Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

20 February 2013

Kisah Khalifah #cucuk mgtt

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

semalam pepagi lagi dah datang klinik Simpang Kuala. ada temujanji ambik darah untuk MGTT. mgtt tue untuk check ada kandungan gula dalam darah ibu mengandung ke tidak. kalau ada bermakna si ibu ada kencing manis dan bermula episod derita kena cucuk ambik darah banyak kali. saya belum la laluinya tapi ikut apa yang Jusiza lalui sekarang dia kena ambik darah 4 kali sehari time temujanji tue sebab makin dekat dengan due date nak bersalin. itu semua gara-gara kencing manis masa mengandung huuuu saya yang semalam dua kali pun dah rasa macam apa je. 

ritu nurse dah ingatkan jangan lambat datang check nanti kena tunggu lagi lama. baeklah dan semalam 7.45 saya dah terpacak kat klinik tue. hari nie temujanji khas untuk check gula dalam darah jer.  untuk part "ibu minum air gula" saya patient yang pertama. hoyeahhh hoyeahhh 8.15 nombor dah dipanggil cucuk ambik darah untuk yang pertama. uishhh sakit, awat bisa sangat tatau huuu. lepas tue nurse suruh habiskan segelas air gula. adoiiiii terjegil-jegil mata saya nak habiskan. mujur tak muntah kat situ kalau tidak sahih kena ulang minum segelas lagi kot huuu

dah selesai tue nurse kata nanti 10.20 datang sini balik untuk ambik darah yang kedua. yela dia bagi gap masa dua jam untuk air gula tue berjalan dalam darah. andai kata darah yang kali kedua menunjukkan tanda ada gula makanya saya tergolong dalam ibu mengandung yang ada kencing manis, tapi berdoa sangat moga saya dijauhkan dari penyakit tue huuuu

2 jam tue sempat la balik rumah basuh baju dulu, rehat sekejap. nak makan tak boleh lagi. dah tue ke klinik balik untuk cucuk yang kedua. mulanya saya kasi tangan kiri tapi nurse suruh cucuk belah kanan sebab kiri dah biru kesan cucuk ahad lepas dengan yang first tadi tue. cucuk belah kanan lagi berbisa la sebab bekas cucuk tue dia kena tulang bila nak bengkokkan tangan. huuu nak menanges pun ada rasanya

selesai ambik darah yang kedua dah boleh balik ofis. dah boleh pegi makan. yeayyyy. saya pun terus la ke destinasi yang diidam. nak cari roti arab. dapat makan roti arab memang la sedap tapi tak lama pun. masuk je kereta abis roti arab tue saya muntahkan balik. baby tak nak makan roti arab agaknya =.= sepanjang hari tue la badan rasa tak bermaya je. mungkin mabuk minum air gula agaknya. agaknya la huuu

mama dengan suami dah pesan nanti next appoitment check bulan-bulan ambik hari ahad, diorang risau kalau-kalau saya jadi tak bermaya macam semalam. kalau ahad suami ada boleh temankan. amaran keras kata suami. huuuu baeklah baeklah menurut perintah. oh ye result darah dapat tau next appoitment nanti kot sebab semalam dia tak suruh saya tunggu result pun. mendoakan moga takde la penyakit tue buat masa sekarang dan akan data

11 comments:

hainom OKje said...

Zaman Okje mengandung dulu... tak pernah pulak minum air gula bagai tu... kalau macam ada tanda baru diaorg check selanjutnya kalau tak ...tak delah... sekarang mungkin lain kot Kiera

Okje dulu masa mengandung ada darah tinggi...tapi tak yah makan pil le....tu yg jadi mimpi ngeri bila mengandung reading Bp pun asyik pakai pen merah je...huhu..

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

mcm2 kena hadapi masa mengandung kan?

xpa...kesabaran tu akan berbalas bila tengok muka baby yang comel macam mummy GK.. #ehh??

aTieYusof Family said...

Sekarang ni mcm dah jadi kewajipan bila pregnant kena minum air gula..dah lah rasa dia lain mcm je kan? sabar je lah..moga2 semua nya berjalan lancar..:)

juicy X said...

KALO RESULT OK MMG DEPA DIAM JA,NEXT EPOIMEN BARU TAU. TP KALO X OK BARU DEPA CALL

Mrs. Abi said...

awin dua kali minum air gula... :'( kali kedua minum sebab baby agak besar, so kmgkinan ade kencing manis. tapi alhamdulillah xde. tapi seksanya nk habiskan air gula tu, aduiiiii..... paham kan kira... hahahaha

jaga kesihatan ye kira...

p/s : awin ekceli suka kena cucuk hahahaha. takot2 tapi mahu...

Puan LiYzA ^^, said...

InsyaAllah oke..tem preggy la mcm2 penyakit nk dekat..jga mkn je yg pnting..

Iffah Afeefah said...

alahai sume cite sal baby

awin akk

bile nk ade baby jugak ni

eh kbai =P

Sunah Sakura said...

awat tertinggal huruf "ng" dalam entri ni kat perkataan last tu??? ehhhhhhhh!!!

نورعيم said...

dua2 kakak org peknen kena kencing manis. dan plg seksa tgk dorg kena cucuk sndri sepanjang 9 bln tu. wuwuw. xsanggup la.

inshaAllah akak xde apa2 :)

aku HaniAsyira said...

nak muim air gula?? erkk.. tak sanggup nya.. bab cucuk2 suka lah.. *ntah pape kan.. =P

kay_are said...

air gula? nasi gula tu boleh gak aku consider.. air gula campur milo ke cendol ke sedap r gak..

sindrom ibu ngandung - perkataan tak pernah nak betul..

data ke datang?? =P

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...