Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

23 February 2016

Kisah Khalifah II : Jerebu Ketika Hamil

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

04 Oktober 2015

ditakdirkan ummi mengandungkan adik masa jerebu tersangat lah kuat. adoinyaaaa. rasa semput sempit dada nak bernafas. tambah2 bila ada masanya tu asap jerebu masuk dalam rumah. dalam rumah pun bertabah ok pakai mask tu haaaa. 

nak pulak bila goggle bahaya jerebu masa hamil ni keluar macam-macam. hati ibu mana la yang tak risaukan anak-anaknya sobsssss. bahaya ke tidak jerebu ketika hamil ni? hurmmm hasil kajian GOOGLE kofkofkof memang la bahaya. boleh akibatkan anak dalam kandungan mati, lahir pra matang, sakit kronik pada anak yang bakal lahir dan macam-macam lagi. yela kalau fikir secara logiknya si ibu menyedut udara yang tidak sihat. oksigen yang anak dapat pun dari ibu jugak. jadi sedikit sebanyak tu mungkin akan ada effect sekiranya si ibu tidak memaksimakan penjagaan kesihatan diri. 

kena banyak minum air masak atau mineral water. kurangkan aktiviti luar rumah atau beriadah tu. pakai mask ketika keluar dari rumah atau banggunan ofis. kalau yang tak pregnant pun kena amalkan cara hidup sihat itu inikan pulak perempuan mengandungkan. lagiiiiiii la kena jaga diri betoi2.

dan saya tak terkecuali terkena wabak tidak sihat tu. rasa sempit dada. nak bernafas rasa pendek. mula ingatkan tersalah makan makanan yang berangin. tapi bila dah seminggu still rasa yang sama lagi. baru teringat yang masa tu musim jerebu. adehhhhhhhhhh 




apa yang boleh saya buat selain penjagaan diri yang kat atas tu haaaa. makan gaviscon. mulanya beli gaviscon sebab ingat salah makan makanan berangin tu. tapi bila tengok macam rasi je dengan gaviscon terus spare. bila rasa semput nak bernafas, dada sempit cepat-cepat ambik gaviscon. alhamdulilah membantu la jugak sedikit sebanyak. hasil pertanyaan pada doktor Fauzi. Gaviscon selamat dimakan untuk wanita hamil. 




post signature

13 comments:

eima said...

alhamdulillah ... dah sihatkan skrg ni ... lama dah senyap je ...sihat ke kira dan uwais

idzwa kamaruddin said...

wahh biase tgk iklan kat tv je gaviscon nie

Sheila Adziz said...

Ya Fattah Ya Salam sis... a'aa sis kena minum air putih byk tau...

Tasha Aqisha said...

kurangkan berada di luar.. tak pun pakai mask tu.. banyakkan minum air kosong

Ardilla Noorezan said...

Take care and semoga sihat selalu Kak Kira! :)

el said...

xnah try lagi gaviscon ni
tp mmg ramai yg kata bagus

aizamia3 said...

Moga Kiera n baby sihat hendakNYA.
Gaviscon.. akak tak pernah try lagi.

Mummydearie said...

Kat rumah akak pun memang sentiasa ada gaviscon ni, Kira. Selalunya suami akaklah yang kena makan. Dia suka sangat diet tak kena cara. Teruslah sebu sana-sini. Beli dan simpan kat rumah satu senang cerita.

Alahai, harapnya takdalah lagi jerebu melanda negara. Yang sihat pun tak tahan sesak nafas dibuatnya!

Siti Nurzafirah said...

Take care of urself and baby too Kira

QasehnyaRania said...

nice sharing.
tenkiu kira..
skrg kedah musim kemarau dh, kan !!
comfirm loq staq pns lit lit.

jaga diri tauu..

hainom OKje said...

Gitulah Kiera.....dugaan ibu mengandung hadap jerlah udara yg berjerebu tu. Pakai masklah.
Ingatkan Gavisvon tu utk perut tak selesa jer, untuk pernafasan pun terbukti berkesan jugak ek

cik Anggur said...

akk dr awal mengandung smpi ke hari nk brsalin dok mkn gaviscon tetiap hari....

Amanina Mads said...

tak pernah makan bomba pakai suit putih tu.. hehehe

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...