Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

18 November 2015

Cara Awalkan Tido Malam Anak

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera




ini hanyalah cara ummi uwais. ikhtiar ummi uwais. dan mungkin jugak tak sesuai untuk anak korang. yela anak kita berbeza-beza. mungkin pendekatan yang saya buat tak releven pada anak korang. tapi kalau sesiapa yang belum pernah cuba cara saya, terasa nak cuba. dipersila :)

dulu kami suami isteri PJJ. masa pregnant banyak la momokan yang dengar. nanti kena berjaga malam anak takmo tido, anak merap menangis malam. dah ketaq dah wei. sape la tak ketaq tambah kita sorang je jaga anak dekat sini. abi dia waktu weekend je ada. 

masa pregnant kemain lagi doa kat Allah hari2. hari2 jugak cakap dengan uwais yang masa tu masih dalam perot. "anak ummi, nanti anak ummi kena tido malam tauuuuuu. malam masa untuk tido, rehat. siang2 takpe masa kita main2" bila anak dah lahir pun hari-hari cakap benda yang sama dengan dia. paham ke idak entah la. tapi rasanya paham la kot *syok sendiri* hewhewhew :p

masa dalam pantang ada la jugak jadi Fateh Uwais tak jerap tido malam, kejap jaga kejap lagi jaga. Opah dia la yang selalu berjaga malam tidokan Fateh Uwais. sebab saya dalam pantang, mama taknak saya beremosi nanti. yela dalam pantang badan tak kuat mana nya lagi. perubahan hormon. emosi terganggu. nanti berjaga malam anak takmo tido lagi jadi meroyan pulak. naya. huuuuu

dah habis pantang. alhamdulilah tak pernah jadi lagi kes anak nak main takmo tido. dari dia kecik baby born saya memang matikan semua lampu dalam bilik. tinggal lampu luar je yang masuk cahaya samar2 dalam bilik. Fateh Uwais memang takkan tido lena bila dalam bilik terang. sampai la sekarang ni. nak tido kena tutup lampu. biar bilik gelap. baruuuuuuuuuu nak tido. tido lena sampai pagi besok. pesen ummi yang tak boleh tido terang2 mihmihmih

ada jugak masanya yang dia ajak main. tambah bila waktu tido petang. ayat ummi senang je. nak main, main sorang2. ummi nak tido. jangan kacau ummi. tutup pintu bilik rapat jangan bagi dia keluar. lama-lama tido la dia bila bosan terkebil sorang-sorang. jenis Fateh Uwais bila main dia nak berteman. bila ummi masak dia main la sorang dia dekat dapur tu. janji dia tau kita ada. bila takde sape nak tengok dia, bosan dan naik tido sebelah hewhewhew

dan selalunya memang tak bagi dia tido petang lewat sangat. bila dah berhenti menyusu ni. tido siang memang satu sesi je. tengahari sampai dua petang lebih macam tu je. lepas pada tu memang aktiviti dia main makan main menyusu makan main main main sampai letih dan wajib mandi time nak mangrib atau lewat sikit. bagi badan segar sikit. 9 lebih macam tu dah get ready ajak dia tido. 

sekarang dah pandai tengok video dekat youtube. agak liat sikit nak ajak tido awal. tapi kerana kuasa veto ummi. hp ummi ambik dan tutup utube. kalau nanges sumbat botol susu. tepuk-tepuk habis susu. tido. kadang tak tepuk pun dia tido sendiri. sejak dah berhenti susu badan mudah sikit dia nak tido sorang dia. takyah merap sangat. alhamdulilah anak ummi jenis mudah adapt dengan suasana baru. 

ada jugak lagi satu kaedah. Malaikat kiri kanan. mudah mudahan sampai bila-bila Fateh Uwais jenis mudah tido malam awal. kalau tidak memang nanges oiiiii nak bangun pegi keja awal pagi dengan mata bengkak =..=


post signature

18 comments:

aRz MoHa said...

waktu tido yang baik tu lepas isyak...
ada satu lagi tips mungkin untuk anak sama umur cik puteri 3 tahun...petang kena bawa keluar bermain lari-lari atau beriadah sehingga letih...malam konfirm tido awal

idzwa kamaruddin said...

alhamdulillah sejuk perut baca psl fateh uwais nie tau...bijak budak nyer nie.

tiga lalat said...

info bagus nih, kene pakai veto ummi erk., ;p

aryan azra said...

cara kita lebih kurang sama.

masa peknen akak amalkan tido awal, alhamdulillah anak2 pun sekarang pukul 10 mlm je mesti nak tido.

kira nak cendawan mekah, nanti akak cuba kalau boleh pos nanti akak pos, wasap alamt kira dekat akak 011-35122357

juicy X said...

ANAK2 KAMI MEMANG TAKKK LA NAK TIDO AWAL DAH UMI ABI PON PKL2-3 BARU TIDO...UMI ABI AMBEK ARCHITECTURE GITULA, TAK MUNGKIN TIDO AWAL...PASTU BERJANGKIT KAT ANAK T___T

Shahida Dzulkafli said...

Samalah dengan anak-anak dara sha..
kena tutup sume lampu dan tv baru mereka tidur..
sume jenis tido bergelap.. hehehe

Siti Nurzafirah said...

kalau siang penat main, malam mesti settle...

Dunia Zumal said...

Bagus la Uwais tak suka tido dalam terang, besar nanti mesti berani ^-^

hainom OKje said...

Yelah....mmg ada anak anak yg susah nak tido mlm. Jenuhlah kita nak berjaga sekali. Esok kalau kita tak kerja, tak pe ler...

Alhamdulilah dapat anak yg senang tido mlm Kiera. Tu rezeki Allah tu namanya...

Murni Alysa said...

Alhamdulillah..Fateh Uwais anak yang baik..hehehee

Naza Raman said...

Semoga Fateh Uwais menjadi anak yang akan menyenangkan ibubapanya.Amin

Cik Ash said...

Kalau akak la macam ner situasi ni

Cikna said...

Cara Cikna tido ngan uwais sama la xleh terang xleh gelap jnji de cahaya.....

Mummydearie said...

Alhamdulillah anak-anak akak masa baby dulu senang tidur malam dan selalunya lena termasuklah Mommynya sekali. Jarang nak bangun malam minta susu. Bila dah besar sikit ni dan dah panjang akal, pandai minta permission tidur lewat. Sesekali akak bagilah tapi selalunya akak bertempik suruh masuk tidur dan tutup habis lampu semua. Sebab takut (entahlah takut tempikan Mommy ke atau takut hantu..keh3x) cepat-cepat mereka pejam mata dan tidur!

Siti Yang Menaip said...

ehehe anak soleh Uwais =D

zai zamree said...

Klau Aqil kena msuk bilik tutup lmpu n k.zai wt² tdo gak.memula tu dia kcau² gak tp nti dia lena sndiri

izzeyda said...

Alhamdulillah senang dia tido..

Amanina Mads said...

bagus tips.. teringat dedulu. mesti main sampai puas mlm tido dlm pkul 9 sebab letih bermain.

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...