Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

14 July 2013

Checklist Keperluan Bayi Baru Lahir

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

rasa macam sekarang nie seminggu satu entry je pulak yang timbul kat belog nie hukhukhuk. sangat takde mood lah nak berentry. entah la. hormon nak melahirkan terlebih kot. hihihi. kalau kat entry lepas baru je saya share yang beg bersalin khalifah kecik saya nie Alhamdulilah dah lengkap. hari nie nak share senarai-senarai panduan yang mungkin sangat berguna bagi ibu-ibu baru macam saya nie. checklist nie saya dapat dari belog Irine Nadia yang baru je lahirkan baby FM dia. macam terbau-bau je bau baby baru lahir. hihi

yang penting kalau ada baby fair cepat-cepat ambik peluang tue untuk beli barang baby. sebab barang baby nie walaupun cinonet tapi kadang lagi mahal dari barang kita sendiri. dan jangan lupa survey kedai-kedai barang baby yang tawarkan harga murah. macam ada satu kedai yang saya rajin singgah dekat kepala batas. kedai barangan baby CBC ke ape ntah. kalau sape berminat nak kesitu boleh pm nanti saya bagitau details nya ok.

senarai bawah nie boleh ikut kalau rasa perlu. tapi kalau tidak tue skip kan aje. hihi. kadang ada yang memang kita dah ada tak perlu la nak bazirkan budget pergi tambah lagi. tepuk dada tanya selera :D oh ye kalau ada yang saya tertinggal mohon tolong tambahkan diruang komen ye, terima kasih ;)

SENARAI KEPERLUAN BAYI BARU LAHIR 


Baby [PAKAIAN] 

1- Baju harian @ siang-baju seluar pendek dan lengan pendek..baju lubang2..dan singlet jugak...
2- Baju malam @ tidur-baju malam, beli lengan panjang dan seluar panjang..
3- Romper dan Jumpsuit 
4- Baju jalan2
5-Mittens & Booties
6- Bonnet @ topi
7-Sapu Tangan- beli yg 100% cotton supaya kulit baby tak melecet..
8- Bib(alas baju baby masa menyusu)
9- Barut - beli yang zip zap supaya mudah, pernah guna yang ada tali bila Uwais tak duduk diam tinggal tali je yang ada kat perut dia. kain dah terlipat-lipat
10- Bedung - saya bedung kan baby dengan napkin je senang cerita hihi..


Diapering

1-Napkin – beli kalau rasa perlu tapi boleh jugak digunakan untuk bedung
2-Diapers @ Lampin pakai buang - jangan beli size new born banyak sangat sebab baby cepat membesar..
3-Wet Tissue
5-Baldi dan bakul untuk Lampin/baju kotor (khas untuk baby sahaja)
6-Detergent khas pencuci baju - kulit baby lembut lagi kadang tak sesuai pakai detergent kita yang biasa


Baby Care dan Grooming

1-Bedak Bayi
2 Losyen Bayi
3 Minyak Bayi (Baby Oil) 
4-Putik Kapas (Cotton Bud)
5-Pengepit Kuku (Nail Clipper) - beli khas kecik tuk baby..
6-Minyak Telon - saya beli yang brand bebiku tue. wangi bau dia...
7-cotton ball
8-Nappy Cream

Nursering [keperluan tidur baby]

1-Set Tilam - abi kata letak je atas lantai suruh dia rasa susah dari kecik =.=
2-Baby Cot - saya tak beli pun, uwais lebih selesa tido setilam sekatil dengan ummi dia ;)
3-Kelambu[mosquito net] - abi dia suruh pakai tudung saji, sama je katanya grrrrrrrrrrr

Feeding

1-Botol dan puting susu saiz S  
2-Bottle Sterilizer - tak beli jugak pasal lebih suka rebus saje hihihi
3-Berus Pembersih Botol
4- Penyepit Botol - boleh je guna penyepit biasa yang kita guna kat dapur
5- Nipple Cream - tidak digalakkan pasal nanti sebelum direct bf kena bersihkan dulu, sebaiknya ambik lebihan susu badan dan sapu dikeliling nipple
6-Nursing Pad Washable - saya beli tapi tak guna pun pasal tak selesa
7- Nursing Pad Disposal - yang ini pun sama dgn atas, beli tapi tak guna
8-Breast Pump
9-Cooler set bag [Storage Bottle dan Ice gel] 
10- Nursing Pillow
11-Nursing Bra
12-Termos
13- Storage  bottles

