Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

12 April 2016

Sotong & Udang Celup Tepung : Terengganu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Rugi besar la kalau ke Terengganu tapi tak makan celup tepung dorang ekekekeke. yang ini area Pantai Rhu Sepuluh. jalan nak ke Kuala Terengganu. jalan tepi pantai. memang banyakkkkkk kedai celup tepung ni tepi-tepi jalan tu haaa. tinggal pilih je mana yang berkenan. macam udang ni secucuk RM10 ada lebih kurang 11 ekor tak silap udangnya. ranguppppp sedappppp. yang ni memang betoi udang celup tepung. bukan tepung celup udang. (tepung je banyak). masa nak beli udang ni sejuk dah sebab terhidang dekat situ. tapi diorang goreng sekejap panaskan balik. memang mabeles lah. sedap sangat.


Kedai yang ktorang pilih. tepi jalan dan belah kanan kedai tu ada taman permainan tempat orang bersantai santai. cumanya kedai makan celup tepung ni dorang tak sedia nasi sekali. ada celup2 tepung tu je. mungkin sebab nanti kalau ada nasi fully tank sangat dah tak larat nak habiskan udang ikan sotong tu kannnn. kedai dia memang ramai orang. hari first sampai ingat nak singgah tapi somi terlajak jalan terus tak jadi. on the way balik dok sebut-sebut dia pun drive slow-slow tak nak terlajak lagi. kalau tidak nanges la mak buyung hahahahaha.


yang Sotong celup tepung. sotong ikut size. yang saya ambik ni RM5 je seko. beli seko je sebab nak makan pun dua mulut je. Uwais bukan suka makan sotong. kunyah-kunyah tapi tak telan. sotong kat situ harga bermula dari RM5. maksudnya yang RM5 tu tak besar sangat lah. tapi pada kami besar la jugak dah kalau kenyang makan sotong dengan udang tu je sepanjang jalan nak ke Kelantan sana. Sotong pun sedappp rangup. tak liat. cicah pulak dengan sos diorang uihhh meleleh ailio teringat mihmihmih. ikan tak beli pulak aritu. ummi uwais is tak berapa suka sangat ikan :D beli bungkus je makan dalam kereta. anak bujang tu dah letih. dia bantai tido sampai la jumpa hotel dekat Kelantan.

13 comments:

cik Anggur said...

ya Allah sedapnya.....

CikSiti said...

oih kampung kiteeeeee sedaknyeee

CikSiti said...

nway kite dah tukar alamat murah mehlah singgah adaubiadabatas.blogspot.com

QasehnyaRania said...

sudah semestinya kalau ke ganu kena cuba ikan/udang/sotng celup tepung, kan.!!

babYpose said...

Nampak pun krup krup tu, kalau ke sana dah tau la nak cari sotong tepung ni. Pasti segar makanan laut sana .

Tasha Aqisha said...

sedapnyaaa

iryanty ismail said...

assalamualaikum kiera..apa khabar...

macamana kandungan..arap2 ok..uwais apa khabar...agaknya makin cerdik..hihi anak bertuah ye uwais

berbaloi udang ty..besar...

aryan azra said...

emmm memang sedap tu udang dan sotong celup tepung,akak pun suka

Putri said...

Sedapnya..tp ganu jauh sangat..tah bila nk sampai

el said...

alaa alaaa lapo dibueknyo haihh

• Ain Cho'in • said...

Sedap nya Ya Allah. :)

hainom OKje said...

Sebab nilah okje mengidam sangat nak dtg Terengganu Kiera....entah bilalah dpt gi sini. Dulu pergi tak puas makan...huhu

Amanina Mads said...

sedapnya kiraaa.. dh la harini ganti puasa terakhir :)

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...