Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

14 September 2015

Proses Wean-Off Susu Badan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

alhamdulilah rezeki Allah Fateh Uwais dapat menyusu badan dari dia lahir sampai la berumur 2 tahun lebih ni haaaa. masih bergayut susu badan bila teringat atau tetiba dahaga atau rasa unsecure. 

ummi pun dah berhenti pam susu dekat ofis. masa dia setahun sebelas bulan dah stop pam sikit-sikit. sebab nak sesuaikan diri sendiri, takut nanti bila berhenti mengejut kena bengkak susu pulak. mau menangis lagi sekali seorang ummi uwais wuuuu. susu nak kata banyak meriah tu takde dah. setiap kali pam dapat 2oz je. bila uwais menyusu pun nampak dia tak sekenyang macam dulu. sekejap lagi kiri, lepas tu kanan dan kiri lagi. paling kelakar bila dia nak tukar side tu. dia kata "susu ummi habis dah" kihkihkih cubit mulut comei tu baru tau.

dah cuba ajar dia untuk berhenti. betul la mental dan emosi ibu pun kena kuat sama. kalau ummi pun lemah emosi memang ape pun tak jadi. tambah dapat anak pandai cakap. lagiiiii la wuuuu

Ummi : yayang kan dah besar, mana boleh susu ummi lagi

Uwais : nak susu botoi lah (sambil buat muka suci) terus bangun dari nak landing

Ummi : ok la meh sini dulu nanti kita susu botoi (tengok ummi tu)

Uwais : tacih ummi(terima kasih ummi)



alahaiiiiii dah tu hati mak mana yang sanggup nak berhentikan bila anak buat drama gitu. gugur rasa jantung hati ni bila anak kesayangan yang sorang tu buat ayat cair. wuuuuuuu. lemah lagi ummi. 

Proses Wean-Off tidak berjaya!!!! buat masa ini =..="

**semoga dipermudah segala urusan di mekkah sana. mendoakan yang baik2. mereka pergi pun dalam keadaan baik walaupun mengerikan di pandangan mata kita. alhamdulilah dan moga Allah ampuni semua dosa-dosa kita umat islam di dunia ni amin amin  


post signature

19 comments:

Nieyl said...

Salam singgah pagi dari nieyl :)

sya mimie said...

Asslmkm kiera.. Sedhkn bila nk pisah susu. Zahra bru nk masuk sthun. Kita niat nk ssu kn dia smpai 2thun. Tp dh terbyng2 prsaan sdih nk off kn bfeed bila umur dh masuk 2thun nti. Sebak. Rsa x snggup je.. Pstu pula dia mau knan je..

Eintan Nurfuzie said...

alo2 sangat comel

Murni Alysa said...

ahaha..kes Kiera ni umminya yang tak ready..anaknya ok jerr.. anak blom nangis lagi umminyer dah kesian..hihihi.. takpe pelan2 na..btul dah langkah Kiera tu cakap2 jer dlu cakap uwais dah besar.. malu laa nak nenen lg..kikiki

eima said...

fuhhh tahniah ummi .... alhamdulillah .... 2 thn ...
uwais pun anak yg baik ... lembut je kan ...

Ainniah Zulkefli said...

sy sapu ubat gigi utk wean off. berjaya jgak 3-4 kali try. hihihi

huda said...

alahai baby cayang...camne pun smpi mase kene wean off jugak...

neesa_jun said...

Assalamualaikum...masyaAllah....besaq da uwais...dlu tgk xsmpi setahun skg ni dah pndai ckp daa...alhamdulillah...

Jen Jen Areff said...

bestnyer uwais. alhamdulillah dpt susu ibu 2 tahun.

iryanty ahamad said...

Alahai..geram pulak hati ni lihat uwais posing..sweet sangat...

zai zamree said...

ala ummi ni...br ja nk bhasil dh kalah plak

aryan azra said...

alahai sweetnyer fateh uwais ni,mana la ummi tak cairkan..

akak pun semalam dah cuba bercerai susu dengan adelya, memang rasa sedih tapi cuba jugalah, tapi ni mama pun bengkas susu pulak ni

cik Anggur said...

hehehe...perjalanan akk masih nun jauhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...adoiiii

Cik Ash said...

Alolo buat muka sedih kat ummi comel uwais

hainom OKje said...

Hehe...Uwaislah yang untung dapat nyenyek lagi....umi dah jadi kesian, berjaya lakonan Uwais. Tapi mmg betullah Kiera... dah katanya emak ek.. tak sampai hati ek. Dulu okje yg sulung buh gincu....sebab masa tu dah plan nak ada adik lagi. Yg bawah bawah tak buh apa pun sebab dah besar, dah faham

Cik Ash said...

Comel gaya manja uwais hihihi

QasehnyaRania said...

ciksu msh ada lebey kurang 11 bulan lagi..
huhu. terasa mcm kejp j msa berlalu..
mmg terasa kan..
smga dipermudahkan buat kiera..

iryanty ahamad said...

Nape tu uwais ..siannya

Shahida Dzulkafli said...

Alhamdulillah rezeki Fateh Uwais...

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...