Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

01 July 2015

Setahun Sepuluh Bulan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Ya Allah cepatnya masa berlalu. lagi dua bulan cukup dua tahun budak kecik sorang ni lahir dalam hidup ummi abi. 25 syawal tahun 2013 dulu. seronok tengok dia membesar depan mata sendiri walau tak la 24 jam didepan ummi. tapi puas, sebab berjaya membesarkan dia dengan tangan sendiri. dulu PJJ jauh dengan suami, jauh dengan family. lone ranjer bersama Fateh Uwais disini, tempat mencari rezeki. Alhamdulilah rahmat Allah yang sangat besar :)

mulut semakin hari semakin beret. bertanya itu ini. sebut itu ini. dan otak budak kecik ni memang sangat fresh kan. apa yang kita buat, kita ajar, kita sebut dia boleh ingat walau benda tu ajar minggu lepas lepas. step solat pun dia ingat. lepas takbir apa, lepas rukuk kena buat apa, lepas sujud, kena bagi salam macam mana. betol la orang kata nak membentuk anak, nak mendidik anak kena dari kecik. waktu-waktu macam ni otak macam sponge. menyerap segala apa yang diajar, segala apa yang dilihat.

tapi satu je sejak dah makin besar ni. susah nak peluk dia lama-lama. kalau main rebut je peluk dia mesti marah kita sebab kacau dia main =..= kena mintak izin elok2 dulu baru boleh dapat. itu pun kejap je, lepas sebut "dah" terus kena lepaskan =.=" cubit montot baru tau.

dan seperti biasa tetap manja kededek abi. semenjak abi duduk sekali ni lagiiiiii manja kededek sangat2. nak peluk abi dia pun tak bagi. mesti kena lepuk dengan dia kalau nampak kita peluk abi dia tak ajak dia sekali. dengki!!!  

post signature

25 comments:

idzwa kamaruddin said...

omel nyer!!

Anonymous said...

Comelnya dia.....geam nengokkkk

cik Anggur said...

best kn leh gaduh dgn anak...hahah bussaina yg cinonet tu pn tak bg peluk lelama...tido malma ja dia suh peluk2 dia...bru tido lenaaaa

eima said...

waqhhhhhh dah besar dah budak gebu sorg ni ..... kejap je kan anak-anak kita ni ..sedar2 fahim tu dah tujuh tahun dah ... dok teringat lagi zaman baby die tu ....

Fiza Rahman said...

Nak masuk 2 tahun dah budak handsome nih ☺

aizamia3 said...

word kededek tu nenek a.k.a pengasuh lama anak selalu gunakan kat anak2 akak.. ;)

Siti Nurzafirah said...

Semoga Uwais membesar bagaikan juara....

izzeyda said...

comelnya dia.. hehehe pandai jeles ya..

QasehnyaRania said...

ahahaha
baba peluk pon lebih kurang rania. dia x bg kita peluk dia lelama. dlu masa kecik gomol pon muka redha je kan
rasa x puas lagi nak peluk. rania lg 8 hari 11 bulan.
sekejap nya rasa. bulan depan dh setahun dh..

zai zamree said...

waaa...dh pndai dh dia ckp.
Aqil ckp jerman lg...hahaha cuma dh boleh sebut ABC smpai Z pstu dh kenal dh huruf ckit2 cuma lmbt ckp ja

Mummydearie said...

Kira, manja kededek tu apa? Akak tak fahamlah ^_^

Masa tu berjalan pantas sangat sebab itu anak-anak kita terasa cepat alahai membesar. Makin besar, makin kuranglah masa bersama mereka dan makin kuranglah tempat kita nak main manja-manja! Sedih tau...

el said...

giler comey budak ni
tingin nak bb boy lah huhu hehe haha

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kira,
aloloooooooo
elok ja di berbaring tangkap gambor yer :)

#BloggerUtara

iryanty ahamad said...

semoga fateh uwais membesar dengan sihat..dan mnjadi anak yang taat dan soleh..amin ...

Shahida Dzulkafli said...

Sama thn ngn anak saya..

aryan azra said...

nampaknya ummi kena cari kawan baru la..hahaha, bagi adik gigirl kat fateh uwais pulak kan...

cepat je masa berlalu kan, dah besar pun anak2 kita..adelya bulan 8 ni pun 2 tahun la..

sorry kira akak tak sempat nak buat tuto pasal baju yg kira minta tu hehehe..akak bukan pandai sangat, main jahit ikut dan je...

ruzz ezanie said...

Uwaisssss!!! Balik sini ummi nak gomol kepala tauu. Hihi

ewanthology said...

fateh uwais nak adikk tu....ehhh tiba tiba :-)

Cik Ash said...

alolo comel uwais ni #bloggerutara

aizamia3 said...

Kehkehkeh.. sama dengan dak Nuha.. siap meraung lagi..

cik Anggur said...

kjp je dh besar...

ummi aqilah (LM) said...

Ehem chomelll. Lawa seluar dia . Suka tgk

CikSiti said...

Happy becoming birthday uwais!!

ruzz ezanie said...

Gambo tu sebenonya kena buli jadi bujang senang atas lantai ke acane? Mesti kes ummi buli ni suruh adik posing macam tu. Kuikuikui.

Amanina Mads said...

makin comel fateh ni.. kak nina pun geram. rasa nk peluk2 :)

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...