Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

22 April 2015

Cara Mengelak Motor Pump Medela Masuk Air

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

entry lepas lepas ada saya cerita yang kalau air dah masuk tube macam kat atas tu kena jaga-jaga sebab takut bila dah masuk dalam motor pump. risau jadi rosak. tup tup beberapa hari lepas tu air memang masuk dalam motor pump medela saya. huwaaaa terus gelabah tak tentu arah rasa sedih nak nanges.

masa kejadian sambil pam sambil buat kerja. biasa lah kan. style ummi uwais memang macam tu. ralit-ralit tengok kerusi sebelah. huwaaaaaaa air dah masuk dalam motor dia. macam mana ni?????? nampak kakak opismate yang pakai pam jenis sama lalu tepi terus panggil. kata Kak Rafizah dia pun biasa kena macam ni tapi insyaAllah motor tu takde pape. selamat boleh pakai lagi. lega sikit rasa hati. dan dia ajar tips nak bagi tiub kering cepat. sangkut dekat kipas. gegeh seorang ummi uwais lepas tu gantung kat kipas sebab nak bagi air dalam tu betul-betul kering hihihihi

tapi kan. bila guna balik mengalir jugak air tu nak masuk dalam motor dia. hurmmmm peliknya. sebelum tu suami dah suruh google tengok macam mana kaedah kejadiannya. rupanya ada je cara yang paling selamat dari moto pam masuk air.



letak tempat tinggi. motor pam kena lebih tinggi dari kedudukan corong pam. macam saya. sesi pam atas kerusi. moto pam letak atas meja. kalau tak nak orang nampak motor pam kita, sorok dalam beg pam yang bawak hari-hari tu. sebab nya bila corong pam lebih tinggi atau sama tinggi dengan motor pam tekanan udara akan buat air tu mengalir melalui tiub dan masuk ke dalam motor. 

biasa lah dalam benda yang baik ni ada jugak tak sempurna nya kan. medela swing xde anti backflow. tapi alhamdulilah lepas buat macam tu takpernah lagi air lalu ikut tiub dan masuk dalam moto. alhamdulilah selesai dah satu ujian ;)

11 comments:

idzwa kamaruddin said...

barang mahal kene lebih care kan ;)

Z@i Z@mR33 said...

1 lg tips bguna...tq

iryanty ahamad said...

asalamualaikum..selamat pagi..singgah sekejap kat cni :-))

aTieYusof Family said...

syukur lah kalau dah jumpa jln penyelesaian kan Kira.. harap pam tak rosak..mahal juga klu nk beli baru tu.. yg penting kena tambah ilmu lah ttg sesuatu produk tu kan..

Gee Lion said...

ingatkan pump ape.. =)

Gee Lion said...

ingatkan pump ape.. =)

Gee Lion said...

Ingatkan pump apa tadi.. hehe.. maklumlah, belum ade anak.. so kurang arif bab2 ni.. ahakss..

Puteri Beribiru said...

owhh macam tuuuu...ok noted,,
nanti boleh jadi panduan untuk kite masa depan..hehe

Fiza Rahman said...

Rindunya nak mengepam. Rindu nak pakai medela swing nih. Pernah jugak kena tapi tak sampai masuk dalam motor. Nasib perasan cepat ☺

ummi aqilah (LM) said...

Akk rasa nk sambar satu lah dik kiera. Pump cap ayam akak tu kuasa bateri je. Mak aii tak tahan bab sakit tu. kiat sgt dia sedut. Bisa nipple

QasehnyaRania said...

ooo tenkiu. ciksu beli pam avent yg manual tu je.
tp dh lama x guna sbb bila bagi botol rania bukan nya nk mnm pon.sayang pulak ke susu tu.

bukan apa, sepupu ciksu pakat dok pesan suruh jga buat stok.ye la time emergency ke apa snng.

mslhnya rania x nak mnm dr botol.huhu.myb ciksu kenalkam lambat sgt kot. kan..

next baby kna buat stok masa dlm pantang n mula kenalkan botol .

ada pulak setengah yg kata ala suri rumah x pyh buat stok susu.ddk rmh bg j direct. iye la tp bila main kes emergency tak ke haru. xkan nak sumabt susu fm pulakkan..

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...