Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

26 March 2013

Kisah Khalifah #EOD &Bp Test

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Alhamdulilah selesai jugak 3 temujanji dengan klinik kesihatan. lepas je check up hari selasa ritu saya kan dapat jadual selang 3 hari untuk datang klinik. ada EOD dengan Bp test. test disebabkan saya terlebih berat badan dan darah kurang tue. bila appoitment kena kat hari weekday biasa tue takpe la lagi kan, sebab klinik kat alor setar dan saya kerja kat sini. tapi bila kena hari sabtu yang lemah banyak. dan malangnya saya tatau kalau setakat check biasa tue boleh check kat klinik selain klinik yang saya duk pegi tetiap bulan tue =.= kalau tau awal-awal lagi dah pegi klinik seberang jaya je. huuuu takpe la pengalaman kan. lepas nie dah tau senang la :D

3 hari lepas cuma ada urine test dengan bp je. Alhamdulilah semuanya pun ok. cuma semalam kenapa ntah kena chery bery pulak. dari pagi bangun tido sampai ke klinik 3 kali la duk ulang alik semata-mata "nak" tue. mungkin silap makan kot. bila tengah preggy nie saya cukup takut kalau terkena keracunan makanan, tak risaukan diri sendiri tapi lebih risaukan si kecik kat dalam nie. elok pulak masa bp test tue nurse tanya ada rasa loya, pening, atau muntah tak? saya terus cakap kena diarrhea. terus dia suruh refer dokte. kalau ikutkan hari nie tak perlu jumpa dokte lagi.

bila dah jumpa dokte, dia tengok hemoglobin saya makin rendah bulan nie terus dia bagi surat untuk uji darah dan najis saya(sebab diarrhea). test sebab takut ada kuman dalam badan saya. selesai bagi sampel yang sikit tue sebab dokte nak masa tue jugak dapat pulak botol kosong untuk sampel yang kena bagi hari nie. huuuu gelinyeeeeeeeeee walaupun sendirian berhad punya ;(

pagi tadi datang la klinik lagi, ingatkan sekejap je tapi lupa hari nie selasa memang semua pun pakat datang nak ambik darah. tunggu la dua jam kat situ. berpinar rasanya bila ramai orang tapi udara macam tak berapa cukup nak tampung ruang tue. mujur jela tak pengsan kat situ. nampak nombor kena panggil terus masuk nak settle kan cepat, tak larat dah nak duduk situ menunggu. darah kena ambik hari nie sebab dokte takut saya ada talasemia disebabkan darah yang makin kurang setiap. berdoa sangat moga takde la benda pelik-pelik yang jadi dekat saya dan baby kecik nie. amin

berdoa moga ujian dan dugaan yang saya lalui sekarang nie akan meringankan sakit waktu bersalin nanti dan memudahkan tumbesaran anak kami besok. biarlah ummi je yang tanggung semua ujian asalkan anak ummi membesar dengan sihat, selamat dan jauh dari segala kesulitan. amin

#sedang berusaha tambahkan darah, kerang, bayam merah, hati, dan segala macam petua yang dapat. moga disebalik usaha dan doa nie adalah ganjaran yang diperolehi amin

14 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

better go to kurma & kismis terus if HB darah makin turun...minum air kismis or kunyah2 kismin n kurma pun dh okey..

take care ye!

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

mohon makan banyak2 lagi segala jenis mak nenek yg bleh tambah darah tu.....



Lelaki Ini said...

insyaALLAH semuanya baik2!


Fiza Rahman said...

Sis, saya jumpa petua utk hb rendah. Special for you. Baca link nih.

http://jiha7.blogspot.com/2011/12/petua-cara-naikkan-hb-darah-untuk-ibu.html

Take care dear.

mama aryan said...

Salam...
insha Allah moga semuanya baik2 sahaja,akak masa mengandung pertama & kedua juga ada masalah yg sama,tp alhamdulillah dah masuk 6bln semuanya ok,harap2 sakura pun mcm tu ye...

take care tau

inche hlovate said...

InsyaaAllah kak semuanya akan baik2 sahaja.. nak nasiht lebih2 pun sya tak de pengalamn hihi..

Z@i Z@mR33 said...

In Sha Allah smua ok

THE LEKAT LEKIT STORY said...

masa saya pregnant 6 bulan dulu pernah kena keracunan makanan.. sepatutnya kena masuk wad 1 hari tp minta balik. baring kejab je la lepas buat blood test.. dr nak masukkan air pun sy tak nak. Tp tak serius cuma muntah2 jer masa tu. Bahaya jugak kalau kerap muntah sebab masa muntah tu kita meneran muntah nurse ada ckp takut effect kandungan.. takut terbersalin awal la kot.
Apapun sy doakan ibu & baby sihat & selamat. Semoga Allah permudahkan segalanya. amin

seharum kasturi said...

kadang2 masalah tu cuma sekadar pembawaan kandungan . LAin anak , lain masalah kandungannya ... tapi akhirnya ok jer ... mudah2n dipermudahkan ... inshaa Allah

Mummy LiYzA ^^, said...

org dlu pon hb dlm 11 ja tem preggy~doc sndri suggest suh mkn iberet folic..mmg hb cantek maintain 12 lbh ja smpi bersalin..

juicy X said...

mcm kes kmi kna warded hr tu la...

نورعيم said...

akak, sila ikut semua kata2 dokter tu. jgn notty2 ye.

hainom OKje said...

itulah bila kita pegnent dan kena sakit ni yg risaunya dak kecit tu....setakat diri sendiri tak de hal sangatkan kiera!

Farah Shamsudin said...

dear, banyak makan kerang, paru..alhamdulillah sepanjang cek up HB sangat cantik. semoga segalanya dipermudahkan..

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...