Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

18 February 2013

Kisah Khalifah #Jom buat buku pink

Assalamualaikum Salam Sejahtera

semalam ahad, 17 feb 2013, pukul 7 dah gerak dari penang dengan suami. destinasi ke klinik Simpang Kuala, Alor Setar. buat ape? buat kad pink la, baby dah masuk 12 minggu sehari kad pink takde lagi, ummi pun tengah tak berapa nak sihat buatnya kena admit wad tak pasal je kena berletiaq dengan depa.


dalam pukul 8 pendaftaran tak silap sebab nak mengisi buku pink nie dulu. kat situ takde meja saya nie dah la tak reti menulis atas riba, pen pun dakwat tak berapa nak keluar, jadi lah tulisan yang tak berapa nak cantik tue =.=" dapat no panggilan 949


mulanya saya dengan suami dah cuak dah. alahhhh jauhnya nombor mesti lambat nie nanti. tapi rupanya tak, kat klinik simpang kuala nombor nie untuk panggilan bukan giliran. memang lah ramai kat situ. tapi sebab kami antara yang datang awal (ada lagi yang lagi awal dari kitorang) cepat la jugak dia panggil. mulanya nurse soal selidik tanya kandungan yang keberapa, bila tarikh last period, sejarah sakit diri dan keluarga dan sewaktu dengannya.

dah tue dia bagi botol untuk darah dengan cawan urine test. masuk bilik tujuh tunggu kena panggil untuk ambik darah. uishhhh seriau ummi suruh abi teman abi takmo, simpan dalam hati siap abi nanti ummi kenakan. ngehngehngeh :p dah siap ambik darah, bawak darah ke makmal. ambik urine test tunggu la kejap sementara ujian tue selesai. dah selesai bawak ke tempat ibu dan anak tue balik.

nurse ukur tinggi, berat, tekanan darah semua. sempat dia cakap pasal pasal darah yang kurang. kurang darah ke kurang kepekatan darah ek? tak pasti pulak saya. dah tue dia suruh saya letak buku pink kat bilik no dua pulak. dan letak keputusan ujian darah tue kat bilik tujuh balik. tunggu kena panggil kat bilik no 2. nurse cakap pasal kurang darah tue jugak. huuu yela saya nampak dia tanda kaler merah. sepatutnya kena 11 ke atas tapi saya cuma 10.1 baeklah akan ditingkatkan usaha untuk itu ye. insyaAllah


dalam bilik no 2 nurse cek perut, cek ada ketulan kanser atau tak. dapat vitamin tuk tambah darah, asid folic dengan vitamin ape ntah lagi satu tue. maka saya pun sengeh jela dapat stok ubat yang banyak tue. eh kenapa asid folic dia kasi tak sama dengan yang saya dapat kat klinik swasta ritu ek? errr lepas je cek semua tue nurse suruh jumpa dokte kat bilik 8.

letak buku kat situ tunggu kena panggil lagi. masuk bilik dokte pun dokte cakap pasal kurang darah =.= dah tue dokte scan perot. nampak kepala, badan dengan jantung baby. tapi dia tak bagi la dengar jantung baby kat sini :D dah siap semua tunggu kena panggil dari bilik tujuh pulak. haaa masa nie la boleh pedajal abi.

saya tengok ada suami akak tue masuk bilik 7 tue kena cucuk. masa nurse cucuk saya dia ada tanya "suami ada datang sekali tak?" saya pun cakap la dengan suami. "haaa lepas nie mesti abang pulak yang kena cucuk, tengok tue laki orang tue kena cucuk" abi muka cuak, apa ntah yang dia kata tapi perkataan orang cuak la. hahahaha padan muka. padan muka :p

lepas dah habis saringan kat bilik 7 dah boleh balik. Alhamdulilah akhirnya dah boleh pegi cari makan. tadi sebelum datang tak sempat nak makan. muka abi pun syok je sebab dah boleh balik dan tak kena cucuk. kihkihkih. dari 7.45 kitorang masuk klinik sampai la pukul 12 baru habis kat situ. huuuu ini yang pestime kan mesti la lama. hari selasa nie ada lagi appoitment untuk test kencing manis pulak. nurse kata kena cucuk dua kali dan minum air gula. huuuu akan ditadahkan lengan ini untuk dicucuk. 

