Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

12 November 2015

Sunan Cinta Nan Sakti I RAM

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Ramlee Awang Murshid, sape la yang tak kenal. tapi kalau bukan peminat novel thriller mungkin tak kenal la kot, atau bukan kaki novel. errr errrrr. tapi serius habaq hanggggg novel sweety mooty sekarang ni dah banyak yang merapu. balik-balik jalan cerita yang sama. kahwin paksa, bersuami dengan jiran, kahwin aturan, derita awal kawen, kena buli dengan mentua, laki curang, bini tak reti melawan, endingnya bahagia......tapi tula menulis novel ni memang cabaran. cabaran nak buat novel diluar kotak. tak percaya try la karang cerpen. 

dulu ummi uwais memang kaki novel la. berderet novel dalam almari bertutup. bertutup ok. ummi uwais is tak suka letak novel dekat almari yang takde tutup. berhabuk lepas tu nanti novel ada macam taik lalat melekat-lekat tu. euuwwwwww kotor!! harta kesayangan ok. bahahahaha :p 

dan ditakdirkan dapat suami yang kaki novel jugak. bezanya novel dia letak dekat rak tak bertutup dan tak berbalut. berbulu mata maksss ni nengok novel tak berbalut. gamaknya terbawak-bawak sindrom pengawas perpustakaan dulu sampai sekarang ni hahahaha. yela dulu segala buku dekat library kami pustakawan ni yang kena balut cantik-cantik. mai buku sendiri bila tak berbalut memang berbulu-bulu la mata hahahahaha. siap pesan dekat tok laki "selagi orang tak balut abang jangan nak baca!!!" padahal tu buku dia tu bukan buku diri sendiri :p

ehhh tadi nak cerita pasal RAM je kan? kahkahkah. RAM bukan TOKRAM. novel dia memang jenis thriller je. baca tu memang dup dap dup dap haaaa. terasa macam masuk sekali dalam watak tu. masuk sekali dalam cerita tu. bila sampai bab seram terus ceringggggg bulu roma. sekali cicak bunyi dekat dinding terus terpelanting novel sebab terkejut. hahahaha. punya la menghayati watak sangat. 

tapi.... bila bab Sunan ni memang dari dulu tak follow. bukan tak best tapi malas nak baca dari awal. kalau tak baca dari novel yang first, tergagap gagap la engko nak paham jalan ceritanya dari mana dan macam mana. tapi bila tengok suami boleh habiskan novel dia dalam satu malam terus macam terujaaaaa nak baca jugak kihkihkih



dan kata mereka Sunan Cinta Nan Sakti ni ending untuk watak sunan. maka gelisah la pakcik tu dekat rumah fikirkan sunan dia. nasib ada kakak shida yang baik hati nak tolong beli dan pos kan novel ni haaa. siap jadi antara 100 terawal yang dapat cetakan pertama. amboiiiii berbunga la hati tewwww

nak mula dari mana kalau nak baca sunan? nah list dia. thanks to Kak Sunah Sakura yang rajin senaraikan list nya. muahh ciked hihihihi. tunggu kawan pulangkan Bagaikan Puteri dan ummi akan mula membaca sunan(insyaAllah) moga Fateh Uwais tak terabai la nanti bila dah start baca novel balik kihkihkih :p

Laksamana Sunan Series






post signature

12 comments:

iryanty ahamad said...

dulu.mas anak dara rajin akak baca novel..sejak kawinmacam dah tak minat..sebab akak ni kalaubaca tak suka diganggu..

Murni Alysa said...

owh..dah lama x layan novel..dlu suka layan ahadiat & norhayati ibrahim jer..RAM ni xpernah baca..tau nama jer..huhuhuhu

Siti Yang Menaip said...

peminat RAM rupanyaa =)

aryan azra said...

fisrt buku RAm yang akak baca tombiruo...suka sangat, tapi yg sunan ni memang akak takde beli lagi la

Shahida Dzulkafli said...

Sha da beli tapi masih sedang mencari mood untuk membaca..

Cik Ash said...

Kak ekin semua ada koleksi sunan ni.. Yang last ni abang belikan ada cop n tandatangan RAM hihihi

Mummydearie said...

Okey, akak pernah nampak nama penulis novel ni tapi akak tak pernah baca satu pun novelnya!

Akak ni peminat buku juga, dululah sekarang ni dah takda masa nak membaca. Baca berhenti-henti ni bukan favorite past time akak. Makanya akak hentikan hobi tu. Hobi tengok drama Korea yang tak berfaedah tu jerk yang makin melekat.

Akak masa muda remaja dulu sukalah novel romantika d amor ni tapi bila dah kahwin ni, bab romantik-romantik boleh jadi meremang pulak bulu roma. Akak suka genre suspense thriller, tak pun kisah seram. Banyak lagi novel hasil kaupan kat last BBW akak masih belum baca. Mood membaca merundum sekarang ni; baca blog aje yang okey lagi ^_^

bintang_zue said...

ni antara koleksi kesayangan... masih belum beli yang terbaru sebab hari tu p bookstore dah sold out pulak

Amanina Mads said...

lama dh xbaca novel..

Anonymous said...

Semua series dah baca cuma cinta nan sakti ni ja yg belum...

Anonymous said...

Tinggal Sunan Cinta Nan Sakti ja x bca g yg lain dah bca dah rasa mcm dah jatuh cinta ngan sunan hehehe

Mama Cahaya Mataku said...

selamat berkenalan... kesemua buku RAM memang saya ada. pantang dengar keluar novel yang baru terus cari kat kedai buku.. RAM bukan sekadar penulis novel biasa, tulisan dia disulami dengan ilmu dan keinsafan..

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...