Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

24 July 2013

Kisah Khalifah #Pengalaman Puasa Ummi Dan Baby

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Alhamdulilah tahun nie selain dapat berpuasa dengan suami, dapat pengalaman puasa dengan baby dalam perut. lagi sonok bila dia dah faham, dan boleh berinteraksi dengan ummi dia nie. mestilah cara dia tendang-tendang je pun. itu pun dah boleh ummi ketawa geli hati. jadilah anak penghibur di saat ummi sedih jauh dengan abi. 

sebelum puasa saya dah research macam mana nak berpuasa dalam keadaan hamil nie. Alhamdulilah hasil maklumat yang dapat, membantu jugak serba sikit. tinggal rajin atau tak je nak buat tue. 

bangun sahur memang wajib. dan wajib makan 7 bijik kurma. suami pesan suruh makan 7 bijik. selain ikut sunnah, memang takde la rasa lapar terjelepok sampai berbuka. perut berbunyi sikit-sikit tue adat la hihi. selain makan kurma 7 bijik, saya tambah dengan jus kurma masa sahur tue. saya kan kena makan ubat tambah darah, jadi tak boleh la nak minum dengan teh atau milo nanti susah nak serap ubat yang dimakan tue. 

nak mencari kordial kurma tue sampai ke econsave bukit mertajam nunnnn. cari dalam tesco tengok ruang tue kosong. syukur la dapat jugak. kalau dah kata nak jugak, memang nak jugak-jugak sampai dapat hihihi. selain makan kurma, saya makan jugak nasi masa sahur. nak bagi bertambah tenaga. yela kesian kat anak nanti. dan takut saya pulak tak dapat nak bertahan dalam keadaan berbadan dua nie. 

masa berbuka memang kena ambik nasi, walaupun kadang menu berbuka mee atau makanan lain selain nasi. tapi tetap saya ambik nasi walaupun sikit. tujuan yang sama untuk bagi ada serat dalam makanan. takde la tak bertenaga nanti. susu pun ambik lepas setengah jam berbuka. haaaa ingat mudah ke nak berpuasa dengan ada baby kat dalam. kena fikirkan dia dulu. kalau saya masa bujang dulu, bila malas tak bangun sahur, kalau rajin barulah bangun. dah ada anak kena la dahulukan anak ye tak.

yang seronoknya, dapat je makan. baby kecik nie bergolek tak diam. macam nak bagitau yang dia seronok dah boleh bukak pose. hihihi. macam-macam budak nie. Alhamdulilah sepanjang 14 hari berpuasa nie masih bertenaga, cuma first day pose je hampir tumbang tapi syukurlah tak pernah ponteng lagi. time waktu rehat kat ofis pulak ambik peluang tue untuk tido rehatkan diri, nak pulak kalau hari saya kena travel penang-alor setar, memang sedap la tido hihihi.  berdoa moga diberi kekuatan untuk kami berdua berpuasa penuh tahun nie. amin. 

#abi kata kalau nak puasa penuh jangan degil, dengar cakap dia. degil apa nya? degil sebab malas nak bangun sahur tue la. lagi satu degil bila dia tak bagi travel hari weekday. lalalalala :p

11 comments:

Fiza Rahman said...
This comment has been removed by a blog administrator.
MR & MRS MAKMUM said...
This comment has been removed by a blog administrator.
aTieYusof Family said...
This comment has been removed by a blog administrator.
aDisH.sHidA said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Kesuma Angsana said...
This comment has been removed by a blog administrator.
juicy X said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Mummy LiYzA ^^, said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Piqah Bagus said...
This comment has been removed by a blog administrator.
aku HaniAsyira said...
This comment has been removed by a blog administrator.
hainom OKje said...

Untung jadi baby kecik nikan Kiera...apa dia nak semua mama penuhi hehe

kay_are said...

baby dalam perut tu dengar cakap.. mesti ikut abi die ni.. =P betul2 aku pun kalau tak sempat sahur proper sebab bangun lewat, memang aku telan kurma je.. ^^

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...