Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

24 November 2015

Masjid

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera



rasa macam dah lama je tak cerita pasal perkembangan anak yang seorang itu mihmihmih. Fateh Uwais dah makin besar, makin hantap(berat), makin becok mulut, makin manja, makin kuat merajuk, makin dengki dengan ummi, makin kuat gaduh dengan ummi pffffttttttt

tapi ada anak macam Fateh Uwais memang ummi abi rasa sejukkkkkk perut sentiasa, sejukkkk telinga, selalu sebak dalam hati. tambah dah makin dan makin pandai bercakap. 

dia suka pergi masjid. yang tepat sekali, dia suka berjemaah dengan imam tiap kali masuk waktu solat. sebab dia nak ikut solat sekali. bila imam angkat takbir Allahuakbar dia angkat takbir sekali, bila Allahuakbar nak rukuk dia rukuk, bila Allahuakbar sujud dia sujud. bagi salam pun bagi salam sekali. 

memang kalau tengok perfect la solat tu cuma tatau bacaan dan montot berpampers je lagi. tapi alhamdulilah sepanjang solat dia takde nak lari-lari depan orang solat, kacau tarik2 telekung ke ape ke. masa mula bawak berjemaah risau jugak. tapi alhamdulilah dia langsung tak buat perangai berlari merata. 

cuma!!! ada cuma. kena solat berjemaah dengan imam. kalau kami just datang tumpang solat dekat masjid lepas jemaah dah habis solat memang panjang kaki dia nak berjalan sana sini sebab katanya masa tu bukan masa bersolat =.=

lagi terharu kalau dulu sebelum dia berkenalan dengan masjid. nampak je shopping mall yang besar dia akan mintak ke situ "abi nak pegi shitu. nak pegi shitu!!!" tapi sekarang nampak je mana-mana masjid "ummi abi adik nak pegi masjid. nak pegi suwau" huuuuu terus terkelu lidah ummi abi. takkan nak kata tidak kot kan kalau shopping mall lancar lagi lidah nak sebut tak tu. dan dia tak teruja dah bila nampak shopping mall. 

jangan nak kecam pulak konon kata puji anak sendiri. ini hanyalah luahan hati seorang ummi uwais. dan moga Fateh Uwais, adik2nya yang akan datang nanti dan kami ummi abi nya sendiri sentiasa ringan kaki ke masjid solat jemaah. meninggalkan segala larangan Allah dan menjadi hamba yang taat pada perintahNya amin amin. Fateh Uwais moga peribadi anak ummi sehebat nama yang ummi abi beri ya. 


post signature

23 comments:

Shahida Dzulkafli said...

Amin..
semoga Fateh uwais terus menjadi anak yang soleh..

idzwa kamaruddin said...

Alhamdulillah...sejuk perut baca :)

Kesuma Angsana said...

Salam... wah comelnyer uwais, tgk pic dier bersongkok tu sejuk je rasa hati KA ni...

el said...

good boy
ni 28hb leh lah jpa uwais kan
kita lompat2 ok

tiga lalat said...

mugo terus membesar mjadi anak yg solehh tuu., aminn

eima said...

alahai comey uwais ..... bolat betui skrg ni

Wa said...

Hensem !! Nama pun sedap...moga Fateh suka pergi masjid sampai lah dia dah dewasa..Aamin.

Bunda_nora said...

Alhamdulillah...semoga Fateh membesar sehat dan menjadi anak yang soleh....

Terima kasih sudi ke teratak bunda...

Siti Nurzafirah said...

Amiinnn.. good boy Fatehh Uwais..

Mummydearie said...

Salam Kiera!

Lama sungguh tak jejak sini. By the way, sebelum penyakit akak lupa datang menjelma, akak nak beritahu minggu lepas akak baru aje dapat 'hantaran' dari Kiera tu. Terima kasih banyak ya, dik. Tak menyempat lagi nak up entri dan gambar sebabnya akak dilanda musibah MALAS ^_^

Baguslah kalau anak sebaya begini ajak kita pergi solat kat masjid. Kalau sibuk nak ajak pi shopping mall aje pun tension juga kepala makpak. Kat mana ya hari tu akak baca; kalau pergi shopping mall laju aje ajak anak tapi kalau pergi masjid, takdalah pulak laju mana makpak mengajaknya. Terasa pulak hati akak tau ^_^ Nak berubah jugalah kalau macam ni ...

Cik Ash said...

sejuk perut ummi.. teringin nak ada anak..

iryanty ahamad said...

amin...sejuk hati cik yan dengar..

Eintan Nurfuzie said...

alahai omeynye dia.. smoga mmbesar jadi imam ye.. hiihih

Pha Is said...

semoga membesar menjadi anak yg solih..

aRz MoHa said...

comel ja uwais....baru dapat jumpa uwais kalau tak hanya di blog saja

zai zamree said...

Bgusnya...Aqil still pnjt blkg peluk² lg klau kita tgh solat

Cik Ash said...

Alolo comel la fateh uwais ni

iryanty ahamad said...

pandai uwais :-))

QasehnyaRania said...

alhamdulillah.
tak sabar nk tunngu rania paham mcm ni..
blh bwa ke masjid lps ni

izzeyda said...

alhamdulillah.. geram betoi kat dia..

aryan azra said...

seronoknya ada anak macam fateh uwais ni...bila anak2 macam tu mestilah mengikut acuan dari ummi abi jugakan, ummi abi pasti orangnya gemar ke masjid surau jugakan...alhamdulillah seronok tengok family kira ni...

akak tak kecam pun tau, tapi akak seronok sangat, jadi contoh buat akak untuk jadi yang lebih baik nanti..inshaAllah

hainom OKje said...

Nampak bam bam sangat bila Uwais pakai songkok tu Kiera... sejuklah perut ibu mengandung kalau cenggitu gayanya. Bakal jadi imam muda ni gamaknya hihi

Amanina Mads said...

aminnn.. semoga uwais jd anak yg soleh.
kenapa segan nk ckp dgn kak nina. alahai.

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...