Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

28 November 2012

Pesan Ustaz : Enjoy Your Life

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


ada dengar pesan ustaz hari tue, katanya senyum dan Enjoy Your Life. saya sharekan contoh yang dia bagi.

harga gula dah naik, for sure semua pun mengeluh tapi kata si penghidap kencing manis "haaa mujur la aku dah tak boleh minum manis tak payah susah hati gula dah naik" sambil tersenyum dan berlalu pergi.

contoh lagi satu zaman sekarang nie sangat takut kan dengan kes budak bawah umur yang buat maksiat macam makan gula-gula jer. parents yang ada anak tentu-tentu takut kalau anak dia terpalit sama gejala macam tue tapi bagi pasangan yang belum ada anak apa katanya "mujur la Allah tak bagi rezeki lagi takde la aku tak tido malam fikir kemana anak melepak"

itu contoh jela nak memperjelaskan apa yang uztaz cuba sampaikan. kalau hari nie awak dilanda musibah atau ujian jangan susah hati. cuba senyum dan bergembira dengan musibah itu sebab boleh jadi sesuatu yang awak benci itu adalah satu kebahagiaan dari Maha Pencipta untuk awak. sebab awak tatau apa rahsia disebalik rencana Yang Maha Esa tapi cuma satu yang awak perlu ingat, setiap apa yang Dia tentukan tak kan merugikan setiap hambaNya sebab Dia takkan menzalimi cuma diri kita yang selalu menzalimi diri sendiri. 

macam contoh atas diri saya sendiri. dulu pernah disakiti oleh bekas tunang yang pertama. Allah bagi saya rasa kekecewaan tue supaya saya tak mengecewakan insan lain dan Allah bagi saya kesakitan itu untuk digantikan dengan kebahagiaan yang berganda masa kini. dan Alhamdulilah saya bahagia dengan suami dan keluarga mentua. sangat bahagia. syukur Alhamdulilah.

Allah uji dengan satu kesulitan tapi Dia gantikan dengan dua kebahagiaan. wallahualam :) 

13 comments:

Iffah Afeefah said...

ermiffah rase syukur n think positive

nilai y ade dlm pesan ustat tu hee

kay_are said...

kesimpulan entri ni sume yang berlaku ade hikmahnye.. cuma nampak ngan tak nampak je kan <-- serius lak aku komen ari ni.. =P

Puan LiYzA ^^, said...

btol tuh~kenapa Allah bg kita hujan trun dlu?sbb nya dia nk hadiahkan kita pelangi yg cantek.. ^_^

Noraim said...

ok, take note. beljar menerima dgn hati terbuka.

dan belajar dr akak :)

Kesuma Angsana said...

yup betul tu~

fiza said...

Betul tu. Setiap ujian ada hikmah di sebaliknya.

Jna marcello said...

Stujuuuu....hihihi mcm na nk kene senyum bnyk laaa atas contoh2 yg kiera bagi tu kn heeeeehh

Z@i Z@mR33 said...

setuju...ujian/musibah yg dtg mbuatkn kita beringat & muhasabah diri

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

betul tu... sentiasalah jadi positif supaya boleh terima semua musibah dengan hati terbuka... hehe... ^^

hainom OKje said...

Hikmah disebalik musibahkan Kiera... Subhanallah...

aku HaniAsyira said...

kun faya kun kan kak.. apa yang diaturkan sweet je hah

Ruzzezanie said...

batuk-batuk bace entri yang ni. Alhamdulillah, Allah anugerahkan ko yang lebih baik dari yang sebelumnya kan? tu la rahsia Dia. Semoga kau bahagia sahabat. :)

mama aryan said...

betul tu..setiap apa yg Allah berikan tu sebenarnya adalah yg terbaik..cuma kita perlu bersyukur

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...