dah abis semua tue kena daftar pulak nama saya kat klinik kuala kedah sebab ikut alamat saya kena daftar kat situ tapi still boleh buat check bulan-bulan kat simpang kuala. datang situ orang sana pulak konfius sebab saya duduk sini hari bekerja je, cuti saya duduk penang, nak bersalin kat ipoh. haaaa hambik!!!  "saya boleh daftar jela tapi tak boleh datang melawat kat rumah sebab hari biasa pun awak kerja takde kat rumah" kata nurse tue. ikutlah macam mana pun. saya tak kisah. kata saya dalam hati. 


balik seberang jaya, suami tunai janji bawak makan ayam penyet kat jusco perda. Alhamdulilah setelah sekian lama mengidam nak makan nie dapat jugak akhirnya masuk dalam tekak. abis kau makan nasi walaupun dasarnya saya susah nak makan nasi time petang-petang. sedap!!!!! sangat

opsss start 10 malam nie sampai pagi besok kena puasa tak boleh makan. boleh minum air masak je. nak test kencing manis punya pasal. besok kita pegi klinik lagi ye baby sayang...

sejuk mata tengok ramai suami yang teman isteri ke klinik semalam, dan lagi sejuk mata dengan hati bila suami sendiri pun ada kat sisi teman saya. terima kasih sayang teman saya semalam. untuk appoitment akan datang saja tak ambik hari ahad sebab tak nak awak dalam persimpangan nak temankan atau tidak. sebab tau jauh nak datang sini, kalau saya masuk kerja lepas tue dah awak kena tunggu lama pulak. dah la hari ahad jer hari cuti awak untuk awak rehat. takpe la ummi ambik hari selasa, ummi boleh jaga diri sendiri dengan baby jangan risau ;)

15 comments:

juicy X said...

hb (hemoglobin) dlm darah yg krg tu..ada yg ckp byk mkn jambu batu, ntah la btl ke x...

aDisH.sHidA said...

LAMA JUGAK YE...HUHU...

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

**tengah berangan p klinik dengan TTM wakakaka...

Kesuma Angsana said...

dah buat buku pink ye.. jaga diri ye dear always !

Chik Att said...

hahahahah ... kita dah pencen buat buku pink

inche hlovate said...

byk betu nk kna cucuk..seram betul la

kay_are said...

soalan aku.. sejak bile tulisan ko lawa? =P buku pink tu menatang ape? aku kawin pun belum lagi so memang sepatah pun taktau pasal buku yang ko cakap tu.. zaman akak aku ngandung dulu pun tak pernah nampak pun buku pink tu.. +__+

Fiza Rahman said...

Saya tak pernah buka buku pink ☺☺

Dapat juga mkn ayam penyet yer.

Sue PeLik said...

hurmmmm saja kan? awk tuh? napa nak wat buku pink jugak? buat ler yeloow ke blue ke? hihihi. awakkkkkkkkkk saya baru teringat nak makan ayam penyet. huhuhu. dah lapa balik neh huhuhu

نورعيم said...

kemain banyak test kena buat tu. abg tu takut jarum ke apa sampai pucat tu? hihi.

alhamdulillah seronok baca akak dah blh mkn byk. baby dah mula behave kot kak. hehe.

#kemain byk akak komen kt blog org. hehe.

Z@i Z@mR33 said...

ayam penyet nmpk syedaaaapppppppp :p

aku HaniAsyira said...

umi kan kuat kannn.. sy suka org amik darah or kata lain kena cucuk.. (mang mcm apa je kan)

Puan LiYzA ^^, said...

Huhu..bestnya asben dpt tmnkn..kmi p bkk bku merah sorg..checkup pon sorg2..asben ikot twm p scan ja..sbb nk tgk bby..huhu sbb pjj..alahaiii

hainom OKje said...

Kiera yg 10.1 tu kepekatan darah rasanya (Hb aka hemoglobin) Masa ngandung anak yg last tu Okje punya darah pun reading dia lebih kurang cam tu...kena makan pil yg doktor bagi tu...Insyaalah OK.
Kalau tak de masalah apa-apa... makan aje apa yg terlintas kat kepala ..

Iffah Afeefah said...

okay

kite kad nikah pon xde lg

LOL =p

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...