Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

28 April 2015

Tips Mengurus Anak Bagi Pasangan PJJ

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

ewahhhhh umur anak baru setahun tujuh bulan dah sibuk2 nak bagi tips pulak engkau ye.. huhuhu. PJJ tu ape? PJJ tu adalah istilah Perkahwinan Jarak Jauh bagi weekend husband and wife macam weols dulu, Alhamdulilah dah jadi PDM Percintaan Depan Mata pulak hewhewhew. mentang-mentang baru PDM banyak pulak ko punya membebel pasal PJJ ye Syakira!!! kahkahkah kasi can la wei :p

Rapat dengan Allah

saya ni bukanlah ustazah atau nak berlagak alim. tapi bila kita rapat dengan Allah insyaAllah kita jadi kuat. doa banyak-banyak. tiap kali sujud last masa solat tu doa lama-lama. mintak moga Allah berikan sabar, kekuatan dan ketabahan yang tinggi pada kita dalam menempuh setiap ujian dan dugaan. baca quran. insyaAllah hati jadi tenang. ada masa saya pun ngelat baca quran. yang saya dapat detect. hati cepat sangat baran. cepat nak marah. jadi garang dengan anak. bila sedar diri balik. kawan rapat dengan quran alhamdulilah takde la tak boleh salah sikit macam hari-hari sebelumnya. kalau tidak tu dah jadi macam singa jadian je rasa nguuuuu

Emosi dan Mental

memang boleh mereng kalau tak mampu nak kawal emosi dengan betul. letih kerja dekat opis balik pulak letih mengurus anak sorang diri. nak-nak pulak dekat opis tadi bengang dengan sape-sape balik rumah anak pulak buat perangai tumpahkan makanan. kalau tak kawal emosi betul-betul boleh jadi anak buat salah sikit yang jadi habuan marah kita kan? 

biasanya kalau saya bila rasa emosi tak boleh nak tahan. saya akan nangis sepuas puasnya. uwais bila dah besar ni bila tengok ummi nanges dia datang kiss muah muah dia banyak kali sampai lah kita ambik peluk dia balik. huuuu. dan saya selalu akan mesej wassap call suami mengadu itu ini bila rasa emosi terumbang ambing dah. dannn suami pun kena lah bagi kerjasama jugak. kuatkan balik semangat isteri yang jauh dekat sana tu. bagi kata-kata dorongan. pujuk elok-elok. orang perempuan ni bila dah datang emosi tak tentu hala dia. pujuk cakap elok-elok. memang ada masa macam dia memberontak balik tapi kalau kena gayanya mesti boleh jadi elok. 




Makan, mandi, buat kerja rumah

semua tu saya buat masa uwais dah tido atau pepagi sebelum dia bangun. masa dia baby dulu memang langsung tak boleh nak buat ape pun kalau hari dia nak mengamuk meragam. nak kena tengok muka dia je. kalau hari dia ok. elok je dia duduk main sorang-sorang. jadinya bila anak tido tu takyah lah nak ambik kesempatan tido sekali huuu bangun dan buatlah apa yang patut. kalau tidak jadi mak limah sampai ke petang bila anak meragam lepas dia bangun tido nanti tu. 

cumanya bila Fateh Uwais dah besar, dah makin bijak boleh lah tinggal2kan dia sambil kita buat kerja rumah ke ape ke. tapi biasanya memang saya tunggu dia tido dulu bila nak buat pape. saje nak spend time dengan dia. nak cari masa berkualiti balik lepas 9 jam tinggalkan dia dengan pengasuh every weekday.




Solat

yang ini memang saya buat sekali dengan dia. masa baby dulu saya letak dia kat tepi sejadah. bila uwais dah boleh menerap merayap memang kelam kelibut sejadah tu dibuatnya. tapi alhamdulilah bila dia dah besar macam sekarang ni. dia takde kacau sangat pun. setakat tarik telekung curik sejadah ummi rasanya itu normal untuk budak kecik tapi selalunya dia solat sekali dekat tepi atau dekat depan kita. cuma pernah dengar ada ustaz cakap. kalau anak berdiri tempat kita nak sujud. kita berganjak sikit dari tempat sujud tu. maksudnya ke kiri atau kanan sikit dari tempat sujud asal. tak salah. 

syaitan ni dia tak dapat goda mak. dia goda anak. sebab tu masa kita solat time tu la anak nak nangis lah, nak meragam lah. sampai ada mak-mak yang lewatkan solat, sampai yang tak solat pun ada huuuu. Uwais dulu pun ada je menangis mengamuk masa saya solat. tapi pejam mata rapat2 habiskan solat. dah selesai cepat-cepat pujuk. 




buat masa ni itu jela yang ingat nak share pun ehehehehe. insyaAllah ada pertambahan nanti kita kira ikut lain :p tapi sesungguhnya bila uruskan anak sorang diri tanpa suami disisi atau tanpa family memang kena kuatkan semangat, kena sentiasa rasa diri tu kuat dan kena kuat. tapi biasanya bila tengok senyuman anak depan mata memang tetiba rasa diri tu wanita besi ehehehehehe ;p

17 comments:

Z@i Z@mR33 said...

btl...bl anak tdo cpt2 kita bgn wt keja...setel itu ini.klau x jd la rumah tunggang langgang...kain menimbun2 mcm gunung x blipat.alasan...anak kcau tp mak2 tu yg ngelat.anak tdo mak pon nk tdo.

