Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

10 April 2013

Kisah Khalifah #Kejang Betis

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

sejak masuk second trimester nie memang selalu kejang betis. tak kira waktu. kadang pagi, kadang kat ofis, kadang kat rumah. time tengah tido yang paling syahdu bila kena kekejangan tue =.=" BabyCenter kata sebab nya macam kat bawah nie

nak baca selanjutnya? klik sini

bila kena tue kadang sengal dia bawak ke pagi besoknya. mula la jalan terhencut-hencut huuu. petua saya bila kena kejang tue tak kira la kat betis ke mana ke. jangan urut time tue, sapu je dengan air sejuk. air paip ke. macam saya air kosong memang selalu spare kat tepi katil kalau nak tido. sebab utamanya selalu dahaga time malam, dan fungsi lainya boleh sapu kat betis time kejang hihihihi.

kalau ikut yang saya baca kat baby center kadang faktor duduk bersilang kaki pun boleh menyebabkan kekejangan. maka berusaha la ingatkan diri JANGAN SILANG KAKI ummi, tapi bila terlupa tue, padan kat muka sendiri =.=

jumaat lepas, subuh-subuh lagi suami dah menjerit "yanggggggg sakit yang sakit" saya yang mamai tue pun terus duduk tegak nak tengok dia. "sakit kat mane abg?" tanya sampai dua kali tetap jugak dia kata sakit sakit. "yelaaaaa sakit kat maneeeeeeeeee" ada jugak yang kena siram dengan sebotol air pepagi tue nanti, yela dah tatau sakit tang mane :p lepas tue baru pandai jawab sakit kat mana. 

petang tue baru la suami bagitau, mungkin sebab dia nak tanggung sikit sakit yang saya rasa tue, Allah bagi dia rasa secoet. tue la saya dah kata jangan dok mintak-mintak nak share sakit saya. insyaAllah saya boleh tanggung semua ujian dan dugaan masa mengandung sebab itu anugerah yang Allah bagi untuk setiap wanita. mampu menanggung rasa sakit mengandung dan melahirkan, berbeza dengan lelaki.

sebab suami dan isteri diberikan kelebihan dan kelemahan masing-masing untuk diredhai dan disyukuri. insyaAllah ummi mampu dan kuat, abi jangan risau ye. ape pun bersyukur punya suami yang sabar melayan karenah saya, yang sanggup tak tido malam berjaga time saya tak sihat, yang sangat bertoleransi dalam apa jugak situasi. syukur Ya Allah dan terima kasih suami :)

kadang tue suka mengadu sakit kat dia bukan ape. saje nak bermanja, yela manja dengan suami la dah tue dengan sape lagi :p

13 comments:

inche hlovate said...

untung la ada suami :p

*nmpak tak ada unsur2 jeles di sini haha btw nice info..

juicy X said...

kmi dulu nurse kata sbb krg minum susu~kalsium kita baby dh ambek...so kita kna byk minum susu

Fiza Rahman said...

Saya jarang kena kejang kaki. Cuma masa anak 3rd last year kena heartburn dari 1st sampai lah 3rd trimester...seksa.

tenku butang said...

hoo.. klu kejang jgn urut masa 2 yea.. hemm.. bagus juga ni.. ilmu.. hubby teman selalu jea kejang klu time sejuk

Z@i Z@mR33 said...

ooo...blm tiba ms k.zai lg...errr...tp klau x rs sakit2 ibu ngandung pon xpa sbb k.zai pesyen sihat segar bugar di siang hari tp demam pd malam hr...huhuhu...

klau dh demam mlm tu 1 keja umah pon x buat...smua lps kt suami :p

MR & MRS MAKMUM said...

baby jgn nakai2 tau sian umi :)

نورعيم said...

2nd trimester tu dah berapa bulan kak?

Ain Norainsyah said...

Hehe... ain tak tau pape pun, tak penah rasa semua tu. :P

mama aryan said...

akak pun selalu kena juga,tp bila kena mcm tu,jgn luruskan tapak kaki tapi tegakkan,insha Allah kejang tu cepat hilang..

seharum kasturi said...

assalamualaikum ... apa yg kuar dari mulut kita adalah doa , jadi berhati - hatilah bila berkata - kata . Tak pasal - pasal kena share ... heheheee

aku HaniAsyira said...

wahhhh.. akak kuat!! yeay!!

hainom OKje said...

orang kata kalau kejang ni sebab kurang garam...betul ke tidak tak tau..tp okje mmg tak pernah kena kejang Kiera....sebab masa ngandung mmg darah tinggi dpd normal hehe

Kesuma Angsana said...

byk kan minum susu dan sapulah minyak2 panas kat betis2 tu sikit bila sejuk & Malam

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...