Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

25 January 2016

Sakit Di Miss V Semasa Hamil II

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

20 Januari 2016

rupanya ramai jugak yang mencari entry Sakit Di Miss V Semasa Hamil tu. entry tu saya tulis bertarikh 23 July 2013. lamaaaaa dah tapi entry tula antara entry yang paling popular dalam carta carian sampai sekarang. ramai jugak yang mengalami masalah yang sama macam saya masa mengandungkan Fateh Uwais dulu. alhamdulilah dalam teragak2 nak taip entry tu tapi rupanya entry tu pun ada membantu kawan-kawan yang diuji sama dengan saya.

dan sekarang saya sedang hamilkan anak kedua, memang betol kata dokte Mahsuri dulu. "bila mengandung kali kedua nanti, awak akan rasa sakit tu lagi cepat dari sekarang, dan mungkin lagi teruk" dan sekarang memang lagi teruk rasanya dari yang sebelum ni. mula ingat nak biarkan je. follow the flow lah konon kan. redha dah la tu kihkihkih

tapi sebab tatahan sangat2 dah. cakap ke suami nak ke klinik kesihatan lah, nak check tanya dokte kot2 lah lain pulak ke kali ni. sebab sakit nyut nyut nya lain maciam >,<. dan kali ni saya memilih klinik kesihatan je bukan lagi private. kadang klinik kesihatan ni lagi details dia check. 



check urine dan kata dokte ada jangkitan kuman dalam urine. dapat la mc sehari dan tiga keping antibiotik Cephalexin sebelum jumpa dengan dokte lagi 1 februari nanti untuk tau nama jangkitan kuman yang sebenar sebelum ditukar ke ubat yang special untuk bunuh kuman itu. alhamdulilah lepas beberapa hari makan antibiotik takde lagi sakit nyut-nyut tu setakat sakit biasa macam masa hamilkan Fateh Uwais dulu tu je. sakit dekat tulang peha. yang itu sebab baby dah makin besar, ummi dia kecik jadi tulang peha tu kena kerja lebih keras untuk tampung berat baby tu. 

nasihat saya, kalau jadi sakit dekat Miss V masa mengandung ni jangan segan silu bagitau dokte terus. kalau boleh dedua sekali pergi refer. dokte klinik kesihatan yang selalu check up dengan dokte private. sebab masa mengandung ni hormon seseorang tu berubah, kuman memang senang nak berjangkit. atau kadang alahan pada apa-apa makanan atau produk. dan yang penting sila jaga kebersihan dan kesihatan miss V semasa hamil atau pun lepas dah deliver nanti. kena bersih dan kering selalu :)

klik sini untuk entry Sakit Di Miss V Semasa Hamil ketika saya pregnant anak pertama dulu.  


post signature

19 comments:

idzwa kamaruddin said...

OO..xde rase mcm ni ..

Siti Nurzafirah said...

hehehe.. boleh buatkan pedoman di masa akan datang...

babYpose said...

Moga cepat sembuh, ada yang pesan makan yogurt tak pasti la nak cakap. Betul jaga kebersihan terutama musim panas ni, biar material yg diguna sejuk:) InshaAllah

zarul farhana said...

semoga sihat2 slalu ya.. ibu dan baby

aryan azra said...

oh akak takde kena yang ni, jadi tak dapat nak share apa2, moga dimudahkan urusan kira dan moga sakit yang dirasai segera hilang ye

Cik Ash said...

tip berguna ni.... tq kiera

aizamia3 said...

betul2.. akak pun pernah kena masa awal kehamilan waktu dak Nuha dulu.. itulah pengalaman pertama sebab sebelum tu takde.. huhuhu..

Nurhuda Ismail said...

entry yg sgt membantu. huda pon pernah kene jangkitan kuman kat air kencing, bukan sbb pregnant, tp sbb suka sgt tahan kencing

iryanty ismail said...

tq perkongsian

QasehnyaRania said...

alhamdulillah, ciksu xda mslh ni hri tu, so, x dpt nak berkongsi tips
nice sharing kira.. mna tau nti, xlist tahu penyebabnya, kan !

cik Anggur said...

tringat masa prgnt dulu...rindunya

Ardilla Noorezan said...

Masa saya posting kat hospital pun ramai yang kena makan antibiotik apa semua. Good sharing kak!

zai zamree said...

btl la...kena gtau dokte...
kwn dia ada keputihan yg byk ms ngandung.bl bsalin keputihan tu efek ke mata baby dia.kena tahan sminggu gak.skrg Alhamdulillah dh ok cuma kena p follow up slalu utk mata baby

LM said...

Ooo baru akk tau ada juga masalah camtu berlaku saat kehamilan rupanya. Nice info dik

NuruL Hidayah said...

mula2 berhuhu..mngadu kat hsbnd..hsbnd cian..crta kat nurse kat klnk kshtan..diorang wat derk..sakt gak ati..crta kat bestfren..diorg xalami sakit miss v..pas bca entry sis..bru dpt tau info..thnk u sgt sis..mudah2an mudah kta bsalin.. ank prtama..bnyk bnda xtau..ptutla sakit..bdan sy mmg kecik..hehe..

Aisyah Jasmee said...

Sy pun alami benda yang sama..tp cek dkt KK tu..dia tgok x kite punye kt bawah tu? Tkot kena seluk je..lg 1..miss ada mslh keputihan x?

Aisyah Jasmee said...

Same laa dengan sy..sakit sgt..tmbh2 bila bru bgun tido nak bjalan tu..pegi KK die cek tu kena seluk x? Tkot plak kena seluk..lg 1 ada msalah kputihan x?

liana said...

Assalamualaikum...alhamdulillah..sdikit sebanyak entry sis ni membantu saya jugak...sekarang saya preggy 34 weeks..sakit nyilu2 kat miss v...risau jugak sebab masa preggy anak first dlu takde pulak rasa macam ni...rabu ni saya ada check up kat kk..risau jugak ada jangkitan kuman sebab tiba2 trimester akhir ni miss v keluar sedikit keputihan...tapi tak banyak..harap2 takde apa yg serius..

Ezurin Sofinaz Meor Ahmad Rasidi @ Ebby said...

Sedang mengalaminya skrg sejak mggu yg ke-30.sakit ya amat dibawah bahagian ari ari (bawah tmpt czer)jumpa doc aritu dia cakap bengkak disebabkan tekanan baby yg dh mula kebawah.mmg seksa bila nak beralih badan atau nk bangun dari baring.bila berjalan pun kdg2 terasa.first time merasa sakit bgini bila.mengandung ank yg ke-3.tapi doc ckp ini normal.

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...