Aqil klau time solat dia akan duduk kt dpn smbil tgk kita buat apa...hihi

eima said...

dah ade pengalaman dah pjj ..mmg kena kuat .... mcm ai dulu fahim tetiba warded kena cirit birit .... laki ai dok jauh .... last2 3 hari dok spital tak bertukar baju ... kui kui mmg rumah dekat tp tak sampai hati nk balik rumah nk tgal anak kat spitals org2 .... pastu kite parked kat parking ketua jabatan ape tah kat spital tu ... tgh mlm emergancy tak prasan ... pastu 3 hari plak tu ai park ... nasib le ...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Dah besar Fateh..
Semakin bijak pulak tu :)

Mar Mansor said...

nice tips..moga terus tabah

Mummydearie said...

Setuju tu. Kalau tak kuat iman, memang tak tahan dugaan. Bukan mudah bila kita 'ditinggalkan' dengan anak. Akak pernahlah merasainya selama setahun juga. Kalau boleh memang tak nak melaluinya lagi. Tapi semua perkara ni kalau kita tak lalui, kita tak tahu pun kita mampu atau tidak mengatasi masalah.

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kira,
akak tak merasa dugaan PJJ itu
tabek la kat kira :)

aTieYusof Family said...

TQ Kira bagi tips2 berguna ni..memang banyak manfaat, boleh akak guna pakai.. hehe.. (tak mau melayan perasaan PJJ ni, takut terbawa2...huhu)

aizamia3 said...

Perkongsian yang baik.. ;) teringat kenangan bila anak2 hanya dapat jumpa babah dorang seminggu sekali..

Jen Jen Areff said...

alhamdulillah dah PDM, sy PJJ lg.

Putri said...

Bila pjj memang kena kuat mental dan fizikal.saya mengaku yg saya x cukup kuat nk besarkan anak2 sorang diri.jd saya ambk keputusan utk tinggal dgn parents saya sementara tunggu suami posting semenanjung.risau ada ank2 yg terabai atau jd malang x berbau

Gee Lion said...

tips yg bagus ni cik kira.. inshaAllah berguna utk mereka yg PJJ.. tapi saya tak lah, sama mcm cik kira.. PDM.. ahaks.. inshaALlah soon to be.. ^_^

idzwa kamaruddin said...

good sharing..akak memang tak mampu la nak pjj nie..uhuks..

aryan azra said...

alahai sejuk hati tengok fateh uwais bersolat... takpe la kira, kita bercakap berdasarkan pengalaman,biarlah apa orang nak kata pun, yang pasti apa yang kira tulis ni pasti akan berguna kepada seseorang diluar sana yg mungkin senasib dengan kira.. bukan nak tunjuk alim, memang apa yg paling penting hubungan kita dengan Allah kan..barulah semua urusan akan mudah

cik Anggur said...

Allah uji org org yg kuat ja...PJJ nie nmpk mcm mudah tapi hakikatnya mentak fizikal kalo tak kuat mmg goyang abes la

hainom OKje said...

bagus tips tu Kiera....walaupun okje tak pernah PJJ tapi kat luar sana, ramai lagi yang nak tau kot....

Yg penting sekarang dah dekatkan.....suka lew tue hihi

QasehnyaRania said...

kira, ciksu bru nk kira bab kira handle anak. sbb nh dlu baca entry kira, yg masa kira solat fateh uwais di sebelah.

sebabnya sjak rania dh makin bijak ni mcm mcm ideanya. nak nak time ciksu nk masak, solat n mandi. perghhh ! mncabar kot.

dlu masa baby solat macam kira buat la.letak sebelah.lps tu letak dlm walker.kunci. skrg ni letak dlm baby chair. kalu xnk ddk biar ddk sblh.mmg jd mcm kira. tarik telekung la, sejadah la..

teringat kata kata ustaz kazim dlm ceramah tajuk "la tahzan" yg mana blm ada anak buatlah amal ibadat setenang dan sebole nya. xda sapa nk kacau. bila dh ada anak nnti lain pulak caranya..

ustaz kazim pon pnh sebut bab anak ganggu masa solat tu.

kira dh ddk sekali dgn suami erk skrg? nway.tahniah

Murni Alysa said...

Hehehe masa bercinta dulu murni memang PJJ..tapi dah kawin jd PDM plok..ape2 pon terima kasih Kiera sudi bagi tips..hehehe

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...