Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

21 February 2017

Cara Bawak Pulang Stok EBM Dari Kampung Selepas Pantang

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Tajuk punya panjang hahahahaha. dah lama nak buat entry ni tapi macam biasa lah samada internet tak laju atau ralit tengok Running Man dekat youtube :p saya start buat stok susu masa dalam pantang lagi. awalnya dalam pantang ingat takmo la start buat stok dah. tapi alhamdulilah rezeki Furqan Uqbah susu badan banyak meriah sangat. kalau tak pam confirm kena bengkak susu. pam pun sehari sekali waktu subuh sebelum dia bangun. masa dalam pantang Furqan Uqbah jenis tido malam jarang menyusu. time malam memang susu banyak produce. bangun pagi kena pam dulu sesiap.



peti beku rumah mama kecik. tingkat bawah penuh dengan susu saya je. itu pun jenuh kena manage bagi muat. bila suami balik kampong naik kereta atau kereta ofis dia. tumpang bawak balik sekali. mulanya cuak jugak. takut susu rosak. nanges la hoiiiii. bukan senang nak dapat banyak cenggitu. perjalanan dari Ipoh-Alor setar. tu pun suami singgah sat dekat penang rumah mak dia masa tu. yeke? ke tak singgah entah. lupa dah. lama sangat. baby Furqan pun dah 9 bulan sekarang kofkofkof. total masa perjalanan dalam tiga hingga tiga jam setengah perjalanan dalam kereta.

sampai rumah sewa kami dekat Alor Setar suami kata susu elok lagi. masih kekal beku macam saya pack awal tadi. baik dalam botol atau plastic bag susu tu dedua masih keras membeku lagi. alhamdulilah leganyaaaaaa rasa hati. baru boleh duduk relaks tak susah hati dah hahaahhaa



cara saya. pakai kotak polistren yang biasa tu. ais kiub yang beli kat kedai tu. pakai ais kiub yang itu sebab ais tu tahan lama berbanding kalau ais kiub kita buat sendiri. dan jugak 3 hingga 5 bag ice pack yang khas untuk sejukkan stok EBM. saya punya brand autumz.




lapis bawah sekali taburkan ais kiub kedai. lapisan kedua susu EBM. lapis ketiga ais. lapis ke empat susu EBM dan begitulah seterusnya sampai penuh kotak polistren tu haaa. lapisan paling atas sebelum tutup kotak polistren. susun ice pack autumz penuh penuh. dan tutup kotak polistren rapat rapat dan kemas. saya hari tu ada susu dalam milk plastic bag dan ada jugak dalam storage milk bottles. storage milk bottles saya letak lapis paling atas sebelum lapisan ais kiub yang terakhir dan jugak ice pack autumz.

alhamdulilah sepanjang perjalanan susu balik dari kampung. masih terjaga elok kualitinya. tapi perasaan bahagia kan bila tengok stok susu EBM penuh kotak penuh peti ais. sekurang2nya boleh pergi kerja dengan tenang bila ada stok susu cukup. takde la rasa susah hati nak tinggal anak yang bf sepenuhnya ni. moga murah rezeki Furqan Uqbah menyusu badan penuh dua tahun amin amin  

6 comments:

idzwa kamaruddin said...

i feel u mak mak menyusu badan ni..kekeke..sepppp~

Ainniah Zulkefli said...

kalau nak ais tahan lagi lama letak garam.

aizamia 3 said...

InsyaAllah.. Aamiin..

eima said...

alhamdulillah semoga dipermudahkan perjlanan bf furqan

hainom OKje said...

Zaman hakak dulu tak de sampai simpan susu gini Kiera.... Perah perah buang. Sayang kalau teringat balik.

Nina Mads said...

fuhhh banyak botol tu.. rugi kalau rosak.. zaman dh moden senang nk simpan

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...