Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

27 February 2017

Ikan Salmon

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

 
Seingat saya first time makan ikan salmon dekat ikea. itu pun sebab teringin punya pasal. ikan sedap, memang sedap makan tapi mungkin sebab dulu dalam kepala set ikan salmon ni ikan mahal jarang nak jumpa yang murah jadinya tak pernah terfikir nak beli, masak dan makan ikan salmon. hukkkkkk. sedih betoi hahahahaha

tapi sejak dah ada anak. nak pulak tengok anak kemain suka makan ikan salmon maka hati seorang ummi dan abi mudah rapuh. first time beli salmon dekat kedai Ikan GST Simpang Ampat Penang. situ ikan memang murah. tapi nak kata murah sangat tu tak jugak. Salmon sekilo RM40. Kepala ikan merah sekilo RM4 (yang ni memang murah sangat) ikan bawal dan macam macam lagi ikan yang fresh. tapi target kami bila pergi kedai ikan dekat penang tu just ikan salmon dan kepala ikan merah je. ikan lain beli dekat jeti Kuala Kedah sebab dekat lagi dengan rumah sewa kami hihihih.

tapi ketahuilah ikan salmon dekat tesco dengan Aeon big pun ada masanya lagi murah dari kedai ikan dekat penang nun. selalunya Aeon Big buat offer sepotong ikan salmon RM9. murah la kiranya tu. tapi kena bijak la ambik yang isi tebal sikit hihihi. dekat tesco baru ni pun dia buat offer sekilo RM26.90. tapi dekat tesco kalau nak beli ikan sila pergi pagi pagi. ada sekali hari tu suami kata dia pegi time pagi ikan ikan semua cantik. mata putih tak merah lagi. means ok la tu. ikan klu mata merah maksudnya ikan dah tak berapa elok la tu huuu. klau salmon pulak yang isi dia merah menyala tu maksudnya baru je potong. 

sempat jugak la rembat empat potong buat stok. Fateh Uwais memang suka sangat salmon. rasanya kalau grill sepotong tu boleh habis dekat dia sorang. kalau makan dengan nasi memang nasi bertambah bertambah. ummi kena stand by nasi lebih bila masak ikan salmon hihihi. mujur la ummi abi ada port nak beli ikan salmon nak oiiiii kalau tidak sebulan sekali jela kot baru boleh awak makan ikan salmon. hewhewhew


 

8 comments:

Norhayati Mohd Isa said...

Isi ikan salmon lembut..
Tu yg anak2 suka KS..
Buat grill lagi lah bertambah sedap..

eima said...

aku tak pernah mkn sbb tak suka sgt ikan .... ikan kembung ai mkn ... tp skrg ni dah mahal dah hahaha

alisha dulu kecik mmg buat bubur ikan salmon ni ... tp budak tu jenis tak pemakan sgt pun ....

selagi anak suka mkn ...kita mak pak mesti akan usahakan ye dak

tiga lalat said...

iyela ummi, saperlar tak sayang anak., tapi ade ummi kann., kannns

wak mamam salmon kat sushi king jakkk., hakhak2

idzwa kamaruddin said...

err nak cuba jugak lah..biase kitaorg tak suka tekstur rasa dia sebab tak tahu nak dimasakkan ape selain grill

aizamia 3 said...

Kami setakat ni tak makan lagi ikan salmon walaupun en. hb pernah bawak balik. Sudahnya ikan tu bagi dekat orang lain.

Ainniah Zulkefli said...

sy pun peminat ikan salmon. sedap!

hainom OKje said...

Ikan salmon ni lemak, mmg sedap. Pandai hero Kiera makan ye. Tulah....suka je makan salmon ni tp kadang tu sebab harga dia mahei tu yg seram tu haha...

Nina Mads said...

pandai uwais makan salmon.. kalau ke sushi king makan juga. heee
nk pilih ikan mesti tgk mata kira. dr mata turun ke hati

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...