Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

15 July 2013

Pengalaman Pertama Kali Puasa Sebagai Isteri Dan Pregnant Mummy

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Alhamdulilah dah 6 ramadhan pun arini. alhamdulilah masih penuh nie. berdoa sangat moga Allah beri saya kesempatan untuk puasa penuh tahun nie bersama si kecik yang sangat aktif kat dalam rahim nie haaaa. tapi andai kata tak dapat posa penuh pun redha je. anak lebih penting kan ;)

tahun nie tahun pertama puasa sebagai isteri. mencabar tue agak mencabar la jugak nak bangun awal pagi untuk bersahur. walaupun bukan semua menu sahur dan berbuka tue saya sediakan. yela duduk menumpang kat rumah mentua kan, mestilah kena hormat bagi laluan kat mama mertua nak sediakan menu untuk family kitorang. saya tolong gitu-gitu aje. masakan saya mestilah tak sehebat masakan seorang ibu yang tetap maintain garam dan gulanya walaupun berpuasa.

kadang tue masa bujang dulu, kalau rasa liat nak bangun sahur, teguk air kosong je sambil mata elok terpejam. buruk beno pangaiii. tapi dah ada suami, duduk pulak rumah mentua. kena la pepandai rajinkan diri walau ada jugak harinya terbabas tak sedar. mujurlah ada lagi setengah jam sebelum imsak sempat la nak buat apa-apa. kadang menantu terbabas, kadang mentua terbabas. adat la tue hihi :p

kalau tahun-tahun sebelum kawen, ramadhan pertama mesti balik kampung. nak-nak pulak kalau boleh sambung cuti sampai weekend, confirm saya orang pertama isi borang cuti. macam last year seminggu cuti puasa. ambik kauuuuu!!! hahahaha. kalau kat rumah boleh la nak manja-manja semua mama buatkan. bangun celik mata je tengok semua dah tersedia, bangun pun mama yang kejutkan. lagi satu buruk pangai kan. mujurlah last year dah prepare belajar bangun awal sediakan sahur. boleh pun bukan tak boleh saja je penyakit M tue banyakkkkkk sangat.

ada suami kat sebelah, ada family mentua kat rumah. kena jugak gagahkan diri bangun awal pagi. kalau tidak sian suami yang nak kerja dengan perut lapar tanpa sahur, sian family lain yang tak sempat nak bersahur jugak. dan yang penting sian si baby kenit nie nanti berlapar seharian. lagipun kan dalam sahur ada keberkatan. jadi cubalah usaha sebanyak mungkin nak rebut keberkatan tue.  

cuma bezanya bila pregnant nie. selera makan saya berubah. dah boleh makan nasi lebih banyak dari masa bujang dulu. dah boleh habiskan kurma tujuh bijik. semuanya demi anak yang kat dalam nie. setiap pagi mesti bagitau baby "ummi posa rini, baby teman ummi ye, baby jangan buat pangai tau, kita posa penuh ok" haaaa setiap hari pesan. tapi hari pertama puasa ritu memang rasa longlai sangat.

hari pertama baby mengamuk sakan dalam perut. baring pun dia mengamuk sampai berombak-ombak perut nie haaa. sakit kena tendang, kena siku, kena lutut toksah kira la. lastnya saya tido sambil buat tatau. padan muka baby hahahaha. teruk betui ummi nie. bila berbuka masuk je makanan, minuman terus dia tendang. signal bagitau sonok dapat makanan kot. setiap hari. sahur dan berbuka macam tue la dia. sampai dah boleh hafal bila time dia nak mengamuk tue. macam-macam anak ummi nie.

tapi semalam hari pertama berjauhan dengan suami masa bulan ramadhan. Ya Allah perasaan sebak dan sedih tue tinggi sangat. kalau tidak setiap waktu ada dia boleh la nak bermanja, dan semalam mula la kena berdikari. berjemaah, berterawih bersama. semua tue saya rindu. selalu bila berjemaah dengan suami mesti baby sangat tak duduk diam, sampai goyang-goyang rasa, tapi semalam bila solat sendiri tak seaktif bila ada abi dia. agaknya dia pun dah tau rindukan suara abi. haiii anak, janganlah buat ummi sedih.

berdoa moga dibukakan pintu rezeki buat kami sekeluarga dapat berkasih sayang setiap hari setiap masa dirumah kami sendiri. amin ya rabbal alamin



rindukan dia. terutama saat melihat dia sedang lena dibuai mimpi. jaga diri ye sayang. tiap dugaan dan ujian jika kita redha insyaAllah akan disediakan ganjaran buat hambaNya kan. amin amin

12 comments:

Z@i Z@mR33 said...

moga btahan ye ummi :)

k.zai dh xleh wt apa dh...1st posa hmpir pengsan kunun nk posa gak pdhl doc x bg....adehhhh...

mirmashi94 said...

hehe. seronok je baca citer akak :D.

p/s: rasa macam nak kawin, tapi penyakit M tak hilang lagi, nampaknya better belajar je dulu. eheh ^^

Mummy LiYzA ^^, said...

baca kisah ampa teringat jgk pengalaman p0sa tem preggy taun lepas~tem tu mmg dok jauh ngn asben..mmg mlm time bby dok tendang2,kmi dok gosok2 n urut2 perot sensorg..xsedaq pon air mata dok mengalir..hari lain bleh gagah lg,tp bila bln posa terasa syahdu sgt..sedihh~xpa kira..xlama dah..

hainom OKje said...

Lama OKje tak datang sini...tp minda mmg teringat2 Kiera cuma tangan je tak sempat nak terjah... dan tiba -tiba kiera pun sampai...mcm magnet pulak hehe......

Hehe...seronok ye dapat bersama dengan suami dan baby di bulan puasa ni....
Moga kebahagiaan tu milik Kiera ye...
Hubby outstation ke?

aDisH.sHidA said...

ooh last week dok umah mertua ke...camne mesti best berpuasa dengan family mertua n suami kan..

apa pun takecare ye kiera

MR & MRS MAKMUM said...

sebak je bila baca.....mmmmm

Kesuma Angsana said...

in Shaa Allah dipermudahkan yer & take care

najihah sahami said...

bestnyaaaaa ada baby dalam perut kan?

:: Mrs.Eady :: said...

semoga dipermudahkan :)

mama aryan said...

alhamdulillah...akak juga masih berpuasa penuh ni,harap2 dapatlah habiskan hingga ke hujung.

jaga diri ye..

kay_are said...
This comment has been removed by a blog administrator.
aku HaniAsyira said...
This comment has been removed by a blog administrator.

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...