Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

22 November 2015

Pizza Telur Emas

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera



Menu breakfast kami dikala tatau masak ape dah time breakfast hihihihi. resepi ni dah pernah kongsi dengan facebook tapi lagi sekali dengan rajinnya ummi uwais kongsi dekat sini pulaksssss :p 

RESEPI PIZZA TELUR EMAS

Resepi Asal : Ruzzainie
By : Kiera Sakura

kuantiti bahan sila agak mengikut ahli keluarga anda :)

Bahan-bahan :-


  • planta @ marjerin
  • bawang holland (rasanya lebih manis) - cincang
  • carrot - cincang
  • isi ayam - dadu
  • sos prego 
  • telur
  • parutan cheese
  • oregano, parsli, basil



  1. Cairkan planta @ marjerin atas kuali panas. Tumis bawang holland yang, carrot, isi ayam. Tumis sampai masak. dan masuk sikit sos prego(optional, kalau tak nak masuk pun boleh)
  2. Griss loyang kecik atau tray muffin pan dengan butter. tuang telur yang dah dikocok, tuang bahan no.1 tadi atas telur, parut cheese atas lapisan bahan no.1 dan tabur oregano, parsli atau basil atas lapisan cheese tadi. (lapiskan satu persatu)
  3. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 20-30 minit atau sehingga masak. suhu bergantung pada oven masing-masing.
  4. makan bersama mayonis dan sos cili. makan waktu panas-panas lagi aummm

kenapa telur emas? sebab bila dah siap bakar kaler dia kuning macam emassssss hahahahaha. cuba la korang. makan time breakfast atau suka hati nak makan time bila, memang sedapppppppp (puji diri sendiri nampakkkk :p) 


post signature

19 comments:

iryanty ahamad said...

tak pernah buat resepi ni..kak yan simpan nak buat

Nurhuda Ismail said...

sedapnyaa nak siketttt

tiga lalat said...

tengok gmbr piza telor emas tuu pon dh sedapp., huhu2

eima said...

menarik...nanti boleh cuba.

Kesuma Angsana said...

Salam n happy Monday. wah bestnyer n tq share resepi. Boleh KA suh angah cuba bikin nnti !

budakbandunglaici said...

Wah sedap

Shahida Dzulkafli said...

Wow.. Menarik.. Kena cuba nie.. hehehe

Amie said...

Assalamualaikum Liza,
terima kasih sudi datang dapur saya,
cantik pizza telur emas tu, bolehlah cuba nanti.

Mummydearie said...

Mak ai... sedapnya! Tertelan-telan air liur akak walaupun baru aje bantai makan lunch. Nak try jugalah nanti!

Cik Ash said...

menarik boleh cuba nanti ni

Siti Yang Menaip said...

sedapnya nampak Kak Kira =D

Eintan Nurfuzie said...

nmpk sdp... nyum2

aRz MoHa said...

owh sebab keluar warna kekuningan ingatkan guna telur emas hihi

zai zamree said...

Mnarik tp xdak oven nk buat

iryanty ahamad said...

macam senang je buatnya tu

izzeyda said...

simple dan menarik.. boleh cuba nih..

aryan azra said...

emmm...sedap tu

hainom OKje said...

Menarik jugak ni Kiera......bulat mcm pizza cuma tak bertepung jer ek....Boleh try lah nanti

Amanina Mads said...

sedapnyaaa... best kalau bawak p ofis tp bab nk membuat tu lah xda masa

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...