Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

28 October 2014

5 Hari Cuti

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

5 hari cuti, ke kampung lah kita mana lagi. hihihi. biasanya memang gitulah. asal ada cuti panjang mesti balik kampung ipoh, kalau nak bercuti ke mana pun biasanya kami plan pergi reramai dengan family. plan asal nak naik ke cameron tapi atas sebab musabab yang tak dapat dielakkan, makanya lain kali aje la kita naik ye dak hihihihi.

5 hari aktiviti yang penuh dengan membaking. saya ni dah kalau balik kampung mesti nak pulun buat itu buat ini. bukanlah kat rumah sini takde oven mixer. ada aje. hadiah kawen kengkawan bagi dulu, tapi nya kalau nak membaking kena tunggu suami balik dulu, anak bujang sorang tu takut bunyi kuat-kuat macam mixer ke vacum ke, kena ada orang tolong peluk dia baru dia tak kacau kita. siap letak tangan kat dada lagi tu kalau terkejut bunyi kuat =.=


mulakan cuti yang ceria dengan Congo Bars. dua kali buat bermakna lepas lah tekak orang rumah kampung. alhamdulilah lagi seronok bila tengok suami suka makan. resepi Congo Bars sekejap lagi lah bagi ye idak. kalau tidak tak variasi lah entry ummi (yang sebenarnya ko dah takde idea nak update entry kannnnn) mihmihmih :p. Congo Bars ni terpikat dari Kak Sunah kita, tapi resepi ambik dekat Mek Onie.


pagi besok kita susuli dengan Pancake Sardine. dah lama teringin nak berpancake ni, tapi selalu malas nak mencari resepi. bila balik kampung tetiba rajin pulak ye ko Syakira =.= resepinya jugak nanti akan di update kemudian. ngehngehngeh :p


dan teringin jugak nak buat pavlova sendiri. tapinya tatau silap dekat mana, merigue tak menjadi, dan takde kertas minyak. melekat-melekat benda alahnya. sudahnya sebab bosan nak menanggalkan aluminium foil yang dilapik. kita bagi tong sampah makan. huhhh!! disebabkan pavlova tak jadi resepi takmo share la huhuhuhuhu



dan akhir sekali, CheesKut. punyalah teringin nak buat dan makan, cari Chips Coklat merata tak jumpa grrrrrr. nak tak nak kena jugak la ke kedai barang kek. bukan tak nak pergi situ tapi nanti lagi banyak benda beli. nafsu yang lebih =.= haaaa resepi Cheeskut boleh kongsi kat sini terus. 

blend @ mix kan cheese tartura atau cheese philadephia tu pun boleh bersama susu pekat manis setengah tin dan susu dutch lady beberapa sudu. blend atau mix kan mereka. kalau boleh jangan sampai cair sangat.

celup-celup kan biskut cream cracker dalam lebihan susu dutch lady tadi. dan susun dalam bekas . habis susun layer kan dengan cheese yang dah blend tadi. ulang balik celup biskut dan layer. saya cuma buat 3 layer je.

akhir sekali tabur milo @ serbuk coklat pape yang disukai dan tabur lah chips coklat yang susah nak jumpa tadi tu :p tutup bekas dan simpan dalam peti sejuk beberapa jam dan dah boleh dimakan nyummmyyyyy!!!

resepi ambik dari Ruzzezanie :D keterujaan asal nak buat lepas rasa cheeskut pemberian Mummy GKSB. ngehngehngeh :p



13 comments:

Ieda AlHabsyi said...

hehehe rajinnya, lama dah oven ieda tak terbako, tgk ni rasa nak mem baking pulak :)

Gee Lion said...

cerita je tak guna cik kira,
bak sini hulur. dapat rasa sikit baru puas hati.. macam sedap je tengok gambar.. hehehehe..

*gurau jek!

ArY + ShA = AmZaR FaYyAdH said...

Assalam kira,
ghaaajinnnya membaking..
akak suma yang di ateh xpernah buat kecuali cheeseku ja pernak buat untuk open house ghaye
tu pun sebab xyah baking gitew
he3

LadyBird said...

Semuanya sedap.. yumm yumm yumm.. bby tkt bunyi bising ek.. samela kiter.. huhuhu.. bby ldy pun tkt..

hainom OKje said...

Pergh. ..ni mmg kenyang sungguh perut anak beranak 5 hari cuti ni hihi.....congo bar tu okje ada resepi tp tak terbuat sampai sudah huhu..... Pavlova pulak cuma pernah try sekali jer dulu...

Z@i Z@mR33 said...

rajinnya ummi

Kesuma Angsana said...

bestnyer.. cuti2 smbil masak2 yg best2 tu !

Fiza Rahman said...

AMboiiii...sumanya sedap². Buat org kat sini terliur.

aryan azra said...

assalam kira...

wah rajinnya memasak,semua sedap2,
pavlova tu takpe bole cuba lagi

cik Anggur said...

dan dan lapar !!

ewanthology said...

klu rajin...boleh buat bisnes part time ni

QasehnyaRania said...

memang kekenyagan irang rumah makan ni
seronok membaking.hilang sekejap segala stress..
ciksu skrg kalau nk buat kena tunggu 12 malam keats anak tido lena.. bru blh mulakan, hihi

QasehnyaRania said...

memang kekenyagan irang rumah makan ni
seronok membaking.hilang sekejap segala stress..
ciksu skrg kalau nk buat kena tunggu 12 malam keats anak tido lena.. bru blh mulakan, hihi

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...