Travel

1-Beg Baby
2-Baby Warmer for Bottle
3-Baby carier
4-Stroller
5-Nursing cover - kalau ada shawl yang lebar dan kain tebal boleh digunakan jugak
6-Car seat

Bathing

1 Tuala baby
2 Besen Mandi[Bath Tub - mandikan aje dalam kolah air tue kata abi. arghhhhh
3 Toiletries set

Keperluan berpantang 

1 Set jamu
2 Tungku
3 Tuam/tungku baby
4 Baju sejuk
5 Kain batik
6 Stokin
7 Nursing bra
8 Maternity Pad
9 Tuala mandi
10 Breast pad
11 Tukang urut
12 Bengkung
13 Air Zam-zam / selusuh


Extra

1 Penyangkut Baju Berklip
2 Mainan baby
3 Penyangkut Kecil (untuk sarung tangan + kaki)
4 Hanger
5 Almari laci baby-untuk pakaian dan keperluan baby

*****
macam saya, sebab anak kakak si Afiq Danial tue baru je setahun. kakak bagi pinjam dia punya car seat dengan baby carier kat kami. Alhamdulilah tak perlu nak beli. sebab baby bukan pakai lama pun sekejap je dia dah membesar. baju new born baby pun kami tak beli banyak, baju Afiq banyak lagi dan elok nak dipakai boleh je guna balik. sebab utama macam tadi. baby baru lahir nie cepat membesar, macam Afiq tue baru sebulan badan dah macam dipam-pam. tak kisah la kaler ape pun. pakai je janji pakai baju seluar hihihi. 



Barang Baby Yang Nak Bawak Ke Hospital

·         5 keping pampers newborn - macam saya dulu bawak banyak sebabnya Fateh Uwais kuat membuang.
·         5 pasang baju bayi (tapi ikut la nak bawak berapa) - kalau lagi lama duduk sepital lagi banyak baju diperlukan
·         1 paket baby wipes/wet tissue
·         Stoking dan sarung tangan baby
·         Barut baby
·         Bedung baby
·         1 botol minyak telon
·         Surah yasin
·         Air zamzam & kurma untuk belah mulut baby

asingkan sepasang baju, sehelai pampers, sepasang mittens booties, dan sehelai blanket bertopi untuk kegunaan bayi selepas dilahirkan nanti. senang staff nurse di labour room ambil dan pakaikan pada baby kita. takde la nanti dorang tercari-cari barang dalam beg baby yang kita sediakan.

Barang Ummi Yang Nak Bawak Ke Hospital (yang ini ada yang saya saja tambah)

·         3 helai Kain batik
·         2 helai tshirt tangan panjang - biasanya tak pakai pun kain batik dan tshirt sebab diwad tak dibenarkan pakai baju luar kecuali baju pink yang pihak hospital sediakan.
·         2 helai tudung
·         1 biji Termos
·         1 biji Cawan
·         5 paket Coklat 3 in 1
·         Susu
·         Minyak angin
·         1 helai towel mandi
·         1 helai sweater
·         3 pasang stoking
.      maternity pad - boleh pakai pad biasa lagi mudah untuk uruskan :)

*****

info : kedai barangan bayi yang murah di Kepala Batas, Pulau Pinang

CBE
55, 57, 59 ground floor, lorong bertam ria 2, taman bertam ria, 13200 kepala batas

17 comments:

Mek Onie said...

tak sabarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr nak tggu baby umi dan abi keluarrrrrrrrrrrrrrrrrr

Z@i Z@mR33 said...

sm la...baby alia br 6 bln so k.ipar bg kelambu,bakul baby & baju2 baby yg dh xleh pkai kt k.zai...save dh kt situ

aDisH.sHidA said...

dah lengkap semua keperluan nya?

eheme ehem pakai ke kain batik tu hahaa (saja tanya soalan nie)

Vee said...

wah ! banyak sungguh . semoga selamat bersalin dan dimudahkan bersalin ... aaamin .

