Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

13 December 2011

Panjangnya kuku kau....

Assalamualaikum semua...

cool ke kalau berkuku panjang nie?
cantik sangat ke?

ekceli kira memang tak berkenan dengan yang simpan kuku panjang, rasa mata berbulu-bulu nengoknya. 

tak ke empunya kuku tue rasa rimas dengan kuku yang dah panjang tue?

macam mana kalau nak masak yang pakai kunyit, tak ke kunyit tue melekat kat ujung-ujung kuku tue? kuku warna kuning ,, eyekkkkk

pastu kalau yang simpan kuku panjang belah kiri pulak macam mana nak mencebok? tak sakit ke?    

kira pernah baca katanya kalau menyimpan kuku panjang sama lah dengan dosa memelihara sekandang khinzir? wallahualam, sape-sape yang boleh terangkan betul ke x fakta nie?

tapi apa yang kira tau setiap hujung kuku yang panjang nie akan menyimpan sejenis kuman yang diberi nama E-Coli sejenis kuman yang sama dengan najis manusia? yang tak kan hilang walaupun basuh banyak kali. 

maaf jika ada yang terasa, hanya menegur :)

doa kira biarlah kira dan kawan-kawan semua tak terjebak dengan 'fashion' berkuku panjang nie :D

selalu kalau ternampak adik simpan kuku panjang memang kira tunggu depan dia sampai habis potong kuku (kakak yang garang kan) :p 

my bad attitude : bila sakit selalu merengek kat orang yg terdekat, mengadanya rasa.. adehhh cam mana la nak ubah sikap nie T_T

9 comments:

aDisH.sHidA said...

kalau takde apa2 2x seminggu potong...ari isnin n khamis@jumaat...

mmg xsuka simpan kuku panjang...

sama je kita..kalau kira adik..akak anak buah...nampak je masa tu jugak suruh dia amik penyepit kuku...suruh potong

Marina said...

alamak kuku panjangla...belum berkesempatan nak potong lagi..hehe

budak penjara said...

syaitan suka org kuku panjang

H.J said...

buruk benor orang simpan kuku panjang.

tapi tak pernah dengar plak tentang sama dengan pelihara babi..tak sure ada hadis macam tu lak

Cik Bhulat said...

cikbhulat rimas klo kuku pnjng...pnjng sikit je ah klut cari ketip kuku

Nurul Iman Rosman said...

tak lawa langsung kuku panjang!
nampak pengotor sangat, sebab kuman lagi mudah masuk.

Iffah Afeefah said...

erm susa gak cmni

sbb tkde org nk ptongkan kuku ifa

tp mmg xske bele kuku

geli nk mkn

Suhaili Sarif said...

kalau masing2 biasakan diri ketip kuku setiap isnin dan jumaat pun alhamdulillah..
at least jd habit dan insyaALLAH dapat pahala sunat.hihi

thanx kira :)

kiera'sakura said...

kak shida ::

kira klu dh rimas sgt tue main ikut dan je ptong kuku..hihihi

kak Marina ::

hihihi,, pi skang kak :p

budak penjara ::

aku x ske syaitan,

HJ ::

owh yeke.. tue la xde pulak die letak hadis sahih ke x, tue yg aku tnye tue.. thanks info

cik Bhulat ::

kan, sama la kita :D

Nurul Iman ::

kan, ckup la x ske...

Iffah ::

Iffah laen kes, xpe pelan2 ye dik

Kak Elly ::

kan.. insyaAllah lama-lama nanti mesti terbiasa :)

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...