Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

30 April 2013

Kisah Khalifah #MGTT & Darah Abi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

ahad lepas kena minum air gula sekali lagi. selalunya kalau cucuk untuk ujian kencing manis nie memang bisa sangat. tatau la kenapa. disebabkan ada sejarah muntah teruk masa pestime minum air gula dulu, saya decide aturkan appoitment untuk ambik darah suami hari yang sama dengan MGTT saya yang kedua nie. ada la peneman kalau sejarah berulang lagi kan. hihihi.

MGTT kali nie pasal berat badan yang terlebih sangat =.=" diorang mula la nak suspect diabetes. sementara minum air gula sementara tue pulak tengok suami kena ambik darah. eh sat je dah abis minum, ritu punya terjegil-jegil bijik mata nak abiskan. mungkin semangat suami sama kot. hahahaha, gedik!!!! :p

darah suami kena ambik untuk ujian talasemia disebabkan darah saya yang setiap bulan tak boleh nak naik tue. berdoa banyak-banyak moga itu hanyalah suspect dan bukan betul. amin. lepas abis je minum air gula, nurse nasihatkan jangan minum air masak banyak sangat nanti gula tue cair. huuuu baeklahhhhhhh. minum air tue sebab lapar, baby dah tendang-tendang dah kat dalam. agaknya dia pun lapar letewww, sabar baby lepas ummi ambik darah kali kedua nanti kita makan ye.

sebelum keluar bilik ambik darah tue nurse pesan lagi sekali jangan makan ape-ape dan datang semula jam 11.25 nanti. tapi suami boleh makan la katanya. sempat lagi suami saya jawab "takpe la, kita tunggu dia(saya) pun boleh makan jap lagi, sama-sama puasa." gelak je nurse tue. tapi sungguh, paksa suami makan pun takmo, nak jugak tunggu bini dia boleh makan sekali. bila dah dapat makan tengahari tue macam tak cukup nasi je saya tengok. hihihi :p tapi ape pun. terima kasih sayang, sebab sama-sama nak berkorban rasa lapar teman ummi dengan baby :)

dan sementara tunggu 2 jam tue. ye sejarah berulang lagi. abis saya muntahkan semua air gula yang minum tadi. mungkin angin dah naik sampai atas bila tak mampu nak tanggung lagi. syukur ada suami kat sebelah tolong urut-urut belakang. tolong ambikkan air. kalau tidak terdampar sekejap la saya kat tepi jalan tue sensorang huuu. tapi takde la jujur sangat nak bagitau nurse tue saya dah muntahkan, buat tatau je dan tanpa rasa bersalah hulur tangan mintak di ambil darah yang kedua :p 

berdoa sangat moga dimurahkan rezeki saya dan suami. anak kedua dan keseterusnya nanti tak perlu berulang ke klinik kerajaan lagi. tak larat nak berulang dah. minggu nie saja 3 kali kena ulang. isnin semalam dan khamis nanti. minggu depan pun sama. untuk urine and Bp test sebab berat terlebih tue. letihhhhhh tapi apa kan daya demi kesihatan terpaksa turutkan jugak. klinik ku rumah ku #Sangatttttttttt

semalam timbang berat lagi. minggu lepas 45.2kg semalam naik lagi ke 46kg. ayoooooo cepatnya naik, saya pun dah jadi takut nak makan @.@


10 comments:

MR & MRS MAKMUM said...

insyaAllah tk de pa pe tu......baby kena kuat okey

hainom OKje said...

Alahai siannya Kiera...macam2 pulak testnya sekarang nikan Kiera...tp bagus jugak...langkah berjaga2

Itulah yg malas nak berulang alik hospital kalau ngandung ni...Dulu okje pasal darah tinggi pulak... makan apa bendalah pun nak kasi turun kalau check tetap pen merah...boarder tapi tak sampai makan ubatlah.... ( eh? dah cite ke pasal ni? hehe ) sabau aje le

Mummy LiYzA ^^, said...

xpa kira~sabaq jap je..dh 22mgu kn..xlama dh tuh nk tggu kelahiran..dh separuh perjalanan~hee,bayangkn keindahan saat kelahiran insyaAllah hilang suma bebal kes cucuk2 nih.,.

Kesuma Angsana said...

siannyer,,,, moga semuanyer ok yer dear!

Z@i Z@mR33 said...

naseb kita sm kiera...uhuk3...misi suspek kencing manis...adehhh...

onie said...

akakkkkkkkkkkkkkkkkkk,kuatkan semangattttttttttt okeh,onie doakan kesihatan akak dan abang dan baby,hik :)

Fiza Rahman said...

Siaanya kamu. Saya tak pernah minum air gula tu.

Smoga semuanya dipermudahkan olehNYA.

kay_are said...

macam tengah bace info kesihatan je.. talasemia mende pulak? MGTT lagi.. blur! ape pun semoga sume nye akan baik ye..=)

hainom OKje said...

Alahhh Kierakan kurus je...bila pregnent ni makan lebih surelah naik kan...

نورعيم said...

semua pasangn kena check talasemia ni kak even xde sejarah kena pun?

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...