Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

01 April 2013

Kisah Khalifah #Manja Dengan Abi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

semalam sepatutnya belum masanya saya dengan baby balik rumah sewa lagi, tapi memandangkan kawan yang nak tumpang keta tue cuti, suami tak bagi berulang sorang-sorang, dia suruh balik terus je khamis nanti baru boleh balik. huuuuu *seret beg*

yang boleh buat saya dengan suami tersenyum pepagi semalam. baby awal betul bangun. selalunya dah tengahari atau petang baru nampak dia, tak pun malam baru la dia nak bangun main-main tapi pagi semalam masa saya bangun mandi, eh dia dah bangun la.

macam mana saya boleh tau dia bangun tido ke x? disebabkan sekarang dia kecik lagi kat dalam, bila time dia bangun tue perut rasa keras sangat dan tegang. perut pun boleh nampak membulat besar sikit ke depan kalau tidak tue orang tak kan tau saya mengandung sampai la saya sendiri yang bagitau.

suami kata mungkin dia tau petang nie dia tak dapat jumpa abi, tue yang dia bangun awal-awal nak 'tengok' abi. hihihi yela kot. dan sepanjang perjalanan kami dari penang ke alor setar memang tak abis la budak kecik nie mengeras kat dalam perut. sampai gatal-gatal rasanya bila time dia mengeras tue. kecik-kecik lagi dah cerdik anak ummi abi nie. kecik lagi dah boleh paham kena pjj dengan abi ye? ;)

minggu berganti minggu dan alhamdulilah makin bertambah jugak perkembangan anak kami kat dalam tue. kalau dulu bila saya sorang je dia 'tunjuk diri' tapi sekarang kalau ada abi pun dah pandai nak bermanja dengan abi. secara kebetulan atau memang dia paham apa yang suami cakap saya tak pasti la. tapi lepas suami sembang-sembang dengan dia, gosok-gosok sikit baru la saya boleh tido lena sikit, kalau tidak tue langsung tak boleh nak tido. dengan perut keras, pinggang sakit nak ke kiri tak kena, kanan tak kena. bila ummi yang gosok-gosok tak jalan pun dia. haishhh baby mohon jangan buat pangai bila balik alor setar, abi takde nak layan, ummi je yang boleh peluk tido malam.

mama saya kata anak kamu perempuan la kot, pemalu bila depan orang masa saya bagitau dia memang susah nak 'tunjuk diri' bila depan orang ramai atau masa kat kenduri kendara. mesti baby tak nak orang 'pegang' dia nie. hihihihi

apa yang terjadi tue betul atau tidak wallahualam, cuma naluri saya yang mengatakan ia. yela mana la nak tau ape sebenarnya yang dia buat dan fikir kat dalam tue kan ;)

sekarang nie selalu sangat betis kejang time malam. Allah saja la yang tau perasaan macam mana time kena tue. biasa la kan bila dah makin membesar baby makin berat la kaki kena tanggung. selalu ingatkan diri jangan duduk silang kaki sebab tak nak kena kejang betis lagi. kawan nasihatkan pakai stokin time nak tidur tapi dengan cuaca yang panas sangat sekarang nie mampu ke nak pakai stokin tue? huuuuu balik nanti nak cuba buat regangan betis mana tau boleh kurangkan sikit. nak baca pasal kejang betis? kat sini.

12 comments:

aDisH.sHidA said...

ambooooooi nak kena gosok dulu ye baru leh tido...tu anak ke ummi yg manja lebih tu hahaa


eh semalam mcm nampak keta kiera kat tesco star gate...tp lelaki yg drive

tenku butang said...

oloh.. sweetnyee

Mummy LiYzA ^^, said...

kan kira..bby dr dlm prot lg dh phm ibu ngn ayah kna pjj,sbb tuh dia xngada n meragam sgt~nak2 bila ayah dok becakap2 ngn bby kt perot..kita yg tgk nih meleleh je air mata..sayu~xpe,sabaq oke!sbb xlama dah.. ^_^ sabar itu indah..

hainom OKje said...

hhehe... kecik-kecik dah manje ye baby....haruslah auntie! hehe

Sok kalau dah besar lagi best Kiera ...nampak terbonjol sana sini, kadang tu, tajam je rasa siku si kecit!

Z@i Z@mR33 said...

Rs2 mcm ummi dia yg nk mnja tu...hik3

Iffah Afeefah said...

apepun doakan dia sehat n baik2 je

inche hlovate said...

ala manjanya dia..mesti gegurl ni kak

نورعيم said...

Alhamdulillah baby faham la tu keadaan ummi ngn abi dia tu.

abi tinggal lama sgt, tu yg majuk . hikhik.

Yana Sakura said...

kihkih..pandai ea baby..ye la tu Kak Kiera.. baby girl kot sbb 2 mnja ngn Abi dia..hehe..

hope semuanya dlm keadaan yg baik :D

Cik Zaitul said...

aww..gegade je baby ni..
pandai menonjol di waktu sepatutye..ekkekkeke

nak pegang skittt...
hehehhe

mama aryan said...

betul juga tu..mcm akak juga kdg2 bila bercakap dgn baby dlm perut dia tak mau dgr tp bila asben akak yg bercakap dia dgr lak...

aku HaniAsyira said...

pandai dah ei sekarang baby ni..

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...