melayan lagi la dia suka. masa awal pagi dia tido dalam buai, angkat dengan berhati-hati sekali letak dalam car seat elok terbukak mata dia =.=

tengahari opahnya ambik dia baru bangun tido, terus senyum lebaq nampak muka opah. suka beno letewww. bawak mama datang teman saya dengan uwais seminggu dulu. kalau-kalau uwais nangis boleh la opahnya datang tengok nanti. orang kata seminggu sebelum cuti habis hantar anak dekat pengasuh dulu nak bagi rasi. tapi sebab ummi sayang nak habiskan cuti kat rumah sewa ummi bawak la opahnya datang loq staq hewhewhew. yela rumah sewa duduk dengan kengkawan gegirl. mau kebosanan kena duduk sensorang nanti. bijak tak idea ummi? hahahahaha

masam!!! tengah dia elok tido, angkat bawak masuk car seat

balik je kerja saya terus terpa anak. rindu kauuuuu. macam biasa. Fateh Uwais nie pesen kalau nak kemana jangan babai dia. terus merajuk sebab dia kata tinggal dia, tak bawak dia sekali. dengan abi ritu macam tue la. pagi babai abi pergi kerja, abi balik dia merajuk. jenuh pujuk baru nak tengok muka senyum. nak tau dia merajuk. kita pandang muka dia toleh kanan, pandang kanan dia toleh kiri. pegang muka dia, mata pandang tempat lain. kemain awak ye, perangai sebijik abang Afiq Danial!! dan la muka pun serupa.

bagi susu ingat lepas tue hilang la merajuk, tak jugak!!! panggil namanya, cakap sayaangggggggggg anak ummi, geletek2 sikit baru la nak gelak tengok muka ummi. grrrrrrrrrrrrrrrr akal dia tue. ikut ummi ke kuat merajuk tue? lalalalalala :p

Alhamdulilah Fateh Uwais dapat pengasuh yang baik, layan macam anak sendiri. kawan ofis pun kenal pengasuh dia. lega hati kami semua bila dah kenal pengasuh dia. nak pulak uwais satu-satunya hero yang ada dalam rumah tue selain ayah dia, memang jadi kesayangan la si kecik tue. Alhamdulilah syukur Allah makbulkan doa ummi.

mana yang tengah risau nak tinggalkan anak dekat pengasuh. jangan lupa doa pada Allah banyak agar dilembutkan hati pengasuh tue jaga dan sayang anak kita sebaiknya. doa tue kan senjata utama. tapi kalau dah murah rezeki Allah makbulkan jangan pulak diambil kesempatan atas kebaikan orang tue. give and take ok. 

oh ye jangan lupa cari pengasuh sebelum cuti bersalin. sekarang bukan mudah nak dapat pengasuh. saya cari sebelum nak balik bercuti, alhamdulilah Allah mudahkan dapat dekat-dekat rumah, bila datang bawak Uwais hari tue, kak nurul tue kata lepas saya tanya ramai pulak yang datang tanya nak mintak mengasuh. sebab dah janji dia tolak permintaan diorang. 


12 comments:

MR & MRS MAKMUM said...

jangan majok ngan kakak su tau nnti bila kita dating ~ muahahhaha yayang techik nie sgt2.....rinduuuuuuuuuuuu

:: Mrs.Eady :: said...

tak sabar nak tunggu my syakirah dapat taska kat office nie.. :)

btw..comel la fateh uwais niiii :)

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

amboi panjang akal sungguh si debab ni...

kompom2 ikut umi tu haha

Z@i Z@mR33 said...

k.zai smiggu sblm keja dh nk anta ngasuh..mggu dpn..hihihi...xtau la dia camna nti..

uwais dh knl org dh...aqil mybe ok kot sbb x brapa knl org lg

Kesuma Angsana said...

lama KA x menyinggah ke sini.. pejam celik pejam celik dah besar yer baby !

inche hlovate said...

nampk kak kiera semakin happy sekarg..alhamdulillah semua berjalan dengan lancar. Uwais pun dah makin semangat bdn dia. geram betoi

Qaseh Wee said...

baby bwh umur 1 thn mmg elok antar kat pengasuh . klu kat taska blh jadi mcm2 nanti ...

Lydia Miza said...

Garangnya muka uwais ... Selalu tgk gmbq senyum. Haha

neesa_jun said...

huuuu..uwais comey.....dah pandai majuk yaaa...haha...

btul gak idea tu...kna cari pengasuh siap2 sblum cuti bersalin...risau dgn kes pengasuh mendera makin mjadi2 skg ni..syukur sis jumpa yang baik orgnya... =D

Hafizin Jamil said...

kecik2 dah pandai merajuk ni. haha

Fiza Rahman said...

Amboi...kecik2 dah pandai majuk yer ☺☺

mama aryan said...

memang bersyukur sgt kan,kalu dpt org yg baik2 mengasuh anak kita,nak tinggalkan pegi keje pun rasa senang hati

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...