MR & MRS MAKMUM said...

hai la baby ~......tak sabar tggu kamu keluar melihat dunia

hainom OKje said...

Wah dah siap semuanya yeh Kiera....Tinggal tunggu baby kuar je ...
Seronoknya!

Mummy LiYzA ^^, said...

dah lengkap sgt tuh~hee..cpt2,kna get ready suma nih dlm keta..anytime dah bby nk kuaq nih..

Kesuma Angsana said...

baguslah dah ada c/list mcm ni !

mama aryan said...

bestnya dah siap semua..akak belum ready lg,walapon dah nak masuk anak ke-3 kdg2 msh blurr apa yg nak dibeli hehehe...apapun mmg beli sikit2 je,sbb baju abg2 yg masih elok bole dipakai lg,akak pakaikan aje nanti,cuma tambah sikit2 je, org barukan mesti ada barang baru juga yg kena beli, ish tak sabar nak tunggu baby.

taktau sapa yg bersalin dulu ni..akak ke sakura kan...

kay_are said...
This comment has been removed by a blog administrator.
aku HaniAsyira said...
This comment has been removed by a blog administrator.
NOR AISYAH UMAIRA said...

Bleh saya taw info kedai kat kepala batas 2?

Malone Chan said...

Salam puan-puan,

Di sini kami memperkenalkan diri kami sebagai pakar membuang batu hempedu. Kami tahu bahawa ramai wanita yang telah bersalin diserang batu hempedu. Malangnya, sering kali mereka diseru membuang hempedu yang merupakan kurniaan Tuhan.

Kini, Agro pluz Biotech Sdn Bhd telah mengkaji produk buah-buahan semula jadi kami yang terdiri daripada Roselle, minyak zaitun dan bahan-bahan mineral. Produk kami yang berjenama DR GETOX khas digunakan untuk membubarkan batu hempedu dan membuang sisa-sisa makanan bertoksin dalam 12 jam sahaja.

Hubungi kami di 012 3688 507 (Jloh), 016 650 3131 (Jmin)atau emel agropluz@gmail.com untuk maklumat yang lebih lanjut.

Sekian, terima kasih.

ChocStrawberries said...

wau.. banyak sungguh.. dah salin dah nie.. tapi baru 5 bulan,, tak sabar plak.. thanks for the info.. rajin dtg la blog..

Putera Helmei said...

tu dia.. bestnya n suka dgn persediaan yg diceritakan.. tmbh2 dgn gelagat abi sekali.. hahaha.. suggestion dia mmg terbaikk... thanks sbb sharing...

MamaOnneeHumayraa said...

hai, assalamualaikum ibu2 dan bakal ibu...kalo belum tau nk pilih set bersalin yg mn best, boleh try set bersalin moden shaklee...

~boleh ambik walaupon bby ada jaundis atau g6pd...bila bby ada 2 nih, mommies tak bleh ambik jamu kan..
~ luka bersalin samada secara ceaser atau normal, cepat baik..
~ blh kurngkn sembelit
~ bntu banyakkan susu ibu jugak , inshaAllah

memang terbukti drp testimoni momies yg dh guna set bersalin shaklee...

boleh singgah blog ni, jika nak survey...
www.vitaminhouz.com

Nora said...

Iklan : As salam. Puan admin boleh tlg siarkan iklan ni tak. Terima kasih.

~~ Kami membekalkan keperluan ibu yang bakal melahirkan dan juga bayi (HOME MADE) dengan harga yang berpatutan.

~~Tilam kekabu,bengkung ibu,bedung bayi, barut bayi, nursing pillow, set comforter bayi, travel mat/alas stroller dsb..

~~Pm/sms/w.app : 0177424833(NORA)

~~LIKE & SHARE PAGE KAMI :
https://www.facebook.com/pages/Tilam-Kekabu-Murah-UMMI/696537300405951?ref=hl

FB: Tilam Kekabu Murah UMMI

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...