Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

21 March 2013

Kisah Khalifah #Latihan Matematik

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

ritu masa sembang-sembang dengan suami kena nasihat sikit sebab saya jenis yang kalau bab mengira ke mencongak ke saya memang malassssssss banyak. terus dia kata "lepas nie ummi kena buat latihan matematik" diam jap. sebenarnya memang dari awal dulu lagi suami suruh saya buat latihan matematik tujuannya untuk merangsang minda baby dari dalam perut lagi. memang itu salah satu cara yang berkesan kata laman-laman web yang saya google ritu. lagipun dari segi islam mendidik anak memang dari dalam kandungan lagi.

tapi bila dah umur 25 tahun dan dah lama tinggalkan sekolah nie agaknya rajin ke ummi nak bukak buku buat latihan? huuuu kebarangkalian tue macam tipis je :p last sekali saya decide nak cari game yang boleh rangsang otak saya dan baby mengira. sekali masa download game kat handphone ritu nampak application sodoku. masa tue download jela bila try main tak reti terus tinggalkan, kita bela POU :p

Finaz dengan Anith pun suruh main sodoku jugak bila saya post kat twitter ritu. baeklah baeklah akan ummi usaha demi baby. sebab nak baby cerdik dan pantas sikit jangan jadi macam ummi selalu malas :p 


haaaa itu la sodoku yang hari-hari saya menghadap sekarang nie. mula-mula main tue memang sampai berpeluh dibuatnya nak menyelesaikan tue. lastnya saya decide cuba selesaikan puzzle nie kat kertas kosong. mana tau kot dalam hp tue susah sikit nak nampak jalannya :p Alhamdulilah sonok gila bila dapat selesaikan tue *yela orang tak pernah main kan* :p 

sekali tengah syok ngadap menda nie kawan opis mai jenguk "oiiii hang buat pa tu?" terus dia datang dekat bila nampak sodoku nie. terus dia bagi tips macam mana nak selesaikan puzzle nie cepat. cehhhhh rupanya dia pun hantu sodoku. siap semangat gunting puzzle nie kalau ada keluar kat paper =.=

sekarang nie dah sonok pulak layan puzzle nie dari bela pou tue hahahahahaha. selagi tak dapat settle mesti rasa macam mata dok terbayang-bayang kotak-kotak tue, parah!!!!!!!!!!

ummi cuma berusaha yang terbaik untuk baby kat dalam. usaha dan doa agar anak ummi jadi lebih baik dari ummi dengan abi. cerdik macam abi sebab ummi nie malas sikit bukan tak cerdik *nak jugak tue* :p sebalik usaha tue selalu ingatkan diri jangan malas mengaji, bacalah walau sehelai muka surat, didik baby dengan islam dari dalam perut lagi. sangat takut bila tengok keadaan sekeliling sekarang nie. cuma mampu berusaha dan berdoa selebihnya berserah pada Allah. agar anak kami nanti taat padaNya, bila taat pada Dia insyaAllah anak ummi dengan abi akan pegang amanah seorang hamba Allah dengan sebaiknya kan? insyaAllah

11 comments:

Mummy LiYzA ^^, said...

yup sgt btol~asben kmi blikan buku sudoku..haha wt takat level2 tuh yg sng..nek level3 xwat dh sbb susah..tp dengar musik p0n sgt meransang bby..

:: Mrs.Eady :: said...

bagus nyer ummi :)

THE LEKAT LEKIT STORY said...

itulah menjadi kerisauan jadi ibu dalam era ni. soduku.. tak reti jugak main

Iffah Afeefah said...

erkkk

kalo iffah xmo main boleh

susah laaa =='

#mcm kite lak ngandung lalala

نورعيم said...

org kan xreti main sudoku ni sampai skng. muahaha. org lain ck bdk maths msti pandai main sudoku ni tp org hampeh je. hahaha.

kay_are said...

tapi sudoku takde relate ngan math kan?logik semata mata.. nampak sangat tak bace entri aku pasal sudoku tu. =P

aku HaniAsyira said...

xreti men soduku.. ahaks,,nnti nak try lyn. keh2

Sue PeLik said...

adeh awk. nombor2 neh saya agak alergik. huhuhuhu.

rindu kamo!!! :)

Fiza Rahman said...

Memang menguji minda klo main soduku.

mama aryan said...

betul tu..ada org kata mmg masa pregnant elok buat soalan matematik

hainom OKje said...

tak reti main soduku ni..

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...