Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

05 June 2014

Perbaharui Mykad Ummi Abi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

sebenarnya saya nie tak pernah renew Mykad tue haaaa. buat masa umur 12 tahun. IC tue la yang pakai sampai umur nak masuk 26 tahun nie. kalau pergi mana-mana mesti orang tanya umur berapa tahun punya IC nie. =.= salah satu faktor yang malas nak buat IC baru takut cap jari susah nak detect lepas dah renew nanti.

trauma bila tengok orang lain susah nak kesan cop jari bila cucuk mykad dekat mana-mana mesin jabatan lain. tatau la salah jari mereka sendiri atau salah mesin masa awal-awal cop jari dekat jabatan pendaftaran. tapi disebabkan dah lama sangat mykad saya nie. dah tukar kaler kuning pun. cuti jumaat balik ipoh lepas ajak suami ke jabatan pendaftaran. kalau buat tangguh-tangguh ntah bila pulak nak buatnya. 

ikut kan nak keluar lepas abis solat jumaat tapi biasa la ada anak kecik nie. nak bagi makan, bagi mandi, melayan emosi dia lagi. tiga lebih jugak baru keluarnya. nasib la jabatan pendaftaran tue 10 ke 15 minit je dari rumah mama papa.

sampai je kat situ, ambik nombor duduk sekejap dah kena panggil nombor. tak ramai sangat orang pun maybe sebab time waktu bekerja negeri perak. saya kan weekend jumaat sabtu. tue yang untuk weekend hari jumaat, balik kampung boleh settle banyak benda yang melibatkan ofis kerajaan dan bank nie. tak payah bazir cuti rehat yang tinggal sikit sahaja itu. hewhewhew.

had umur yang harus perbaharui mykad pada 18 tahun, 25 tahun dan seterusnya. disebabkan saya punya IC masa 12 tahun. kena kompaun RM30. caj proses RM10. tak pasal kena bayar RM40 grrrrrrrr takpe la sebab salah sendiri kan. redha aje la :p ajak suami renew sekali. suami kena RM10 aje pasal dia memang selalu berurusan dengan bank dulu, tak boleh kalau tak renew. baiklahhhhhh.

yang best masa tangkap gambar siap req kat staff tue nak tangkap lagi sekali pasal gambar first tak cantik. tapi suami tak boleh req pasal staff lain-lain. lelain emosi la gamaknya kahkahkah :p

9 comments:

hainom OKje said...

Memang melampau tu Kiera kalau dah 26 tahun baru nak tukar hehe....nak mengelatlah tu hehe
Alah sebab yg requestnya perempuan come tu yg dia layan tu hehe....

hainom OKje said...

Memang melampau tu Kiera kalau dah 26 tahun baru nak tukar hehe....nak mengelatlah tu hehe
Alah sebab yg requestnya perempuan come tu yg dia layan tu hehe....

MR & MRS MAKMUM said...

akk pn bru je tukar ic ,asa umur 27 hahahahah kena rm 70 oiiiii lagi mahal

aTieYusof Family said...

Alamak Kira.. akak pun dah lama sgt tak renew IC.. dah berbelas tahun.. huhu.. kena tukar gak lah lepas ni..:)

eimah siti said...

sy pun ingat nak pegi renew mykad next week....n mykad sy pun tak pernah renew sejak umo 12tahun..malas tunggu punya pasal...hee

Z@i Z@mR33 said...

errr....x renew lg ic yg br ada 2 gmbr tu.br dpt ic br lps kena ragut tu tup2 depa kata kena tukar ic ada 2 gmbr.terus jd mls sbb br sgt2 lg tp 2 tahun jugak la dlm dok kata baru pon...hahahaha

Z@i Z@mR33 said...

errr....x renew lg ic yg br ada 2 gmbr tu.br dpt ic br lps kena ragut tu tup2 depa kata kena tukar ic ada 2 gmbr.terus jd mls sbb br sgt2 lg tp 2 tahun jugak la dlm dok kata baru pon...hahahaha

QasehnyaRania said...

ciksu dh tukar tahun 2012
sbb ic sama lesen hilang.huahua.
kena la kompaun 100hengget..
hilang msa kat jb..

*kira, dorng guna telur masin yg selalu kita makan tu..

Sya Mimie said...

Haritu kta renew tahun lpas sbb nk kawin.. Lewat buat.. Kna byar Rm40 jgk..

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...