Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

14 January 2016

Keputihan Semasa Hamil Bahaya Ke?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

AMARAN : INI ENTRY TROWBACK :p

Kisah Khalifah II : Keputihan Semasa Hamil 

28 September 2015

Alhamdulilah dah 7 minggu 4 hari pun budak kecik sorang kat dalam tu. alhamdulilah tak banyak ragam. sikit-sikit tu biasa la kan. nikmat untuk ummi barangkali :D

tapi ada satu masalah lain. KEPUTIHAN. mostly yang namanya perempuan tau kot keputihan tu ape. dan disebabkan tatahan dan takut ada effect pada baby (pernah baca keputihan masa pregnant ni agak merbahaya) makanya ahad 27 sept lepas kami singgah ke Klinik Marina. klinik fevret ummi abi hihihi. sebab DR Marina dokte bidang O&G jadi lebih baik berjumpa dokte yang memang bidangnya. lagi satu pasal DR Marina akan cerita details pasal prob kita. solutions selain ubat-ubat yang dibekalkan. sape2 yang duduk belah seberang jaya penang sana nun, kalau nak cari dokte perempuan islam sila lah ke klinik dia. poliklinik dr marina. serius tak rasa ralat :)

ikut penerangan yang saya dapat dari Dr Marina hari tu. keputihan masa hamil normal sebab perubahan hormon pada kulit ibu mengandung tapi tak boleh dibiarkan. jap lagi kita cerita lebih lagi. dan keputihan ada beberapa level dia. putih susu(paras bawah), kuning(sederhana tapi dah kena pantau), hijau(bahaya)

Jika keputihan tidak dipantau atau dirawati :

Trimester pertama - mungkin boleh mengakibatkan keguguran sekiranya keputihan turun sekali bersama selaput kantung bayi

Trimester Kedua - kelahiran baby pramatang

Trimester Ketiga - Bayi tersedut atau termakan keputihan ibu nya dan boleh mengakibatkan bayi itu lemas. 

huuuuu berisiko tinggi rupanya. tambah lagi kalau keputihan yang banyak tu. jadi mana-mana ibu hamil yang mengalami masalah serupa sila lah rujuk pada dokte yang bertauliah atau refer pada klinik kesihatan anda. saya aritu belum buat buku pink lagi untuk adik uwais jadi takde la nak refer pada KK ;) ohh ye kerap tukar seluar dalam dan pakai lah seluar dalam yang bersifat kapas. 

13 Disember 2015

masa ni buat buku pink dekat Klinik Kesihatan Kuala Kedah. refer pada dokte pasal keputihan dan dah diambil sampel pun. ada dua jenis punca keputihan kata dokte tu. satu kulat(bakteria) lagi satu ape benda ntah lupa. tapi yang lagi satu tu normal untuk ibu hamil. dapat la satu ubat ni yang memang berkesan sangat. jadi sila jangan malu untuk mengaku masalah kesihatan diri ketika pemeriksaan kesihatan lanjutan tu ye. 


post signature

8 comments:

aizamia3 said...

Masa dak Nuha hari tu pun akak kena tapi Alhamdulillah bukan yang teruk.

LM said...

Huhu masa syafiq pun kena yg kronik mmg x dpt ubati jenuh pakar tukar ubat tetap x serasi. Smpi bersalin menanggung. Masa baby ariz pun sama. Candida jenis jahat takmo baik. Lega kejap esok lisa dtg balik. Pas beranak terus lesap penyakit tu. yg kena x teruk xpe la. akk dh kena yg tahap teruk mmg sakit pedih menahan selain gatal.

aryan azra said...

Betul tu jika ada masalah bgtau je dokte,akk pun alami masalah yg sama masa mengandungkn adelya, bukan saja keputihan siap gatal2 lagi, tapi kgn segan tanya dokte jd dokte bg ubat yg sesuai

Eintan Nurfuzie said...

info untuk cik en ni nanti bla dah kawen dan pregnant

QasehnyaRania said...

sama mcm biras ciksu dlu. mmg refer doktor mslh keputihannya. kali kedua pregnant pon sama. so far alhamdulillah.. sbb dpt pemautauan kan.

betul tu, jgn malu jgn segan.
utk kesihatan dan kselamatan diri sendiri juga, kan !

take care kira..

el said...

ritu igtkan ayaq ketuban yg kuar..rupanya keputihan
wat suspen je ekeke..4 org anak iols xnah pecah air ketuban semua turun darah huhu

Nurhuda Ismail said...

siyes huda baru tahu keputihan utk ibu hamil tu sbnarnya bahaya.

zai zamree said...

ank kwn kena infection kt mata dia sbb keputihan mak tu byk sgt.skrg dok kena p follow up slalu

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...